Kinderwagen kopen: waar let je op?

Kinderwagen kopen: waar let je op?

Als er een baby op komst is, heb je veel (nieuwe) spullen nodig. Een belangrijke aanschaf – en misschien ook wel een van de leukste – is de kinderwagen. Maar welke soorten zijn er en waar moet je op letten als je een kinderwagen koopt?

In dit artikel:
Waar let je op bij een kinderwagen?
Vijf groepen kinderwagens
Wat zijn de grote verschillen tussen de kinderwagens?
Wat is je woonsituatie?
Waar ga je met de kinderwagen naartoe?
Hoe veilig is de kinderwagen?
Welke accessoires wil je?
Tweedehands kinderwagen
Waar moet je nog meer opletten?

Waar let je op bij een kinderwagen?

Een kinderwagen gebruik je intensief, daarom is het belangrijk om een kinderwagen te kopen die goed bij jou en je partner past (qua lengte en bouw), maar ook bij jullie situatie (waar wil je de wagen opbergen, ga je veel met de auto of juist met het openbaar vervoer, ben je van plan om op verschillende terreinen te gaan wandelen etc.). Maar eerst wat algemene informatie, want je zult verbaasd staan over de vele soorten kinderwagens die er te koop zijn en de grote verschillen in prijs wanneer je op zoek gaat naar een kinderwagen.

Vijf groepen kinderwagens

Qua kinderwagens zijn er vijf groepen te onderscheiden: combiwagen, wandelwagen, buggy, duowagen en de kinderwagen. De combiwagen is het populairst onder ouders omdat je de wagen vanaf de geboorte kunt gebruiken en later kunt ombouwen tot een wandelwagen met zitje. Ook past er op deze wagen meestal een autostoeltje. Hiervoor heb je overigens nog wel aparte adapters nodig. Een wandelwagen kun je gebruiken vanaf het moment dat je kindje zelfstandig kan zitten. Ze zijn over het algemeen best groot en zwaar in tegenstelling tot een buggy die voor dezelfde leeftijdscategorie bedoeld is. Een buggy heeft bovendien kleinere wielen, klapt anders in en is meestal ook goedkoper. Het grote voordeel van een duowagen is dat je er twee kinderen tegelijk mee kunt vervoeren, waardoor die geschikt is voor twee kinderen van dezelfde of verschillende leeftijden. Een kinderwagen heeft alleen een reiswieg, maar daarvan zijn weinig modellen op de markt. Daarom is de combiwagen voor veel ouders de meest logische keuze.

 1. Wandelwagen

  Als je je baby de eerste maanden niet vervoerd in een combiwagen, maar bijvoorbeeld in een draagdoek of draagzak, dan kun je ook alleen een wandelwagen aanschaffen. Die kun je gebruiken vanaf het moment dat je baby zelfstandig kan zitten.

  Het grote voordeel boven een buggy is dat de wandelwagen vaak steviger is en zeer geschikt is voor buitenactiviteiten op meerdere terreinen. Daarentegen is een buggy vaak goedkoper en lichter in gebruik.

 2. Combiwagen

  De meest bekende kinderwagens zijn BugabooJoolzStokkeQuinnyMutsy en Maxi-Cosi. Deze merken verkopen allemaal combiwagens die je kunt gebruiken vanaf de geboorte totdat je kindje ongeveer drie jaar is. Een combiwagen bestaat uit een onderstel, een wandelwageninzet en een reiswieg. Eerst vervoer je de baby liggend in de reiswieg totdat hij goed rechtop kan zitten (tussen de zes en twaalf maanden). Daarna kun je de wagen ombouwen tot buggy met de wandelwageninzet. Natuurlijk kun je ook meteen een buggy aanschaffen, maar daar kan je baby niet vanaf de geboorte in. Je hebt dus in het begin altijd een kinderwagen nodig met een reiswieg. 

 3. Duowagen

  Tegenwoordig zijn duowagens ook populair. Steeds meer mensen krijgen kinderen vlak achter elkaar, waardoor het leeftijdsverschil klein is. De oudste kan dan vaak nog niet goed lopen en moet ook nog in de wagen. Een duowagen is dan ideaal. Bij de ene wagen ligt de baby onder, bij de ander juist boven. Ook heb je wagens waarbij de kinderen naast elkaar of achterelkaar liggen/zitten. Duowagens kunnen overigens ook gebruikt worden voor een tweeling, maar dan wel pas zodra ze kunnen zitten. Er zijn ook speciale combiwagens voor tweelingen die je vanaf de geboorte tot peuterleeftijd te gebruiken is.

Let op!

Het is belangrijk om zelf in te winkel te ervaren hoe je de combiwagen vindt rijden en of je vindt dat-ie makkelijk ingeklapt kan worden. Want iedereen ervaart dat toch weer anders. Vraag eveneens welke autostoeltjes erop de kinderwagen bevestigd kunnen worden.

Wat zijn de grote verschillen tussen de kinderwagens?

Je kunt kinderwagens (en in dit geval combiwagens) op verschillende onderdelen met elkaar vergelijken. Allereerst kun je dat doen op prijs, die varieert van ongeveer 400 euro tot 1.200 euro. Daarna kun je kijken naar de kleuren en materialen. Belangrijker is echter te kijken naar specificaties, want die verschillen behoorlijk per kinderwagen. De een klapt bijvoorbeeld heel snel en compact in, terwijl de ander betere banden heeft en fijner rijdt. Om te bepalen welke combiwagen uiteindelijk het beste bij jouw wensen en woon- en leefsituatie past, is het verstandig de volgende punten na te lopen en ook vooral te gaan testen in de winkel.

Wat is je woonsituatie?

Het grootste gedeelte van de tijd wordt de kinderwagen niet gebruikt. Hij ligt dan of in de kofferbak of staat in huis. Sommige kinderwagens kun je makkelijk in elkaar klappen en staand opbergen, terwijl je andere wagens op moet hangen. Hou hier rekening mee, vooral als je klein woont is het wellicht belangrijk om een compacte kinderwagen aan te schaffen. Kies voor een lichtgewicht wagen als je in een bovenwoning of portiekflat woont. Je moet immers de wagen vaak omhoog en naar beneden tillen.

Waar ga je met de kinderwagen naartoe?

Bedenk ook hoe je de kinderwagen gaat vervoeren. Reis je vaak met de auto, kies dan voor een makkelijk opklapbaar en licht model. Test ook bij de aanschaf of de kinderwagen in de kofferbak past. Ook als je veel met het openbaar vervoer reist, is een lichtgewicht kinderwagen die makkelijk inklapt aan te raden. Waar je ook nog op moet letten, is op welke terreinen je met de kinderwagen gaat rijden. Hoe groter de banden, hoe geschikter ze zijn voor ruige ondergronden. De meeste kinderwagens hebben overigens luchtbanden en foam- of schuimbanden. Het voordeel van luchtbanden is dat je oneffenheden op het wegdek minder goed voelt. Foambanden daarentegen gaan niet lek en rijden vaak net zo lekker als luchtbanden.

Je kunt overigens in veel babyzaken de kinderwagen ook op verschillende ondergronden testen. Ook is het belangrijk dat de kinderwagen wendbaar is, vooral in de stad waarbij je stoepje op en stoepje af gaat. Kleine of zwenkwielen zijn dan handig, net als een kleine draaicirkel.

Hoe veilig is de kinderwagen?

De nieuwste kinderwagens voldoen aan de Europese norm voor kinderwagen EN 1888 en zijn voorzien van een sticker met dit nummer. Zelf kun je bij de aanschaf ook letten op bepaalde veiligheidseisen. Een veilige kinderwagen heeft:

 • een dubbele beveiliging tegen inklappen
 • per zitje een driepunts- of vijfpuntstuigje
 • goede vering
 • een stevige rem op minimaal 2 wielen
 • het liefst 4 wielen, dat is stabieler dan 3

Welke accessoires wil je?

Er zijn veel accessoires te koop bij kinderwagens. Die zijn overigens vaak niet bij de prijs inbegrepen. Daarom moet je je goed afvragen of je de accessoires wel nodig hebt. Zo heb je bijvoorbeeld meerijdplankjes, voetenzakken (voor ’s winters als het koud is), parasols, bekerhouders, bijpassende luiertas, handenwarmers, reistas om je kinderwagen in te vervoeren als je met het vliegtuig gaat en regen- en zonnekappen.

Tweedehands kinderwagen

Natuurlijk kun je ook kiezen om een tweedehands kinderwagen aan te schaffen. Als je dit overweegt, is het belangrijk op een aantal punten te letten. Check eerst of het frame solide is, controleer op deukjes, beschadigingen (aan onderdelen), roest en wiebelige wielen. Werkt de rem nog goed? Controleer eveneens het profiel van de wielen en of de bevestigingsklemmen nog goed blijven zitten en er geen gevaar is tot beklemming.

Waar moet je nog meer opletten?

 • Voordat je een kinderwagen koopt, is het belangrijk om te kijken of de kinderwagen goed bij jouw lengte en bouw (en die van je partner) past. Hoe hoog of laag is de reiswieg? En hoe hoog kan de duwstang (en kun je die makkelijk verstellen)?
 • Laat je goed informeren hoe de kinderwagen inklapt, omdat dat niet altijd goed aan de wagen te zien is. Bij het ene model heb je namelijk meer stappen nodig, dan bij het andere model.
 • Denk ook na waar je de wagen wilt opbergen. De ene wagen moet je ophangen, terwijl de ander ook rechtop kan blijven staan als je ‘m eenmaal ingeklapt hebt.
 • Kun je de bekleding van de kinderwagen makkelijk wassen?
 • Is de kijkrichting van de kinderwagen aan te passen? Handig als de zon schijnt of als je naar je kindje wilt kijken!
 • Doe je vaak lopend boodschappen? Kijk dan ook of er een opbergmandje onder de wagen zit en of die groot genoeg is.

Opzoek naar jouw ideale kinderwagen?

In de Ouders van Nu Shop vind je het beste aanbod kinderwagens! Met merken als Joolz, Bugaboo, Mutsy en Maxi-Cosi zit jouw ideale kinderwagen er zeker tussen. Bekijk hier de gehele collectie.