Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Halloween vieren met je kind: de leukste tips

Spinnenwebben, pompoenen, heksenhoeden: Halloween is een Amerikaans feestje met een Keltische oorsprong, maar ook hier houden veel kinderen van griezelen.  Halloween-decoratie, griezelige kostuums en creepy snacks: met deze tips wordt 31 oktober gezellig eng!

Wat is Halloween?

Halloween stamt af van een Keltische traditie, die vooral in Ierland en Groot-Brittannië werd gevierd. Het woord Halloween komt van Hallow-e’en of All Hallows Eve, wat de avond voor Allerheiligen is. Volgens de Keltische kalender begint op 1 november het nieuwe jaar. De Kelten geloofden dat op 31 oktober – hun oudejaarsdag – de geesten van de overledenen van dat jaar zouden terugkeren om een levend lichaam in bezit te nemen voor het komende jaar. Om de geesten af te weren, droegen ze enge maskers en kostuums. In de negentiende eeuw namen Ierse en Schotse immigranten de traditie mee naar Amerika. Gaandeweg werd het daar een feest waarbij kinderen verkleed langs de deuren gaan om met een geintje aan het schrikken te worden gemaakt of snoep op te halen: trick or treat!

Advertentie

Halloween vieren met je kind

Hoewel Halloween in Nederland ook best populair is geworden, zijn optochten en Halloween-feestjes voor kinderen niet overal vaste prik. Misschien vindt je kind het ook wel veel te spannend om ’s avonds bij vreemde mensen met griezelig versierde voordeuren aan te bellen. Vindt hij het thema wél leuk en houdt hij van schminken en verkleden? Dan kun je het overdag thuis vieren, misschien met wat kinderen uit de buurt. Kijk goed waar je kind aan toe is. Peuters en kleuters hebben een levendige fantasie, dus maak het niet té spannend. Hier volgen tips om er vooral een vrolijk feestje van te maken.

Halloween knutselen

Zelf Halloween decoratie knutselen met je kind is een leuk creatief project. Bovendien is de kans klein dat je kind Halloween versiering die hij zelf heeft gemaakt te eng vindt. Maak bijvoorbeeld spinnenwebben van kastanjes, satéprikkers en wol. Zoek buiten ook meteen mooie, grote herfstbladeren. Verf ze wit en teken er met zwarte stift oogjes op: nu zijn het spookjes die je aan een dun touw kunt rijgen als slinger. Ook leuk: versier een jampot met watervaste stift en zet er een waxinelichtje in. Je kind kan er bijvoorbeeld een vleermuis, spinnetjes of een eng gezicht op tekenen.

Halloween pompoen maken

Een Halloween pompoen maken is even een klusje en meer geschikt voor grotere kinderen. Je hebt er een beginnend rijpe pompoen voor nodig: die is zacht én stevig genoeg. Werk op een vuilniszak of kranten, het wordt een gezellige rommel. Zo ga je te werk:

  1. Snijd een stukje van de onderkant zodat die recht is en de pompoen goed blijft staan.
  2. Snijd de bovenkant er (gekarteld) af en bewaar de deksel.
  3. Schep de pitten eruit (bewaar eventueel om later te roosteren).
  4. Laat je kind met een lepel het vruchtvlees eruit scheppen (bewaar eventueel om soep van te maken, of de cupcakes die verderop staan).
  5. Spoel de uitgeholde pompoen af met water en azijn, dan blijft hij wat langer houdbaar.
  6. Teken er met stift ogen en een mond op en snijd dit zelf uit met een aardappelschilmesje.
  7. Zet een led-lampje of waxinelichtje in de pompoen en doe de deksel erop.

Halloween kostuum kind zelf maken

Hoogtepunt van de dag: verkleden. Er zijn (online) allerlei toepasselijke outfits te koop, je kunt zelfs voor een baby Halloween kostuum vinden. Maar je kunt natuurlijk ook zelf een simpel Halloween kostuum voor je kind maken:

  • Met een witte maillot, wit shirt, witte repen stof (of keukenrol) en tape tover je je kind zo om in een mummie. Maak het extra creepy door met rode (textiel)stift bloederige accenten te maken.
  • Heb je zelf een zwart T-shirt over? Knip de onderkant rafelig en laat het je kind dragen als heksenjurk, met een brede riem erom en een gestreepte legging eronder. Heksenhaar maak je met groene uitwasbare haarverf voor kinderen.
  • Of knip in een wit kussensloop gaten voor de hals en armen en je hebt een spokenpakje. Een wit geschminkt gezicht met veel zwart rond de ogen en mond doet de rest. Google op ‘schminken Halloween kind’ en je vindt veel afbeeldingen ter inspiratie.

Halloween DIY hapjes

Gruwelijk lekkere snacks horen er natuurlijk ook bij. Er is genoeg Halloween-snoep te koop, maar het is juist ook leuk om samen met je kind makkelijke hapjes te maken.  Zoals deze…

1. Spookbananen

Spookbanaan

Wat heb je nodig?
Bananen en chocoladestift

Hoe doe je het?

  • Schil de bananen en snijd ze doormidden.
  • Maak gezichtjes met de chocoladestift (gebruik eventueel een chocoladekoffieboontje als mond als je kind oud genoeg is om dit te eten).
  • Zet de bananen rechtop en klaar zijn jullie spookjes!

2. Monsterpaprika’s

griezelpaprikas

Wat heb je nodig?
Paprika’s en sla

Hoe doe je het?
Snijd de bovenkant van de paprika’s eraf. Verwijder de zaden en zaadlijsten. Snijd met een scherp mesje een eng gezicht in de paprika en vul hem met sla als ‘monsterpruik’.

3. Mini ‘pompoentjes’

mandarijnmonsters

Wat heb je nodig?
Mandarijnen en watervaste stift

Hoe doe je het?

  • Tja, simpel: teken met de stift een eng gezicht op de mandarijnen, zoals dat van een Halloween pompoen.
  • Ook leuk om een mandarijn bij een grote pompoen te zetten als Halloween decoratie. Nu heeft hij een Halloween baby.

4. Mummie toast

mummytoast

Wat heb je nodig?
Casinobrood, tomatensaus, reepjes kaas, zwarte olijven (in ringen gesneden)

Hoe doe je het?
Toast een paar sneetjes brood. Besmeer ze met tomatensaus en leg de reepjes kaas er kriskras overheen. Houd aan de bovenkant van het broodje wat ruimte over. Hier leg je twee zwarte olijven als ogen.

5. Griezelige vingers

Griezelige vingers

Wat heb je nodig?
125 gram margarine op kamertemperatuur
125 gram suiker
2 eieren
1 tl citroenschil
250 gram bloem
50 gram geschaafde amandelen

Hoe doe je het?

  • Mix de margarine, de suiker en 1 mespuntje zout tot een romig mengsel.
  • Splits de eieren, het eiwit wordt niet gebruikt. Voeg de eidooiers en de citroenschil toe en meng dit goed.
  • Spatel als laatste de bloem erdoor en meng alles goed door elkaar.
  • Wikkel het koekjesdeeg in plastic folie en laat het ca. 30 minuten in de koelkast rusten.
  • Verwarm de oven voor tot 180 °C (160 °C heteluchtoven). Verdeel het deeg in rolletjes en maak ze net zo lang als echte vingers. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Leg op één kant van het rolletje een geschaafde amandel als nagel. Duw de geschaafde amandel een klein beetje in het deeg, zodat hij blijft plakken.
  • Maak met een mes wat sneetjes in de vingers: dit zijn de vingerkootjes.
  • Bak de griezelige vingers ca. 15 minuten in de voorverwarmde oven. Laat ze afkoelen.

6. Halloween cupcakes met pompoen

Halloween cupcakes

Wat heb je nodig?
1 sinaasappel
100 gram geschilde pompoen (vers of diepvries)
225 gram zelfrijzend bakmeel
5 gram bakpoeder
175 gram vloeibare boter
150 gram suiker
3 eieren
75 ml melk
70 gram hazelnoot- of chocoladepasta
115 gram poedersuiker
100 gram chocoladeglazuur (1 zakje)

Hoe doe je het?

  • Verwarm de oven voor op 200 °C (elektrische oven).
  • Was de sinaasappel met warm water. Rasp de schil dun op een fijne rasp boven een steelpannetje. Pers de sinaasappel uit. Giet een scheutje (ca. 3 eetlepels) sinaasappelsap bij de geraspte schil in de pan en houd de rest apart voor de garnering.
  • Voeg de pompoen aan de sinaasappelschil en het sap in het pannetje toe en kook de pompoen in ca. 10 minuten gaar en zacht. Schep geregeld om. Stamp de pompoen van het vuur af fijn met een stamper of pollepel.
  • Zeef ondertussen het meel met het bakpoeder boven een grote kom. Roer de vloeibare boter, suiker, eieren, melk en een snufje zout er met een pollepel of mixer door. Klop 3-4 minuten tot een smeuïg beslag. Roer de pompoenpuree door het beslag.
  • Verdeel de helft van het beslag (met 2 lepels) gelijkmatig over de papieren cupcake-vormpjes in het bakblik.
  • Roer de hazelnootpasta door de rest van het beslag en schep dat op het andere beslag in de vormpjes.
  • Bak de cupcakes in de voorverwarmde oven in 20-25 minuten goudbruin en gaar. Laat het afkoelen.
  • De garnering: roer van de poedersuiker met 2-3 eetlepels sinaasappelsap een glad en dik glazuur. Vouw van vetvrij of bakpapier een klein puntzakje. Laat het chocoladeglazuur smelten volgens de aanwijzingen op de verpakking en vul het puntzakje ermee.
    Bedek de cakejes met een laagje wit glazuur.
  • Knip een klein puntje van het zakje en spuit op elk cakeje 4 cirkeltjes (van klein naar groot) van chocoladeglazuur. Trek vanuit het midden rondom telkens een cocktailprikker door het chocoladeglazuur zodat er een spinnenweb ontstaat.