
De eerste loopschoentjes: waar moet je op letten?
En dan is het zover: je kind gaat lopen. Een mijlpaal die je niet snel zult vergeten. Na die eerste voorzichtige stappen is het tijd voor de eerste schoentjes. Maar welke schoenen zijn geschikt voor je baby of dreumes? En waar moet je op letten bij de aanschaf van de eerste loopschoentjes?
Eerste schoentjes voor je baby
Schoenen voor je baby heb je niet meteen vanaf de geboorte nodig. Het staat natuurlijk wel leuk om je baby een paar schoenen aan te trekken voor op de foto, maar pas vanaf het moment dat je kind buiten gaat lopen zijn de eerste loopschoentjes echt nodig. Voor die tijd gebruik je schoenen eigenlijk alleen om de voeten van je baby warm te houden, maar dan kun je natuurlijk net zo goed kiezen voor babysokjes of sloffen. Als ze antislipzolen hebben, kun je ze je kind ook aantrekken om te voorkomen dat hij steeds uitglijdt bij zijn eerste stapjes binnenshuis. Maar bedenk ook: lopen op blote voeten wordt aangeraden vanwege de beste grip.
Tip! Goede babyschoenen voor de eerste stapjes shop je via deze link
Ontwikkeling babyvoeten
De voeten van een pasgeboren baby bestaan grotendeels uit kraakbeen en vet. Babyvoeten hebben een platte vorm, omdat er onder de voet een vetkussen zit. In de eerste jaren zal het vetkussen langzaam verdwijnen en ontwikkelt de voetboog zich steeds meer. Daarnaast wordt het aanwezige kraakbeen omgezet in bot.
Een baby begint al bij de moeder in de buik te trappelen met zijn voeten. Door met de voeten en benen te spelen en te trappelen, ontwikkelen de spieren zich. De coördinatie wordt ook steeds beter. Hoe meer je kind beweegt, hoe meer de spieren zich voorbereiden op het lopen en het dragen van gewicht. Zodra de voet in staat is om het eigen lichaamsgewicht te dragen, gaat een kind uit zichzelf staan en lopen. Dit hoeft niet te worden geforceerd. Het gebruik van een zogenaamd loopstoeltje wordt door medisch specialisten dan ook zeer afgeraden.
Kinderen die net gaan staan, doen dit meestal op een platte voet. Ze houden hun tenen bij de eerste stapjes vaak wat gekromd – in een soort grijphouding – om meer grip te krijgen op de ondergrond. Daarom is het bij die eerste stapjes beter om hem op blote voeten of (antislip) sokken te laten lopen, dan op schoenen. Zo heeft je kind beter contact met de grond en kan hij zijn voeten en tenen vrij bewegen. De spieren ontwikkelen zich dan op de juiste manier.
Als je kind ook buiten gaat lopen, heeft hij loopschoentjes nodig ter bescherming van de voeten. Deze eerste schoentjes moeten zeer flexibel en soepel zijn. Ook moeten ze genoeg ruimte bieden, zodat ze de verdere ontwikkeling van de voeten niet verstoren. Als de eerste schoentjes te stevig zijn, staat je kind minder stabiel op zijn voeten en valt hij eerder.
Lees meer over de ontwikkeling van kindervoeten
Wat zijn eerste loopschoentjes?
Een typisch kenmerk van eerste loopschoentjes is dat ze zijn gemaakt van soepel en licht materiaal wat goed kan ademen, vaak van leer, suède of canvas. Ook de zool is flexibel, omdat die moet kunnen meebewegen met de bewegingen van de voeten van je kind. Om niet uit te glijden moet de zool antislip materiaal bevatten. Vanwege het lage gewicht en het vetkussen hoeft er niet per se schokdemping in de zool te zitten en de achterkant bij de hiel hoeft ook nog niet heel stevig te zijn. Wel is het belangrijk dat de schoenen voldoende ruimte bieden rondom de tenen.
Wanneer eerste schoentjes kopen?
Pas als je kind twee tot drie weken zelfstandig loopt en buiten gaat lopen, is het echt tijd voor z’n eerste schoenen. Het kan verleidelijk zijn om al eerder schoenen ‘op de groei’ te kopen, maar babyvoetjes groeien ontzettend snel en zo kan je er qua maat net naast zitten. Een schoen die te groot is, kan makkelijk uitgaan en het kan ervoor zorgen dat je kind struikelt. Je kunt zelf proberen de maat op te meten, maar het is zeker voor de eerste schoentjes fijner om naar een kinderschoenenwinkel toe te gaan zodat ze je daar kunnen helpen en advies kunnen geven.
Waar moet je op letten bij de aanschaf?
Een aantal tips voor de beste en meest comfortabele eerste loopschoenen voor je baby of dreumes:
- Kies de juiste maat: Als je schoenen gaat kopen voor je kind is het belangrijk dat je eerst zeker weet wat de juiste schoenmaat is. Eén schoenmaat verschil staat doorgaans gelijk aan een verschil van 6,6 millimeter, maar hier kan soms variatie in zitten. Het is daarom aan te raden naar een kinderschoenenwinkel te gaan zodat je de voeten van je kind goed kunt laten opmeten. De schoenen moeten aan alle kanten van het voetje goed aansluiten, zowel in de lengte als in de breedte.
- Soepele zool: Let daarnaast goed op de zool van de schoen. De schoentjes moeten een flexibele, buigbare zool hebben. De voeten van je kindje moeten zich namelijk zo natuurlijk mogelijk kunnen bewegen. Check ook of de zool niet te glad is. Een soepele zool met profiel of antislip tegen het uitglijden is de beste keuze. Let daarnaast op het materiaal (rubber of leer) en of de zolen genoeg bescherming bieden.
- Zachte schoentjes met een iets stevigere achterkant: De schoentjes moeten comfortabel zitten: controleer of de schoenen van binnen lekker zacht aanvoelen. Maar om een gezonde ontwikkeling van de kindervoet te bevorderen, is het beter als de schoen wel een stevigere achterkant heeft. Zo staan de voeten recht, zodat de voeten niet naar binnen of buiten kunnen draaien.
- Natuurlijk materiaal: Kies het liefst voor voor natuurlijk materiaal bij de eerste loopschoentjes, zowel aan de binnen- als buitenkant. Dat zorgt ervoor dat de schoenen kunnen ‘ademen’ en de voeten van je kind kunnen afkoelen. Zo voorkom je zwetende babyvoetjes. Leer is een ademende stof. Kunstleer en plastic zijn minder geschikt als materiaal. Pas ook op met lakschoenen, die ademen vaak ook niet goed.
- Let op of de schoen makkelijk aangaat: De schoenen van je kindje trek je meestal meerdere keren per dag aan en uit, bijvoorbeeld bij elke luier die je verschoont. Dan is het wel zo prettig als de schoen enigszins gemakkelijk aangetrokken kan worden.
Als je kind al wat ouder is, is dan is deze handige voetenmeter voor thuis een uitkomst. Je shopt ‘m direct via deze link
Schoenmaat opmeten
Aangezien kinderen soms in één keer flink kunnen groeien, is het verstandig om de schoenmaat regelmatig op te meten. Een jong kind geeft het namelijk zelf niet aan als een schoen te krap zit.
Eerste loopschoentjes mogen niet te krap zijn. Maar hoe merk je dat? De voeten moeten aan de zijkant ruimte hebben en bij de tenen moet genoeg ruimte zijn.
Lengte van de voet | Schoenmaat |
9,4 tot 10 cm | 16 |
10 tot 10,7 cm | 17 |
10,7 tot 11,4 cm | 18 |
11,4 tot 12 cm | 19 |
12 tot 12,7 cm | 20 |
12,7 tot 13,4 cm | 21 |
13,4 tot 14 cm | 22 |
14 tot 14,7 cm | 23 |
14,7 tot 15,4 cm | 24 |
15,4 cm tot 16 cm | 25 |
16 tot 16,7 cm | 26 |
Check ook onze handige kindermaattabel voor kleren
Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.