Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Veilig fietsen met je baby

Zodra je baby zelfstandig kan zitten, mag hij bij je voor- of achterop de fiets. Tijd voor het eerste fietsritje! Hoe vervoer je je baby zo veilig mogelijk op de fiets? Alles over veilig fietsen met je baby.

In samenwerking met expert

Mariëlle Hermans

Expert veilig vervoer

Je eigen fiets

Veilig fietsen met je baby begint bij de basis: een goede fiets. Een kind op je fiets en dan ook nog boodschappen meenemen? Dat is bij een gewone fiets vaak lastig. De ruimte tussen je zadel en het voorstoeltje is krap, tijdens het fietsen zwabbert je frame en veilig op- en afstappen is een hele toer met een kind als passagier. Daarom zijn er speciale moederfietsen. Die hebben een lage, grote instap, zodat je makkelijker op- en afstapt, maar ook veiliger een noodstop kunt maken. Een mamafiets heeft bovendien een stevige dubbele standaard en het stuur is beveiligd tegen doorslaan, zodat je rustig je kind in het voorstoeltje kunt zetten, zonder dat je stuur naar één kant schiet en je fiets omvalt.

Advertentie

Tip! Moederfietsen vind je hier

Moederfietsen zijn ook berekend op een zware last. Ze hebben een stevig frame en goed gespaakte wielen. Een moederfiets is wel even wennen. Hij heeft een grotere draaicirkel dan je gewend bent en is wat logger in gebruik. Omdat de fiets zo sterk moet zijn, is-ie vaak ook zwaarder dan een gewone fiets. Maar dus wel de beste fiets wanneer je wilt fietsen met je baby.

Lees ook: Waar moet je opletten bij de aanschaf van een moederfiets en welke soorten zijn er?

Fietsstoeltje is verplicht

Ben je tevreden over je eigen fiets? Dan kun je daar natuurlijk ook een fietsstoeltje op zetten. Volgens de wet moet een kind tot acht jaar een veilige zitplaats hebben op de fiets. Dat betekent dat je moet zorgen voor voldoende steun voor zijn rug, handen en voeten. Tot je kind ongeveer zes jaar is, past hij in een fietsstoeltje achterop.

Bekijk ook onze reviews: Dit zijn de beste fietsstoeltjes voor voorop en dit zijn de beste zitjes voor achterop

Advertentie

Vanaf wanneer fietsen met je baby?

Als je baby zijn hoofd zelfstandig rechtop kan houden en goed en stevig kan zitten, kan hij met je mee op de fiets. Tussen de zes en negen maanden gaan de meeste baby’s zelfstandig rechtop zitten. De spieren in de rug, het bovenlichaam en de nek van je kind zijn dan sterk genoeg om zijn lichaam rechtop te houden. Vóór die tijd kun je hem beter niet in een fietsstoeltje vervoeren, omdat de rug- en nekspieren nog niet zo goed ontwikkeld zijn. Juist die spieren zijn nodig om het gehobbel tijdens jullie rit te kunnen opvangen.

Ga je voor het eerst fietsen met je baby? Fiets dan eerst een kort stukje en kies een route met zo min mogelijk hobbels.

Baby zit nog niet zelfstandig en toch fietsen?

Kan je baby nog niet zelfstandig zitten? Dan zijn er een aantal manieren waarop je toch kunt fietsen met je baby.

 • Je kunt je baby in een babyautostoeltje of een babyschelp zetten, die stevig is bevestigd in een fietskar of bakfiets. Plaats het autostoeltje het liefst tegen de rijrichting in. Zo wordt je baby het beste beschermd.
 • Je baby kan in een babyautostoeltje zitten dat met een speciale drager op je fiets is bevestigd.

Voor beide manieren geldt dat je je baby altijd goed moet vastmaken met gordels. Zorg dat je baby zich prettig voelt en probeer trillingen en schokken te voorkomen. Als je baby zich niet meer comfortabel voelt en bijvoorbeeld hard begint te huilen, stop dan even. Maak in het begin dus ook geen lange tochten.

Advertentie

Handig schema: autostoeltjes op lengte, leeftijd en gewicht

Draagzak

Het lijkt misschien veilig om je baby bij je te dragen in een draagzak als jij fietst, maar dat is het niet. Als je valt, biedt de draagzak geen bescherming aan je kind. Hij kan uit de draagzak vallen of jij kunt op je kind terechtkomen. Gebruik daarom nooit een draagzak als je gaat fietsen met je baby.

Lees ook: Dit zijn de beste draagzakken van dit jaar

Fietsen met je baby: tips

Hier volgen nog een paar tips voor als je (voor de eerste keer) gaat fietsen met je baby:

 1. Fiets bij voorkeur op een moederfiets/stadsfiets/bakfiets waarvan het zadel niet te hoog staat, zodat je met je voeten bij de grond kunt. Zorg voor goede remmen en fiets niet te snel.
 2. Zorg dat het fiets- of autostoeltje of de babyschelp goed is bevestigd: er zijn specifieke bevestigingssets te koop voor in de bakfiets. En er zijn beugels/frames te koop om het autostoeltje op de fiets vast te maken.
 3. Zorg dat het zitje op twee manieren is bevestigd, de één als back-up van de ander (de meeste zitjes hebben deze mogelijkheid).
 4. Zorg dat je kind goed in de gordel zit. Niet te strak dus, maar ook zeker niet te los.
 5. Zorg bij een bakfiets dat deze een goede vering heeft voor het gewicht van je kind. Heftig trillen kan vaak worden verholpen door extra gewicht in de bak. Denk bijvoorbeeld aan boodschappen of desnoods een zak zand.
 6. Fiets eerst kleine stukjes over een goed en gelijkmatig wegdek. Je kunt de tochtjes steeds langer maken en op een gegeven moment zijn hobbelige wegen voor je kind ook goed te doen.

Lees meer: Veilige bakfiets kopen: waar moet je op letten?

Soorten fietsstoeltjes

Er zijn verschillende soorten fietsstoeltjes te koop. Zo kun je kiezen voor een stoeltje aan je stuur of achter op je fiets. Beide stoeltjes hebben voor- en nadelen. Het ligt dus vooral aan je eigen wensen welk stoeltje het beste bij jou past. Laat je in de winkel goed informeren en neem daarbij altijd je eigen fiets en je kind mee om het stoeltje uit te proberen.

1. Fietszitje voor (9 tot 15 kg)

Als je kind goed en zelfstandig kan zitten, kun je hem meenemen in een fietszitje. Je begint (meestal) met een voorzitje. Dat zitje is bedoeld voor kinderen tot ongeveer drie jaar. Het kan zijn dat jouw kind korter of juist langer op het zitje kan zitten. Je voelt dit vaak ook zelf aan. Als je kind te groot wordt, gaat het sturen zwaarder. Dan wordt het tijd voor een fietszitje achterop.

Voordelen voorzitje:
– Je kind ziet meer
– Je kunt beter op je kind letten

Nadelen voorzitje:
– Sturen is zwaarder
– Je kunt minder stabiel fietsen
– Je kunt minder scherpe bochten maken
– Bij een noodstop kun je over de kop gaan
– Zonder windscherm vangt je kind de regen en wind op

Kooptips fietszitje voor:

Er zijn ontzettend veel soorten zitjes te koop. Hier volgen een paar tips voor als je een fietszitje voor voorop wilt aanschaffen.

Tip: Hier heb je ontzettend veel keuze en zoekopties voor het juiste kinderzitje

 • Wil je veilig fietsen met je baby, kies dan voor een fietszitje dat aan de Europese norm voldoet (NEN-EN 14344). Je weet dan zeker dat het zitje veilig is.
 • Het zitje moet aan de stuurpen of balhoofdbuis worden bevestigd. Zitjes die aan het stuur zelf worden bevestigd, zijn ongeschikt voor aluminium sturen.
 • Een racefiets is niet geschikt voor een zitje.
 • Let er goed op dat de rem- en versnellingskabels niet in de knel komen. Een fietszitje kan ervoor zorgen dat het stuur minder ver kan draaien. Je kunt dan ook minder scherpe bochten maken.
 • Neem je kind en je fiets mee als je een fietszitje in de winkel koopt. Dan kun je je kind in het zitje zetten en kijken of zijn voeten niet tussen de spaken kunnen komen.
 • Schaf ook een windscherm aan, dat is wel zo prettig voor je kind. Anders vangt hij alle regen en wind op.

Gebruikstips fietszitje voor:

Heb je het ideale fietszitje gevonden? Dan kun je er lekker op uit met je kind op de fiets. Hier volgen nog een paar tips voor wanneer je gaat fietsen met je baby.

– Ook al heb je nog zo’n brede standaard, laat nooit je fiets op de standaard staan als je kind er nog op zit.
– Zorg dat je fiets niet kan omvallen als je kind op de fiets klimt of als je je kind in het zitje wilt zetten.
– Zet eerst de boodschappen in je fietsmand of fietstassen en zet daarna pas je kind in het zitje.

Dit voorzitje van Urban Iki is er in maar liefst tien kleuren. Hij is stevig en veilig en heeft een 5-punts gordel. Alles wat je nodig hebt om ‘m te monteren, wordt erbij geleverd.

5 populaire fietszitjes voor:

2. Fietszitje achter (tot 22 kg)

Kinderen tot ongeveer vijf jaar (en die zelfstandig kunnen zitten) kunnen mee op de fiets in een achterzitje. Het is belangrijk dat je ook spaakbeschermers hebt, want de voeten van je kind zitten vlak naast het draaiende wiel.

Voordelen achterzitje:
– Je kunt makkelijker sturen
– Je fietst stabieler
– Je kind zit beschermd achter jouw rug

Nadelen achterzitje:
– Je kind heeft beperkt zicht
– Jij hebt geen zicht op je kind
– Als je fiets niet stevig genoeg is, kun je ‘steigeren’ als je de stoep opgaat

Kooptips fietszitje achter:

Online en in winkels kun je kiezen uit veel verschillende soorten fietszitjes. Hier volgen een paar tips als je een fietszitje wilt aanschaffen.

 • Kies voor een fietszitje dat aan de Europese norm voldoet (NEN-EN 14344). Je weet dan zeker dat het zitje veilig is.
 • Heb je een fietszitje zonder geïntegreerde spaakbescherming, dus met alleen bakjes? Schaf dan ook spaakbeschermers aan. Dit zijn hardplastic schermen die tussen de voetensteunen van je kind en het wiel worden bevestigd. Je kind groeit snel, dus controleer regelmatig of de spaakbescherming nog op de goede plek zit.
 • Maak je kind altijd vast met de voetriempjes, ook al hoef je maar een klein stukje. Er zijn gevallen bekend waarin een kind toch met zijn voeten tussen de spaken kwam.
 • Neem je kind en je fiets mee als je een fietszitje in de winkel koopt. Je kunt dan meteen controleren of zijn voeten niet tussen de spaken kunnen komen.
 • Er zijn zitjes die op de bagagedrager worden gemonteerd. Die moeten wel een extra bevestiging hebben aan het frame.
 • Heeft jouw zadel veren? Plaats daar dan zadelveerbescherming voor, om te voorkomen dat je kind zijn vingers tussen de veren steekt en klem komt te zitten.
 • Let er goed op dat het zitje op de goede plek vastzit. Zit het te ver naar voren? Dan heeft je kind weinig ruimte. Is het zitje te ver naar achteren vastgezet? Dan is er kantelgevaar.
 • Ben je met je kind aan het fietsen? Blijf vooral gezellig met hem praten of zingen. Als hij zich verveelt, gaat hij nieuwe dingen uitproberen, die misschien niet zo handig of veilig zijn.
 • Zet het gordeltje goed vast voordat je gaat fietsen.

Dit achterzitje is geschikt voor kinderen van 9 maanden tot 6 jaar. De voetsteunen kunnen makkelijk versteld worden en hij is er in vijf kleuren. Dit achterzitje heeft geïntegreerde spaakafscherming door de grote harde platen aan de binnenkant. Zet alsnog altijd de voetriempjes vast!

5 populaire achterzitjes:

Tip! Wist je dat er gemiddeld negen kinderen per dag op de spoedeisende hulp terechtkomen doordat ze een voet tussen de spaken krijgen? VeiligheidNL heeft aan ouders gevraagd wat er is gebeurd en geeft tips en advies om voeten tussen de spaken te voorkomen.

Fietsstoeltje elektrische fiets

Veel moederfietsen komen tegenwoordig ook in een elektrische variant. Het prijskaartje liegt er niet om, maar als je langere afstanden maakt of meerdere kinderen hebt is het de investering misschien wel waard. Heb je een fiets gekocht en ben je nu op zoek naar een fijn fietszitje, let er dan op dat het zitje geschikt is voor jouw fiets. Bij veel e-bikes zit de accu verstopt in de bagagedrager waardoor niet elk achterzitje hier gemonteerd kan worden.

Tip! Dit fietsstoeltje is ook ontworpen voor e-bikes

Fietsen met je baby: alternatieven voor fietsstoeltje

Wil je kind niet (meer) in een fietsstoeltje? Dan kun je denken aan een kinderzadel op de stang bij een herenfiets. Er zijn ook zadeltjes voor een damesfiets. Zo’n zadeltje op de stang is een goed alternatief voor rustige kinderen vanaf drie à vier jaar tot ongeveer zes à zeven jaar.

Ook hier is goede spaakbescherming belangrijk, maar dan voor het voorwiel. Voordat je zo’n zadel aanschaft, is het handig om je kind en je fiets mee te nemen naar de winkel. Dan zie je meteen wat wel en niet werkt. Heb je het juiste zadel gevonden? Monteer het dan op de juiste plek. Als het te ver naar voren zit, heeft je kind geen ruimte. Zit het te ver naar achteren, dan heb jij niet genoeg ruimte om goed te kunnen fietsen.

Meer lezen: Hoe weet je of je kind klaar is om zelf te leren fietsen?

Zichtbaarheid

Als je veilig wilt fietsen met je baby, stap dan goed zichtbaar op de fiets. Zorg voor voldoende reflectoren en check of je verlichting het doet. In plaats van een dynamo kun je ook verlichting op batterijen nemen. Die gaat minder snel stuk en je kunt zelf de batterijen vervangen.

Is een fietshelm nodig als je gaat fietsen met je baby?

Het is in Nederland niet verplicht om een fietshelm te dragen. Toch zie je regelmatig kleine kinderen met een helm op de fiets. Waarom zou je wel of juist niet een fietshelm voor je kind kopen? En waar moet je op letten als je een fietshelm aanschaft? Lees er hier meer over.

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Bron: veiligheid.nl

Mariëlle Hermans

Expert veilig vervoer

Mariëlle is gedragspsycholoog en sinds 2017 expert op het gebied van het veilig vervoeren van kinderen (met de auto, fiets of wandelen) bij VeiligheidNL. Zij onderzoekt hoe ouders in de dagelijkse praktijk omgaan met bepaalde producten en waarom ze dit doen. Hoe vervoeren ouders hun kind in de auto? Waarom zitten 8 op de 10 kinderen niet goed vast, terwijl we allemaal weten hoe belangrijk dit is? En waarom krijgen nog zoveel kinderen hun voetjes tussen de spaken? Deze kennis vertaalt Mariëlle door naar relevante en effectieve voorlichting om ouders te helpen hun kinderen veiliger te vervoeren.

Mariëlle is lid van de Europese Traffic and Mobility werkgroep om zo up-to-date te blijven en advies te geven over de veiligheidsnormen rondom autostoeltjes, fietszitjes en wandelwagens. Daarnaast treedt zij op als deskundige in diverse mamamedia en is zij de vraagbaak voor professionals in de kraam- en jeugdgezondheidszorg en de kinderopvang.

Voor meer informatie: kijk op VeiligheidNL en voor achtergrond:
LinkedIn Mariëlle
LinkedIn VeiligheidNL
Facebook
Twitter

Redactioneel – Offer – Eindelijk een goede nachtrust

Numsy

Eindelijk een goede nachtrust

White Noise producten
Bekijk hier