Commercieel

Speelgoed op wielen: waarom zijn kinderen dol op alles dat rijdt?

 
speelgoed op wielen waarom zijn kinderen dol op alles dat rijdt
 
Leestijd 4 minuten

Staren naar de vuilniswagen, met open mond kijken naar een ambulance of brandweer en nieuwsgierig kijken naar voorbij denderende vrachtwagens? Yep, auto's en voertuigen hebben een magische uitwerking op kinderen. Ook speelgoed op wielen vinden veel kinderen machtig interessant. Maar waarom eigenlijk?

Vertrouwd gezicht

De meeste kinderen zitten al vanaf het allereerste begin in de auto. Vanuit hun Maxi-Cosi schieten de bomen en gebouwen aan ze voorbij. Al snel weten ze precies dat de grijze stationwagen de auto van hun gezin is en dat opa en oma rijden in een witte auto. Kortom, een auto hoort er helemaal bij in hun kleine wereld. Een miniatuur speelgoedmodel geeft ditzelfde vertrouwde gevoel en is dus heerlijk om mee te spelen.

Oorzaak-gevolg

Geef je een politieautootje een duw, dan racet hij vooruit. Dit oorzaak-gevolg-mechanisme vinden jonge kinderen mateloos interessant aan speelgoed met wielen. Bovendien helpt het ze met leren vooruitdenken, doelen stellen en plannen. Veel rijdend speelgoed bevat daarnaast ook knoppen met liedjes en lichtjes, die hetzelfde oorzaak-gevolg-mechanisme in werking zetten. Als ouder kun je nog weleens gek worden van zingende kiepwagens en joelende brandweerauto's, maar voor een kind maakt dit het speelgoed juist mateloos aantrekkelijk.

Doen alsof

Peuters kunnen geen genoeg krijgen van 'doen alsof' en rijdend speelgoed past perfect thuis in dit spel. Zo is je kind met een autootje in de hand een heldhaftige brandweerman, een helpende vuilnisman of een onmisbare ambulanceverpleegkundige. Met piepende banden zorgt hij ervoor dat alles toch nog goed afloopt. Zo oefent je kind vanuit zijn vertrouwde, veilige wereld met grootse zaken, zoals andere mensen helpen.

Magische mechaniek

Nieuwsgierige vingers die maar blijven draaien aan de wielen: voor wie thuis een kleine autofan heeft, is dit een bekend beeld. De mechanische werking van rijdende treinen, bussen en graafmachines is voor veel jonge kinderen magisch. Tel daar het onderzoeken van snelheid en de zwaartekracht bij op en het speelkleed op de vloer wordt voor je kind een autolab waar hij uitgebreid kan testen. Hoe hard rijdt een monstertruck van de vensterbank en hoe komt een takelwagen op z'n wielen terecht als hij valt?

Fijne motoriek

Het vasthouden van speelgoedauto's, ermee rijden over de grond, kleine deuren openen, treinrails neerleggen en wagons aan elkaar koppelen: je kind oefent op deze manier de fijne motoriek in zijn handen. Ideaal speelgoed in deze categorie: de LEGO DUPLO interactieve avonturentrein. Je kind legt zelf de rails en bouwt een boompje, huisje en bankje bij het spoor. Helemaal leuk: met de bijbehorende app kan je samen met je kind de trein zelfs op afstand laten rijden, toeteren en de lampjes bedienen. Op het spoor zit bovendien een actiesteen waarmee je kind z'n eigen stem en geluidseffecten kan opnemen.

LEGO DUPLO interactieve avonturentrein LEGO DUPLO
LEGO DUPLO

Eigen verhaal bedenken

Speelgoed dat de fantasie prikkelt, vinden kinderen geweldig. Het stimuleert zijn creativiteit en verbeeldingskracht. Met rijdend speelgoed kan je kind zijn eigen verhaal bedenken. Zo leert hij om out of the box te denken en problemen op te lossen: een vrachtwagen kan ineens ook vliegen én varen, als dat hem uitkomt. Het stimuleert het logisch denken en het ruimtelijk inzicht, wanneer bijvoorbeeld een trekker onder het viaduct – de bank – door moet. En speelt je kind met een vriendje samen, dan leert hij met rijdend speelgoed ook om samen te werken. Want wie mag met welke auto spelen en wat is het verhaal? Allemaal redenen waarom rijdend speelgoed voor veel kinderen zo'n succes is.

Spelen aan het spoor

Houdt jouw kind van rijdend speelgoed? Dan mag LEGO DUPLO niet ontbreken. Stapelen en bouwen aan gekleurde stenen op wielen, spelen met vrolijke poppetjes en dieren: je peuter heeft hiermee gegarandeerd uren speelplezier. Hij gebruikt zijn fantasie, leert omgaan met emoties en het zorgen voor een ander. Bovendien oefent hij ook zijn motoriek en traint hij zijn probleemoplossend vermogen.

De LEGO DUPLO interactieve avonturentrein is dan ook een dikke tip voor alle kinderen die dol zijn op auto's en voertuigen. Zelf de rails leggen en vervolgens de trein laten rijden: dat blijft fascineren. Met de bijbehorende app bedien je samen met je kind de trein op afstand en op de treinbaan zit een speciale paarse actiesteen waarmee jullie eigen geluiden kunnen opnemen. In de app vind je bovendien nog veel meer boeiende activiteiten en LEGO DUPLO-treinspellen om je kind te helpen z'n IQ- en EQ-vaardigheden te ontwikkelen. Ontdek 'm zelf!