Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Met dit simpele trucje krijg je je kind achter een beeldscherm vandaan (zonder drama!)

Is het bij jou thuis ook altijd drama als je besluit dat het genoeg is geweest met tv kijken of de tablet? Dit simpele trucje zou weleens de oplossing kunnen zijn. Of het werkt? Het is zeker het proberen waard!

Advertentie

De methode komt van Isabelle Filliozat, een Franse psychotherapeut die zich vooral bezighoudt met positief opvoeden. Volgens haar is het heel begrijpelijk dat kinderen compleet van slag zijn als je de tv of tablet uitzet, zelfs met een waarschuwing vijf minuten van te voren. Dit is waarom.

Dopamine

Een beeldscherm kan onze hersenen in een soort hypnose brengen. Dat verklaart waarom wij mensen – dus niet alleen kinderen – helemaal kunnen opgaan in een film, serie of een computerspel. Voor of achter een scherm komt je kind als het ware in een andere wereld terecht. In de hersenen wordt op dat moment het gelukshormoon dopamine aangemaakt. Hierdoor is je kind ook niet in staat om waarschuwingen als ‘je mag nog vijf minuten kijken en dan is het klaar’ te horen of in zich op te nemen. Zodra de tv wordt uitgezet daalt het dopaminegehalte snel, wat letterlijk een gevoel van pijn kan veroorzaken. Het gevolg: een woede-uitbarsting van je kind. Hoe ga je om met driftbuien?

Hoeveel beeldschermtijd is oké?

Brug bouwen

De truc is simpel. Isabelle Filliozat noemt het ‘een brug bouwen’. Wanneer je besluit dat de schermtijd van je kind ten einde loopt, neem dan even de tijd om naast je kind te gaan zitten en zijn wereld binnen te treden. Kijk mee naar de tv of het spel dat hij aan het spelen is en stel hem na een halve minuut een vraag. ‘Waar ben je naar aan het kijken?’ kan voor sommige kinderen al werken. Of probeer een iets specifiekere vraag zoals: ‘Dat is een grappige figuur daar op de achtergrond. Wie is dat?’ Over het algemeen zijn kinderen er dol op wanneer ouders belangstelling hebben voor hun wereld. Geeft je kind nog geen reactie? Zet dan nog even door. Blijf nog wat langer bij hem zitten en stel vervolgens een andere vraag.

Dialoog

Zodra je kind je vragen begint te beantwoorden of je iets vertelt over wat hij op het scherm heeft gezien of gedaan, betekent dit dat hij uit zijn hypnose komt en langzaamaan terugkeert naar de echte wereld. Ook nu daalt het dopaminegehalte in zijn hersenen, maar niet zo abrupt, omdat je een brug hebt gebouwd. Een brug tussen de wereld waarin hij zich bevindt en de realiteit. Dit zorgt ervoor dat je met je kind kunt bespreken dat het tijd is om te eten, om zijn bad te nemen of dat die schermtijd nu voorbij is.

De tip van Isabelle Filliozat is dus eigenlijk heel eenvoudig: neem een minuut de tijd om je kind los te weken van zijn scherm en voorkom zo een hoop drama. Wel het proberen waard toch?

Lees ook:

Hoeveel beeldschermtijd is eigenlijk oké?

Straffen of belonen met schermtijd? Niet doen! (en wel hierom)

Bron: Motherly Beeld: Shutterstock


Christine Spanjaard

Redactioneel – Offer – Vakantie

Vakantie Center Parcs

Heerlijke vakantie met kinderen
Boek nu