Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Hoe vind ik een betrouwbare oppas?

Als je volop in je babybubbel zit, moet je er misschien nog niet aan denken. Maar er komt een moment dat je er weer eens alleen of met je partner op uit wilt. Wat doe als je ouders of beste vriendin dan niet kunnen oppassen? Hier wat handige tips voor het vinden van een betrouwbare oppas.

Oppas via via

Het is natuurlijk het prettigst om een oppas te vinden die al ervaring heeft en waar anderen positief over zijn. Dé manier om zo iemand te vinden is om in je eigen netwerk eens rond te vragen. Als je al kinderen hebt, is het makkelijk om andere ouders op het schoolplein aan te spreken. Of vraag het bijvoorbeeld de ouders van andere kinderen in de straat.

Advertentie

Als het je eerste kind is, heb je misschien nog niet zo’n uitgebreid oudernetwerk. Vraag het dan eens aan andere moeders die je kent van de zwangerschapscursus of moeders die je tegenkomt tijdens bijvoorbeeld zwangerschapszwemmen. 

Een andere optie is om een oppas te vinden via de kinderopvang. Misschien is er wel een (oud)stagiair die wat extra wil bijverdienen met oppassen. Handig, want zo’n oppas heeft natuurlijk bakken ervaring.

Denk ook eens aan je vrienden en collega’s met oudere kinderen. Zelf hebben ze geen oppas meer nodig, maar misschien hebben ze wel een dochter of zoon die wat extra’s wil bijverdienen met oppassen. Een gewild bijbaantje. Groot voordeel hiervan is dat je de ouders van de oppas ook kent. Mocht er iets gebeuren gedurende jouw avondje uit, dan weet je zeker dat er een betrouwbare hulplijn is die kan bijspringen als je oppas er zelf even niet uit komt.

Social media

Google is je grootste vriend als je online op zoek gaat naar een oppas. Je kunt natuurlijk gewoon ‘oppas’ en je woonplaats intypen, maar er zijn ook andere manieren. Zo kun je online je eigen netwerk inzetten. Plaats bijvoorbeeld een oproep op Facebook en vraag je vrienden en kennissen naar hun ervaring. Of zet WhatsApp in om eens rond te vragen in een groepsapp van de buurt, je vriendinnen of je zwangerschapsclubje.

Marktplaats

Ook voor het vinden van een oppas is de bekende site Marktplaats ideaal. Je kunt hier een oproep plaatsen waarin je aangeeft in welke regio je een oppas zoekt. Of kijk eens naar de oppassen die zich in jouw woonplaats aanbieden. Dit is vooral handig als je een vaste oppas zoekt waar je vaker beroep op kunt doen.

Handige websites en apps

Er bestaan ook verschillende websites die bemiddelen tussen ouders en oppassen. Vaak kun je je gratis inschrijven en betaal je pas een vergoeding als je via hen in contact komt met een oppas. Veel van dit soort sites hebben ondersteunende apps waarmee je bijvoorbeeld afspraken kunt inplannen en veilig kunt betalen. Het aanbod is enorm. Hier een selectie van een aantal van deze sites:

 1. Oppasbron

  Deze website is een soort Marktplaats gespecialiseerd in het vinden van een oppas. Je moet een profiel aanmaken en voor 8 euro kun je een maand lang in contact komen met verschillende oppassen. Na die maand loopt je abonnement automatisch af, zodat je niet op hoge kosten wordt gejaagd. Zij screenen de oppassen niet, dat moet je zelf doen. Je kunt daarna zelf alle afspraken met je oppas maken, de organisatie komt daar niet meer aan te pas. Hier meer info over oppasbron.nl (hebben geen app).

 2. Oppasstudent

  Deze organisatie bemiddelt tussen ouders en studenten. Een voordeel is dat de studenten worden gescreend door de organisatie. Je meldt je gratis aan, maar als je een match hebt met een oppas betaal je voor de contactgegevens. Je moet vervolgens een abonnement afsluiten dat je betaalt naast de kosten voor de oppas. Je krijgt dan wel toegang tot een handige app waarmee je in een keer meerdere oppassen kunt benaderen voor een bepaalde datum. Hier meer info over oppasstudent.nl (hebben ook een app).

 3. Oppassen.nl

  Oppassen.nl is onderdeel van de internationale kinderopvang community Babysits, die in 21 landen actief is (van Nederland tot Nieuw Zeeland). Je kunt gratis een profiel aanmaken en zo zoeken naar een geschikte oppas bij jou in de buurt. Handig is dat je ook reviews van andere ouders kunt lezen. Als je in contact wilt komen met een oppas moet je daar wel voor betalen. Zij screenen de oppassen niet, dus je bent zelf verantwoordelijk voor een kennismakingsgesprek. Ook zij hebben een online systeem waarbij je oppasafspraken kunt inplannen. Hier meer info over oppassen.nl (hebben ook een app).

 4. De gastoudercentrale

  Zoek je niet alleen incidenteel een oppas, maar heb je meer structureel opvang nodig? Dan kun je via de gastoudercentrale op zoek naar een gastouder bij jou in de buurt. Zij werken alleen samen met erkende gastouders en kunnen eventueel ook de financiële afwikkeling op zich nemen. Hier meer info over degastoudercentrale.nl (hebben ook een app).

 5. Charly cares

  Heb je een pasgeboren baby en vind je het superspannend om voor het eerst een oppas in huis te halen? Via deze website kun je een oppas vinden met minimaal twee jaar oppaservaring in de categorieën: newborn, baby en toddler. Zo weet je zeker dat het niet de eerste keer is dat je oppas een baby in handen heeft. Ze bemiddelen daarnaast ook in oppassen voor oudere kinderen. Deze organisatie screent de oppassen, door bijvoorbeeld referenties op te vragen, zodat je dat zelf niet meer hoeft te doen. De oppassers worden Angels genoemd. Ze zijn te vinden in deze steden: Amsterdam, Amstelveen, Den Haag, Eindhoven, Haarlem, Leiden, Rotterdam en Utrecht, maar ook op postcode. Hier meer info over charlycares.com (hebben ook een app).

 6. Sitly

  Sitly, voorheen Oudermatch, is de grootste oppassite van Nederland. Ze zijn ook actief in België. Er zitten meer dan 180.000 oppassers bij aangesloten. Ze beloven dan ook een oppas te kunnen bieden binnen 500 meter waar je woont. Op de site of via de app kun je gratis een profiel aanmaken. Daarna kun je op zoek naar jouw ideale oppas of gastouder. Die worden niet gescreend, daar ben je zelf verantwoordelijk voor. Staat er iemand tussen waar je kennis mee wilt maken? Dan kun je diegene een berichtje sturen. Je moet een abonnement (premium-lidmaatschap afsluiten van minimaal 3 maanden als je een oppas wil benaderen. Hier meer info over sitly.nl.

 7. Bsit

  Deze snelgroeiende app is van oorsprong Belgisch, maar heeft zich inmiddels uitgebreid naar Nederland, Luxemburg en Frankrijk. En Engeland en Duitsland zijn next. Het doel van Bsit: ouders en babysitters met elkaar in contact brengen. Voor dagoppas, last minute babysitten, na school en sinds kort ook voor schoolvakantie(dag)oppas (via de Bsit Plus-formule). De Bsit-familie telt bijna 100.000 leden verspreid over Europa. Zo kunnen ouders op vakantie in Parijs ook een betrouwbare oppas vinden als ze een romantische avondwandeling willen maken onder de Eiffeltoren. Hier meer info over Bsit.nl.

Oppas-apps steeds populairder

Een app kan een goed hulpmiddel zijn, maar er is van te voren altijd een fysieke beoordeling nodig voordat je weet of een oppasser voldoet. Het beste kun je zelf thuis zijn als je een babysitter voor het eerst inschakelt. Nog beter: drink samen eerst een kopje koffie bij jou thuis, zodat je rustig kunt kennismaken en kan voelen of er een klik is.

tip

Checklist geschikte oppas

Heb je dat felbegeerde telefoonnummer te pakken, dan ben je er nog niet. Voordat je een avondje uit kunt gaan plannen, is het handig om op en paar zaken te letten:

 • Klikt het wel tussen de oppas en jouw kinderen? Laat de oppas overdag een keer langskomen en kijk hoe je kinderen en de oppas op elkaar reageren.
 • Check referenties: vraag je oppas om een telefoonnummer van een gezin bij wie hij of zij heeft opgepast. Zo kun je navragen of de oppas inderdaad een geschikte en betrouwbare oppas is.
 • Maak duidelijke afspraken over wat je verwacht: wil je dat je oppas vooral je kinderen een leuke tijd bezorgt, of vind je het belangrijk dat de kamer aan het eind van de avond ook is opgeruimd? Moeten de kinderen buitenspelen of vind je het ook prima als ze een filmpje op de bank kijken? Spreek van tevoren je verwachtingen uit, dan is de kans dat er verwarring ontstaat over de afspraken minder groot.
 • Bij twijfel niet doen. Heb je er geen goed gevoel bij? Zoek dan door totdat je een oppas hebt gevonden waar je echt blij mee bent.
Veiligheidsgevoel

Kijk uit met te veel verschillende oppassen en te weinig structuur. Een valkuil als je via oppas via een app regelt. Last minute elke keer een ander gezicht is niet goed voor het veiligheidsgevoel van kinderen. Ongeacht of de oppas kwalitatief goed is of niet.

tip

Wat kost een oppas?

Als je voor het eerst een oppas inschakelt, is het moeilijk in te schatten wat je daarvoor kwijt bent. Wat je betaalt, hangt onder andere af van wat je van de oppas verlangt. 

 • Avondtarief. Als de oppas ’s avonds komt, wanneer je kinderen al in bed liggen, dan hoeft de oppas uiteraard veel minder te doen dan overdag. Dan is een tarief onder de 5 euro per uur meestal prima. Mocht je pas na middernacht thuiskomen, is het misschien wel netjes om voor die uren wat extra te betalen. Je kunt ook in plaats van een uurtarief een vaste prijs afspreken zodat van tevoren voor jullie allebei duidelijk is wat de oppas verdient.
 • Uurtarief overdag. Past je oppas overdag op, dan kun je in het uurloon rekening houden met het aantal kinderen. Past de oppas op één kind, dan ligt het uurloon volgens het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) tussen de 4 en 6 euro. Heb je twee kinderen dan is 6 tot 8 euro een redelijk bedrag. Gaat het om meer dan drie kinderen en komen er misschien ook nog regelmatig vriendjes en vriendinnetjes spelen dan is 8 tot 10 euro een redelijk uurtarief.
 • Oppas plus. Een oppas die overdag de zorg voor je kinderen overneemt, moet meestal veel meer doen dan de avondoppas. Je kinderen uit school halen, naar zwemles brengen, koken, de kinderen in bed leggen, misschien zelfs een wasje in de machine gooien. Het is dan ook logisch dat je voor deze diensten meer kwijt bent. Een hulp in de huishouding kost zo’n 10 tot 15 euro per uur. Dus als de taken van de oppas ook deze taken omvatten, moet je op een hoger bedrag rekenen. In dit soort gevallen is je oppas vaak ook wat ouder en meer ervaren dan het vijftienjarige buurmeisje. Logisch dus dat je iets duurder uit bent.
 • Gastouder. Kies je voor een erkende gastouder, dan kom je weer in een andere categorie. Een zelfstandige gastouder mag haar eigen tarief vaststellen en rekent meestal tussen de 4,50 en 5,30 per kind per uur. Een gastouder vangt vaak meerdere kinderen tegelijk op. Als je gebruik maakt van een geregistreerde gastouder kun je aanspraak maken op een vergoeding via de Wet Kinderopvang. Hoe dat precies zit, kun je lezen op de website van de Belastingdienst. Meer weten? Waar moet je op letten bij het kiezen van een gastoudergezin?

Wat spreek je af?

Als je een uurtarief hebt afgesproken met je oppas is het verstandig ook nog afspraken te maken over een aantal andere zaken, zoals: 

 • Betaal je mee in de reiskosten van de oppas?
 • Betaal je de oppas als je last-minute afzegt, bijvoorbeeld als je kind ziek is?
 • Betaal je door als de oppas onverwachts ziek wordt?