Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Kinderstoel kopen: waar moet je op letten?

Als je kind eenmaal zelfstandig kan zitten, is een kinderstoel eigenlijk een musthave. Maar welke soorten zijn er? En waar moet je op letten bij de aanschaf? Alle tips op een rij voor het kopen van de beste kinderstoel voor jouw kind.

Kinderstoel: vanaf wanneer te gebruiken?

Zodra je kind zelfstandig in een zithouding kan komen en vervolgens ook goed rechtop kan blijven zitten, is het tijd voor een kinderstoel. Het maakt eten en spelen aan tafel makkelijker. Plus: je kind kan gezellig bij jullie aanschuiven tijdens het eten.

Advertentie

De meeste kinderen gaan voor het eerst zelf zitten als ze tussen de zes en negen maanden oud zijn. Vanaf dat moment kun je je kind in een kinderstoel zetten. Het verschilt per baby wanneer dat moment is aangebroken: elk kind ontwikkelt zich in zijn eigen tempo.

Zelfstandig zitten houdt overigens niet in dat je kind blijft zitten als jij hem in een zithouding hebt gezet. Je baby moet het echt zelf doen: hij moet zichzelf vanuit een liggende houding of kruiphouding tot een zithouding kunnen opdrukken. Voor die tijd kun je beter nog even wachten met een kinderstoel, omdat de rug- en nekspieren van je baby nog niet helemaal goed zijn ontwikkeld. Een kinderstoel met een verstelbare rugleuning of een kinderstoel waarop een speciaal babykuipje past, kun je al wel vanaf de geboorte gebruiken. Hierin ‘zit’ je baby namelijk in een liggende houding.

Probeer je baby de eerste keren niet te lang in de kinderstoel te laten zitten: eigenlijk alleen zolang je hem eten geeft. Leg hem daarna weer neer. Eventueel kun je in het begin een stoelverkleiner of extra kussentje in de rug gebruiken voor meer steun. Tips om je baby te stimuleren zelfstandig te zitten.

Tip! Alle soorten kinderstoelen shop je via deze link

Te vroeg in de kinderstoel: de risico’s

Zet je je kind te vroeg in de kinderstoel, voordat hij goed zelfstandig kan zitten, dan brengt dat een aantal risico’s met zich mee:

 • De rugspieren en wervelkolom zijn nog niet sterk genoeg, waardoor de rug kan inzakken en er spierzwakte kan ontstaan. Hierdoor kan je kind later moeite hebben met het ontwikkelen van een goede rechtopstaande houding.
 • Kinderen die te vroeg (geforceerd) zitten, kunnen later ook bepaalde stappen in hun motorische ontwikkeling overslaan, zoals tijgeren of kruipen. Als gevolg gaan ze soms billenschuiven (in plaats van kruipen) en kan het langer duren voordat je kind gaat staan en lopen.

Lees ook: Hoe en wanneer leren baby’s (gemiddeld) lopen?

Kinderstoel geschikt vanaf geboorte

Er zijn verschillende typen kinderstoelen te koop waar je kind al in kan als hij nog maar een paar weken oud is, dus lang voordat hij goed en wel kan zitten. Zo kun je hem gezellig bij jullie aanschuiven aan tafel. Je baby ‘zit’ dan in een soort lighouding, net als in een autostoeltje, en wordt ondersteund door een speciaal zitje voor jonge baby’s. Voor sommige merken kinderstoelen kun je een los babykuipje kopen, dat je op de stoel vastmaakt. Andere kinderstoelen hebben een verstelbare rugleuning met meerdere standen.

Het wordt aangeraden om je kind nooit lang in dit soort newborn-stoelen te laten zitten, dat kan te vermoeiend voor hem zijn. Als maximum wordt een advies van twee uur per dag aangehouden. Dit geldt niet alleen voor de kinderstoel, maar voor de totale ‘zittijd’, dus ook de tijd dat je baby in wip- en autostoeltjes zit.

Lees ook: Zo lang mag een baby maximaal in een Maxi-Cosi zitten

Welke kinderstoel is het beste?

De vraag wat de beste kinderstoel is, is lastig te beantwoorden, omdat dit helemaal afhangt van jouw wensen. Wil je een kinderstoel waar je baby vanaf de geboorte in kan of neem je pas een kinderstoel als je kind vast voedsel gaat eten? En waar ga je hem gebruiken? Alleen thuis of wil je de stoel ook meenemen op reis? Als je hem vaak en thuis gaat gebruiken, moet-ie tegen een stootje kunnen. Zoek je een stoel die af en toe nodig is, dan is een inklapbaar model of hangstoeltje handig.

Verschillende soorten kinderstoelen

Kinderstoelen zijn er in verschillende maten, kleuren, soorten en materialen. Welke kinderstoelen zijn er te koop?

1. Meegroeistoel

Het populairst zijn de meegroeistoelen. Dit soort stoelen zijn vaak al vanaf de geboorte te gebruiken, tot en met de tienerjaren. Bij een meegroeistoel zijn de voetensteun en het zitvlak verstelbaar. Ook past er vaak een babykuipje op. Als je kind langer wordt, kun je de stoel zonder moeite verstellen, zodat hij op de juiste hoogte zit om bij de tafel te komen.

Dat laatste kan natuurlijk ook een nadeel zijn: je kind kan dan ook bij de borden, schalen en het bestek. Je kunt dus moeilijk even weglopen om nog wat te pakken. Bij dit soort stoelen is het vaak mogelijk om aanvullende accessoires te kopen, zoals een tafelblad en een veiligheidstuigje.

meegroeistoel

Meegroeistoel © Stokke Tripp Trapp

2. Kinderstoel met eetblad

De kinderstoel met eetblad is naast de meegroeistoel waarschijnlijk de bekendste variant. Je kind heeft zijn eigen tafeltje, dat aan de stoel vastzit. Deze stoel neemt niet zoveel ruimte in beslag en is enorm handig. Je kind kan eten in de stoel, maar bijvoorbeeld ook knutselen.

kinderstoel met eetblad

Kinderstoel met eetblad © Childhome

3. Aanschuifstoel

Een aanschuifstoel heeft geen eetblad en kun je aanschuiven aan tafel. Een aanschuifstoel neemt minder ruimte in beslag en kun je ook helemaal onder tafel schuiven wanneer je hem niet gebruikt. Veel meegroeistoelen zijn aanschuifstoelen. Is de kinderstoel niet in hoogte verstelbaar? Let er dan bij aanschaf goed op dat de hoogte van de stoel aansluit bij de hoogte van de eettafel.

aanschuifstoel

Aanschuifstoel © Safety 1st

4. Kubusstoel: kinderstoel met tafeltje

De kinderstoel met tafeltje (kubusstoel) bestaat uit twee onderdelen: de stoel (met eetblad) en een los tafeltje, dat vaak ook als onderstel van de stoel kan worden gebruikt. Je kunt de stoel dus op het tafeltje zetten, zodat de stoel hoger wordt en hij minder ruimte in beslag neemt. Je kunt de stoel en het tafeltje ook los van elkaar halen en apart zetten. De stoel wordt dan lager en je kind kan in zijn stoel aan zijn eigen kleine tafel eten, spelen of tekenen. Je hebt met deze stoel dus geen aparte kindertafel meer nodig voor in de speelhoek.

kubusstoel

Kubusstoel © Childwood

5. Inklapbare kinderstoel

Als je weinig ruimte hebt in huis, is de inklapbare kinderstoel ideaal. De naam zegt het al: je kunt de stoel makkelijk inklappen en wegzetten als je hem niet nodig hebt. Een nadeel is dat het zitvlak best klein is en dat je kind relatief snel uit de stoel groeit. Vaak kan deze stoel maar tot het derde levensjaar worden gebruikt. Let bij aankoop van een inklapbare kinderstoel op de beveiliging van het inklapsysteem. De stoel moet natuurlijk niet onverwachts inklappen.

inklapbare kinderstoel

Inklapbare kinderstoel © Titaniumbaby

6. Hangstoel

Een alternatief voor een kinderstoel is een tafelhangstoel. Deze neemt weinig ruimte in beslag. Ze worden met een klem aan het tafelblad vastgemaakt. Een hangstoel is handig als je weinig ruimte hebt in huis, op vakantie gaat of als je vaak bezoek krijgt van mensen met kleine kinderen. Door de lichte uitvoering van de stoel kun je hem makkelijk meenemen. Tip: meet de dikte van je tafelblad op en controleer of het hangsysteem ruim genoeg is om het stoeltje aan de tafel te hangen. Controleer bij een hangstoel altijd goed de gewichtsaanduiding.

tafelhangstoel kinderstoel

Tafelhangstoel © Smart

7. Stoelverhoger

Nog een ruimtebesparend alternatief voor de kinderstoel is een stoelverhoger. Dit zitje bevestig je met riempjes op een normale eettafelstoel, zodat je peuter op de juiste hoogte komt te zitten. Dankzij de driepunts-veiligheidsgordel zit je kind veilig in de verhoger. Controleer voor aanschaf wel even of het zitgedeelte van je eetkamerstoel breed genoeg is voor een stoelverhoger. Sommige stoelverhogers zijn compleet inklapbaar en dus makkelijk mee te nemen op vakantie of als je ergens gaat eten. Sommige zitjes hebben ook nog een kleine opbergruimte, handig voor kinderservies of een slabbetje.

stoelverhoger kinderstoel

Stoelverhoger © Mamaloes

Design kinderstoel

Wil je iets anders dan een basic kinderstoel? Steeds meer merken komen met speciale limited edition kinderstoelen op de markt. De prijzen van deze design kinderstoelen zijn vaak fors, maar dan heb je ook wel een echte eyecatcher aan tafel staan. Geliefd zijn bijvoorbeeld de Bloom Fresco kinderstoel, de Cybex Marcel Wanders Highchair of de Ovo One City Luxe kinderstoel.

design kinderstoelen

Design kinderstoelen v.l.n.r. © Cybex Marcel Wanders, Ovo One en Bloom Fresco 

Best geteste kinderstoel 2020

Deze vijf kinderstoelen kwamen in 2020 als beste uit de test van de Consumentenbond.

 1. Cybex Lemo Chair
  De Cybex Lemo kwam als beste uit de test. Deze stoel valt op door zijn design. Het is een meegroeistoel die je eenvoudig en zonder gereedschap in hoogte kunt verstellen. Je kunt de wipstoel van Cybex er ook op zetten, waardoor de stoel al te gebruiken is vanaf de geboorte.
 2. Chicco Polly 2 Start (2018)
 3. Chicco Polly Magic Relax
 4. Peg Perego Siesta – Follow me (2018)
 5. Peg Perego Prima Pappa – Follow me (2018)

Beste koop
De beste koop is de Joie Mimzy Snacker met een testoordeel van 7,8 en een gunstigere prijs: € 70. Hij is inklapbaar en heeft een verstelbare rugleuning, maar is wat minder makkelijk te dragen. Het is geen meegroeistoel. Je kunt hem gebruiken vanaf zes maanden tot je peuter een jaar of drie is.

Checklist kinderstoel kopen

 1. Let erop dat de kinderstoel veilig is 
  Dat lijkt een open deur, maar tweedehands kinderstoelen voldoen bijvoorbeeld niet altijd aan de veiligheidseisen. Een vereiste is dat de stoel stabiel en stevig is, niet makkelijk kan kantelen en geen scherpe randjes heeft. Test in de winkel of de stoel stabiel genoeg is door er aan alle kanten even tegenaan te leunen. Een beugel, gordel of een kruisriempje (ook tussen de benen) zorgt ervoor dat je kind veilig in de stoel blijft zitten. Let er verder op dat de openingen niet te groot zijn: de romp van je kind mag er niet doorheen passen.
 2. Kies een stoel die makkelijk is schoon te maken 
  Het schoonmaken van de stoel wordt namelijk een dagelijks klusje. Wel zo handig als dat snel en eenvoudig te doen is. Kies daarom voor een kinderstoel met gladde oppervlakten, geen vaste kussens en weinig hoeken en kieren.
 3. Kies een stoel voor de juiste leeftijd 
  Kijk goed vanaf welke leeftijd de kinderstoel gebruikt mag worden. En tot welke leeftijd past je kind erin? Sommige kinderstoelen zijn voordelig, maar vrij klein van formaat. Hierdoor groeit je kind er snel uit. Meegroeistoelen zijn vaak prijzig, maar gaan jaren mee. Kies je voor een hangstoel? Let dan ook goed op de gewichtsaanduiding: hoeveel kilo kan de stoel maximaal dragen?
 4. Let op de juiste zithouding 
  Een goede kinderstoel is zo ontworpen dat je kind in een juiste houding kan zitten. De ellebogen liggen op dezelfde hoogte als de tafel en twee derde van het bovenbeen rust op de zitplank. Het boven- en onderbeen maken een hoek van negentig graden.
 5. Welke accessoires kun je erbij kopen? 
  Het is natuurlijk niet verplicht, maar bij veel kinderstoelen kun je ook accessoires kopen. Denk aan: stoelkussens, tafelbladen, veiligheidstuigjes en stoelverkleiners. Deze zijn functioneel en handig. Zo kun je bijvoorbeeld de Stokke Tripp Trapp, een van de populairste meegroeistoelen, vanaf de geboorte al gebruiken met de Newborn-set. Ook bij andere merken kun je een dergelijke set erbij kopen. Check dus altijd goed wat er inclusief is bij een kinderstoel en wat je er extra bij moet kopen.

Tweedehands kinderstoel

Je kunt kinderstoelen ook prima tweedehands aanschaffen, als je maar goed checkt of de stoel veilig is. Naast de bovenstaande punten zijn er een aantal andere dingen waar je goed naar moet kijken. Controleer of het hout niet beschadigd is, of er geen splinters zijn en er geen verf afbladdert.

Check ook even de schroeven en bouten: zijn ze allemaal aanwezig en zitten ze nog goed vast? Probeer het tuigje of de gordel uit: gaat het makkelijk dicht? Heeft de stoel een zachte vulling, controleer dan of de stof nergens kapot is en er geen vulling naar buiten komt. Je kind zou de vulling in zijn mond kunnen stoppen, wat verstikkingsgevaar oplevert.

Kinderstoel accessoires

Bij veel typen kinderstoelen kun je allerlei accessoires kopen. Denk aan:

 • Stoelverkleiners, zodat je kind al op jonge leeftijd in de stoel kan zitten.
 • Een los tafelblad dat je aan de stoel kunt bevestigen. Sommige kunnen in de vaatwasser: handig!
 • Bekleding en kussentjes: leuk om de stoel naar eigen smaak te stylen, maar vooral bedoeld voor het zitcomfort van je kind. Kies bekleding die je makkelijk kunt bevestigen en losmaken en die gewassen mag worden.
 • Extra beugel of losse veiligheidstuigjes: bij sommige kinderstoelen zit het tuigje vast aan de stoel, bij andere modellen kun je het er los bijkopen. Als je kind geen tuigje meer nodig heeft, kun je het ook weer van de stoel afhalen.
 • Kinderstoel speelgoed: door speelgoed aan de kinderstoel vast te maken kan je kind lekker spelen aan tafel, ideaal als jullie zelf even rustig willen eten of tijdens de afwas.

Vergeet niet dat al die extra spullen ook meer geld kosten, bovenop de aanschaf van de stoel zelf.

Tafelblad voor kinderstoel

Controleer in de winkel of je het tafelblad voor de kinderstoel makkelijk kunt verstellen en loshalen. Zo zijn er tafelbladen die je vastzet door middel van magneten en bij andere stoelen kun je het tafelblad aan de stoelpoten klikken wanneer je het niet gebruikt. Sommige bladen hebben een bekerhouder of een bakje voor snacks.

Ook handig: sommige tafelbladen zijn afneembaar en kunnen in de vaatwasser.

Tips voor gebruik en veiligheid

Het is eigenlijk niet te voorkomen dat er weleens ongelukjes gebeuren met kinderstoelen. Je kind probeert zich eruit te wurmen, gaat staan in zijn stoel of wil er zelf in klimmen en valt. In 94 procent van de ongelukken met kinderstoelen gaat het om een val. Een aantal tips om dit te voorkomen:

 • Zet je kind vast met een gordel of riempje.
 • Zorg dat er ook een beugel of kruisbandje tussen de benen van je kind zit, zodat hij niet naar beneden kan glijden.
 • De voetensteun moet zo hoog staan dat je kind er wel met zijn voeten bij kan voor steun, maar zich er niet op kan afzetten of op kan staan.
 • Je kind moet zich met zijn voeten ook niet kunnen afzetten tegen de tafel of tafelpoten. Dan kan de stoel kantelen.
 • Is je kind nog te klein voor de kinderstoel? Gebruik dan een stoelverkleiner of zet hem steviger vast met een kussen.
 • Laat je kind niet alleen terwijl hij in zijn kinderstoel zit.
 • Gebruik je een hangstoel, hang hem dan in het midden van de tafel (van de tafelpoten vandaan) en check of hij goed vastzit en vergrendeld is. Je kunt hem het beste direct op de tafel hangen, dus zonder een placemat of tafelkleed eronder.

Lees ook: Veilig fietsstoeltje aanschaffen? Let dan hier op.