De eerste schoentjes kopen: waar moet je opletten?

De eerste schoentjes kopen: waar moet je opletten?

En dan is het zover: je kind gaat lopen, een mijlpaal die je niet snel zult vergeten. Door die eerste stapjes is het ook tijd voor de eerste schoentjes. Maar welke schoentjes zijn geschikt? En waar moet je opletten bij de aanschaf?

Schoenen heb je niet meteen vanaf de geboorte nodig. Het is natuurlijk leuk om je baby een paar schoenen aan te trekken voor op de foto, maar pas vanaf het moment dat hij of zij gaat lopen zijn schoenen echt nodig. Voor die tijd zijn babysokjes of slofjes met antislipzolen voldoende om ervoor te zorgen dat je kleine niet direct uitglijdt bij zijn eerste stapjes binnenshuis. Ook wordt het lopen op blote voeten aangeraden vanwege de beste grip. Gaat je baby eenmaal naar buiten om zijn eerste stappen te zetten, dan ontkom je niet aan een paar goede schoenen.

Waar moet je opletten bij de aanschaf?

Als je schoenen gaat kopen voor je kind, dan is het belangrijk dat je zijn schoenmaat opmeet. Zo draagt je kind de juiste schoenmaat bij het leren lopen. Aangezien kinderen soms in een keer flink groeien, is het verstandig om de schoenmaat regelmatig op te meten. Een kind geeft namelijk zelf niet aan als een schoen te krap zit, omdat de uiteinden van de zenuwen in zijn voeten nog niet volledig ontwikkeld zijn. Een groot misverstand is om schoenen op de groei te kopen. Een schoen die namelijk te groot is, ondersteunt de voet van je kind niet en dat is slecht voor de houding.

Kies de juiste maat

Het is niet goed als babyschoentjes te krap zijn. Maar hoe merk je dat? Daar is een klein trucje voor. Je vinger moet achter in de schoen passen terwijl je kind hem aanheeft. De voeten moeten aan de zijkant ruimte hebben en bij de tenen moet genoeg ruimte zijn. Je kan eventueel een liniaal naast de voeten leggen om ze op te meten. Hieronder een overzicht van de schoenmaten:

Lengte van de voet Schoenmaat
9,4 tot 10 cm 16
10 tot 10,7 cm 17
10,7 tot 11,4 cm 18
11,4 tot 12 cm 19
12 tot 12,7 cm 20
12,7 tot 13,4 cm 21
13,4 tot 14 cm 22
14 tot 14,7 cm 23
14,7 tot 15,4 cm 24
15,4 cm tot 16 cm 25
16 tot 16,7 cm 26

Voetjesmeter

Voor alle zekerheid kun je je kind meenemen naar een schoenenwinkel om daar zijn voeten op te laten meten. Mocht dat niet lukken, dan vind je hier een handige Voetjesmeter om uit te printen. Zet je kind erop, teken de omtrek van zijn voet en kijk welke schoenmaat hij heeft. Met behulp van deze voetjesmeter kun je ook gemakkelijk online schoentjes bestellen.

Kies de juiste pasvorm

Niet alleen de maat is belangrijk, ook is het verstandig om goed te kijken naar de pasvorm. Stevigheid rond de hiel en van het ‘bovenwerk’ zijn belangrijk. Een stevig hakgedeelte is ook belangrijk. Dat geeft steun en helpt zwikken voorkomen.

Sluiting, zool en achterkant

Behalve het opmeten van de voet is het ook belangrijk om bij de aanschaf van schoenen te kijken naar de sluiting van een schoen. Een veterschoen geeft meer ondersteuning en stevigheid, je kunt ze namelijk strak aantrekken. Zeker als je kind eenmaal zelf zijn schoenen kan aan- en uittrekken is deze sluiting de beste optie voor kindervoeten. Zeker als het gaat om dagelijkse schoenen. Klittenbandschoenen zijn natuurlijk handig en een prima keuze voor gym/sportschoenen of voor ‘af-en-toe-schoenen’.

Let daarnaast ook goed op de zool van de schoen. Een soepele zool met profiel tegen het uitglijden is de beste keus. Let daarnaast ook op het materiaal (rubber of leer), het gewicht en de schokdemping van de zolen. De zolen moeten vooral beschermen, maar ook de schokken van het rennen, springen en wandelen goed kunnen dempen. De soepelheid van de zool zorgt ervoor dat de voet zo natuurlijk mogelijk kan bewegen.

Om een gezonde ontwikkeling van de kindervoet te bevorderen, is het een must dat de schoen een harde achterkant heeft. Zo staan de voeten recht, zodat de voeten niet naar binnen of buiten kunnen draaien.