Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Sint Maarten

Waarom vieren we Sint-Maarten?

Veel kinderen vieren op 11 november Sint-Maarten. Ze gaan dan in de avond met lampionnen langs de deuren en zingen liedjes in ruil voor snoep of wat ander lekkers. Waar komt deze traditie eigenlijk vandaan?

Advertentie

Sinte, sinte Maarten…

Goed, wie is Sint-Maarten nou eigenlijk? Sint-Maarten was een bisschop van Tours. De beste man kwam al een tijd geleden op de wereld, namelijk in het jaar 316 en overleed op z’n tachtigste op 11 november. Vandaar dat we vandaag de dag Sint-Maarten op 11 november vieren. Hij werd geboren in Hongarije en was een bekende bisschop in die tijd.

Over Sint-Maarten gaan verschillende verhalen rond. Een daarvan is dat de bisschop in Frankrijk een bedelaar ontmoette. Hij gaf hem de helft van zijn mantel en maakte de zieke man beter. Naast dat de bisschop bekend stond om zijn goedheid tegenover de armen, stond hij bovenal bekend om de wonderen die hij zou verrichten. Niet alleen kon hij zieken genezen, hij kon zelfs doden tot leven brengen. Zeggen ze.

Steeds meer plaatsen

Sint-Maarten wordt, behalve in verschillende plaatsen in Nederland, ook gevierd in België, Noord-Frankrijk, Hongarije, sommige Duitstalige gebieden en op – je voelt ‘m al aankomen – het eiland Sint-Maarten. In Nederland werd het feest vroeger vooral in de kleinere dorpen in de provincie Utrecht en het oosten en zuiden van het land gevierd. Tegenwoordig is Sint-Maarten in meer regio’s en ook in de grote steden populair. Hoewel het soms per wijk verschilt of het kinderfeest gevierd wordt of niet.

Lampionnen en snoep

Waarom lopen onze kinderen dan met lampionnen rond en halen ze snoep op? Dit heeft er waarschijnlijk mee te maken dat er heel lang geleden op 11 november winterfeesten en bedelfeesten plaatsvonden. Arme mensen mochten dan langs de deuren om eten en drinken op te halen en er brandden grote vuren. Dit is tenminste één lezing. Hoe het precies zit, is niet bekend. Hoe dan ook: onze kinderen hebben er een leuke feestdag aan overgehouden!

Een van de bekendste liedjes

Voor het eerst langs de deuren met je kind? Hier een van de bekende liedjes.

Sinte Maarten, Sinte Maarten, de koeien hebben staarten.
De meisjes hebben rokjes aan. Daar komt Sinte Maarten aan.
Geef een appel of een peer. Ik kom het hele jaar niet weer.
Het hele jaar dat duurt zo lang, tot mijn lichtje branden kan.

Bron: MetroAuteur: Tara Stokdijk

Zwangerbox partnerpagina Goedgemerkt 2022

Goedgemerkt

Bekijk de website