Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Baby 25 weken oud | Groeikalender

Je baby is nu 25 weken oud en wat gaat de tijd snel. Een paar maanden geleden zat hij nog in je buik en nu zit hij misschien al bij jullie aan tafel en eet hij groente en aardappelen. En de ontwikkelingen blijven elkaar in rap tempo opvolgen: van vaste voeding tot zitten in een kinderstoel en voorzichtig beginnen met opvoeden.

Advertentie

Ontwikkeling baby 25 weken 

Zit je kind al in een kinderstoel aan tafel? Zo niet, dan duurt het niet lang meer. Tussen de zes en negen maanden lukt het de meeste kinderen om zelfstandig rechtop te zitten. De nek- en rugspieren zijn dan sterk genoeg om het lichaam rechtop te houden. Is je kind er nog niet aan toe? Stimuleer het zitten dan niet te vroeg, maar help je kind liever met het trainen van zijn spieren zodat hij straks goed zelfstandig kan zitten.

Lukt het je kind om zelfstandig in een zithouding te komen, dan is het tijd voor de kinderstoel. Al zittend wordt de wereld van je baby plots een stuk groter, want zo kan hij veel meer. Spelen aan tafel bijvoorbeeld, maar ook eten gaat in een kinderstoel een stuk makkelijker. Handig, want vanaf nu zal je baby steeds vaker vaste voeding krijgen. Let er wel op dat je hem in het begin niet te lang in zijn kinderstoel zet en dat je hem daarna weer even neerlegt op de grond of in de box. En zit hij in zijn kinderstoel, dan kun je in het begin een stoelverkleiner of extra kussentje in de rug gebruiken voor meer steun.

Tip! Zo stimuleer je zitten bij je baby

Vaste voeding geven

Na zo’n twee maanden ‘oefenhapjes’ is het tijd voor het echte werk. Je baby heeft nu naast borst- of flesvoeding vaste voeding nodig, want hij haalt niet meer voldoende energie en voedingsstoffen uit moedermelk of kunstvoeding. Het is daarom belangrijk om vanaf nu één melkvoeding te vervangen door vaste voeding. En dat is pas het begin: de komende maanden zullen alle melkvoedingen geleidelijk door vaste voeding worden vervangen.

Advertentie

Als je baby 25 weken is, bestaat zijn voedingsschema nog uit vijf voedingen per dag. Dat is inclusief vaste voedingen. Ook als je borstvoeding geeft, vervang je vanaf nu een voeding door vaste voeding en geef je je kind ’s ochtends bijvoorbeeld brood. Het vaste hapje in de avond bestaat uit ongeveer 200 gram voedsel: 100 gram groenten, 80 gram koolhydraten (rijst, aardappelen of pasta) en 20 gram eiwitten (vlees, vis of ei).

Lees ook: Babyvoeding, zelf maken of zijn potjes ook prima?

Babypoep

Hoe meer je kind gaat eten, hoe meer je dit gaat terugzien in zijn luier. De babypoep verandert langzaam in normale ontlasting. Houd de poepluiers van je baby in deze overgangsfase in de gaten, want de darmen van je baby moeten wennen aan het nieuwe voedsel en dat kan voor verstopping zorgen. De eerste maanden kunnen de darmen de vaste hapjes ook nog niet goed verteren. Het is dus niet gek als er stukjes in zijn ontlasting zitten.

Lees ook: Dit kun je doen als je baby obstipatie heeft

Jouw leven met je baby: week 25

Starten met opvoeden

Baby’s zijn hartstikke nieuwsgierig. Als een ware ontdekkingsreiziger gaat je kind op avontuur in huis. Slaan met de afstandsbediening, eten op de grond gooien, planten omver trekken, keukenkastjes openmaken. Je hebt jezelf nog nooit zo vaak ‘nee, dat mag niet’ horen zeggen. Verwacht niet dat het effect heeft. In het begin lijkt het alsof je kind niet naar je luistert. En dat is ook zo: hij kán niet luisteren, want hij snapt nog niet wat je zegt. Voor hem hebben zinnen als ‘nee, mag niet’ en ‘niet doen’ nog geen betekenis. Dat komt pas nadat je ze heel vaak hebt herhaald. Combineer je de woorden steeds met een handeling, dan maak je het voor je kind nog duidelijker. Zit je kind bijvoorbeeld steeds aan de knoppen van de oven? Zeg dan: ‘Nee, dat mag niet’ en haal zijn hand weg. Wees niet verbaasd als hij een kwartier later toch weer bij de oven staat. Baby’s vergeten dingen snel en gaan vrolijk verder op ontdekkingstocht.

Tot je kind echt kan luisteren, werkt afleiden het beste. Een leuke manier om je kind af te leiden, is samen met hem voor de spiegel gaan staan. Opeens zijn er tot zijn grote plezier twee mama’s te zien. Zijn eigen spiegelbeeld vindt hij ook reuze interessant, ondanks dat hij zichzelf nog niet herkent. Ook leuk om nu te doen: een geurspelletje. Je baby kan goed ruiken en is gevoelig voor intense geuren. Kijk eens hoe hij reageert op de geur van bijvoorbeeld sinaasappel, citroen of een stokje vanille. Als hij iets echt niet lekker vindt, draait hij waarschijnlijk zijn hoofd weg.

Lees ook: Waarom je tot 1 jaar stout gedrag beter kunt negeren 

Extra tip rondom je baby van 25 weken oud

Wel of geen loopstoeltje?

De eerste stapjes van je kind zijn een enorme mijlpaal en misschien kun je niet wachten tot het zover is. Maar realiseer je dat elk kind leert lopen in zijn eigen tempo. Sommige ouders denken dat een loopstoeltje ervoor zorgt dat een kind sneller gaat lopen. Zo’n loopstoel of babywalker is geschikt voor baby’s die al goed zelfstandig kunnen zitten, maar nog niet kunnen lopen. In dit speeltoestel op wieltjes kunnen ze zich met hun voeten afzetten en zo de hele kamer door ‘lopen’.

Advertentie

Hoe leuk het ook klinkt, experts raden het gebruik van loopstoeltjes sterk af. Ze doen namelijk het tegenovergestelde van waarvoor ze bedoeld zijn: ze zorgen voor vertraging in de loopontwikkeling. Je baby neemt in een babywalker een houding aan waar hij lichamelijk nog niet aan toe is, zodat spieren en gewrichten niet goed worden gebruikt en gestimuleerd. Ook bestaat de kans dat hij door het strekken van zijn voeten om zich af te zetten, later op zijn tenen gaat lopen. Bovendien gebeuren er veel ongelukken mee. Een kind kan zo opeens op plekken komen en naar dingen grijpen waar hij eerst niet bij kon. Ook kan een loopstoel omvallen.

Bronnen: CJG, Opvoedinformatie, Voedingscentrum

Leesvoer voor deze week 

Deze informatie is gebaseerd op de gemiddelde ontwikkeling van een baby. Iedere baby is uiteraard uniek en ontwikkelt zich op zijn eigen tempo en manier. Ook beleeft iedere ouder het ouderschap anders. Onze informatie is dan ook vooral bedoeld om je een idee te geven wat je per week ongeveer kunt verwachten.