Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Kind zit in bad met ander kind

In bad en onder de douche: feiten en fabels

Je kind elke dag badderen of douchen hoeft echt niet. Twee keer per week is ruim voldoende, want water en vooral zeep drogen zijn huid uit. Maar hoeveel zeep kun je dan gebruiken en wat is de beste watertemperatuur? Negen feiten en fabels over hygiëne bij kinderen.

Advertentie

Fabel: elke dag je kind in bad is noodzakelijk

Al dat badderen is natuurlijk goedbedoeld, maar volgens het consultatiebureau wassen we onze kinderen te veel. Elke dag een uitgebreide wasbeurt is niet nodig. Het is voldoende om dagelijks het gezicht, de handen en de billen te wassen met een washandje en je kind één of twee keer per week in bad of onder de douche te doen.

Tip: Hier vind je alles voor een lekker badje

Feit: zeep is niet nodig

Zeep tast de natuurlijke vetlaag van de huid aan en droogt de huid daardoor uit. Als je kind een normale huid heeft, kan af en toe zeep (alleen als-ie héél vies is) geen kwaad. Heeft je kind een droge huid, dan kun je zeep beter skippen.

Ook luierdoekjes kunnen de huid aantasten, want daar zitten conserveermiddelen in. De weerbaarheid van de huid van jonge kinderen is nog niet optimaal. Als je hun huid regelmatig belast met conserveermiddelen en geurstoffen, kan die daar (over)gevoelig voor worden. Wil je toch iets gebruiken om je kind mee te wassen, kies dan liever ongeparfumeerde, niet-agressieve badolie.

Advertentie

Lees ook: Verzorgingsproducten voor baby’s: do’s en don’ts

Feit: een (heel) droge kinderhuid komt vaak door te veel badderen

Vaak hebben kinderen een droge huid omdat ze te vaak in bad of onder de douche gaan. Doe je kind in dat geval hooguit één keer in de week in bad met badolie. Smeer zijn huid daarna in met een vettige crème, zoals vaseline-cetomacrogolzalf of lanette-wascrème. Maar het is vooral belangrijk om een droge huid te voorkómen. Een droge huid kan makkelijk openspringen, waardoor er kloofjes kunnen ontstaan die kunnen gaan ontsteken.

Fabel: douchen is beter voor je huid

Dat hangt van de duur en de warmte af. Hoe warmer het water, hoe eerder de huid uitdroogt. Onder de douche stel je de watertemperatuur meestal iets hoger af dan voor een bad. Aan de andere kant staat je kind meestal korter onder de douche dan hij in bad zit. Als je de watertemperatuur lauw houdt en de duur van de waterpret beperkt, maakt het voor de huid niet zo veel uit of je je kind in de douche of in bad stopt.

Lees ook: Zo douche ik veilig met mijn baby

Fabel: bacteriën op de huid zijn schadelijk

Op de (kinder)huid zitten miljoenen bacteriën. Veel daarvan zijn onschuldig. Sterker nog, ze zijn nodig om de huid te beschermen tegen kwaadaardige bacteriën. Zodra je flink met zeep gaat boenen, verwijder je de goede bacteriën en grijpen hun kwaadaardige collega’s hun kans om de huid ‘aan te vallen’. Zo kunnen huidkwalen als eczeem en allerlei infecties ontstaan.

Feit: te schoon zijn kan allergieën opwekken

Een van de theorieën over de oorzaken van allergieën, is dat we té schoon zijn geworden. We poetsen ons huis te veel en wassen onszelf te vaak. Kinderen komen steeds minder in aanraking met vuil, waardoor ze minder kans krijgen om weerstand op te bouwen. Het is nog niet onomstotelijk bewezen, maar veel bewijzen ondersteunen deze zogenaamde hygiënetheorie.

Advertentie

Feit: ‘vuil’ is nodig om het immuunsysteem te versterken

Het immuunsysteem wordt sterker als het wordt geprikkeld. Zijn er geen prikkels, dan raakt het systeem verzwakt. Als we te schoon en hygiënisch zijn, wordt het immuunsysteem niet geprikkeld om actie te voeren. Laat het systeem langzaam wennen aan pollen, haren, roos, huisstofmijt en ander ‘vuil’, zodat het de kans krijgt om antistoffen te maken.

Lees ook: Hoeveel viezigheid is (niet) goed voor de weerstand van je kind?

Fabel: jouw milde zeep is ook goed voor je kind

Het is beter om je kind niet te wassen met jouw milde zeep of shampoo. Gebruik liever een product speciaal voor kinderen. De hoornlaag van de kinderhuid is namelijk nog niet volledig ontwikkeld. Kies altijd voor een pH-neutraal product dat mild is voor de huid en vettend is, bijvoorbeeld een zeepvrije wasgel. Of gebruik een badolie voor de zeer droge huid. Informatie over de samenstelling en pH-waarde staat bijna altijd op de verpakking.

Fabel: een heet bad helpt tegen verkoudheid

Dit is op zich waar, want de stoom van het hete water maakt de neusholtes vrij en zorgt voor ontspanning. Toch is dit voor kleine kinderen geen goed idee. Een kind voelt zich het prettigst in een watertemperatuur van ongeveer 37ºC, de lichaamstemperatuur dus. Water van 55°C kan bij een kind binnen dertig seconden brandwonden veroorzaken. Je kind in de buurt van stoom en heet water houden is dus geen goed idee.

Let op: ook kranen kunnen aan de buitenkant heet worden. Veiligheidstip: sommige typen thermostaatkranen hebben een ‘cool-touch’. De buitenkant van de kraan wordt dan nooit warmer dan de ingestelde watertemperatuur. Een kind kan dan gerust de kraan vastpakken zonder vervelende gevolgen. Als je een gewone badkraan hebt, is een badkraanbeschermer handig.

Leer je kind vanaf twee jaar de betekenis van de rode en blauwe kleur op de kraan. Kinderen jonger dan twee jaar kunnen dit nog niet onthouden.

Nog meer badder- en douchetips

  • Heb je je kind in bad gedaan of gedoucht? Dep hem dan zachtjes droog in plaats van hem af te drogen. Dat is beter voor zijn kwetsbare huid.
  • Dep je kind vooral goed droog in huidplooien, zoals bij zijn billen, bovenbenen en onder zijn oksels. Op deze plekken ontstaan snel smetplekken als ze niet goed droog worden gemaakt, vooral bij baby’s.
  • Houd badsessies bij de allerkleinsten kort: vijf of tien minuten is lang genoeg.
  • Houd de nagels van je kind kort en verzorgd. Baby’s en kleine kinderen steken vaak hun vingers in hun mond. De nagels zijn dan ook een grote infectiebron.
  • Is je kind al iets ouder en heeft hij een gevoelige huid? Geef hem dan katoenen ondergoed. Dat ademt beter dan synthetische materialen.
  • Waarschijnlijk onnodig om te zeggen, maar laat je kind – ook al is hij al iets groter – nooit alleen als hij in bad zit.

Leestip: Zo leer je je kind goed handen wassen

Bron: drLeenarts

Redactioneel – Offer- Kinderfiets

Kinderfiets

De prachtige Volare Melody fietsenreeks is van superieure kwaliteit
Shop nu