Vorige maand: 4 maanden oud
Volgende maand: 6 maanden oud
Ontwikkeling baby 5 maanden
Een baby van 5 maanden kan steeds langer zijn rug en nek rechthouden. Hij kan met hulp dus ook steeds beter zitten. Zelfstandig los zitten hoeft hij nog lang niet te kunnen, dat is pas over een maand of vier zover. Sowieso ontwikkelt ieder kind zich in zijn eigen tempo.
Kan je baby van 5 maanden al een beetje rechtop zitten, dan kun je hem omringd door kussens op de grond (op een deken) laten oefenen. Als hij dan omvalt, valt hij zacht. Blijf er wel bij, voor de veiligheid. In deze periode gaan baby's nog iets leuks doen: schaterlachen.
Wat kan een baby van 5 maanden zien?
Je baby van 5 maanden wordt steeds oplettender en kan de wereld om zich heen steeds beter volgen. Hij kan kleuren en details onderscheiden, maar ziet rond deze leeftijd ook driedimensionaal en kan dus diepte zien. Ook kan hij zijn ogen ergens op fixeren én sneller bewegende objecten volgen.
Slaapritme van een baby van 5 maanden
Vanaf 5 maanden oud slaapt een baby gemiddeld 14 tot 15 uur per etmaal, maar de verhouding van overdag en 's nachts slapen verandert. Dat komt doordat zijn bioritme is ontwikkeld. Over het algemeen slapen baby's nu zo'n 11 uur per nacht (meestal wel met onderbrekingen) en verdelen ze de overige 3 tot 4 uur slaap over 2 à 3 dutjes overdag.
De wakkertijd van een baby van 5 maanden – dus hoe lang hij wakker is tussen de dutjes – varieert van 1,5 tot 2,5 uur. Probeer je dus niet te strikt aan wakkertijden te houden, maar let liever op signalen dat je baby moe is en wil slapen. Hier lees je meer over het slaapritme van je baby van 5 maanden.
Lees ook: hier vind je een handig slaapschema voor een baby van 5 maanden.
Voedingsschema baby 5 maanden
Als je nog niet was begonnen, mag je je baby met 5 maanden oefenhapjes geven. Je ziet dat hij hieraan toe is als hij duidelijke interesse toont in jouw eten, begint te smakken als hij eten ziet en je nadoet als je kauwt. Ook moet hij rechtop kunnen zitten in een wipper. Geef elke dag een paar hapjes aan je baby van 5 maanden, puur om te proeven. Bijvoorbeeld gestoomde en gepureerde pompoen (zonder zout!) of gepureerde banaan.
Als je baby hieraan gewend is, kun je ook wekelijks een halve theelepel pindakaas (100%) en een theelepel fijngemaakt hardgekookt of gebakken ei geven. Dit helpt een allergie voorkomen. Hier vind je een voedingsschema voor een baby van 5 maanden.
Lees ook: Benieuwd naar het gemiddelde gewicht van een baby van 5 maanden? Hier vind je info over de groeicurve
Doen met een baby van 5 maanden oud
Al die vaardigheden bieden steeds meer kansen om wat te doen met je 5 maanden oude baby, waar hij én jij van geniet. Zo vindt hij het leuk om spelletjes te doen waarbij hij met jouw hulp rechtop kan zitten, zoals paardjerijden op je knieën. Ook met een drijvend speeltje in bad zitten, terwijl je hem vasthoudt, vindt hij erg leuk.
In de spiegel kijken, vindt hij ook superinteressant. Hij herkent jouw gezicht in de spiegel en als je zijn schaterlach wilt uitlokken, werkt gekke bekken trekken vast heel goed. Ook voorlezen vindt je baby nu al leuk, al blijft dat nog bij plaatjes kijken of spelen met de bladzijden.
Voorlezen doe je uit een van deze populaire babyboeken:
Vorige maand: 4 maanden oud
Volgende maand: 6 maanden oud
Bronnen: CJG, Opvoedinformatie, Voedingscentrum
De informatie uit dit digitale Babykalender-artikel is gebaseerd op de gemiddelde ontwikkeling van een baby. Iedere baby is uiteraard uniek en ontwikkelt zich zijn eigen tempo en manier. Ook iedere ouder zal het ouderschap anders beleven. Onze informatie is dan ook vooral bedoeld om je een idee te geven wat je per maand ongeveer kunt verwachten.