Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Eerste schoentjes van baby

De eerste babyschoentjes: waar moet je op letten?

En dan is het zover: je kind gaat lopen, een mijlpaal die je niet snel zult vergeten. Na die eerste stapjes is het tijd voor de eerste schoentjes. Maar welke schoenen zijn geschikt voor baby’s? En waar moet je op letten bij de aanschaf van de eerste schoentjes?

In samenwerking met expert

Lisa van Oorschot

Podotherapeut

Eerste schoentjes voor je baby

Schoenen voor je baby heb je niet meteen vanaf de geboorte nodig. Het staat wel heel leuk om je baby een paar schoenen aan te trekken voor op de foto, maar pas vanaf het moment dat je kind buiten gaat lopen zijn de eerste schoentjes echt nodig. Voor die tijd gebruik je schoenen eigenlijk alleen om de voeten van je baby warm te houden, maar dat kan net zo goed met babysokjes of sloffen. Als ze antislipzolen hebben, kun je ze je kind ook aantrekken om te voorkomen dat hij steeds uitglijdt bij zijn eerste stapjes binnenshuis. Maar bedenk je ook: lopen op blote voeten wordt aangeraden vanwege de beste grip.

Advertentie

Tip! Goede babyschoenen voor de eerste stapjes shop je via deze link

Ontwikkeling babyvoeten

De voeten van een pasgeboren baby bestaan nog grotendeels uit kraakbeen en vet. Babyvoeten hebben vaak een platte vorm, omdat er onder de hele voet een dik vetkussen zit. In de eerste jaren verdwijnt het vet en wordt het kraakbeen omgezet in bot. De spieren en zenuwen in een babyvoetje zijn ook nog niet volledig ontwikkeld. Als baby’s voor het eerst hun voeten en benen beginnen te bewegen, door ermee te spelen en te trappelen, beginnen de spieren in de voeten zich te ontwikkelen. Hoe meer je kind beweegt, hoe meer de spieren zich voorbereiden op het lopen en dragen van gewicht. Zodra de voet in staat is om het eigen lichaamsgewicht te dragen, gaat een kind uit zichzelf staan en lopen.

Kinderen die net gaan staan, doen dit meestal op een platte voet: de voet heeft zo een groter oppervlak en dat zorgt ervoor dat je kind stabieler staat. Baby’s houden hun tenen bij de eerste stapjes vaak gekromd, in een soort grijphouding, om meer grip te krijgen op de ondergrond. Daarom is het bij die eerste stapjes beter om hem op blote voeten of (antislip) sokken te laten lopen, dan op schoenen: zo heeft je kind meer grip en kan hij zijn voeten en tenen vrij bewegen. De spieren ontwikkelen zich dan op de juiste manier.

Als je kind ook buiten gaat lopen, heeft hij schoentjes nodig. Deze eerste schoentjes moeten flexibel en soepel zijn en genoeg ruimte bieden, zodat ze de verdere ontwikkeling van de voeten niet verstoren. Als de eerste schoentjes te stevig zijn, staat je kind minder stabiel op zijn voeten en valt hij eerder.

Advertentie

Lees meer over de ontwikkeling van kindervoeten.

Wat zijn babyschoentjes?

Een typisch kenmerk van babyschoentjes is dat ze zijn gemaakt van soepel materiaal, vaak van leer, suède of canvas. Ook de zool is flexibel, omdat die moet kunnen meebewegen met de bewegingen van de voeten van je kind. De schoenen bieden ruimte rondom de tenen en zijn wat steviger rondom de hiel en enkel. Dat voorkomt dat de voeten zwikken of verschuiven in de schoen.

Wanneer eerste schoentjes kopen?

Pas als je kind twee tot drie weken zelfstandig loopt en buiten gaat lopen, is het echt tijd voor z’n eerste schoenen. Het kan verleidelijk zijn om al eerder schoenen ‘op de groei’ te kopen, maar babyvoetjes groeien ontzettend snel en zo kan je er qua maat net naast zitten. Een schoen die te groot is, ondersteunt de voet van je kind niet en zal daarnaast niet lekker zitten. Je kunt zelf proberen de maat op te meten, maar het heeft de voorkeur  om naar een kinderschoenenwinkel toe te gaan zodat ze je daar kunnen helpen.

Waar moet je op letten bij de aanschaf?

Een aantal tips om de beste en meest comfortabele eerste schoentjes voor je baby te kiezen:

Advertentie
  1. Kies de juiste maat: Als je schoenen gaat kopen voor je baby, is het belangrijk dat je eerst zeker weet wat de juiste schoenmaat is. Eén schoenmaat verschil staat doorgaans gelijk aan een verschil van 6,6 millimeter, maar hier kan soms variatie in zitten. Het is daarom aan te raden naar een kinderschoenenwinkel te gaan om de voeten op te laten meten. De schoenen moeten aan alle kanten van het voetje goed aansluiten, zowel in de lengte als in de breedte. Tip! Een handige voetenmeter voor thuis shop je direct via deze link.
  2. Soepele zool: Let daarnaast goed op de zool van de schoen. Babyschoenen moeten een flexibele, buigbare zool hebben. De voeten van je baby moeten zich namelijk zo natuurlijk mogelijk kunnen bewegen. Check ook of de zool niet te glad is. Een soepele zool met profiel of antislip tegen het uitglijden is de beste keuze. Let daarnaast op het materiaal (rubber of leer) en of de zolen genoeg bescherming bieden.
  3. Zachte schoentjes met een stevige achterkant: Babyschoentjes moeten comfortabel zitten: controleer of de schoenen van binnen lekker zacht aanvoelen. Maar om een gezonde ontwikkeling van de kindervoet te bevorderen, is het beter als de schoen wel een harde, stevige achterkant heeft. Zo staan de voeten recht, zodat de voeten niet naar binnen of buiten kunnen draaien. Het voorkomt ook dat je kind zijn enkels zwikt.
  4. Natuurlijk materiaal: We raden aan om babyschoenen van natuurlijk materiaal te kiezen, zowel aan de binnen- als buitenkant. Dat zorgt ervoor dat de schoenen kunnen ‘ademen’ en de voeten van je kind kunnen afkoelen. Zo voorkom je zwetende babyvoetjes. Leer is een ademende stof. Kunstleer en plastic zijn minder geschikt als materiaal. Pas ook op met lakschoenen, die ademen vaak ook niet goed.
  5. Gaat de schoen makkelijk aan? De schoenen van je baby trek je meestal meerdere keren per dag aan en uit, bijvoorbeeld bij elke luier die je verschoont. Dan is het wel zo prettig als de schoen enigszins gemakkelijk aangetrokken kan worden.

Schoenmaat opmeten

Aangezien kinderen soms in één keer flink kunnen groeien, is het verstandig om de schoenmaat regelmatig op te meten zolang het kind nog in de groei is. Een jong kind geeft het namelijk zelf niet aan als een schoen te krap zit.

Babyschoentjes mogen niet te krap zijn. Maar hoe merk je dat? De voeten moeten aan de zijkant ruimte hebben en bij de tenen moet genoeg ruimte zijn.

Lengte van de voet Schoenmaat
9,4 tot 10 cm 16
10 tot 10,7 cm 17
10,7 tot 11,4 cm 18
11,4 tot 12 cm 19
12 tot 12,7 cm 20
12,7 tot 13,4 cm 21
13,4 tot 14 cm 22
14 tot 14,7 cm 23
14,7 tot 15,4 cm 24
15,4 cm tot 16 cm 25
16 tot 16,7 cm 26

Check ook onze handige kindermaattabel voor kleren

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Lisa van Oorschot

Podotherapeut

Lisa van Oorschot is opgeleid als podotherapeut en bewegingswetenschapper. Na jarenlang werkzaam te zijn geweest in de podotherapiepraktijk werkt Lisa nu als beleidsmedewerker bij de Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten (NVvP).

Zij heeft binnen de NVvP onder andere de expertgroep kinderpodotherapie onder haar hoede, waarbinnen experts uit de podotherapiepraktijk zich met elkaar inzetten om inhoudelijke expertise op het gebied van kinderpodotherapie te borgen en verder door te ontwikkelen. Deze expertgroep zet zich tevens in voor het beschikbaar stellen van juiste informatie rond de kindervoet en levert daarmee ook een bijdrage aan de informatievoorziening op Ouders van Nu.

Wil je meer informatie over podotherapie of zoek je een podotherapeut bij jou in de buurt? Kijk dan op de website van Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten en voor achtergrond:
Facebook
LinkedIn

Redactioneel – Offer – Babyuitzet

Complete babykamer

De mooiste kinderkamers
Shop nu