Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Met je kind in een draagzak op de fiets, mag dat wel?

Draagzakken en -doeken zijn behalve knus ook heel handig. Je stopt je kind erin en je hebt twee vrije handen. Ideaal om mee op pad te gaan ook. Maar mag je eigenlijk met je kind in een draagzak of draagdoek op de fiets stappen? Wij zochten het uit.

Advertentie

Je baby lekker dicht tegen je aan, toch je handen vrij én het dragen is ook nog eens goed voor de motorische en sociaal-emotionele ontwikkeling van je kind. Maar mag je een draagzak of draagdoek op de fiets dragen?

Lees meer: Een draagdoek of draagzak: welke kies je?

Wat staat er in de wet?

In de wet staat het volgende: ‘In afwijking van het eerste lid worden op fietsen en bromfietsen passagiers jonger dan 8 jaar alleen vervoerd indien zij zijn gezeten op een doelmatige en veilige voorziening met voldoende steun voor rug, handen en voeten’.

Ook interessant: Veilig fietsen met je baby

Niet veilig

‘Het lijkt misschien veilig om je baby bij je te dragen in een draagzak als jij fietst, maar dat is het niet’, vertelt Mariëlle Hermans, consultant veilig opgroeien. ‘Als je valt, biedt de draagzak geen bescherming aan je kind. Hij kan uit de draagzak vallen of jij kunt op je kind terechtkomen. Gebruik daarom nooit een draagzak als je gaat fietsen met je baby.’

Advertentie

Baby vervoeren op de fiets

Er zijn verschillende manieren om je baby die nog niet in het fietszitje kan toch te vervoeren:
  • Autostoel
    Een autostoel (bijvoorbeeld een maxicosi) bevestigen op je fiets, dit kan met een speciale drager. Belangrijk is wel om een drager met vering aan te schaffen. Hierdoor worden eventuele trillingen goed opgevangen.
  • Babyschaal
    De babyschaal is een babyzitje van hard piepschuim, hierin kun je jouw kind veilig vervoeren.
  • Hangmat
    Een speciale hangmat, ook wel babysling genoemd, kan in de bakfiets of fietskar bevestigd worden. Door een hangmat ervaart je baby zo weinig mogelijk trillingen.

Lees meer: Expert legt uit: Dit moet je doen als je kind op de fiets in slaapt valt

Opletten

‘Als je je kind gaat vervoeren op de fiets, is het belangrijk om te letten op trillingen. Probeer deze zoveel mogelijk te voorkomen voor je baby. Als je kind huilt of je denkt dat hij het niet fijn heeft, is het goed om te stoppen. Maak in het begin korte ritjes en kies vooral voor wegen zonder al te veel hobbels. Kan je baby zelfstandig rechtop zitten, dan kan je hem meenemen in het fietszitje (ergens tussen 9 en twaalf maanden).’

Overige tips en adviezen over dit onderwerp vind je op deze pagina: Baby veilig mee op de fiets | KinderVeiligheidNL

Bron: (Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV 1990), paragraaf 26a, artikel 58 a.)Beeld: GettyImages