Voor oudersColumns & rubrieken

Spitsuur: 'Ik ben vaak twee uur bezig met het avondritueel, en dat voelt soms zwaar'

privé
privé
Leestijd 7 minuten
Lees verder onder de advertentie

Audrey (27) werkt drie ochtenden per week als huishoudelijke hulp en Anthony (30) is zzp-hovenier en daarnaast nog enkele dagen werkzaam voor een werkgever. Samen hebben ze twee kinderen: Aymee (8) en Finn (3).

Geen drukke ochtenden

Audrey: 'Eigenlijk verloopt de ochtend bij ons heel relaxed. Ik hoor mensen vaak zeggen dat de ochtenden zo druk zijn, maar wij ervaren dat helemaal niet. We staan meestal rond half acht op. Vaak moeten we Amy dan ook wakker maken, terwijl Finn is meestal al wakker is. Daarna gaan we naar beneden.

Wat ik elke avond doe, is alvast de kleren beneden klaarleggen en de tassen klaarzetten die mee naar school moeten. Dan gaan de kinderen naar beneden, en maak ik een boterham voor ze, of iets anders waar ze zin in hebben. Terwijl ze hun ontbijt eten, kijken ze even tv. Na het eten kleedt Amy zichzelf aan, en soms help ik haar nog even.

Lees verder onder de advertentie

Ondertussen pak ik de tassen in, doe de lunchtrommels erin, en meestal is het dan zo rond tien voor acht of vijf voor acht. Soms zorg ik dat ik eerst zelf klaar ben, terwijl Anthony de broodjes maakt en ervoor zorgt dat ze aangekleed zijn. Om tien over acht trekken we altijd schoenen en jassen aan, en om kwart over acht zitten ze in de auto op weg naar school.

Lees ook: 5x een relaxed ochtendritueel

Uitgeput thuiskomen

De avonden zijn voor mij vaak een uitdaging. De kinderen zijn dan moe na een lange dag op school of bij de opvang. Aymee heeft meestal de hele dag buiten gespeeld en tegen de tijd dat ze thuiskomt, is ze uitgeput. Dat merk je aan hun gedrag; ze zijn vaak wat kortaf en soms zelfs vervelend.

Lees verder onder de advertentie

Voor mij begint dan de avondspits. Terwijl ik aan het koken ben zijn de kinderen al wat onrustig, en na het eten moet ik meteen door naar de afwas, want we hebben geen vaatwasser. Daarna volgt het opruimen van de keuken, de kinderen onder de douche helpen, haren kammen, tandenpoetsen, pyjama's aantrekken – het hele avondritueel.

Ik probeer er wel de tijd voor te nemen, dus het voelt niet gehaast. Toch ben ik vaak twee uur continu bezig. Het is behoorlijk intensief, vooral omdat de kinderen dan zo moe zijn. Het eten verloopt soms niet zo gezellig, wat de sfeer kan beïnvloeden en de toon zet voor de rest van de avond. Hierdoor voelt het avondritueel soms zwaar, ook al probeer ik er het beste van te maken.

Lees ook: Hoe vaak moet je kind douchen? 'Onze jongste doucht maximaal één keer per week'

Lees verder onder de advertentie

Tegelijk naar bed

Nu Aymee wat ouder wordt, en Finn ook, probeer ik het avondritueel iets soepeler te laten verlopen. Wat ik bijvoorbeeld doe is ze samen onder de douche zetten. Voorheen zat ik er altijd bij, omdat ik Finn nog te klein vond om alleen te zijn. Maar nu ze wat ouder zijn, laat ik ze samen douchen met de deur open, zodat ik ze kan horen.

Ondertussen ruim ik beneden de vaat op en poets ik de keuken. Dan heb ik net iets meer ruimte in mijn hoofd en kan ik de tijd nemen, terwijl zij samen een momentje hebben. Daarna ga ik nog even bij ze zitten in de badkamer, maar alles verloopt wat rustiger zo.

Daarnaast hebben we elke avond een vast ritueel als ze naar bed gaan: we lezen een boek en zingen liedjes. Ondanks het leeftijdsverschil gaan de kinderen tegelijk naar bed. Dat gaat hartstikke goed, en we vinden dat heel fijn. Zo liggen ze allebei om 20.15 uur in bed en hebben wij de rest van de avond voor onszelf, om bijvoorbeeld even op de bank te zitten of een spelletje te doen.

Lees verder onder de advertentie

Op zondag een schoon bed

Omdat ik ADHD heb, heb ik behoefte aan structuur en regelmaat in het huishouden. Dit helpt me om overzicht te houden en te voorkomen dat ik overweldigd raak door alles wat moet gebeuren. In plaats van alle taken op één dag te doen, heb ik een manier gevonden om die over de week te verdelen. Zo zorg ik voor een ritme dat me rust geeft.

Een goed voorbeeld hiervan is het verschonen van de bedden. Elke zondag is daarvoor gereserveerd, ongeacht of ik ziek ben of andere dingen te doen heb. Het geeft me houvast en zorgt ervoor dat ik altijd weet wat ik kan verwachten.

Lees ook: Tijd voor een groter bed? 9x vrolijke dekbedovertrekken voor je peuter

Lees verder onder de advertentie

Eén keer per week boodschappen doen

Voor de was heb ik een vergelijkbaar systeem. Als de wasmand vol is, weet ik dat dit precies één lading is voor de wasmachine. Zo blijft het overzichtelijk en raak ik niet in de war door een opeenstapeling van kleding. Daarnaast doe ik mijn boodschappen ook één keer per week, meestal op zondag. Dit helpt mij niet alleen om mijn week goed te plannen, maar ook om kosten te besparen.

In mijn hoofd voelt deze routine heel logisch en gestructureerd aan. Door deze vaste structuur ervaar ik minder chaos en kan ik mijn energie beter verdelen over de dag. Hierdoor heb ik voldoende rustmomenten en blijf ik in balans.

Maandag en vrijdag zijn druk

Onze week kent een aantal extra drukke momenten. Zo begint de hectiek op maandagavond, wanneer Aymee om 18.00 uur naar turnles moet. Omdat dat vrij vroeg is, moet ik het avondeten op tijd klaar hebben. Ze kan namelijk niet lekker turnen met een volle buik, wat betekent dat we al vroeg aan tafel moeten. Deze avond is vaak extra druk, omdat ik daarnaast ook twee keer mijn kinderen moet ophalen van school.

Lees verder onder de advertentie

Vrijdag is ook zo'n volle dag. Aymee heeft dan zwemles, wat eerder goed te combineren was omdat Finn elke vrijdagmiddag naar zijn oma ging. Maar nu de zwemlestijd is veranderd, moet ik Finn meenemen. Dit maakt de situatie een stuk intensiever, omdat Finn moeilijk stil kan zitten en niet goed luistert. Een uur lang rustig toekijken is voor hem een flinke uitdaging, wat het voor mij ook vermoeiend maakt.

Hij gaat drie keer voetballen

Daarnaast heeft Anthony elke dinsdagavond zaalvoetbal, traint hij op donderdagavond en speelt hij op zondag wedstrijden. Het is een vriendenteam, dus niet professioneel, maar op deze avonden is hij niet thuis om te helpen met de kinderen.

Dat betekent dat ik er op die dagen alleen voor sta. Op zondag blijft hij vaak nog even hangen in de kantine om na de wedstrijd een biertje te drinken, waardoor ik de dag meestal alleen doorbreng. Na zulke intensieve dagen is het heerlijk om 's avonds op de bank te ploffen en even helemaal niets meer te hoeven doen.

Lees verder onder de advertentie

Opladen op de bank

Ik probeer echt mijn rustmomenten te pakken, ook al is het druk met werk en kinderen. Drie ochtenden per week werk ik, en op mijn vrije dag, woensdag, neem ik bewust de tijd om het rustig aan te doen met Finn. We gaan vaak naar buiten en doen leuke dingen samen, maar zonder haast. Het geeft me de ruimte om van het moment te genieten zonder het gevoel te hebben dat alles snel moet.

's Avonds, wanneer de kinderen op bed liggen, zijn de uren voor mij heel waardevol. Dan kan ik rond half negen op de bank zitten en echt even ontspannen. Dat helpt me enorm om de dag af te sluiten en weer op te laden.

Leukere moeder na een uitje

Ook proberen Anthony en ik af en toe samen iets te doen, zoals een nachtje weg, een dagje uit of naar de bioscoop zonder de kinderen. Die momenten samen maken een groot verschil; ze helpen ons om weer op te laden en tijd voor elkaar te hebben. Na zo'n uitje voel ik me een leukere moeder, omdat ik weer energie heb en me ontspannen voel.

Lees verder onder de advertentie

Natuurlijk zijn er momenten waarop ik moe ben en minder geduld heb. Dan ben ik sneller kortaf, wat ik zelf ook niet prettig vind. Maar juist door af en toe tijd voor mezelf en voor ons als stel in te plannen, kan ik opladen. Het gebeurt misschien niet elke maand, maar wanneer het wel kan, helpt het me om alles beter aan te kunnen en de beste versie van mezelf te zijn.'