Wat is Isofix voor autostoeltjes?
Je kunt een autostoel op twee manieren in de auto bevestigen: met autogordels of met Isofix, een wereldwijd gestandaardiseerd bevestigingssysteem. Met Isofix kun je de autostoel op een makkelijke, snelle en veilige manier in de auto vastzetten, zonder gebruik van autogordels. Auto's gemaakt na 2012 hebben verplicht Isofix-bevestigingspunten (beugels), waarin je de haken van een Isofix-stoel of onderstel (base) vastklikt. De bevestigingsbeugels zijn verbonden met de carrosserie van de auto, waardoor de autostoel muurvast zit als hij eenmaal is vastgehaakt. Auto's vanaf het bouwjaar 2016 hebben standaard een i-Size zitplaats. Zo weet je voortaan dat je nieuwe autostoel met i-Size label altijd past op de zitplaats in de auto.
Lees ook: Zo vervoer je je baby veilig in de auto
Bron: maxi-cosi.nl
Hoe werkt Isofix voor autostoeltjes?
Er zijn twee soorten Isofix-autostoelen. Zitjes waarbij de Isofix-haken direct aan de autostoel bevestigd zijn en autostoeltjes die je moet bevestigen op een zogenaamd Isofix-frame. Een Isofix-autostoeltje heeft naast de twee Isofix-haken die je in de rugleuning en zitting klikt, ook een derde bevestigingspunt. Dit kan een extra gordel zijn bovenop de stoel: de 'Top Tether' aansluiting. Deze wordt bevestigd aan een ankerpunt in de kofferbak of achterop de rugleuning van de stoel. In de meeste nieuwe auto's staat dit aangegeven met het Top Tether-logo in de vorm van een anker. Een andere mogelijkheid voor het derde bevestigingspunt is een verstelbare afsteunpoot, die op de vloer van de auto leunt. Het autostoeltje kan dan tijdens een frontale botsing niet meer voorover kiepen. De kinderautostoelen zijn hier een uitzondering op. Als zij Isofix hebben, hebben zij geen derde bevestigingspunt nodig.
VeiligheidNL heeft een filmpje gemaakt, zodat je kunt zien hoe de autostoelen met Isofix vastgemaakt moeten worden.
Tip: Veiligheid voorop, hier vind je Isofix-autostoelen.
Wat zijn de voordelen van Isofix?
Isofix is de snelste en makkelijkste manier om de autostoel te bevestigen en verwijderen en daarbij kan het bijna niet misgaan. Speciale indicatoren laten namelijk zien dat de stoel goed is bevestigd. In de test van de Consumentenbond scoren autostoeltjes met Isofix bij botsingen vaak beter dan stoeltjes die bevestigd worden met autogordels. Vooral bij frontale en zijwaartse botsingen. Als je plotseling moet remmen of als iemand tegen je aan botst, krijgt je kind minder schokken te verduren. Ook heeft het stoeltje minder de neiging om naar voren te kantelen.
Meer lezen: Alles wat je moet weten over veilige autostoeltjes
Past een Isofix-stoel in alle auto's?
Vanaf november 2012 moeten alle nieuwe auto's verplicht met deze Isofix-bevestigingspunten zijn uitgerust. Auto's die gemaakt zijn voor 2006 hebben vaak geen Isofix-bevestigingspunten. Houd er rekening mee dat niet alle Isofix-stoeltjes universeel zijn. Er zijn ook niet-universele Isofix-zitjes, die alleen gebruikt mogen worden in de daarvoor aangegeven auto's. Deze auto's vind je op een typelijst die bij het zitje wordt geleverd. Je moet dus altijd goed controleren of het type autostoel dat jij wilt kopen ook past in jouw auto.
Om ervoor te zorgen dat ouders in de toekomst niet meer hoeven uit te zoeken of een autostoel in de auto past, zie je op nieuwe autostoelen het i-Size logo. Alle auto's vanaf het bouwjaar 2016 hebben ook voortaan dit i-Size logo op een zitplaats. Zo weet je zeker dat een autostoel op de zitplaats van de auto past. Omgekeerd passen nieuwe i-Size-autostoelen in de meeste gevallen ook in auto's met 'oude' Isofix-bevestigingspunten. Check hiervoor de typelijst in de gebruiksaanwijzing.
Zo werkt Isofix. Bron: maxi-cosi.nl
Kunnen Isofix-zitjes ook in auto's zonder Isofix?
Veel Isofix-stoelen kunnen alleen met Isofix worden vastgezet, al zijn er ook stoelen op de markt die je kunt bevestigen met zowel de autogordels als Isofix. Let op, het is de bedoeling dat je één van deze bevestigingsmethode gebruikt. De babystoeltjes die je op een frame/base in de auto klikt, kun je bijvoorbeeld ook zonder frame gebruiken. Je bevestigd dan de babyautostoel met de autogordel.
Let op: zitverhogers zonder rugleuning zijn alleen nog goedgekeurd voor kinderen groter dan 125 centimeter en 22 kilo. Lees hier meer over welk stoeltje bij welke lengte en gewicht hoort.
Passen Isofix-stoelen op alle plekken in de auto?
De Isofix-bevestigingspunten zijn meestal niet op alle zitplaatsen aanwezig. Meestal zitten ze op de buitenste zitplaatsen van de achterbank en heel soms op de passagiersstoel voor in de auto. Het is bij oudere auto's niet altijd meteen duidelijk waar de Isofix-bevestigingspunten zitten, omdat ze verstopt kunnen zitten tussen rugleuning en zitting. In nieuwe modellen auto's herken je de bevestigingspunten aan de speciale Isofix-labels.
Tip: Zo lang mag een baby maximaal in maxi-cosi zitten
Bron: Kinderveiligheid.nl