Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

De eerste babyschoentjes kopen: waar moet je op letten?

En dan is het zover: je kind gaat lopen, een mijlpaal die je niet snel zult vergeten. Na die eerste stapjes is het tijd voor de eerste schoentjes. Maar welke schoenen zijn geschikt voor baby’s? En waar moet je op letten bij de aanschaf?

Eerste schoenen voor je baby

Schoenen voor je baby heb je niet meteen vanaf de geboorte nodig. Het staat wel heel leuk om je baby een paar schoenen aan te trekken voor op de foto, maar pas vanaf het moment dat hij of zij buiten gaat lopen zijn schoenen echt nodig. Voor die tijd gebruik je schoentjes eigenlijk alleen om de voeten van je baby warm te houden, maar dat kan net zo goed met babysokjes of slofjes. Sokken of slofjes met antislipzolen zijn ook voldoende om ervoor te zorgen dat je kind niet direct uitglijdt bij zijn eerste stapjes binnenshuis. Ook wordt het lopen op blote voeten aangeraden vanwege de beste grip.

Advertentie

Gaat je baby eenmaal naar buiten om zijn eerste stappen te zetten, dan ontkom je niet aan een paar goede schoenen.

Ontwikkeling babyvoeten

De voeten van een pasgeboren baby bestaan nog grotendeels uit kraakbeen en vet. Babyvoeten hebben daardoor vaak een platte vorm, omdat er onder de gehele voet een dik vetkussen zit. In de eerste jaren verdwijnt het vet en wordt het kraakbeen omgezet in bot. De spieren en zenuwen in een babyvoetje zijn ook nog niet volledig ontwikkeld. Als baby’s voor het eerst hun voeten en benen beginnen te bewegen, door ermee te spelen en te trappelen, beginnen de spieren in de voeten zich te ontwikkelen. Hoe meer je kind beweegt, hoe meer de spieren zich voorbereiden op het lopen en dragen van gewicht. Zodra de voet in staat is om het eigen lichaamsgewicht te dragen zal een kind uit zichzelf gaan staan en lopen.

Kinderen die net gaan staan doen dit meestal op een platte voet: de voet heeft zo een groter oppervlak en dat zorgt ervoor dat je kind stabieler staat. Baby’s houden hun tenen bij de eerste stapjes vaak gekromd, in een soort grijphouding, om meer grip te krijgen op de ondergrond. Daarom is het bij die eerste stapjes beter om hem op blote voeten of (antislip) sokken te laten lopen, dan op schoenen: zo heeft je kind meer grip en kan hij zijn voeten en tenen vrij bewegen. Op die manier ontwikkelen de spieren zich op de juiste manier.

Als je kind ook buiten gaat lopen, heeft hij schoentjes nodig. Deze schoenen moeten flexibel en soepel zijn en genoeg ruimte bieden, zodat het de verdere ontwikkeling van de voeten niet verstoort. Als de schoentjes te stevig zijn, zal je kind eerder vallen en instabiel op zijn voeten staan.

Lees hier meer over de ontwikkeling van kindervoeten.

Wat zijn babyschoentjes?

Babyschoentjes zijn schoenen die gemaakt zijn van soepel materiaal, vaak van leer, suède of canvas. Ook de zool is flexibel, omdat deze moet kunnen meebewegen met de bewegingen van de voeten van je kind. De schoentjes bieden ruimte rondom de tenen en zijn wat steviger rondom de hiel en enkel. Dat voorkomt dat de voetjes zwikken of verschuiven in de schoen.

Wanneer babyschoenen kopen?

Pas als je kind leert lopen en buiten gaat lopen, is het echt tijd voor z’n eerste schoenen. Het kan verleidelijk zijn om al eerder schoenen ‘op de groei’ te kopen, maar babyvoetjes groeien ontzettend snel en zo kan je er qua maat net naast zitten. Een schoen die te groot is, ondersteunt de voet van je kind niet en dat is slecht voor z’n houding. Je kunt zelf proberen de maat op te meten of je kunt naar een kinderschoenenwinkel toe zodat ze je daar kunnen helpen.

Waar moet je op letten bij de aanschaf?

Een aantal tips om de beste en meest comfortabele schoenen voor je baby te kiezen:

  1. Kies de juiste maat: Als je schoenen gaat kopen voor je baby, is het belangrijk dat je eerst zeker weet wat de juiste schoenmaat is. Eén schoenmaat verschil staat namelijk gelijk aan een verschil van 6,6 millimeter. Als je er zelf niet uit komt kun je met je kind naar een schoenenwinkel om daar zijn voeten door een professional op te laten meten. De schoenen moet aan alle kanten van het voetje goed aansluiten, zowel in de lengte als in de breedte.
  2. Kies de juiste pasvorm: Niet alleen de maat is belangrijk, ook is het verstandig om goed te kijken naar de pasvorm. Stevigheid rond de hiel en van het ‘bovenwerk’ zijn belangrijk. Dat geeft steun en helpt zwikken voorkomen. De voeten van je kind moeten ook niet kunnen schuiven in de schoen, want dan kan hij blaren krijgen.
  3. Goede sluiting: Er zijn schoenen met veters, klittenband, ritsen en instappers. Een veterschoen geeft meer ondersteuning en stevigheid, je kunt ze namelijk strak aantrekken. Deze sluiting is de beste optie voor kindervoeten, zeker voor de schoenen die hij elke dag draagt. Klittenbandschoenen zijn ook handig, als je ze maar strak genoeg kunt aantrekken.
  4. Soepele zool: Let daarnaast goed op de zool van de schoen. Babyschoenen moeten een flexibele, buigbare zool hebben. De voeten van je baby moeten zich namelijk zo natuurlijk mogelijk kunnen bewegen. Check ook of de zool niet te glad is. Een soepele zool met profiel of antislip tegen het uitglijden is de beste keuze. Let daarnaast op het materiaal (rubber of leer) en of de zolen genoeg bescherming bieden.
  5. Zachte schoentjes met een stevige achterkant: Babyschoentjes moeten comfortabel zitten: controleer of de schoenen van binnen lekker zacht aanvoelen. Maar om een gezonde ontwikkeling van de kindervoet te bevorderen, is het beter als de schoen wel een harde, stevige achterkant heeft. Zo staan de voeten recht, zodat de voeten niet naar binnen of buiten kunnen draaien. Het voorkomt ook dat je kind zijn enkels zwikt.
  6. Natuurlijk materiaal: Aangeraden wordt om babyschoenen van natuurlijk materiaal te kiezen, zowel aan de binnen- als buitenkant. Dat zorgt ervoor dat de schoenen kunnen ‘ademen’ en de voeten van je kind kunnen afkoelen. Zo voorkom je zwetende babyvoetjes. Leer is een ademende stof. Kunstleer en plastic zijn minder geschikt als materiaal. Pas ook op met lakschoenen, die ademen vaak ook niet goed.
  7. Gaat de schoen makkelijk aan? De schoenen van je baby trek je meestal meerdere keren per dag aan en uit, bijvoorbeeld bij elke luier die je verschoont. Dan is het wel zo prettig als de schoen enigszins gemakkelijk aangetrokken kan worden.

Schoenmaat opmeten

Aangezien kinderen soms in één keer flink kunnen groeien, is het verstandig om de schoenmaat regelmatig op te meten. Een jong kind geeft namelijk zelf niet aan als een schoen te krap zit, omdat de uiteinden van de zenuwen in zijn voeten nog niet volledig ontwikkeld zijn. Het komt daardoor vaak voor dat kinderen schoenen dragen die één of twee maten te klein zijn, zonder dat hij daarover klaagt.

Babyschoentjes mogen niet te krap zijn. Maar hoe merk je dat? Daar is een klein trucje voor. Je vinger moet achter in de schoen passen terwijl je kind hem aanheeft. De voeten moeten aan de zijkant ruimte hebben en bij de tenen moet genoeg ruimte zijn. Je kan eventueel een liniaal naast de voeten leggen om ze op te meten. Hieronder een overzicht van de schoenmaten:

Lengte van de voet Schoenmaat
9,4 tot 10 cm 16
10 tot 10,7 cm 17
10,7 tot 11,4 cm 18
11,4 tot 12 cm 19
12 tot 12,7 cm 20
12,7 tot 13,4 cm 21
13,4 tot 14 cm 22
14 tot 14,7 cm 23
14,7 tot 15,4 cm 24
15,4 cm tot 16 cm 25
16 tot 16,7 cm 26

Voetjesmeter

Een andere handige manier om de schoenmaat van je kind op te meten, is met deze Voetjesmeter die je uit kunt printen. Zet je kind erop, teken de omtrek van zijn voet en kijk welke schoenmaat hij heeft. Met behulp van deze voetjesmeter kun je ook gemakkelijk online schoentjes bestellen.

Wanneer tijd voor nieuwe schoenen?

Kleine kinderen geven meestal niet zelf aan wanneer hun schoenen te klein worden. Maar je kan het wel aan hem merken. Als je kind zijn schoenen steeds uittrekt, of vaak struikelt, of zijn schoenen echt niet aan wil doen, dan zitten ze waarschijnlijk niet lekker. Ze kunnen te klein zijn, of misschien wel te groot. Het kan ook zijn dat ze gewoon niet lekker zitten, omdat er een scherp randje in zit of de zool dubbel zit.

Nog een tip om te checken of je kind nog de juiste maat schoenen heeft: check regelmatig de binnenzool van de schoenen. Op zo’n binnenzool kun je duidelijk zien of de schoen nog goed past of juist niet. Zet beide voetjes op de binnenzooltjes en zorg er voor dat de hak goed op de achterkant van de zool wordt geplaatst. De tenen van je kind mogen niet bij of over de rand van het zooltje komen. Als de afstand van de langste teen van je kind (dit hoeft niet altijd de grote teen te zijn) en de voorkant van de zool minder dan vijf millimeter is, dan is het tijd voor nieuwe schoenen.

Check ook onze handige kindermaattabel voor kleren.