tanden poetsen

Kinderen en de tandarts: hoe voorkom je een nare ervaring?

Monsters, spinnen, maar ook de tandarts: veel kinderen hebben last van angsten. De monsters en spinnen onder het bed kun je nog wel verjagen, maar een tandartsbezoek is niet te vermijden. Bovendien hoeft het ook helemaal geen nare ervaring te zijn.

Te weinig naar de tandarts

Goed poetsen en regelmatig naar de tandarts gaan, zijn nodig om het gebit van je kind gezond te houden. Toch gaan honderduizenden kinderen in Nederland nooit naar de tandarts. Nederlandse tandartsen slaan alarm in een brandbrief aan minister Bruins (Medische Zorg). Zij hameren erop hoe belangrijk tandartsbezoeken voor kinderen zijn. De basis voor een gezond en gaaf gebit wordt immers gelegd in de vroegste jaren. Sla dus vooral geen controle over. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw kind de tandarts niet als iets engs ziet?

Advertentie

Neem je kind mee naar jouw afspraak

Voordat jouw kind meteen in de tandartsstoel belandt, kun je hem eerst meenemen naar jouw afspraak. De meeste tandartsen vinden dit prima. Zo laat je jouw kind vast kennismaken met de tandarts. Vertel hem van tevoren ook wat er gaat gebeuren en hoe het er daar uitziet. Over de grote stoel, de felle lampen en de witte jassen, bijvoorbeeld. Uit onderzoek blijkt dat kinderen minder angstig zijn als ze voor een nare ingreep al meerdere positieve of in elk geval neutrale ervaringen hebben gehad.

Lees ook: Doorkomende tandjes baby: wat kun je doen?

Lees een boek

Een eerste kennismaking met de tandarts hoeft niet per se met een bezoek te zijn. Een boek voorlezen waar een tandarts in voorkomt is een goede voorbereiding. Denk aan Woezel en Pip – Naar de tandarts of De vrolijke tandensalon. Ook kun je natuurlijk een filmpje kijken waar een tandarts in voorkomt. Denk aan Casper & Emma of Jokie en Jet. Zo kun je voorkomen dat de tandartsafspraak een onbekende en dus enge gebeurtenis is.

Wees zelf relaxed

Een kind neemt veel emoties over van de ouder, angst dus ook. Als je zelf opziet tegen een afspraak bij de tandarts, is het logisch dat jouw kind ook huiverig is. Probeer zelf kalm te blijven en let op met wat je tegen je kind zegt. Nare verhalen over het trekken van tanden wekken natuurlijk angst op, maar ook uitspraken als ‘deze meneer gaat je geen pijn doen’ kun je beter vermijden.

Voorkomen is beter dan genezen

Angst voor de tandarts komt vooral voort uit nare ervaringen. Wanneer je kind met kiespijn bij de tandarts komt of er zelfs geboord of getrokken moet worden, is het niet gek dat er angst ontstaat. Voorkom dus dat je kind gaatjes krijgt. Als ouder heb je het ontstaan van gaatjes grotendeels zelf in de hand, bijvoorbeeld door te kijken naar het aantal zoetmomenten per dag. Preventie-assistent Conny de Backer: ‘Een kind kan heus wel iets zoets eten of drinken, maar het maakt veel verschil of een kind in een teug een glas limonade opdrinkt, of telkens tussen het spelen door een slokje neemt: in plaats van één zoetaanval op de tanden, heb je er dan wel tien. En die zoetaanvallen tasten de tanden aan. Daarvoor hoeft een kind echt geen snoepkont te zijn: ook fruit, jam of een zoet toetje veroorzaken een zoetaanval.’

Iets zoets eten of drinken kan best een paar keer per dag, maar bundel de zoetaanvallen zo veel mogelijk, tipt De Backer. ‘En begin tijdig met poetsen. Ik hoor vaak van ouders: “Hij wil niet”. Dat is echt iets van deze tijd. Sommige dingen moeten nou eenmaal. Juist door vroeg te beginnen maak je het onderdeel van de routine, zodra het eerste tandje doorbreekt. Eerder kun je ook al met een nat gaasje zacht poetsen over de plek waar de tanden zullen doorkomen: baby’s wennen daardoor aan het gevoel in hun mond. Zo kun je strijd over poetsen voor zijn. Het poetsen zelf kun je leuk maken met spelletjes, een liedje, een zandloper, er is spelenderwijs zo veel mogelijk. En anders desnoods de houtgreep; een gaatje is nog veel vervelender.’

Neem een knuffel mee

Heeft jouw kind een favoriete knuffel? Het kan hem geruststellen om zijn knuffel mee te nemen naar het tandartsbezoek.

Lees ook: Tandenpoetsen: zo maak je het leuk(er)

Ga naar een kindvriendelijke tandarts

Tegenwoordig zijn er speciale kindertandartsen. Een kindertandarts heeft een speciale opleiding gevolgd en richt zich vooral op bange kinderen. Je kunt er ook terecht als het de gewone tandarts niet lukt om een behandeling uit te voeren, bijvoorbeeld als je kind veel gaatjes heeft. Een kindertandarts behandelt daarnaast kinderen met gedragsproblemen of een lichamelijke of verstandelijke beperking.

Geef een beloning

Misschien weet je het zelf nog wel van vroeger: na afloop van de controle geven veel tandartsen een klein cadeautje aan een kind. Dit zorgt voor een positieve associatie. Mocht jouw tandarts niets leuks meegeven, dan kun je hem zelf belonen. Dit kan ook door na afloop van de afspraak een leuk filmpje te kijken, naar de speeltuin te gaan of geef hem een mooie sticker als beloning.

Lees ook: Ontwikkeling melkgebit bij peuters en kleuters

Dit stuk is deels afkomst uit Ouders van Nu. Editie 13 ligt vanaf volgende week in de winkel.

Overige bronnen: NOS, dental-tribune – Beeld: Shutterstock