fietsen met baby

Veilig fietsen met je baby

Zodra je baby zelfstandig kan zitten, mag hij met je mee voor- of achterop de fiets. Hoe vervoer je je baby zo veilig mogelijk van A naar B? En hoe doe je dat met baby’s die nog niet zelfstandig kunnen zitten? Alles over veilig fietsen met je baby.

Je eigen fiets

Een kind op je fiets en dan ook nog boodschappen meenemen? Dat is vaak best lastig bij een gewone fiets. De ruimte tussen je zadel en het voorstoeltje is krap, tijdens het fietsen zwabbert je frame en veilig op- en afstappen is een hele toer met een kind als passagier. Een speciale mamafiets is niet voor niets uitgevonden. Die heeft een lage, grote instap, zodat je makkelijker op- en afstapt, maar ook veiliger een noodstop kunt maken. Zo’n fiets heeft bovendien een stevige dubbele standaard en het stuur is beveiligd tegen doorslaan, zodat je in alle rust je kind in het voorstoeltje kunt zetten.

Advertentie

De fietsen zijn ook berekend op een zware last. Ze hebben een stevig frame en goed gespaakte wielen. Een moederfiets is wel even wennen. Hij heeft een grotere draaicirkel dan je gewend bent en is wat logger in gebruik. Omdat de fiets zo sterk moet zijn, is-ie vaak zwaarder dan een gewone fiets.

Lees ook: Waar moet je opletten bij de aanschaf van een moederfiets en welke soorten zijn er?

Fietsstoeltje is verplicht

Ben je tevreden over je eigen fiets? Dan kun je daar een fietsstoeltje op zetten. Volgens de wet moet een kind tot acht jaar een veilige zitplaats hebben op de fiets. Dat betekent dat je moet zorgen voor voldoende steun voor zijn rug, handen en voeten. Tot je kind ongeveer zes jaar is, past hij in een fietsstoeltje achterop.

Check deze tips voor het kopen van het beste fietsstoeltje voor jouw kind. 

Fietsen met je baby: minimumleeftijd

Als je baby zijn hoofd zelfstandig rechtop kan houden en goed en stevig kan zitten, kan hij met je mee op de fiets. Tussen de zes en negen maanden gaan de meeste baby’s zelfstandig rechtop zitten. De spieren in de rug, het bovenlichaam en de nek van je kind zijn dan sterk genoeg om het lichaam rechtop te houden. Vóór die tijd kun je hem beter niet in een fietsstoeltje vervoeren, omdat de rug- en nekspieren nog niet zo goed ontwikkeld zijn. Juist die spieren zijn nodig om het gehobbel te kunnen opvangen.

In het begin is het belangrijk dat je alleen korte stukjes fietst en dat je routes kiest waar zo min mogelijk hobbels en trillingen zijn.

Lees meer: Wanneer kan een baby gemiddeld voor het eerst zelfstandig zitten?

Baby zit nog niet zelfstandig

Kan je baby nog niet zelfstandig zitten? Je kunt hem dan op een paar manieren zo veilig mogelijk meenemen op de fiets.

 • Je kunt je baby in een babyautostoeltje of een babyschelp zetten, die stevig is bevestigd in een fietskar of bakfiets. Plaats het autostoeltje het liefst tegen de rijrichting in. Je baby wordt door die constructie het beste beschermd.
 • Je baby kan in een babyautostoeltje zitten dat met een speciale drager op je fiets is bevestigd.

Voor beide manieren geldt dat je je baby altijd goed moet vastmaken met gordels. Zorg dat je baby zich prettig voelt en probeer trillingen en schokken te voorkomen. Als je baby zich niet meer comfortabel voelt en bijvoorbeeld hard begint te huilen, stop dan even. Maak in het begin dus ook geen lange tochten.

Handig schema: autostoeltjes op lengte, leeftijd en gewicht.

Draagzak

Het lijkt misschien veilig om je baby bij je te dragen in een draagzak als jij fietst, maar dat is het niet. Als je valt, biedt de draagzak geen bescherming aan je kind. Hij kan uit de draagzak vallen of jij kunt op je kind terechtkomen.

Tips

Hier volgen nog een paar handige tips voor als je met je baby gaat fietsen:

 1. Fiets bij voorkeur op een moederfiets/stadsfiets/bakfiets waarvan het zadel niet te hoog staat, zodat je met je voeten bij de grond kunt. Zorg voor goede remmen en fiets niet te snel.
 2. Zorg dat het fiets- of autostoeltje of de babyschelp goed is bevestigd:
 3. er zijn specifieke bevestigingssets te koop voor in de bakfiets.
 4. er zijn beugels/frames te koop om het autostoeltje op de fiets vast te maken.
 5. Zorg dat het zitje op twee manieren is bevestigd, de één als back-up van de ander (de meeste zitjes hebben deze mogelijkheid).
 6. Zorg dat je kind goed in de gordel zit.
 7. Zorg bij een bakfiets dat deze een goede vering heeft voor het gewicht van je kind. Heftig trillen kan vaak worden verholpen door extra gewicht in de bak. Denk bijvoorbeeld aan boodschappen, nog een kind of desnoods een zak zand.
 8. Fiets eerst kleine stukjes over een goed en gelijkmatig wegdek. Je kunt de tochtjes steeds langer maken en op een gegeven moment zijn hobbelige wegen voor je kind ook goed te doen.

Lees meer: Veilige bakfiets kopen: waar moet je op letten?

Soorten fietsstoeltjes

Er zijn verschillende soorten fietsstoeltjes te koop. Zo kun je kiezen voor een stoeltje aan je stuur of achterop je fiets. Beide stoeltjes hebben voor- en nadelen. Het ligt dus vooral aan je eigen wensen welk stoeltje het beste bij jou past. Laat je in de winkel goed informeren en neem daarbij altijd je eigen fiets en je kind mee om het stoeltje uit te proberen.

1. Fietszitje voor (9 tot 15 kg)

Als je kind goed en zelfstandig kan zitten, kun je hem meenemen in een fietszitje. Je begint (meestal) met een voorzitje. Dat zitje is bedoeld voor kinderen tot ongeveer drie jaar. Het kan zijn dat jouw kind korter of juist langer op het zitje kan zitten. Je voelt dit vaak ook zelf aan. Als je kind te groot wordt, gaat het sturen zwaarder. Het wordt dan tijd dat je je kind in een fietszitje achterop zet.

Voordelen voorzitje:
– je kind ziet meer.
– je kunt beter op je kind letten.

Nadelen voorzitje:
– sturen is zwaarder.
– je kunt minder stabiel fietsen.
– je kunt minder scherpe bochten nemen.
– bij een noodstop kun je over de kop gaan.
– zonder windscherm vangt je kind de regen en wind op.

Kooptips fietszitje voor:

Er zijn ontzettend veel soorten zitjes te koop. Hier volgen een paar handige tips voor als je een fietszitje voor voorop wilt aanschaffen.

 • wil je veilig met je kind de weg op, kies dan voor een fietszitje dat aan de Europese norm voldoet (NEN-EN 14344).
 • Het zitje moet aan de stuurpen of balhoofdbuis worden bevestigd. Zitjes die aan het stuur zelf worden bevestigd, zijn ongeschikt voor aluminium sturen.
 • Een racefiets is niet geschikt voor een zitje.
 • Let er goed op dat de rem- en versnellingskabels niet in de knel komen. Een fietszitje kan ervoor zorgen dat het stuur minder ver kan draaien. Je kunt dan ook minder scherpe bochten maken.
 • Neem je kind en je fiets mee als je een fietszitje in de winkel koopt. Dan kun je je kind in het zitje zetten en kijken of de voetjes niet tussen de spaken kunnen komen. Check meteen of er geen lichaamsdelen in de knel komen bij het sturen.
 • Schaf ook een windscherm aan, dat is wel zo prettig voor je kind. Anders vangt hij alle regen en wind op.

Gebruikstips fietszitje voor:

Heb je het ideale fietszitje gevonden? Dan kun je er lekker op uit met je kind op de fiets. Hier volgen nog een paar handige tips.
– Ook al heb je nog zo’n brede standaard, laat nooit je fiets op de standaard staan als je kind er nog op zit.
– Zorg dat je fiets niet kan omvallen als je kind op de fiets klimt of als je je kind in het zitje wilt zetten.
– Zet eerst de boodschappen in je fietsmand of fietstassen en zet daarna pas je kind in het zitje.

Let erop dat je kind niet het wiel kan blokkeren. Dit kan hij bijvoorbeeld doen door het slot vast te zetten.

2. Fietszitje achter (tot 25 kg)

Kinderen tot ongeveer vijf jaar (en die zelfstandig kunnen zitten) kunnen mee op de fiets in een achterzitje. Het is belangrijk dat je ook spaakbeschermers hebt, want de voeten van je kind zitten vlak naast het draaiende wiel.

Voordelen achterzitje:
– je kunt makkelijker sturen.
– je fietst stabieler.
– je kind zit beschermd achter jouw rug.

Nadelen achterzitje:
– je kind heeft beperkt zicht.
– jij hebt geen zicht op je kind.
– als je fiets niet stevig genoeg is, kun je ‘steigeren’ als je de stoep opgaat.

Kooptips fietszitje achter:

Online en in de winkels kun je kiezen uit veel verschillende soorten fietszitjes. Hier volgen een paar handige tips als je een fietszitje wilt aanschaffen.

 • Kies voor een fietszitje dat aan de Europese norm voldoet (NEN-EN 14344).
 • Schaf ook spaakbeschermers aan. Dit zijn hardplastic schermen die tussen de voetensteunen van je kind en het wiel worden bevestigd. Je kind groeit snel, dus controleer regelmatig of de spaakbescherming nog op de goede plek zit.
 • Een zitje met voetriempjes is niet genoeg. De riempjes beschermen niet in alle gevallen tegen spaakbeknelling.
 • Neem je kind en je fiets mee als je een fietszitje in de winkel koopt. Je kunt dan meteen controleren of zijn voeten niet tussen de spaken kunnen komen.
 • Er zijn zitjes die op de bagagedrager worden gemonteerd. Die moeten wel een extra bevestiging hebben aan het frame.
 • Heeft jouw zadel veren? Plaats daar dan zadelveerbescherming voor om te voorkomen dat je kind met zijn vingers klem komt te zitten.
 • Let er goed op dat het zitje op de goede plek vastzit. Zit het te ver naar voren? Dan heeft je kind weinig ruimte. Is het zitje te ver naar achteren vastgezet? Dan is er kantelgevaar.
 • Ben je met je kind aan het fietsen? Blijf vooral gezellig met hem praten of zingen. Als hij zich verveelt, gaat hij nieuwe dingen uitproberen, die misschien niet zo handig of veilig zijn.
 • Zet het gordeltje goed vast voordat je gaat fietsen.

Alternatieven voor fietsstoeltje

Wil je kind niet (meer) in een fietsstoeltje? Dan kun je denken aan een kinderzadel op de stang bij een herenfiets. Er zijn ook zadeltjes voor een damesfiets. Zo’n zadeltje op de stang is een goed alternatief voor rustige kinderen vanaf drie à vier jaar tot ongeveer zes à zeven jaar.

Ook hier is goede spaakbescherming belangrijk, maar dan voor het voorwiel. Voordat je zo’n zadel aanschaft, is het handig om je kind en je fiets mee te nemen naar de winkel. Dan zie je meteen wat wel en niet werkt. Heb je het juiste zadel eenmaal gevonden? Monteer het dan op de juiste plek. Als het te ver naar voren zit, heeft je kind geen ruimte. Zit het te ver naar achteren, dan heb jij niet genoeg ruimte om goed te kunnen fietsen.

Meer lezen: Hoe weet je of je kind klaar is om zelf te leren fietsen?

Zichtbaarheid

Als je veilig de weg op wilt gaan, stap dan goed zichtbaar op de fiets. Zorg voor voldoende reflectoren en dat je verlichting het doet. In plaats van een dynamo kun je ook verlichting nemen die op batterijen werkt. Die gaat minder snel stuk en je kunt zelf de batterijen vervangen.

Fietshelm: ja of nee?

Het is in Nederland niet verplicht om een fietshelm te dragen. Toch zie je regelmatig kleine kinderen met een helm op de fiets. Waarom zou je wel of juist niet een fietshelm voor je kind kopen? En waar moet je op letten als je een fietshelm aanschaft? Lees er hier meer over.

Bron: veiligheid.nl