Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Kinderwagen kopen: waar let je op?

Als er een baby op komst is, heb je veel (nieuwe) spullen nodig. Een belangrijke aanschaf – en misschien ook wel een van de leukste – is de kinderwagen. Maar welke soorten zijn er en waar moet je op letten als je een kinderwagen koopt?

Waar let je op bij een kinderwagen?

Een kinderwagen gebruik je intensief, daarom is het belangrijk om een kinderwagen te kopen die goed bij jou en je partner past (qua lengte en bouw), maar ook bij jullie situatie (waar wil je de wagen opbergen, ga je veel met de auto of juist met het openbaar vervoer, ben je van plan om op verschillende terreinen te gaan wandelen etc.).

Advertentie

Maar eerst wat algemene informatie, want je zult verbaasd staan over de vele soorten kinderwagens die er te koop zijn en de grote verschillen in prijs wanneer je op zoek gaat naar een kinderwagen. Door jezelf vooraf goed te informeren en diverse wagens te testen, voorkom je een hoop keuzestress.

Vijf groepen kinderwagens

Qua kinderwagens zijn er vijf groepen te onderscheiden: combiwagen,  wandelwagen, buggy, duowagen en de tweeling kinderwagen (of drieling kinderwagen).  De combiwagen is het populairst onder ouders omdat je de wagen vanaf de geboorte kunt gebruiken en later kunt ombouwen tot een wandelwagen met zitje. Ook past er op deze wagen meestal een autostoeltje. Hiervoor heb je overigens nog wel aparte adapters nodig.

Een wandelwagen kun je gebruiken vanaf het moment dat je kindje zelfstandig kan zitten. Ze zijn over het algemeen best groot en zwaar in tegenstelling tot een buggy die voor dezelfde leeftijdscategorie bedoeld is. Een buggy heeft bovendien kleinere wielen, klapt anders in en is meestal ook goedkoper. Het grote voordeel van een duowagen is dat je er twee kinderen tegelijk mee kunt vervoeren, waardoor die geschikt is voor twee kinderen van dezelfde of verschillende leeftijden. Krijg je een tweeling? Dan heb je een duocombiwagen nodig waarop twee reiswiegen passen.
Dan is er ook nog een andere groep: de kinderwagen met alleen een reiswieg, maar daarvan zijn weinig modellen op de markt. De combiwagen is voor veel ouders de meest logische keuze.

 • Combiwagen

De meest bekende kinderwagens zijn van de merken Bugaboo, Joolz, Stokke, Quinny, Mutsy en Maxi-Cosi. Deze merken verkopen allemaal combi kinderwagens die je kunt gebruiken vanaf de geboorte totdat je kindje ongeveer drie jaar is. Een combiwagen bestaat uit een onderstel, een wandelwageninzet en een reiswieg. Eerst vervoer je de baby liggend in de reiswieg totdat hij goed rechtop kan zitten (tussen de zes en twaalf maanden). Daarna kun je de wagen ombouwen tot ‘buggy’ met de wandelwageninzet. Natuurlijk kun je ook meteen een buggy of wandelwagen aanschaffen, maar daar kan je baby niet vanaf de geboorte in.

Lees ook: 3-in-1 kinderwagen: waarom de combiwagen zo populair is

 • Wandelwagen

Als je je baby de eerste maanden niet vervoerd in een combiwagen, maar bijvoorbeeld in een draagdoek of draagzak, dan kun je ook alleen een wandelwagen aanschaffen. Die kun je gebruiken vanaf het moment dat je baby zelfstandig kan zitten. Het grote voordeel boven een buggy is dat de wandelwagen vaak steviger is en zeer geschikt is voor buitenactiviteiten op meerdere terreinen. Daarentegen is een buggy vaak goedkoper en lichter in gebruik.

 • Buggy

Een buggy is een soort wandelwagen, maar dan veel lichter en kleiner. Zo zijn de wieltjes veel kleiner en het zitvlak is vaak lager aan de grond. Een buggy biedt weinig steun voor baby’s, daarom is het beter om pas een buggy te gebruiken als je kind zelfstandig en veilig kan zitten. Buggy’s zijn makkelijk te besturen, opvouwbaar en handig voor korte wandelingen.  Ook kun je een buggy makkelijk meenemen achterin de auto en met een speciale buggydrager op de fiets. Je kunt een buggy gebruiken totdat je kind ongeveer vier jaar is.

Lees hier alles over het aanschaffen van een buggy.

 • Duowagen

Tegenwoordig zijn duowagens ook populair. Steeds meer mensen krijgen kinderen vlak achter elkaar, waardoor het leeftijdsverschil klein is. De oudste kan dan vaak nog niet goed lopen en moet ook nog in de wagen. Een dubbele kinderwagen is dan ideaal. Bij de ene wagen ligt de baby onder, bij de ander juist boven. Ook heb je wagens waarbij de kinderen naast elkaar of achterelkaar liggen/zitten.

Duowagens kunnen overigens ook gebruikt worden voor een tweeling, maar dan wel pas zodra ze kunnen zitten. Naast een dubbele kinderwagen heb je ook nog duobuggy’s en combiwagens voor tweelingen die vanaf de geboorte tot peuterleeftijd te gebruiken is.

 • Tweeling – en drieling kinderwagen

Krijg je een tweeling? Dan is een combi tweeling kinderwagen het handigst. Hierop passen twee reiswiegen, twee kinderzitjes en twee autostoelen. Er zijn combiwagens waarbij kinderen naast elkaar zitten of voor en achter elkaar. Voor een drieling is er ook een speciale drieling kinderwagen te koop. De meeste modellen zijn wandelwagens, maar er zijn ook combiwagens te koop waarop drie autostoeltjes en reiswiegen passen. Dit aanbod is echter wel vrij beperkt.

Lees ook: Babyuitzet tweeling: dit heb je (extra) nodig

Maak een testrit

Vraag aan vrienden of familie met een combiwagen of je hun wagen een keertje kunt uitproberen, het liefst met een kind erin. Zo ervaar je pas echt hoe makkelijk of zwaar een wagen rijdt en of hij goed wendbaar is.

Wat zijn de grote verschillen tussen de kinderwagens?

Je kunt kinderwagens (en in dit geval combiwagens) op verschillende onderdelen met elkaar vergelijken. Allereerst kun je dat doen op prijs, die varieert van ongeveer 400 euro tot 1.200 euro. Daarna kun je kijken naar de kleuren en materialen. Belangrijker is echter te kijken naar specificaties, want die verschillen behoorlijk per kinderwagen. De een klapt bijvoorbeeld heel snel en compact in, terwijl de ander betere banden heeft en fijner rijdt.

Beste kinderwagen voor jou

Het is heel lastig om te zeggen wat nou de beste kinderwagen is. Dat is voor iedereen verschillend. Om te bepalen welke combiwagen uiteindelijk het beste bij jouw wensen en woon- en leefsituatie past, is het verstandig de volgende punten na te lopen en ook vooral te gaan testen in de winkel.

Wat is je woonsituatie?

Het grootste gedeelte van de tijd wordt de kinderwagen niet gebruikt. Hij ligt dan of in de kofferbak of staat in huis. Sommige kinderwagens kun je makkelijk in elkaar klappen en staand opbergen, terwijl je andere wagens op moet hangen. Hou hier rekening mee, vooral als je klein woont is het wellicht belangrijk om een compacte kinderwagen aan te schaffen.

Kies voor een lichtgewicht compacte kinderwagen als je in een bovenwoning of portiekflat woont. Je moet immers de wagen vaak omhoog en naar beneden tillen.

Waar ga je met de kinderwagen naartoe?

Bedenk ook hoe je de kinderwagen gaat vervoeren. Reis je vaak met de auto, kies dan voor een makkelijk opklapbaar en licht model. Test ook bij de aanschaf of de kinderwagen in de kofferbak past. Ook als je veel met het openbaar vervoer reist, is een compacte kinderwagen die makkelijk inklapt aan te raden.

Waar je ook nog op moet letten, is op welke terreinen je met de kinderwagen gaat rijden. Hoe groter de banden, hoe geschikter ze zijn voor ruige ondergronden. De meeste kinderwagens hebben overigens luchtbanden en foam- of schuimbanden. Het voordeel van luchtbanden is dat je oneffenheden op het wegdek minder goed voelt. Foambanden daarentegen gaan niet lek en rijden vaak net zo lekker als luchtbanden.

Je kunt overigens in veel babyzaken de kinderwagen ook op verschillende ondergronden testen. Ook is het belangrijk dat de kinderwagen wendbaar is, vooral in de stad waarbij je stoepje op en stoepje af gaat. Kleine of zwenkwielen zijn dan handig, net als een kleine draaicirkel.

Inklapgemak

Laat je goed informeren hoe de kinderwagen inklapt, omdat dit niet altijd goed aan de wagen te zien is. Bij het ene model heb je namelijk meer stappen nodig dan bij het andere model. Ook verschilt het per model nogal hoe compact het onderstel is na inklappen. Heb je een kleine achterbak? Dan is het bijvoorbeeld prettig als je de wielen eraf kunt halen zodat de wagen nog platter en compacter wordt. Vergeet ook niet om te kijken of het zitje en de reiswieg (makkelijk) in te klappen zijn.

Hoe veilig is de kinderwagen?

De nieuwste kinderwagens voldoen aan de Europese norm voor kinderwagen EN 1888 en zijn voorzien van een sticker met dit nummer. Zelf kun je bij de aanschaf ook letten op bepaalde veiligheidseisen. Een veilige kinderwagen heeft:

 • een dubbele beveiliging tegen inklappen
 • per zitje een driepunts- of vijfpuntstuigje
 • goede vering
 • een stevige rem op minimaal 2 wielen
 • het liefst 4 wielen, dat is stabieler dan 3
 • let op voldoende ventilatie. Een reiswieg heeft idealiter meerdere ventilatiemogelijkheden: in de matrasbodem, de zijwanden en kap.
 • heeft je baby last van reflux? Dan is het prettig als de reiswieg iets schuin staat, zodat het hoofdje van je baby net iets hoger ligt. 

Comfort voor kind

De meeste combiwagens hebben een reiswieg waarin je kind voldoende (groei)ruimte heeft. Slaapt je baby vaak in de wagen? Dan is het prettig om hem zo lang mogelijk in de reiswieg te vervoeren. Hoe meer ruimte, hoe langer je baby hierin kan liggen.

Net zo belangrijk is het comfort van het zitje van de wandelwagen dat je gebruikt in de volgende fase. In een reiswieg ligt een kind zo’n zes maanden, in de wandelwagen veel langer. De meeste wandelwagens zijn geschikt tot drie of vier jaar. Dat vergeten ouders nog wel eens.

Voor het zitje geldt: het prettig is als je deze van rijrichting kunt veranderen. Het eerste jaar zal je baby graag naar jou willen kijken, maar zodra hij ouder wordt kijkt hij graag naar voren zodat hij niet mist. Van rijrichting veranderen is ook prettig als de zon in zijn ogen schijnt.

Let er ook op of het wandelwagenzitje in ligstand kan. Het liefst in meerdere verstelbare posities, van slaapstand tot actieve zit. Zeker het eerste jaar zal je kind nog vaak willen slapen in de wagen en dan is het prettig als het zitje helemaal plat kan. Wil je een zo ergonomisch mogelijk zitje? Een kort zitvlak en voetensteun zijn dan prettig. Een hogere zit is ook prettig, zodat je kind dicht bij je zit en je hem in de ogen aan kunt kijken tijdens het wandelen.

Autostoel op combiwagen

Heb je al een babyautostoel? Kijk dan of deze op het onderstel van de wagen past. Hiervoor je heb adapters nodig, die los geleverd worden bij de kinderwagen. Veel combiwagen worden trouwens vaak compleet geleverd, inclusief passende autostoel.

Lees ook: Hoe werkt Isofix bij autostoeltjes?

Welke accessoires wil je?

Bij kinderwagen kopen, hoort meestal ook accessoires kopen. Er zijn veel accessoires te koop bij kinderwagens. Die zijn overigens vaak niet bij de prijs inbegrepen. Daarom moet je je goed afvragen of je de accessoires wel nodig hebt. Zo heb je bijvoorbeeld meerijdplankjes, voetenzakken (voor ’s winters als het koud is), parasols, bekerhouders, bijpassende luiertas, handenwarmers, reistas om je kinderwagen in te vervoeren als je met het vliegtuig gaat en regen- en zonnekappen.

Lees ook: Voetenzak voor kinderwagen of buggy kopen

Tweedehands

Natuurlijk kun je ook kiezen om een tweedehands kinderwagen goedkoop aan te schaffen. Als je dit overweegt, is het belangrijk op een aantal punten te letten. Check eerst of het frame solide is, controleer op deukjes, beschadigingen (aan onderdelen), roest en wiebelige wielen. Werkt de rem nog goed? Controleer eveneens het profiel van de wielen en of de bevestigingsklemmen nog goed blijven zitten en er geen gevaar is tot beklemming.

Kinderwagen aanbieding

Een kinderwagen is niet goedkoop. Wil je een betaalbare kinderwagen? Zoek dan eens op ‘kinderwagen aanbieding’. Het aantal aanbieders van kinderwagens is flink, dus grote kans dat je ergens op een mooie kinderwagen aanbieding stuit. Dit kan je zo een paar honderd euro schelen.

Kleur en print

De meeste kinderwagens hebben een neutrale kleur. Een kinderwagen in zwart, beige of grijs krijg je later ook sneller weer verkocht. Ben jij echter fan van een roze kinderwagen? Of eentje met opvallende print? Ook dan is er voldoende keuze. Zo hebben verschillende kinderwagen merken regelmatig samenwerkingen met bekende designers. Zoals de tropisch blauwe Cybex Priam kinderwagen ontworpen door DJ Khaled of de limited edition kinderwagen van Bas Kosters voor Bugaboo.

Ouderwetse kinderwagen

Je komt ze op straat steeds weer vaker tegen: de ouderwetse kinderwagen. De echte vintage modellen die je bijvoorbeeld op Marktplaats vindt, voldoen niet aan de huidige veiligheidsnormen en laten vaak te wensen over als het gaat om demping en ventilatie. Wil je toch graag een retro kinderwagen? Steeds meer merken lanceren nieuwe modellen in retro-stijl, met rieten reismand en grote zilveren wielen.

Hardlopen met baby

Loop je graag en vaak hard? Dan kan het extra leuk zijn om samen met je baby een rondje te rennen. Hiervoor heb je wel een speciale hardloop kinderwagen nodig. Deze kinderwagens hebben 3 wielen die bovendien groter zijn dan zijn andere kinderwagens. Ook staan de wielen verder uit elkaar waardoor de wagen stabiel is, ook tijdens het rennen. Voorbeelden van speciale hardloop-kinderwagens zijn de Thule Glide, de Hauck Runner en de Bugaboo Runner. Goed om te onthouden: een hardloop kinderwagen is speciaal ontworpen voor het hardlopen en mist veel mogelijkheden die een ‘normale’ kinderwagen wel heeft. De instelmogelijkheden en het comfort zijn een stuk beperkter dan met een gewone 3-in-1 kinderwagen.

Waar moet je nog meer opletten?

 1. Voordat je een kinderwagen koopt, is het belangrijk om te kijken of de kinderwagen goed bij jouw lengte en bouw (en die van je partner) past. Hoe hoog of laag is de reiswieg? En hoe hoog kan de duwstang (en kun je die makkelijk verstellen)?
 2. Denk ook na waar je de wagen wilt opbergen. De ene wagen moet je ophangen, terwijl de ander ook rechtop kan blijven staan als je ‘m eenmaal ingeklapt hebt.
 3. Kun je de bekleding van de kinderwagen makkelijk wassen?
 4. Doe je vaak lopend boodschappen? Kijk dan ook of er een opbergmandje onder de wagen zit en of die groot genoeg is.