Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Onze redactie test producten onafhankelijk Lees meer
 
Peuter zit in een kinderstoel te eten

Kinderstoel kopen: waar moet je op letten?

Als je kind eenmaal zelfstandig kan zitten, is een kinderstoel eigenlijk een musthave. Maar welke soorten zijn er? En waar moet je op letten bij de aanschaf? Alle tips op een rij voor het kopen van een kinderstoel.

In samenwerking met expert

Mieke Cotterink

Expert kinderveiligheid

Kinderstoel: vanaf wanneer te gebruiken?

Zodra je kind zelfstandig in een zithouding kan komen en vervolgens ook goed rechtop kan blijven zitten, is het tijd voor een kinderstoel. Het maakt eten en spelen aan tafel makkelijker. Plus: je kind kan bij jullie aanschuiven tijdens het eten. Wel zo gezellig!

Advertentie

De meeste kinderen gaan voor het eerst zelf zitten als ze tussen de zes en negen maanden oud zijn. Vanaf dat moment kun je je kind in een kinderstoel zetten. Het verschilt per baby wanneer dat moment is aangebroken: elk kind ontwikkelt zich op zijn eigen tempo.

Zelfstandig zitten houdt overigens niet in dat je kind blijft zitten als jij hem in een zithouding hebt gezet. De baby moet het echt zelf doen: hij moet zichzelf vanuit een liggende houding of kruiphouding tot een zithouding kunnen opdrukken. Voor die tijd kun je beter nog even wachten met een kinderstoel, omdat de rug- en nekspieren van je baby dan nog niet sterk genoeg zijn. Een kinderstoel met verstelbare rugleuning of een kinderstoel waarop een speciaal babykuipje past, kun je wel al vanaf de geboorte gebruiken. Hierin ‘zit’ je baby namelijk in een liggende houding en die houding vraagt niet te veel van zijn spieren.

Laat je baby de eerste keren niet te lang in de kinderstoel zitten: eigenlijk alleen tijdens het eten. Leg hem daarna weer neer. Eventueel kun je in het begin een stoelverkleiner of extra kussentje in de rug gebruiken voor meer steun.

Tips om je baby te stimuleren zelfstandig te zitten.

Advertentie

Tip! Alle soorten kinderstoelen shop je via deze link

Te vroeg in de kinderstoel: de risico’s

Zet je je kind te vroeg in de kinderstoel, voordat hij goed zelfstandig kan zitten, dan brengt dat een aantal risico’s met zich mee:

 • Zijn rugspieren en wervelkolom zijn nog niet sterk genoeg, waardoor de rug kan inzakken en er spierzwakte kan ontstaan. Hierdoor kan je kind later moeite hebben met het ontwikkelen van een goede rechtopstaande houding.
 • Kinderen die te vroeg (geforceerd) zitten, kunnen later ook bepaalde stappen in hun motorische ontwikkeling overslaan: zoals tijgeren of kruipen. Als gevolg daarvan gaan ze soms billenschuiven (in plaats van kruipen) en kan het langer duren voordat je kind gaat staan en lopen.

Lees ook: Hoe en wanneer leren baby’s (gemiddeld) lopen?

Welke kinderstoel is geschikt vanaf de geboorte?

Er zijn verschillende typen kinderstoelen te koop waar je kind al in kan als hij nog maar een paar weken oud is, dus lang voordat hij goed en wel kan zitten. Zo kun je hem gezellig bij jullie aanschuiven aan tafel. De baby ‘zit’ in een soort lighouding, net als in een autostoeltje, en wordt ondersteund door een speciaal zitje voor jonge baby’s. Voor sommige merken kinderstoelen kun je een los babykuipje kopen die je op de stoel vastmaakt. Andere kinderstoelen hebben een verstelbare rugleuning met meerdere standen.

Het wordt aangeraden om je kind nooit lang in dit soort newborn-stoelen te laten zitten, dat kan te vermoeiend zijn. Als maximum wordt een advies van twee uur per dag aangehouden. Dit geldt niet alleen voor de kinderstoel, maar voor de totale ‘zittijd’, dus ook de tijd dat je baby in wip- en autostoeltjes zit.

Advertentie

Lees ook: Zo lang mag een baby maximaal in een Maxi-Cosi zitten

Welke kinderstoel is het beste?

De vraag wat de beste kinderstoel is, is lastig te beantwoorden omdat dit volledig afhankelijk is van jouw wensen. Wil je een kinderstoel waar je baby vanaf de geboorte in kan of neem je pas een kinderstoeltje vanaf het moment dat je kind vast voedsel eet? En waar ga je ’m gebruiken? Alleen thuis of wil je de stoel ook meenemen op reis? Als je ’m thuis vaak gaat gebruiken, moet-ie tegen een stootje kunnen. Zoek je een stoel die af en toe nodig is, dan is een inklapbaar model of hangstoeltje handig.

Kinderstoel: verschillende soorten

Kinderstoelen zijn er in verschillende maten, kleuren, soorten en materialen. Welke kinderstoelen zijn er te koop?

1. Meegroeistoel

Het populairst zijn de meegroeistoelen. Dit soort stoelen zijn vaak al vanaf de geboorte te gebruiken tot en met de tienerjaren. De bekendste is de Tripp Trapp, maar ook de duurzame Hauck kinderstoelen worden steeds populairder. Bij een meegroeistoel zijn de voetensteun en het zitvlak verstelbaar. Ook past er vaak een babykuipje op. Als je kind langer wordt, kun je de stoel zonder moeite verstellen zodat hij op de juiste hoogte aan tafel zit.

Dat laatste kan natuurlijk ook een nadeel zijn, aangezien je kind zo bij de borden, schalen en het bestek kan. Je kunt dus moeilijk even weglopen om nog wat te pakken. Bij dit soort stoelen is het vaak mogelijk om aanvullende accessoires te kopen, zoals een tafelblad en een veiligheidstuigje.

Bekijk ook: Samen aan tafel: 3x de nieuwste meegroeikinderstoel

2. Kinderstoel met eetblad

De kinderstoel met eetblad is naast de meegroeistoel waarschijnlijk de bekendste variant. Je kind heeft zijn eigen tafeltje dat aan de stoel vastzit. Deze stoel neemt niet zo veel ruimte in beslag en is enorm handig. Zo kan je kind eten in de stoel, maar biedt het blad ook genoeg ruimte om bijvoorbeeld in de stoel te knutselen.

3. Aanschuifstoel

Een aanschuifstoel heeft geen eetblad en kun je aanschuiven aan tafel. Een aanschuifstoel neemt minder ruimte in beslag en kun je ook helemaal onder tafel schuiven wanneer je hem niet gebruikt. Veel meegroeistoelen zijn aanschuifstoelen. Is de kinderstoel niet in hoogte verstelbaar? Let er dan bij aanschaf goed op dat de hoogte van de stoel aansluit bij de hoogte van de eettafel.

4. Kubusstoel: kinderstoeltje met tafeltje

De kinderstoel met tafeltje (kubusstoel) bestaat uit twee onderdelen: de stoel (met eetblad) en een los tafeltje, dat vaak ook als onderstel van de stoel kan worden gebruikt. Je kunt de stoel dus op het tafeltje zetten, zodat de stoel hoger wordt en hij minder ruimte in beslag neemt. Je kunt de stoel en het tafeltje ook los van elkaar halen en apart zetten. De stoel wordt dan lager en je kind kan in zijn stoel aan zijn eigen kleine tafel eten, spelen of tekenen. Je hebt met deze stoel dus geen aparte kindertafel meer nodig voor in de speelhoek.

5. Inklapbare kinderstoel

Als je weinig ruimte hebt in huis is de inklapbare kinderstoel ideaal. De naam zegt het al: je kunt de stoel makkelijk inklappen en wegzetten als je hem niet nodig hebt. Een nadeel is dat het zitvlak best klein is en dat je kind relatief snel uit de stoel groeit. Vaak kan deze stoel maar tot het derde levensjaar worden gebruikt. Let bij aankoop van een inklapbare kinderstoel wel op de beveiliging van het inklapsysteem. De stoel moet natuurlijk niet onverwachts inklappen.

6. Hangstoel

Een alternatief voor een kinderstoel is een tafelhangstoel. Deze neemt weinig ruimte in beslag. Een hangstoel wordt met een klem aan het tafelblad vastgemaakt. Een hangstoel is handig als je weinig ruimte hebt in huis, op vakantie gaat of als je vaak bezoek krijgt van mensen met kleine kinderen. Door de lichte uitvoering van de stoel kun je hem makkelijk meenemen. Tip: meet de dikte van je tafelblad op en controleer of het hangsysteem ruim genoeg is om het stoeltje aan de tafel te hangen. Controleer bij een hangstoel altijd goed de gewichtsaanduiding.

7. Stoelverhoger

Nog een ruimtebesparend alternatief voor de kinderstoel is een stoelverhoger. Dit zitje bevestig je met riempjes op een normale eettafelstoel zodat je peuter op de juiste hoogte komt te zitten. Dankzij de driepuntsveiligheidsgordel zit je kind veilig. Controleer voordat je er een koopt wel even of het zitgedeelte van je eetkamerstoel breed genoeg is voor een stoelverhoger. Sommige stoelverhogers zijn compleet inklapbaar en dus makkelijk om mee te nemen op vakantie of als je ergens gaat eten. Sommige zitjes hebben ook nog een kleine opbergruimte, handig voor kinderservies of een slab.

Design kinderstoel

Wil je iets anders dan een basic kinderstoel? Steeds meer merken komen met speciale limitededitionkinderstoelen. De prijzen van deze designstoelen zijn vaak fors, maar dan heb je ook wel een echte eyecatcher aan tafel staan. Geliefd zijn bijvoorbeeld de Bloom kinderstoel, de Cybex Marcel Wanders Highchair of Ovo One City Luxe kinderstoel.

Checklist kinderstoel kopen

 1. Let erop dat de kinderstoel veilig is. Dat lijkt een open deur, maar tweedehands kinderstoelen voldoen bijvoorbeeld niet altijd aan de veiligheidseisen. Een vereiste is dat de stoel stabiel en stevig is, niet makkelijk kan kantelen en geen scherpe randjes heeft. Test in de winkel of de stoel stabiel genoeg is door er aan alle kanten even tegenaan te leunen. Een beugel, gordel of een kruisriempje (ook tussen de benen) zorgt dat je kind veilig in de stoel blijft zitten. Let er verder op dat de openingen niet te groot zijn: de romp van je kind mag er niet doorheen passen.
 2. Kies een stoel die makkelijk is schoon te maken. Dat is namelijk een dagelijks klusje. Wel zo handig als dat snel en eenvoudig te doen is en dat gaat het beste bij een kinderstoeltje met gladde oppervlakten, geen vaste kussens en weinig hoeken en kieren.
 3. Kies een stoel voor de juiste leeftijd. Kijk goed vanaf welke leeftijd de kinderstoel gebruikt mag worden. En tot welke leeftijd past je kind erin? Sommige kinderstoelen zijn voordelig, maar vrij klein van formaat. Je kind groeit er dus snel uit. Meegroeistoelen zijn vaak prijzig, maar gaan jaren mee. Kies je voor een hangstoel? Let dan ook goed op de gewichtsaanduiding: hoeveel kilo kan de stoel maximaal dragen?
 4. Let op de juiste zithouding. Een goede kinderstoel is zo ontworpen dat je kind in een juiste houding kan zitten. De ellebogen liggen op dezelfde hoogte als de tafel en tweederde van het bovenbeen rust op het zitplankje. Het boven- en onderbeen maken een hoek van negentig graden.
 5. Welke accessoires kun je erbij kopen? Het is natuurlijk niet verplicht, maar bij veel kinderstoelen kun je ook accessoires kopen. Denk aan: stoelkussens, tafelbladen, veiligheidstuigjes en stoelverkleiners. Deze zijn functioneel en handig. Zo kun je bijvoorbeeld de Stokke kinderstoel, een van de populairste meegroeistoelen, vanaf de geboorte al gebruiken met de Newborn-set. Ook bij andere merken kun je een dergelijke set erbij kopen. Check dus altijd goed wat inclusief is bij een kinderstoeltje en wat je er extra bij moet (of kan) kopen.

Kinderstoel auto

Het kan heel handig zijn om een (tweede) kinderstoel aan te schaffen die makkelijk mee te nemen is in de auto. Bijvoorbeeld als je regelmatig met je kind bij vrienden gaat eten of voor als je op vakantie gaat. De Ikea kinderstoel is bijvoorbeeld supersimpel uit elkaar te halen en weegt niks: je legt ‘m zo in de achterbak.

Tweedehands kinderstoel: waar op letten?

Je kunt kinderstoelen ook prima tweedehands aanschaffen, als je maar goed checkt of de stoel veilig is. Naast bovenstaande punten zijn er een aantal andere dingen waar je goed naar moet kijken. Controleer of het hout niet beschadigd is, of er geen splinters zijn en of er geen verf afbladdert.

Check ook de schroeven en bouten: zijn ze allemaal aanwezig en zitten ze nog goed vast? Probeer het tuigje of de gordel uit: gaat deze makkelijk dicht? Heeft de stoel een zachte vulling, controleer dan of de stof nergens kapot is en er geen vulling naar buiten komt. Je kind zou de vulling in zijn mond kunnen stoppen, met kans op verstikkingsgevaar.

Kinderstoelaccessoires

Bij veel typen kinderstoelen kun je allerlei accessoires kopen. Denk aan:

 • Stoelverkleiners, zodat je kind al op jonge leeftijd in de stoel kan zitten.
 • Een los tafelblad dat je aan de stoel kunt bevestigen. Sommige kunnen in de vaatwasser: handig!
 • Bekleding en kussentjes: leuk om de stoel naar eigen smaak te stylen, maar vooral bedoeld voor het zitcomfort van je kind. Kies bekleding die makkelijk bevestigd en losgemaakt kan worden en gewassen mag worden.
 • Extra beugel of losse veiligheidstuigjes: bij sommige kinderstoelen zit het tuigje vast aan de stoel, bij andere modellen kun je het er los bijkopen. Als je kind geen tuigje meer nodig heeft, kun je deze ook weer van de stoel afhalen.
 • Kinderstoelspeelgoed: door speelgoed aan de kinderstoel vast te maken kan je kind lekker spelen aan tafel, ideaal als jullie zelf even rustig willen eten of tijdens de afwas.

Vergeet niet dat al die extra spullen ook weer meer geld kosten, bovenop de aanschaf van de stoel zelf.

Tafelblad voor kinderstoel

Controleer in de winkel of je het tafelblad voor de kinderstoel makkelijk kunt verstellen en loshalen. Zo zijn er tafelbladen die je vastzet door middel van magneten en bij andere stoelen kun je het tafelblad aan de stoelpoten klikken wanneer je het niet gebruikt. Sommige bladen hebben een bekerhouder of een bakje voor snacks.

Ook handig: sommige tafelbladen zijn afneembaar en kunnen in de vaatwasser.

Tips voor gebruik en veiligheid van kinderstoel

Het is eigenlijk niet te voorkomen dat er weleens ongelukjes gebeuren met kinderstoelen. Je kind probeert zich eruit te wurmen, gaat staan in zijn stoel, of wil er zelf in klimmen en valt. In 94 procent van de ongelukken met kinderstoelen gaat het om een val. Een aantal tips om dit te voorkomen:

 • Zet je kind altijd vast met een gordel.
 • Zorg dat er ook een beugel of kruisbandje tussen de benen van je kind zit, zodat hij niet naar beneden kan glijden.
 • De voetensteun moet zo hoog staan dat je kind er wel met zijn voeten bij kan voor steun, maar zich er niet op kan afzetten of op kan staan.
 • Je kind moet zich met zijn voeten ook niet kunnen afzetten tegen de tafel of tafelpoten. Dan kan de stoel kantelen.
 • Is je kind nog te klein voor de kinderstoel? Gebruik dan een stoelverkleiner of zet hem steviger vast met een kussen.
 • Laat je kind niet alleen terwijl hij in zijn kinderstoel zit.
 • Gebruik je een hangstoel, hang deze dan in het midden van de tafel (van de tafelpoten vandaan) en check of deze goed vastzit en vergrendeld zit. Je kan ’m het beste direct aan de tafel hangen, dus zonder een placemat of tafelkleed eronder.

Lees ook: Veilig fietsstoeltje aanschaffen? Let dan hier op.

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Bron: VeiligheidNL

Mieke Cotterink

Expert kinderveiligheid

Mieke is afgestudeerd bewegingswetenschapper en dè expert op het gebied van kinderveiligheid in en om huis bij VeiligheidNL. Al ruim 13 jaar doet zij onderzoek naar (ernstige) ongevallen bij jonge kinderen en vertaalt deze kennis naar praktische adviezen voor ouders. Adviezen om enerzijds ongevallen te voorkomen, denk aan het plaatsen van een traphekje, en anderzijds om kinderen vaardiger te maken en te leren omgaan met bepaalde risico’s, denk aan het leren traplopen.

Mieke is lid van de Europese Child Safety werkgroep en adviseert in die rol over veiligheidsnormen voor baby- en kinderproducten, ze is vast jurylid bij de jaarlijkse Baby Innovation Award verkiezing, treedt op als deskundige in vele baby- en kindermedia en is vaste vraagbaak voor professionals in de kraam- en jeugdgezondheidszorg en de kinderopvang.

Voor meer informatie: kijk op VeiligheidNL en voor achtergrond:
LinkedIn Mieke
LinkedIn VeiligheidNL
Facebook
Twitter

Ouders van Nu Voordeelpas

Wil jij besparen op baby- en kinderspullen, kleding, speelgoed en meer?

Dat kan met de Ouders van Nu Voordeelpas!
Shop met korting