Halloween vieren met je kind

Het is een Amerikaanse traditie, maar ook in Nederland zie je het steeds vaker: pompoenen op de stoep, heksenhoeden in de winkels en spinnenwebben langs het raam. 31 oktober staat in het teken van enge dingen, want dan is het Halloween!

Wat is Halloween?

In Amerika is Halloween een feestdag waarop kinderen verkleed langs de deuren gaan om snoep op te halen. Maar het feest bestaat al veel langer, het is namelijk afgeleid van het Keltisch nieuwjaar. De Kelten geloofden dat op deze dag de geesten van overledenen zouden terugkeren. Om deze te verjagen droegen ze enge kostuums. Daarom is Halloween nu een dag vol ‘enge’ dingen.

Halloween vieren met je kind

Je kunt natuurlijk ook lekker thuis Halloween vieren met je kind. Maak met je kind een leuke pompoen lampion om het huis mee te versieren, of bak samen deze leuke Halloween traktaties.

Leuke Halloween traktaties

Je kunt het ook grootser aanpakken, dat hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn. Met een paar simpele ingrediënten maak je snel de leukste Halloween snacks.

Spookbananen

Spookbanaan

Wat heb je nodig?
Bananen en chocoladestiften

Hoe doe je het?

  • Smelt chocolade au bain-marie of gebruik chocoladestiften.
  • Haal de schil van de bananen af en snijd ze doormidden.
  • Maak gezichtjes met de chocolade (gebruik eventueel een koffieboontje als mond indien je kind oud genoeg is om deze te eten).
  • Zet de bananen rechtop en klaar zijn jullie spookjes!

Griezelpaprika’s

griezelpaprikas

Wat heb je nodig?
Paprika’s, sla

Hoe doe je het?
Snijd de bovenkant van de paprika’s eraf. Verwijder de zaden en zaadlijsten. Snijd met een scherp mesje een eng gezicht in de paprika en vul hem met sla.

Mandarijnmonsters

mandarijnmonsters

Wat heb je nodig?
Mandarijnen
watervaste stift

Hoe doe je het?

  • In plaats van een pompoen, kun je natuurlijk ook mandarijntjes voorzien van een ‘eng’ gezicht.
  • Doe dit met een watervaste stift.
  • Deze zijn ook leuk om naast een grote pompoen te zetten.

Mummie toast

mummytoast

Wat heb je nodig?
Casinobrood, tomatensaus, plakjes kaas (in repen gesneden), zwarte olijven (in ringen gesneden)

Hoe doe je het?
Toast een paar sneetjes brood. Besmeer ze met tomatensaus en leg de reepjes kaas er kriskras overheen. Houd aan de bovenkant van het broodje wat ruimte over. Hier leg je twee zwarte olijven als ogen.

Griezelige vingers

Griezelige vingers

Wat heb je nodig?
125 gram margarine op kamertemperatuur
125 gram suiker
2 eieren
1 tl citroenschil
250 gram bloem
50 gram geschaafde amandelen

Hoe doe je het?

  • Mix de margarine, de suiker en 1 mespuntje zout tot een romig mengsel.
  • Splits de eieren, het eiwit wordt niet gebruikt. Voeg de eidooiers en de citroenschil toe en meng dit goed.
  • Spatel als laatste de bloem erdoor en meng alles goed door elkaar.
  • Wikkel het koekjesdeeg in plastic folie en laat het ca. 30 minuten in de koelkast rusten.
  • Verwarm de oven voor tot 180 °C (160 °C heteluchtoven). Verdeel het deeg in rolletjes en maak ze net zo lang als echte vingers. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Leg op 1 kant van het rolletje een geschaafde amandel als nagel. Duw de geschaafde amandel een klein beetje in het deeg zodat hij blijft plakken.
  • Maak met een mes wat sneetjes in de vingers waar ze normaal gesproken buigen.
  • Bak de griezelige vingers ca. 15 minuten in de voorverwarmde oven. Laat ze afkoelen.

Halloween cupcakes met pompoen

Halloween cupcakes

Wat heb je nodig?
1 sinaasappel
100 gram geschilde pompoen (vers of diepvries)
225 gram zelfrijzend bakmeel
5 gram bakpoeder
175 gram vloeibare boter
150 gram suiker
3 eieren
75 ml melk
70 gram hazelnoot- of chocoladepasta
115 gram poedersuiker
100 gram chocoladeglazuur (1 zakje)

Hoe doe je het?

  • Verwarm de oven voor op 200 °C (elektrische oven).
  • Was de sinaasappel met warm water. Rasp de schil dun op een fijne rasp boven een steelpannetje. Pers de sinaasappel uit. Giet een scheutje (ca. 3 eetlepels) sinaasappelsap bij de geraspte schil in de pan en houd de rest apart voor de garnering.
  • Voeg de pompoen aan de sinaasappelschil en het sap in het pannetje toe en kook de pompoen in ca. 10 minuten gaar en zacht. Schep geregeld om. Stamp de pompoen van het vuur af fijn met een stamper of pollepel.
  • Zeef ondertussen het meel met het bakpoeder boven een grote kom. Roer de vloeibare boter, suiker, eieren, melk en een snufje zout er met een pollepel of mixer door. Klop 3-4 minuten tot een smeuïg beslag. Roer de pompoenpuree door het beslag.
  • Verdeel de helft van het beslag (met 2 lepels) gelijkmatig over de papieren cupcake-vormpjes in het bakblik.
  • Roer de hazelnootpasta door de rest van het beslag en schep dat op het andere beslag in de vormpjes.
  • Bak de cupcakes in de voorverwarmde oven in 20-25 minuten goudbruin en gaar. Laat het afkoelen.
  • De garnering: roer van de poedersuiker met 2-3 eetlepels sinaasappelsap een glad en dik glazuur. Vouw van vetvrij of bakpapier een klein puntzakje. Laat de chocoladeglazuur smelten volgens de aanwijzingen op de verpakking en vul het puntzakje ermee.
    Bedek de cakejes met een laagje wit glazuur.
  • Knip een klein puntje van het zakje en spuit op elk cakeje 4 cirkeltjes (van klein naar groot) van chocoladeglazuur. Trek vanuit het midden rondom telkens een cocktailprikker door het chocoladeglazuur zodat een spinnenweb ontstaat.