1. Hoe werkt dat eigenlijk, kindgebonden budget?
Kindgebonden budget is een bijdrage in de kosten voor je kinderen. De hoogte van het bedrag is onder andere afhankelijk van je inkomen, samenstelling van je gezin, het aantal kinderen en de leeftijd van de kinderen. Om hiervoor in aanmerking te komen, moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen. Op de website van Dienst Toeslagen vind je deze voorwaarden terug.
Ontvang je een toeslag, zoals zorgtoeslag of kinderopvangtoeslag, dan is het aanvragen van een het kindgebonden budget niet nodig. Wijzigingen in je persoonlijke situatie moet je wel zelf doorgeven aan Dienst Toeslagen. Zo verklein je de kans dat je niet te weinig, maar ook niet te veel ontvangt. Dus, verandert jouw situatie? Kijk dan hier wat dit voor jouw toeslagen betekent en geef wijzigingen snel door.
2. Wat als je inkomen stijgt of daalt?
Ga je meer verdienen, dan heb je mogelijk recht op minder (en soms helemaal geen recht meer op) kindgebonden budget. Gaat je inkomen achteruit? Dan kan het kindgebonden budget juist omhooggaan. Geef het dus altijd aan bij Dienst Toeslagen als je inkomen wijzigt. Zo krijg je waar je recht op hebt én verklein je de kans dat je dat je teveel krijgt en geld moet terugbetalen.
3. Hoeveel vermogen mag ik hebben om kindgebonden budget te krijgen?
Als je geen toeslagpartner hebt, mag je € 127.582 vermogen hebben. Heb je wel een toeslagpartner, dan mag je € 161.329 vermogen hebben. Heb je meer vermogen? Dan krijg je geen kindgebonden budget. Bekijk hier wat er onder je vermogen valt.
Goed om te weten: Dienst Toeslagen kijkt naar je vermogen op 1 januari. Voor het komende jaar is jouw vermogen op 1 januari 2024 dus bepalend voor het recht op kindgebonden budget in heel 2024.
4. Wat als jij en je partner uit elkaar gaan?
Het kindgebonden budget gaat naar degene die de kinderbijslag krijgt. Als jij dat bent, hoef je niks te doen. Ook niet als jullie uit elkaar gaan. Als je alleen gaat wonen, wordt het bedrag automatisch verhoogd met de aanvulling waar je recht op hebt als alleenstaande ouder. Als je kinderen bij jou gaan wonen, maar je ex ontvangt de kinderbijslag, dan kun je bij de SVB de kinderbijslag op jouw naam laten zetten. Vanaf dat moment ontvang jij ook het kindgebonden budget.
5. Moet je iets doorgeven als je kind 12 of 16 jaar wordt?
Wordt je kind 12 of 16 jaar? Dan krijg je meer kindgebonden budget. Dit extra bedrag is een tegemoetkoming in de schoolkosten. De verhoging gaat in na de maand waarin je kind 12 of 16 jaar is geworden en is afhankelijk van de hoogte van je (gezamenlijke) inkomen. De verhoging wordt automatisch doorgevoerd.
Geef wijzigingen door
Veranderingen in jouw situatie kunnen invloed hebben op de hoogte van je toeslagen, zoals vermogen en inkomen. Geef een verandering daarom zo snel mogelijk door. Zo verklein je de kans dat je geld moet terugbetalen of dat je te weinig toeslag ontvangt. Wijzigingen geef je door via Dienst Toeslagen.
Oeps vergeten...
Ben je een wijziging vergeten door te geven? Geef het dan alsnog door via Dienst Toeslagen. Doe je dit niet, dan krijg je misschien meer of juist minder toeslag dan waar je recht op hebt. Heb je te veel toeslag gekregen? Dan moet je het bedrag dat je te veel hebt gekregen terugbetalen na afloop van het jaar. Heb je te weinig toeslag gekregen? Dan krijg je dit bedrag alsnog van Dienst Toeslagen.