Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

overstrekken-baby

Overstrekken baby

Als het gaat om het overstrekken van een baby, is het niet moeilijk je daar een beeld bij te vormen. Hij trekt zijn benen stijf en gooit zijn hoofd in zijn nek. Maar waarom doet hij dat eigenlijk en kan het kwaad? En wat kun je eraan doen?

Wat is overstrekken?

Baby’s die overstrekken spannen hun rugspieren continue aan waardoor hun lijf strak en gespannen staat. Daarbij drukken ze hun hoofd in hun nek. Vaak hebben overstrekkende baby’s gebalde vuisten en liggen ze als een plank op je arm.

Advertentie

De gevolgen van overstrekken

Het overstrekken veroorzaakt veel spanning in de spieren van de wervelkolom en geeft veel druk op de achterkant van het hoofd van de baby. Als een baby zich in zijn bed veelvuldig overstrekt, kan hij daardoor een plat hoofdje krijgen. Ook kan een baby die op de rug ligt in overstrekte houding niet omrollen, niet naar zijn zij en ook niet naar zijn buik.

Een baby die veel overstrekt, ontwikkelt erg sterke rugspieren, maar zijn buikspieren ontwikkelen zich niet goed. Daardoor kan hij zich dan niet goed ontspannen. En zijn gebalde vuistjes maken het lastig de fijne motoriek van zijn vingers te ontwikkelen.

Het overstrekken veroorzaakt ook onrust, (veel) huilen en slecht slapen. Ook kan het ertoe leiden dat een baby te weinig drinkt. Overstrekken is vermoeiend en voor een vermoeide baby is het lastig om goed te drinken.

Voor jou als ouder geldt dat het overstrekken veel dingen moeilijker maakt. We noemden al het eten, maar denk ook aan het aan- en uitkleden, badderen, dragen en knuffelen. Bovendien is het moeilijk om oogcontact te maken met je baby als hij zijn spieren zo intensief aanspant en onrustig is.

De oorzaak van overstrekken

Vaak is het zo dat de baby simpel gezegd niet zo lekker in zijn vel zit en dat hij reageert op voor hem vervelende prikkels van buitenaf. Het overstrekken is zijn manier om dat te laten zien. Ook zie je vaak dat deze baby’s onrustig zijn: ze schoppen met hun armen en benen, huilen of krijsen.

Waarom je baby niet lekker in zijn vel zit, is soms lastig aan te wijzen. Een te vroege, lange, zware of snelle bevalling kan een oorzaak zijn. Huilbaby’s of prikkelbare baby’s laten ook vaak het overstrekken zien.

Een baby die zich vaak in de nek overstrekt, kan mogelijk een blokkade in zijn schedel- of nekgewricht of in de eerste nekwervel hebben.

Wat kun je doen als je baby overstrekt?

Als je baby overstrekt, of je vermoedt dat hij dat doet, is het wijs om een afspraak te maken met de huisarts of het consultatiebureau. Zij hebben tips over hoe je je baby het best kunt vasthouden en kunnen je eventueel een doorverwijzing geven voor een osteopaat of kinderfysiotherapeut. Natuurlijk kun je met hen ook direct contact opnemen.

De kinderfysiotherapeut kan je oefeningen laten zien die je kunt doen met je baby om ervoor te zorgen dat hij weer kan ontspannen en rust in zijn lijf vindt. Een osteopaat kan blokkades in gewrichten en wervels opheffen.

Bronnen: JGZ brochure, WZA

Ontspannen

Sommige baby's ontspannen als ze in een draagdoek liggen of ingebakerd worden. Ook een babymassage kan wonderen doen. Het zijn geen kant-en-klare oplossingen, ze halen de oorzaak niet weg, maar kunnen wel verlichting bieden.

tip