Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Onze redactie test producten onafhankelijk Lees meer
 
Zwangerschapsbroek

Zo scoor je dé perfecte zwangerschapsbroek

Zwanger? Dan is (of wordt binnenkort) een fijne zwangerschapsbroek een onmisbaar item in je garderobe. Een zwangerschapsbroek geeft je groeiende buik alle ruimte en zit supercomfortabel. Welke soorten zijn er en waar moet je op letten bij de aanschaf van een zwangerschapsbroek?

Advertentie

We zeggen het nog maar een keer: ze zijn onmisbaar. Want van een knellende broek met een knoop in je buik, word je op den duur helemaal gek. Misschien moet je even een drempel over, maar echt, de zwangerschapsbroek wordt je nieuwe beste vriend.

Wanneer dragen

Wanneer de tijd rijp is om van je ‘oude’ broek over te stappen op een zwangerschapsbroek, verschilt per persoon. De een draagt haar normale broeken met gemak tot halverwege de zwangerschap, de ander buikt in het eerste trimester al uit. En bij een tweede kind ben je vaak al eerder toe aan positiekleding. Laten we het zo zeggen: op het moment dat je de knoop van je normale broeken het liefst openlaat, is het tijd om op zoek te gaan naar een zwangerschapsexemplaar. Gemiddeld start een zwangere vrouw vanaf de veertiende week met het dragen van een positiebroek.

Wat is een zwangerschapsbroek?

Een zwangerschapsbroek ziet er hetzelfde uit als een normale, maar dan met een elastische band aan de bovenkant. Daardoor zit ’ie comfortabel en is er genoeg ruimte voor je groeiende buik, die band trek je namelijk gewoon over je buik heen. Het stretchstuk aan de bovenkant is niet zichtbaar, daar draag je je shirt of trui overheen.

Mocht je denken dat je ook gewoon een maatje groter kunt kopen van een normale broek… Beter van niet. Een normale broek rekt niet mee met een groter wordende buik en de pasvorm is er ook niet naar gemaakt. De verhoudingen raken dan een beetje zoek. Een zwangerschapsbroek is zo gemaakt dat de stof van de broek onder je buik doorgaat, waardoor er geen druk op je buik ontstaat, zoals bij een normale broek.

Advertentie

Soorten zwangerschapsbroeken

Er bestaan verschillende ‘mechanismes’ in zwangerschapsbroeken. Welke je kiest hangt af van je voorkeur, figuur en budget. Ze zien er allemaal uit als normale broeken, maar zitten iets anders om je buik heen.

  • Broek met elastische band: de broek zelf gaat onder je buik door, waardoor er geen druk op je buik ontstaat. Er bestaan broeken met smalle en brede banden. Een broek met een brede elastische band trek je over je buik heen, de band rekt mee met je groeiende buik. Een buikband die tot zo hoog komt, is vaak ook warmer.
  • Broek met een verstelbare taille: deze broek pas je zelf aan, aan de grootte van je buik. Aan het begin van je zwangerschap zet je ’m wat strakker, naarmate je groeit, zet je ’m steeds iets losser.
  • Broek zonder aparte buikband: bij deze broeken loopt de stof over je buik door, of de broek houdt gewoon op onder je buik. Dit soort zakt wel eerder af en geeft minder steun.

Lees ook: Alles wat jij wil weten over de groei van je zwangere buik

Pasvorm zwangerschapsbroek

In zwangerschapsbroeken zijn er bijna net zo veel soorten pasvormen te vinden als in normale broeken: skinny, flared, kort, lang, tuinbroeken, harembroeken, je hebt zelfs zwangerschapssportleggings en treggings. Zo is er ook een overvloed aan keus in materialen: ze zijn er van spijkerstof en katoen tot wol en linnen. Wat voor jou de ideale zwangerschapsbroek is, hangt af van je persoonlijke voorkeur, waar je ’m voor wilt hebben én wat je budget is, want ze verschillen enorm in prijs.

Het is geen overbodige luxe een broek te kopen die je echt fijn vindt zitten, want je kunt ’m na je zwangerschap ook nog dragen, als je buik nog niet is teruggeveerd. Een zwangerschapsjeans draag je gemiddeld driehonderd dagen, zo vanaf de veertiende week tot vier maanden na je bevalling.

Maat en merk zwangerschapsbroek

Voor een zwangerschapsbroek kun je je eigen (oude) maat aanhouden. Het is handig verschillende soorten te passen, want net als bij normale broeken verschilt de maat per merk en model. Er zijn gelukkig steeds meer merken die positiekleding opnemen in hun vaste collectie (Noppies, Esprit, Mamalicious, H&M, Topshop, J Brand en ASOS bijvoorbeeld) hierdoor is er veel meer keus.

Advertentie

#zwangerschapshack

Mocht je toch nog geen zin hebben om een zwangerschapsbroek aan te schaffen, maar krijg je je broeken niet meer dicht? Je kunt het nog even uitstellen door je broek open te laten staan en een (haar)elastiekje door het knoopsgat te halen en er een lus van te maken. Als je hier vervolgens je knoop doorheen steekt, kun je je gewone broek met een lange trui of T-shirt eroverheen nog prima een paar weken aan.

Flared zwangerschapsbroek

Flared

Helemaal hip en het zit lekker soepel: een flared zwangerschapsbroek. Ze zijn er in denim of juist een soepele stretch-stof.

Witte zwangerschapsbroek

Wit

Ben je specifiek op zoek naar een witte zwangerschapsbroek? Ook die zijn er genoeg. Een witte flared zwangerschapsbroek bestel je via de link hierboven. Toch liever een ander model?

Zwarte zwangerschapsbroek

Zwart

Ook in het zwart shop je veel mooie zwangerschapsbroeken. Een skinny zwangerschapsbroek, een stoere zwarte denim, een strakke zwangerschapslegging of juist een mooie, wijdere pantalon? Je vindt ze bijvoorbeeld bij Wehkamp.

Noppies zwangerschapsbroek

Noppies

Een populair merk voor zwangerschapsbroeken is Noppies. Dit merk verkoopt comfortabele zwangerschapsbroeken in mooie prints, zowel casual als wat formeler.

Meer inspiratie? Wij selecteerden 12 knappe zwangerschapsbroeken

Kooptips

  • Pas verschillende modellen, maten en merken en laat je adviseren, dan vind je vanzelf de combinatie die bij jouw past. Hou ook rekening met materiaal: in de zomer draag je waarschijnlijk vaker een linnen broek dan een van jeansstof.
  • Geen zin om in een pashokje op en neer te hupsen? Bestel dan een aantal broeken online, en pas ze thuis. De broeken die je niet wilt, stuur je gewoon terug.
  • Ga als je de broek aan hebt tijdens het passen altijd even zitten. Hij mag niet in je buik drukken. Doet ´ie dat wel? Probeer dan een grotere maat, een ander merk of een andere pasvorm.
  • Wacht niet te lang met kopen, dan heb je er langer plezier van. Een zwangerschapsbroek ziet er als je ´m eenmaal aanhebt exact hetzelfde uit als een normale broek, plus: hij zit heerlijk. Heb je de perfecte zwangerschapsbroek gevonden? Koop er dan meteen twee! Je loopt er namelijk nog wel even in rond.
Video: Mag je deze kledingsstukken dragen als je zwanger bent?
Commercieel – Prenatal – Offer – Sweet Petit mini collectie

Prenatal

Sweet Petit mini collectie

Fijne rib kwaliteit in biologisch katoen
Shop nu