
18 slimme opruimtips: zo houd je grote-speelgoed-schoonmaak
Wat is er fijner dan opgeruimd de feestdagen ingaan? Dit is het moment om zoveel mogelijk oud speelgoed de deur uit te doen zodat je huis met alle sinterklaas- en kerstcadeaus niet volledig volloopt. Dit zijn de beste tips van opruimcoaches.
Opruimen voordat er een nieuwe lading speelgoed binnenkomt, klinkt logisch. Toch houdt maar 1 op de 7 ouders grote schoonmaak op de kinderkamers voor sinterklaas en Kerstmis, aldus onderzoek door Intertoys. Terwijl het juist zo nuttig is: je maakt ruimte én kinderen ontdekken hun oude speelgoed vaak opnieuw (met het risico dat je het dan niet weg mag doen).
Gouden tips
Hoe doe je dat, zo’n grote schoonmaak met je kind samen? Opruimcoaches Suzanne van Wieringen en Lammy Wolfslag geven hun gouden tips.
-
Overzichtelijk
Hou de opruimklus klein en overzichtelijk. Het beste is één kist, doos of plank per keer. Zo heb je meteen resultaat en dat is motiverend voor de volgende opruimklus.
Bekijk ook: 11x mooie speelgoedopbergers
-
Timing
Kies een goed moment uit om te beginnen. Zorg dat je voldoende tijd hebt en dat jullie niet moe zijn. Dus niet aan het einde van een drukke dag en niet vlak voor je naar bed gaat. Een goed moment is bijvoorbeeld in het weekend.
-
Meteen spelen
Wijs één plek aan voor speelgoed dat mag blijven staan, omdat er de komende dagen nog mee gespeeld gaat worden. Bijvoorbeeld een legohuis dat net gebouwd is of een blokkendoos waar veel mee gespeeld wordt.
-
In de kast
Hou bij het inruimen van een kast het volgende aan: gevaarlijk of speelgoed wat kapot kan, gaat zo hoog mogelijk en ongevaarlijk speelgoed zo laag mogelijk.
-
Meteen op de goede plek
Rond de klus af: gooi weg wat weg moet, zet het speelgoed dat je weggeeft in de gang en als er speelgoed naar een andere plek in huis moet, doe dit dan meteen.
Tips: zo leer je je kind zijn speelgoed zonder drama op te ruimen.
-
Waarom
Vertel je kind waarom jullie gaan opruimen: als je kind de reden weet, zal hij meer gemotiveerd zijn om aan de slag te gaan. Nu is de reden bijvoorbeeld het samenstellen van het beste verlanglijstje voor Sinterklaas.
-
Beloning
Stel een beloning in het vooruitzicht: iets te drinken en wat lekkers, samen een spelletje doen of een kwartier spelen.
-
Taken
Geef duidelijke en korte taken: ‘We gaan samen de knutselspullen opruimen. Wil jij een stapel maken van de oude werkjes? Dan maak ik een stapel van het papier dat we nog kunnen gebruiken.’
-
Compliment
Geef tijdens het opruimen een compliment aan je kind: ‘Wat heb jij een mooie stapel gemaakt!’
-
Gewoonte
Probeer opruimen een gewoonte te laten worden, door elke dag op een vast tijdstip (wat voor jou gezin het beste uitkomt) samen vijf tot tien minuten op te ruimen.
-
Positief
Houd opruimen positief. Hoe meer ruzie over opruimen, hoe meer kinderen het op een latere leeftijd lastig vinden om op te ruimen. Denk hierbij vooral aan pubers.
-
Bakken
Gebruik je afzonderlijke bakken voor speelgoed als Duplo en poppen? Gebruik dan per categorie één bak, en plak daar een plaatje op van wat daar in moet.
-
Leermoment
Leer je kind op te ruimen door het samen te doen. Door ook keuzes aan je kind voor te leggen leert je kind te beslissen. Een kind dat nooit zelf heeft beslist over spullen zal daar later misschien last van krijgen. Zoals het spreekwoord zegt: ‘Jong geleerd is oud gedaan.’
Lees ook: Leer je kind al van jongs af aan zijn kamer op te ruimen
-
Wegdoen
Leer je kind dat als iets weggaat het niet het einde van de wereld is. Begin met iets waar je kind het minst aan gehecht is. Doe dit wel in overleg met je kind.
-
Hoe wegdoen
Onderzoek wat jouw kind een prettige manier vindt om afstand te doen van speelgoed:
- Het speelgoed gaat naar andere kinderen in de familie of kennissenkring.
- Het gaat naar andere kinderen die minder bedeeld zijn.
- Je maakt er een foto van waarna het speelgoed weg kan.
- Je verkoopt het speelgoed en van het geld mag er nieuw speelgoed gekocht worden.
- Je verkoopt het speelgoed en doneert het geld.
- Je doneert het speelgoed aan andere instanties zoals kinderdagverblijven.
- Je doneert het speelgoed aan goededoelenacties.
-
Verantwoordelijkheid
Verbeter je kind niet te veel als hij gaat opruimen en doe het ook niet overnieuw omdat het niet naar je zin is. Dit is beter voor je kinds zelfvertrouwen en geeft hem meer verantwoordelijkheidsgevoel voor het opruimen van zijn eigen speelgoed.
-
Lol
Zie opruimen als spelen. Maak het leuk en gezellig.
-
Resultaat
Geniet samen van het resultaat, neem wat lekkers en zeg tegen je kind: ‘Dat hebben we goed gedaan! Kijk eens hoe goed alles is opgeruimd. Nu kan je er weer fijn mee spelen.’
Tip: Als je je kinderen zover krijg dat dat oude speelgoed weg mag, kun je het mooi gebruiken om te ruilen voor nieuwe aanwinsten op een van de ruilbeurzen van Swap Sint.
Bron: Speelgoedopruimweken.nl – Beeld: GettyImages