Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Overstrekken baby

Opeens doet je baby het: hij moet huilen, strekt zijn benen en gooit zijn hoofd in zijn nek. Hij ligt als een stijve plank in je armen. Sommige baby’s doen dit heel vaak. Waarom overstrekt een baby? En wat kun je er het beste aan doen?

In samenwerking met expert

Anne Kuilboer

Kinderosteopaat

Wat is overstrekken?

Een baby die zich overstrekt, spant bij stress of als hij overstuur is zijn strekspieren aan zijn rugkant krachtig aan. Hij gooit zijn hoofd in zijn nek, strekt zijn benen, balt zijn vuisten en ligt als een plank op je arm. Zijn strekspieren zijn sterker dan zijn buigspieren. Het is rot om te zien dat je baby zich zo naar voelt, meestal huilen baby’s er hard bij. Maar vaak overstrekken kan ook gevolgen voor de langere termijn hebben. Het is daarom goed om er iets aan te doen als je baby zich regelmatig overstrekt.

Advertentie

Overstrekken baby: de gevolgen

Baby’s die vaak overstrekken, kunnen gaan achterlopen in hun ontwikkeling. Dat komt omdat ze door het overstrekken veel spierspanning opbouwen in spieren die volgens de natuurlijke ontwikkeling nog helemaal niet zo sterk hoeven te zijn. Voor een goede motorische ontwikkeling moeten baby’s hun spieren juist leren buigen. Overstrekt je baby veel, dan oefent hij niet met buigen en worden de spieren die hij nodig heeft om bijvoorbeeld te gaan rollen niet gestimuleerd. Bij veel overstrekken kunnen ‘kruislingse bewegingen’ zoals rollen, tijgeren en kruipen lastiger gaan en misschien slaat je baby ze zelfs helemaal over.

Daarnaast veroorzaakt het overstrekken onrust bij je kind, met (veel) huilen en vaak ook slecht slapen. Ook kan het ertoe leiden dat je baby te weinig drinkt. Overstrekken is namelijk vermoeiend en voor een vermoeide baby is het lastig om goed te drinken.

Moeilijker te troosten

Ook voor de ouders is het niet makkelijk als hun baby zich veel overstrekt. Niet alleen omdat het drinken lastiger kan zijn; hetzelfde geldt voor het aan- en uitkleden, badderen, dragen en knuffelen. Op het moment dat hij zich overstrekt wil je hem graag troosten en geruststellen, maar juist doordat hij zijn spieren zo intensief aanspant kun je hem niet lekker vasthouden en is oogcontact maken lastig. Troosten gaat daardoor minder makkelijk.

Overstrekken baby: de oorzaak

Baby’s die zich overstrekken doen dit vaak als ze overstuur zijn. Je baby zit niet lekker in zijn vel, heeft ergens last van, reageert met het overstrekken op pijn of op prikkels van buitenaf. Het overstrekken is zijn manier om te laten zien dat hij zich niet fijn voelt.

Advertentie

Waarom je baby niet lekker in zijn vel zit, is soms lastig te achterhalen. De bevalling kan een oorzaak zijn, met name als het een erg zware, lange of juist snelle bevalling was, als je baby te vroeg is geboren of als hij bij zijn geboorte pijn heeft gehad of veel stress heeft ervaren. Een baby kan hierdoor pijnklachten hebben of gevoeliger reageren op stress of prikkels. Huilbaby’s of erg onrustige baby’s laten vaak het overstrekken zien. Het kan ook zijn dat je baby een blessure aan zijn nek, rug of bekken heeft overgehouden aan de bevalling en daar spanning of pijn door voelt.

Wat kun je doen als je baby overstrekt?

Soms is heel duidelijk dat een baby zich overstrekt, soms doet hij het subtieler, maar zie je wel dat hij ergens last van heeft. Als je hem het vaak ziet doen of als je twijfelt of het om overstrekken gaat, is het wijs om een afspraak te maken met de huisarts of het consultatiebureau. Zij hebben tips voor hoe je je baby het beste kunt vasthouden en als het nodig is kunnen ze je doorverwijzen naar een kinderarts, kinderosteopaat of kinderfysiotherapeut. Je kunt ook direct contact opnemen met een fysiotherapeut of een osteopaat, maar het is daarnaast verstandig om uit te sluiten dat er andere medische klachten spelen.

De kinderfysiotherapeut kan je onder meer oefeningen laten zien die je kunt doen met je baby om ervoor te zorgen dat hij weer kan ontspannen en rust in zijn lijf vindt. Een kinderosteopaat kan met zachte handgrepen blokkades in de beweeglijkheid van de gewrichten, wervels en spieren behandelen, waardoor je baby weer ontspannen en vrij kan bewegen. Fysiotherapeuten en osteopaten werken steeds vaker samen om baby’s die overstrekken te behandelen.

Overstrekken baby: tips

Behalve dat het belangrijk is om te achterhalen waarom je baby zich overstrekt, kun je nog een aantal dingen doen om hem te helpen.

Advertentie
 1. Weinig prikkels
  Als je baby zich overstrekt omdat hij gevoelig reageert op prikkels, kun je kijken hoe je voor meer rust kunt zorgen, zowel om hem heen als met vasthouden en bewegen:
  – vermijd veel oppakken, weer neerleggen en telkens anders vasthouden.
  – maak rustige bewegingen als je met je baby bezig bent, zoals bij het verschonen en in bed leggen. Zorg dat hij de bewegingen goed kan volgen.
  – geef hem één of twee speeltjes in plaats van een heleboel speelgoed om hem heen.
  – vermijd fel licht en harde geluiden, probeer te voorkomen dat je baby schrikt.
 2. Ontspannen
  Sommige baby’s ontspannen beter als ze in een draagdoek worden gedragen of ingebakerd worden. Ook een babymassage kan wonderen doen. Het zijn geen kant-en-klare oplossingen en ze halen de oorzaak niet weg, maar kunnen wel verlichting geven. Voor een baby kan het erg intensief zijn en onveilig voelen als hij niet lekker in zijn vel zit, waardoor hij de geborgenheid van zijn ouders extra nodig heeft. Jullie nabijheid versterkt zijn vertrouwen dat hij veilig is en dat er voor hem wordt gezorgd. Naast behandeling door een fysiotherapeut of osteopaat (en na uitsluiting van andere medische klachten) kan dit belangrijk voor hem zijn om te kunnen ontspannen.

Beweging en houding bij overstrekken baby

Alle bewegingen die je samen met je baby maakt vallen in de kinderfysiotherapie onder de noemer ‘hanteren’. Deze bewegingen stimuleren de ontwikkeling van je baby. Prikkelbare baby’s kunnen door een rustige hantering ontspannen, waardoor het overstrekken wordt voorkomen of vermindert. De bewegingen die volwassenen vanzelf maken, zijn ook stimulerend om te doen bij baby’s. Een goed voorbeeld hiervan is hoe je in bed gaat liggen. Je gaat eerst op je bed zitten en daarna leg je je bovenlichaam neer. In dezelfde volgorde van bewegingen kun je je baby ook in bed leggen. Dit is een natuurlijke buigbeweging en dat geeft ontspanning. Leg dus eerst zijn billen op het matras en daarna ‘wikkel je af’ van billen tot hoofd. Deze beweging is vloeiend en langzaam, waardoor je kind het goed kan volgen en minder makkelijk kan overstrekken. Probeer hem in ronde houdingen te bewegen als je met je baby bezig bent.

De onderstaande tekeningen laten manieren zien waarop je het overstrekken van je baby kunt voorkomen of doorbreken.

Overstrekken baby: rollend oppakken

Overstrekken baby: rollend oppakken

 • Rol je baby eerst op zijn zij.
 • Ga met je arm achter zijn schouders langs en pak zijn bovenarm vast.
 • Pak met je andere hand zijn bovenbeen vast.
 • Draai je baby zo naar je toe.

Overstrekken baby: dragen in buikligging tegen je aan.

Overstrekken baby: dragen in buikligging tegen je aan.

 • Het hoofd van je baby ligt op je onderarm.
 • Dezelfde arm ondersteunt zijn borst.
 • Je andere arm tussen zijn benen door ondersteunt zijn buik.

Overstrekken baby: op schoot liggend tegen je bovenbenen

Overstrekken baby: op schoot liggend tegen je bovenbenen

 • Dit is een goede houding om contactspelletjes te doen.
 • Je kunt je kind wiegen met je benen als hij dat fijn vindt.
 • Je kunt je baby ook de fles geven in deze houding.

Overstrekken baby: dwars liggen op een aankleedkussen

 • Je kunt je baby af en toe overdwars op een aankleedkussen in de box leggen. Met zijn hoofd en benen iets omhoog ligt hij in een gebogen houding en stabieler dan wanneer hij plat ligt.
 • Dit is een goede houding om contact te maken met je baby.

Overstrekken baby: zijwaarts en ondersteund op schoot

Overstrekken baby: dwars liggen op een aankleedkussen

 • Trek je ene been wat op en leg je baby in de kuil tussen je benen.
 • Je gebogen been ondersteunt zijn rug en je andere been zijn voeten, waardoor ze wat hoger liggen.
 • Ondersteun de schouders en het hoofd van je kind met je arm en hand.

Overstrekken baby: liggen in een baby-hangmat

Overstrekken baby: liggen in een baby-hangmat

 • Je baby ligt zo in een goede, ronde houding.
 • Je kunt de hangmat overdag in de box of het bed hangen.
 • Hang de hangmat zo dicht mogelijk boven de box- of bedbodem.
 • Hang eventueel een speeltje op buikhoogte.
 • Laat je kind nooit alleen als hij in de hangmat ligt.

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Bronnen: JGZ brochure, WZA

Ontspannen

Sommige baby's ontspannen als ze in een draagdoek liggen of ingebakerd worden. Ook een babymassage kan wonderen doen. Het zijn geen kant-en-klare oplossingen, ze halen de oorzaak niet weg, maar kunnen wel verlichting bieden.

tip

Anne Kuilboer

Kinderosteopaat

Anne Kuilboer is trotse moeder van twee kinderen en eigenaar van Osteopathie Kuilboer in Hoorn. Na haar opleiding fysiotherapie is zij osteopathie gaan studeren aan The International Academy of Osteopathie. Na het behalen van deze opleiding is zij haar praktijk Osteopathie Kuilboer gestart. Vervolgens heeft ze de post graduate kinderosteopathie gedaan en heeft Anne zich gespecialiseerd op het gebied van baby's, kinderen en zwangere vrouw.

Anne behandelt baby's onder meer vanwege slaapproblemen, langdurig huilen, problemen met zuigen of slikken, darmkrampjes, of keel-neus- en oorproblemen. Verder ziet ze veel baby's in de praktijk die zich overstekken, een voorkeurshouding hebben, baby's met een afgevlakte schedel.

Daarbij ziet ze veel zwangeren vrouwen en dames die net bevallen zijn. Tijdens de zwangerschap en bevalling treden er veel veranderingen op in het lichaam van de vrouw wat klachten kan geven. Om haar patiënten zo goed mogelijk te behandelen werkt ze nauw samen met o.a. kinderfysiotherapeuten, verloskundigen, lactatiekundigen, gynaecologen, bekkenfysiotherapeuten en tandartsen.

Voor meer informatie:

 • Website Osteopathie Kuilboer

 • Social media van Anne Kuilboer:

  Redactioneel – Offer – Gezondheid baby

  Digitale thermometer

  Shop nu