Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

in bad of in de douche

In bad en onder de douche: feiten en fabels

Elke dag je kind in bad doen hoeft echt niet. Twee keer per week is ruim voldoende, want water en vooral zeep drogen de huid uit. Maar hoeveel zeep mag je wel gebruiken en wat is de perfecte temperatuur? Negen feiten en fabels over hygiëne bij kinderen.

Fabel: elke dag je kind in bad is noodzakelijk

Al dat badderen is goed bedoeld, maar volgens het consultatiebureau wassen we onze kinderen te veel. Elke dag een uitgebreide wasbeurt is echt niet nodig. Het is voldoende om dagelijks het gezicht, de handjes en de billen te wassen met een washandje en je kind een keer of twee per week in bad of onder de douche te doen.

Advertentie

Tip: Hier vind je alles voor een lekker badje

Feit: zeep is niet nodig

Zeep tast de natuurlijke vetlaag van de huid aan en droogt de huid uit. Als je kind een normale huid heeft, kan af en toe zeep (alleen als-ie héél vies is) geen kwaad. Maar voor een droge huid is zeep uit den boze.

Ook luierdoekjes kunnen de huid aantasten, want daar zitten  conserveermiddelen in. De weerbaarheid van de huid van jonge kinderen is nog niet optimaal. Als je hun huid regelmatig belast met conserveermiddelen en geurstoffen, kan die daar (over)gevoelig voor worden. Wil je toch iets gebruiken om je kind mee te wassen, kies dan liever ongeparfumeerde, niet-agressieve badolie.
Lees ook: Verzorgingsproducten voor baby’s: do’s en dont’s

Feit: een (heel) droge kinderhuid komt vaak door te veel badderen

Vaak hebben kinderen een droge huid omdat ze te vaak in bad of onder de douche gaan. Doe je kind in dat geval hooguit één keer in de week in bad met badolie. Smeer zijn huid daarna in met een vettige crème, zoals vaseline-cetomacrogolzalf of lanette-wascrème. Maar het is vooral belangrijk om een droge huid te voorkómen. Een droge huid kan makkelijk openspringen, waardoor er kloofjes kunnen ontstaan die kunnen gaan ontsteken.

Fabel: douchen is beter voor je huid

Dat hangt van de duur en de warmte af. Hoe warmer het water, hoe eerder de huid uitdroogt. Onder de douche stel je de watertemperatuur meestal iets hoger af dan voor een bad. Aan de andere kant staat je kind meestal korter onder de douche dan dat hij in bad zit. Als je de watertemperatuur lauw houdt en de duur van de waterpret beperkt, maakt het voor de huid niet zoveel uit of er gedoucht of gebadderd wordt.

Lees ook: Zo douche ik veilig met mijn baby

Fabel: bacteriën op de huid zijn schadelijk

Op de (kinder)huid zitten miljoenen bacteriën. Veel daarvan zijn onschuldig. Sterker nog, ze zijn nodig om de huid te beschermen tegen kwaadaardige bacteriën. Zodra je flink met zeep gaat boenen, verwijder je de goede bacteriën en grijpen hun kwaadaardige collega’s hun kans om de huid ‘aan te vallen’. Zo kunnen huidkwalen als eczeem en allerlei infecties ontstaan.

Feit: te schoon zijn kan allergieën opwekken

Een van de theorieën over de oorzaken van allergieën, is dat we té schoon zijn geworden. We poetsen ons huis te veel en wassen onszelf te vaak. Kinderen komen steeds minder in aanraking met vuil, waardoor ze minder kans krijgen om weerstand op te bouwen. Het is nog niet onomstotelijk bewezen, maar veel bewijzen ondersteunen deze zogenaamde hygiënetheorie.

Feit: ‘vuil’ is nodig om het immuunsysteem te versterken

Het immuunsysteem wordt sterker als het wordt geprikkeld. Zijn er geen prikkels, dan raakt het systeem verzwakt. Als we te schoon en hygiënisch zijn, wordt het immuunsysteem niet geprikkeld om actie te voeren. Laat het systeem langzaam wennen aan pollen, haren, roos, huisstofmijt en ander ‘vuil’, zodat het de kans krijgt om antistoffen te maken.

Lees ook: Hoeveel viezigheid is (niet) goed voor de weerstand van je kind?

Fabel: jouw milde zeep is ook goed voor je kind

Het is beter om je kind niet te wassen met jouw milde zeep of shampoo. Kies liever voor een product dat speciaal voor kinderen is ontwikkeld. De hoornlaag van de kinderhuid is namelijk nog niet volledig ontwikkeld. Kies altijd voor een pH-neutraal product dat mild is voor de huid en vettend is, bijvoorbeeld een zeepvrije wasgel. Of gebruik een badolie voor de zeer droge huid. Informatie over de samenstelling en pH-waarde staat bijna altijd op de verpakking.

Fabel: een heet bad helpt tegen verkoudheid

Dat is op zich waar, want de stoom van het hete water maakt de neusholtes vrij en zorgt voor ontspanning. Maar voor kleine kinderen is het geen goed idee. Een kind voelt zich het prettigst in een watertemperatuur van ongeveer 37ºC, de lichaamstemperatuur dus. Water van 55°C kan bij een kind binnen dertig seconden ernstige brandwonden veroorzaken.

Let op: ook kranen kunnen aan de buitenkant heet worden. Veiligheidstip: sommige typen thermostaatkranen hebben een ‘cool-touch’. De buitenkant van de kraan wordt dan nooit warmer dan de ingestelde watertemperatuur. Een kind kan dan gerust de kraan vastpakken zonder vervelende gevolgen. Als je een gewone badkraan hebt, is een badkraanbeschermer handig.

Leer je kind vanaf twee jaar de betekenis van de rode en de blauwe kleur op de kraan. Kinderen jonger dan twee jaar kunnen dit nog niet onthouden.

Leestip: Zo leer je je kind goed handen wassen

Bron: drLeenarts