Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Onze redactie test producten onafhankelijk Lees meer
 
meisje staat bij traphekje zonder boren

Traphekje zonder te boren: tips voor aanschaf en veilig gebruik

Een traphekje waarvoor je geen gaten hoeft te boren wordt ook wel een klemhek genoemd. Zo’n traphekje zonder schroeven is ideaal wanneer je tijdelijk een klemmend traphekje wilt plaatsen of je muur graag heel laat. Lees hoe je een klemhek op een veilige manier monteert en wat de beste hekjes van 2023 zijn.

Advertentie

Merk je dat je baby ieder moment kan gaan kruipen? Dan is het hoog tijd om je huis babyproof te maken. Eén van de eerste dingen waar ouders aan denken bij het babyproof maken van hun huis, is de trap. Een traphekje is een vereiste als je kind de wereld al kruipend en klimmend aan het ontdekken is. Monteer een traphekje zowel boven- als onderaan het trapgat om (levens)gevaarlijke valpartijen te voorkomen.

Tip! Verschillende soorten traphekjes shop je hier

Traphekje installeren

Je kunt een traphekje op verschillende manieren installeren. Dat is afhankelijk van het type. Je kunt:

  • het hele frame vastschroeven;
  • alleen muurcups vastschroeven en het hekje daartussen klemmen;
  • niet schroeven, maar het hekje klemmen.

Alle methoden hebben hun voor- en nadelen. Over het algemeen geldt: met hoe meer schroefpunten het hekje aan de muur zit, des te robuuster en veiliger het is.

Advertentie

Veiligheid baby: de belangrijkste tips voor het eerste jaar

De voordelen van een klemhekje

Zie je het niet zitten om gaten in je muur te boren? Dan is een klemhekje de oplossing. Bij dit type traphekje hoef je niet te boren en te schroeven. Een klemhekje wordt via het eigen frame vastgeklemd tussen twee muren of een trapgat, zodat hij geen kant meer op kan. Een ander voordeel van een traphekje zonder boren is dat je het op meerdere plekken in huis kunt plaatsen. Denk ook aan de keuken- of buitendeur, bijvoorbeeld. Ben je van plan om het traphekje zonder boren regelmatig te verplaatsen of mee te nemen naar opa en oma of op vakantie? Kies dan voor een model dat je gemakkelijk kunt demonteren en in elkaar kunt vouwen.

Is een traphekje zonder dat je hoeft te boren veilig?

In de regel geldt: hoe meer schroeven er worden gebruikt, des te steviger het traphekje. Maar dat betekent niet dat een traphekje zonder boren niet veilig is. Zoek je een traphekje zonder boren voor dagelijks gebruik, dan kun je het beste kiezen voor traphekjes die met het frame worden geklemd, waarin een deurtje scharniert. Dat is de meest robuuste variant. Een voorbeeld van dit type hekje is de BabyDan Danamic. Er bestaan ook traphekjes met plakstrips: die klem je niet, maar plak je dus. Traphekjes met plaktrips zonder schroeven zijn niet veilig genoeg. Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat een traphekje dat alleen is vastgeplakt, zonder schroeven, niet bestand is tegen een flinke botsing of hevig duwen en trekken. Voor alle traphekjes – met of zonder boren – geldt: monteer altijd precies volgens de handleiding.

Lees ook: 10 EHBO-tips die elke ouder moet kennen

Alternatief: traphekjes met geschroefde muurcups

Bij deze hekjes wordt het frame met scharnierdeurtje tussen geschroefde muurcups geklemd. Dit heeft als voordeel dat de hekjes makkelijk tijdelijk te verwijderen zijn. Je haalt het traphekje weg, de muurcups blijven zitten. Het nadeel is dat je de muurcups alsnog met schroeven moet vastzetten. Gelukkig hoef je veel minder gaten te boren dan bij hekjes met veel schroefbevestigingspunten. Voorbeelden van dit type zijn de Safety First Quick Close en de Hauck Open ’n Stop.

Advertentie

Traphekje zonder boren: 100 cm of breder

Het is een open deur, maar meet de ruimte waar het traphekje moet komen zorgvuldig op voordat je een traphekje koopt. Sommige hekjes kunnen maar een breedte van 70 cm overbruggen, terwijl andere traphekjes wel 100 cm tot 120 cm breed kunnen zijn. Wil je het traphekje op meerdere plekken gebruiken? Kies dan een traphekje dat in de breedte instelbaar is met verlengstukken. Soms zitten die standaard bij het traphekje, soms moet je ze er los bij kopen.

Consumentenbond traphekjestest (2023)

Om de keuze makkelijker te maken, bekeken wij welke klemhekjes of traphekjes met geschroefde muurcups het best scoren in de test van de Consumentenbond (de test is voor het laatste geüpdatet in februari 2023). De twee hekjes van Safety First scoren het beste op veiligheid en doorstaan (in tegenstelling tot de andere twee hekjes) ook de zware botstest met 25 kilo.

  1. Safety 1st Quick Close (testoordeel: 7,8)
  2. Safety 1st Easy Close (testoordeel: 7.8)
  3. BabyDan Danamic (testoordeel: 7,5)
  4. Hauck Open ’n Stop (testoordeel: 7,3)

Deze traphekjes met klembevestiging of geschroefde muurcups zijn echte afraders volgens de Consumentenbond:

  • Babygo Safety Gate klemhek 4051 en 4051
  • Star Stairs veiligheidshek Nele
  • Safety 1st Auto Close metaal

Bron: Consumentenbond

Redactioneel – Offer – Babyuitzet

Complete babykamer

De mooiste kinderkamers
Shop nu