Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Onze redactie test producten onafhankelijk Lees meer
 
vrouw en man buigend over kinderwagen buiten

Kinderwagen kopen: waar let je op?

Als er een baby op komst is, heb je veel (nieuwe) spullen nodig. Een belangrijke aanschaf – en misschien ook wel een van de leukste – is de kinderwagen. Maar welke soorten zijn er en waar moet je op letten als je een kinderwagen koopt?

In samenwerking met expert

Mariëlle Hermans

Expert veilig vervoer

Waar let je op bij een kinderwagen kopen?

Een kinderwagen gebruik je intensief, daarom is het belangrijk om een kinderwagen te kopen die goed bij jou en je partner past (qua lengte en bouw), maar ook bij jullie situatie (waar wil je de wagen opbergen, ga je veel met de auto of juist met het openbaar vervoer, ben je van plan om op verschillende terreinen te gaan wandelen etc.).

Advertentie

Maar eerst wat algemene informatie, want je zult verbaasd staan over de vele soorten kinderwagens die er te koop zijn en de grote verschillen in prijs wanneer je op zoek gaat naar een kinderwagen. Door jezelf vooraf goed te informeren en diverse wagens te testen, voorkom je een hoop keuzestress.

Bekijk ook de Ouders van Nu test: Dit zijn de beste 3-in-1 kinderwagens van dit jaar

Kinderwagens: alle soorten en merken

Qua kinderwagens zijn er vijf groepen te onderscheiden: de combiwagen, wandelwagen, buggy, duowagen, kinderwagen en een kinderwagen voor sportactiviteiten. De combiwagen is het populairst onder ouders omdat je de wagen vanaf de geboorte kunt gebruiken en later kunt ombouwen tot een wandelwagen met zitje. Ook past er op deze wagen meestal een autostoeltje. Hiervoor heb je overigens nog wel aparte adapters nodig.

Een wandelwagen kun je gebruiken vanaf het moment dat je kind zelfstandig kan zitten. Je kind is dan rond de zes tot negen maanden oud. Ze zijn over het algemeen best groot en zwaar in tegenstelling tot een buggy, die voor dezelfde leeftijdscategorie bedoeld is. Een buggy heeft bovendien kleinere wielen, klapt anders in en is meestal ook goedkoper. Het grote voordeel van een duowagen is dat je er twee kinderen tegelijk mee kunt vervoeren, waardoor hij geschikt is voor twee kinderen van dezelfde of verschillende leeftijden.

Advertentie

Krijg je een tweeling? Dan heb je een duocombiwagen nodig waarop twee reiswiegen passen. Dan is er ook nog een vijfde groep: de kinderwagen met alleen een reiswieg, maar daarvan zijn weinig modellen op de markt. De combiwagen is voor veel ouders de meest logische keuze.

  • Combiwagen

De meest bekende kinderwagen merken zijn de Bugaboo, Joolz, Stokke, Nuna en Maxi-Cosi. Deze merken verkopen allemaal combiwagens die je kunt gebruiken vanaf de geboorte totdat je kind ongeveer vier jaar is. Een combiwagen bestaat uit een onderstel, een wandelwageninzet en een reiswieg. Eerst vervoer je de baby liggend in de reiswieg, tot hij goed rechtop kan zitten (tussen de zes en negen maanden). Neem je baby zo lang mogelijk mee in de reiswieg. Het is voor de motorische ontwikkeling van baby’s beter om zoveel mogelijk plat te liggen.

Rolt je baby in de reiswieg om naar de buik? Gaat hij zitten in de reiswieg of trekt hij zichzelf omhoog aan de rand? Dan is de reiswieg niet diep genoeg en daardoor niet veilig meer om te gebruiken. Je kunt de wagen dan ombouwen tot ‘buggy’ met de wandelwageninzet. Moet je overstappen naar de wandelwageninzet, maar kan je baby op dat moment nog niet goed rechtop zitten? Gebruik dan een wandelwagen waarvan je de rugleuning helemaal plat kan leggen. Natuurlijk kun je ook meteen een buggy of wandelwagen kopen, maar daar kan je baby niet vanaf de geboorte in.

Lees ook: Dit is waarom de combiwagen zo populair is

  • Wandelwagen

Als je je baby de eerste maanden niet vervoert in een combiwagen, maar bijvoorbeeld in een draagdoek of draagzak, kun je ook alleen een wandelwagen aanschaffen. Die kun je gebruiken vanaf het moment dat je baby zelfstandig kan zitten. Het grote voordeel boven een buggy is dat de wandelwagen vaak steviger is, een goede vering heeft en zeer geschikt is voor buitenactiviteiten op meerdere terreinen. Een buggy is dan weer vaak goedkoper en lichter in gebruik. Bij zowel een wandelwagen als een buggy is het goed om bij het kopen te kijken naar de ligstand. Het is fijn als je kind zo horizontaal mogelijk kan liggen als hij wil slapen.

Advertentie
  • Buggy

Een buggy is een soort wandelwagen, maar dan veel lichter en kleiner. Zo zijn de wielen veel kleiner en het zitvlak is vaak lager bij de grond. Een buggy biedt weinig steun voor baby’s, daarom is het beter om pas een buggy te gebruiken als je kind zelfstandig en veilig kan zitten. Buggy’s zijn makkelijk te besturen, opvouwbaar en handig voor korte wandelingen. Ook kun je een buggy makkelijk meenemen achter in de auto en met een speciale buggydrager op de fiets. Je kunt een buggy gebruiken tot je kind ongeveer vier jaar is.

Lees ook onze review: Dit zijn de beste buggy’s van dit jaar

Tegenwoordig zijn duowagens ook populair. Steeds meer mensen krijgen kinderen vlak achter elkaar, waardoor het leeftijdsverschil klein is. De oudste kan dan vaak nog niet goed lopen en moet ook nog in de wagen. Een duowagen is dan ideaal. Bij de ene wagen ligt de baby onder, bij de andere juist boven. Ook heb je wagens waarbij de kinderen naast elkaar of achter elkaar liggen/zitten.

Duowagens kunnen overigens ook gebruikt worden voor een tweeling, maar dan wel pas zodra ze kunnen zitten. Naast duowagens zijn er ook duobuggy’s te koop en combiwagens voor tweelingen, die vanaf de geboorte tot peuterleeftijd te gebruiken zijn. Bugaboo is een van de bekendste kinderwagen merken die ook duowagens verkopen. Bij Prénatal vind je een groot assortiment aan duowagens.

Lees ook: Babyuitzet tweeling: dit heb je (extra) nodig

Maak een testrit

Vraag aan vrienden of familie met een combiwagen of je hun wagen een keer mag uitproberen, het liefst met een kind erin. Zo ervaar je pas echt hoe makkelijk of zwaar een wagen rijdt en of hij goed wendbaar is.

tip

Kinderwagen kopen voor sportactiviteiten

Hou je van hardlopen? En vind je het handig om dit te combineren als je met je baby naar buiten wilt? Gebruik hiervoor geen gewone kinderwagen, er zijn kinderwagens die hier specifiek voor zijn gemaakt. De speciale kinderwagens om mee te hardlopen hebben drie wielen en zijn stabieler. Aan een Europese norm voor dit type kinderwagens wordt nog gewerkt.

Bekijk ook onze review: Getest: Cybex Zeno multisport kinderwagen

Wat zijn de grote verschillen tussen de kinderwagens?

Je kunt kinderwagens (en in dit geval combiwagens) op verschillende onderdelen met elkaar vergelijken. Allereerst kun je dat doen op prijs, die varieert van ongeveer 400 euro tot 1.200 euro. Daarna kun je kijken naar de kleuren en materialen. Maar belangrijker is het om te kijken naar specificaties, want die verschillen behoorlijk per kinderwagen. De ene klapt bijvoorbeeld heel snel en compact in, terwijl de andere betere banden heeft en fijner rijdt.

Om te bepalen welke combiwagen uiteindelijk het beste bij jouw wensen en woon- en leefsituatie past, is het verstandig de volgende punten na te lopen en ook vooral te gaan testen in de winkel.

Wat is je woonsituatie?

Het grootste deel van de tijd gebruik je de kinderwagen niet. Hij ligt dan of in de kofferbak of staat in huis. Sommige kinderwagens kun je makkelijk in elkaar klappen en staand opbergen, terwijl je andere wagens moet ophangen. Hou hier rekening mee, vooral als je klein woont is een compacte kinderwagen misschien handiger.

Kies voor een lichtgewicht wagen als je in een bovenwoning of portiekflat woont. Je moet de wagen immers vaak omhoog en naar beneden tillen.

Waar ga je met de kinderwagen naartoe?

Bedenk ook hoe je de kinderwagen gaat vervoeren. Reis je vaak met de auto, kies dan voor een makkelijk opklapbaar en licht model. Test ook bij de aanschaf of de kinderwagen in de kofferbak past. Ook als je veel met het openbaar vervoer reist, is een lichtgewicht kinderwagen die makkelijk inklapt aan te raden.

Ook handig om aan te denken: op welke terreinen ga je met de kinderwagen rijden? Hoe groter de banden, hoe geschikter ze zijn voor ruige ondergronden. De meeste kinderwagens hebben overigens luchtbanden en foam- of schuimbanden. Het voordeel van luchtbanden is dat je oneffenheden op het wegdek minder goed voelt. Maar foambanden gaan niet lek en rijden vaak net zo lekker als luchtbanden.

In veel babyzaken kun je de kinderwagen op verschillende ondergronden testen. Probeer ook even uit hoe wendbaar de kinderwagen is, vooral als je in de stad woont en veel stoep af, stoep op gaat. Kleine of zwenkwielen zijn dan handig, net als een kleine draaicirkel.

Inklapgemak

Laat je goed informeren hoe de kinderwagen inklapt, omdat dit niet altijd goed aan de wagen te zien is. Bij het ene model heb je namelijk meer stappen nodig dan bij het andere model. Ook verschilt het per model nogal hoe compact het onderstel is na inklappen. Heb je een kleine achterbak? Dan is het bijvoorbeeld handig als je de wielen eraf kunt halen, zodat de wagen nog platter en compacter wordt. Vergeet ook niet om te kijken of het zitje en de reiswieg (makkelijk) in te klappen zijn.

Hoe veilig is de kinderwagen?

Kijk of jouw kinderwagen voldoet aan de Europese norm voor kinderwagens, dit is de NEN-EN 1888. Kinderwagens die hieraan voldoen hebben een sticker met dit nummer. Zelf kun je bij de aanschaf ook letten op bepaalde veiligheidseisen, en let er vooral ook op dat je de kinderwagen op een veilige manier gebruikt. Een aantal tips: :

  • De kinderwagen heeft een dubbele beveiliging tegen inklappen.
  • Het zitje moet een driepunts- of vijfpuntstuigje hebben. Gebruik dit altijd, ook als je kind in een voetenzak zit.
  • De kinderwagen heeft een stevige rem op minimaal twee wielen.
  • Leg nooit een doek over de kinderwagen als je kind erin ligt. Er moet altijd genoeg frisse lucht in de wagen komen. Gebruik tegen de zon liever een parasol en doe bij windstil weer de kap van de kinderwagen omlaag voor voldoende ventilatie.

Kijk voor meer veiligheidstips op VeiligheidNL.

Comfort voor kind

De meeste combiwagens hebben een reiswieg waarin je kind voldoende (groei)ruimte heeft. Slaapt je baby onderweg vaak in de wagen? Dan is het prettig om hem zo lang mogelijk in de reiswieg te vervoeren. Hoe meer ruimte, hoe langer je baby hierin kan liggen. Gebruik de reiswieg binnen niet als vaste slaapplek. Daarvoor komt er niet genoeg lucht door de wanden van de reiswieg. Laat je kind (bij anderen) thuis in een (camping)bedje slapen. Wil je je kindje niet wakker maken na een wandeling? Zet de wagen dan op een koele plek en doe de kap omlaag.

Net zo belangrijk is het comfort van het zitje van de wandelwagen, die je gebruikt in de volgende fase. In een reiswieg ligt een kind zo’n zes maanden, in de wandelwagen veel langer. De meeste wandelwagens zijn geschikt tot drie of vier jaar. Dat vergeten ouders nog wel eens.

Het is fijn als je de rijrichting van het zitje kunt veranderen. Het eerste jaar kijkt je baby graag naar jou, maar zodra hij ouder wordt vindt hij het leuk om meer om zich heen en naar voren te kijken. Ook als de zon in zijn ogen schijnt is het handig als je de rijrichting kunt veranderen.

Let er ook op of het wandelwagenzitje in ligstand kan. Het liefst in meerdere verstelbare posities, van slaapstand tot actieve zit. Zeker het eerste jaar slaapt je kind waarschijnlijk nog vaak in de wagen en dan is het fijn als het zitje helemaal plat kan. Wil je een zo ergonomisch mogelijk zitje? Kies dan voor een kort zitvlak en een voetensteun. Een hogere zit is ook fijn: je kind zit dan dicht bij je en je kunt hem in de ogen kijken tijdens het wandelen.

Autostoel op combiwagen

Heb je al een babyautostoel? Kijk dan of deze op het onderstel van de wagen past. Hiervoor je heb adapters nodig, die los geleverd worden bij de kinderwagen. Veel combiwagen worden trouwens compleet geleverd, inclusief passende autostoel. Ook goed om te weten: een babyautostoel is niet bedoeld voor langdurig gebruik. De richtlijn hiervoor is maximaal één uur per dag. Voor de veiligheid in de auto zijn babyautostoelen zo gemaakt dat een baby met een kromme rug ligt en weinig bewegingsvrijheid heeft. Voor de motorische ontwikkeling van baby’s is het beter als ze plat liggen, zodat ze kunnen bewegen. Op de website van VeiligheidNL kun je checken welke autostoel je nodig hebt voor jouw kind en waar je op moet letten bij het gebruik ervan.

Lees ook: Hoe werkt Isofix bij autostoeltjes?

Welke accessoires wil je?

Er zijn veel accessoires te koop bij kinderwagens. Die zijn overigens vaak niet bij de prijs inbegrepen. Daarom moet je je goed afvragen of je de accessoires wel nodig hebt. Zo heb je bijvoorbeeld meerijdplankjes, voetenzakken (voor ’s winters als het koud is), parasols, bekerhouders, bijpassende luiertassen, handenwarmers, een reistas om je kinderwagen in te vervoeren als je met het vliegtuig gaat en regen– en zonnekappen.

Voor een aantal accessoires zijn er tips voor veilig gebruik:

Parasol – Om je kind te beschermen tegen de zon kun je een parasol gebruiken. Een parasol sluit de kinderwagen niet af, waardoor je kind genoeg frisse lucht krijgt.

Luiertas – Hang een zware tas niet aan de duwbeugel van de kinderwagen. De wagen kan dan omvallen door het gewicht. Je kunt de tas beter in het net of de mand onder de wagen leggen.

Tip: Hier lees je meer over het opmaken van de kinderwagen en wat je nodig hebt als je gaat wandelen met je baby

Tweedehands of ouderwetse kinderwagen kopen

Natuurlijk kun je ook een tweedehands kinderwagen kopen. Zo staan er op Marktplaats bijvoorbeeld kinderwagens die pas een jaar oud zijn, maar ook geweldige ouderwetse exemplaren uit de jaren 60 en 70. Als je dit overweegt, is het belangrijk op een aantal punten te letten. Check eerst of het frame solide is, controleer op deukjes, beschadigingen (aan onderdelen), roest en wiebelige wielen. Werkt de rem nog goed? Controleer ook het profiel van de wielen en of de bevestigingsklemmen nog goed blijven zitten en er geen gevaar is tot beklemming. En kijk of de riempjes bij het zitje niet versleten zijn en alles nog goed vastklikt.

Kinderwagen kopen: waar moet je nog meer op letten?

  1. Voordat je een kinderwagen koopt, is het belangrijk om te kijken of de kinderwagen goed bij jouw lengte en bouw (en die van je partner) past. Hoe hoog of laag is de reiswieg? En hoe hoog kan de duwstang (en kun je die makkelijk verstellen)?
  2. Bedenk ook waar je de wagen wilt opbergen. De ene wagen moet je ophangen, terwijl de ander ook rechtop kan blijven staan als je ‘m eenmaal ingeklapt hebt.
  3. Kun je de bekleding van de kinderwagen makkelijk wassen?
  4. Doe je vaak lopend boodschappen? Kijk dan ook of er een opbergmand onder de wagen zit en of die groot genoeg is.

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Mariëlle Hermans

Expert veilig vervoer

Mariëlle is gedragspsycholoog en sinds 2017 expert op het gebied van het veilig vervoeren van kinderen (met de auto, fiets of wandelen) bij VeiligheidNL. Zij onderzoekt hoe ouders in de dagelijkse praktijk omgaan met bepaalde producten en waarom ze dit doen. Hoe vervoeren ouders hun kind in de auto? Waarom zitten 8 op de 10 kinderen niet goed vast, terwijl we allemaal weten hoe belangrijk dit is? En waarom krijgen nog zoveel kinderen hun voetjes tussen de spaken? Deze kennis vertaalt Mariëlle door naar relevante en effectieve voorlichting om ouders te helpen hun kinderen veiliger te vervoeren.

Mariëlle is lid van de Europese Traffic and Mobility werkgroep om zo up-to-date te blijven en advies te geven over de veiligheidsnormen rondom autostoeltjes, fietszitjes en wandelwagens. Daarnaast treedt zij op als deskundige in diverse mamamedia en is zij de vraagbaak voor professionals in de kraam- en jeugdgezondheidszorg en de kinderopvang.

Voor meer informatie: kijk op VeiligheidNL en voor achtergrond:
LinkedIn Mariëlle
LinkedIn VeiligheidNL
Facebook
Twitter

Commercieel – Prenatal – Offer – Sweet Petit mini collectie

Prenatal

Sweet Petit mini collectie

Fijne rib kwaliteit in biologisch katoen
Shop nu