Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Kind is klaar voor groot bed

Is jouw kind klaar voor een groot bed?

De overgang van een ledikant naar een groot bed is nogal wat. Sommige kinderen zijn al vroeg toe aan hun vrijheid en dus klaar voor een groot bed. Anderen vinden de geborgenheid van veilige spijlen juist fijn en blijven liever nog even ‘klein’.

Advertentie

Twijfel je of jouw kind er wel klaar voor is? Dit zijn zes tekenen die erop kunnen wijzen dat jouw kind toe is aan een groot bed:

 1. Je voelt je er prettig bij om je kind alleen te laten
  Sommige kinderen zijn van zichzelf redelijk onafhankelijk. Ze kunnen bijvoorbeeld gemakkelijk even zonder toezicht alleen worden gelaten. Hierdoor voelt de overstap naar een groot bed al snel minder ‘eng’ aan. Bij kinderen die afhankelijker zijn kan dit lastiger zijn. Maar bedenk het volgende: als jouw kind al regelmatig dutjes op de bank of in jouw bed doet (zonder dat jij erbij ligt), is de kans groot dat hij dit ook een hele nacht in zijn eigen bed kan doen.
 2. Je kind probeert regelmatig uit zijn bed te ‘ontsnappen’
  Het is niet alleen gevaarlijk als je kind uit zijn bed probeert te klimmen, het kan er ook op wijzen dat hij toe is aan meer ruimte en onafhankelijkheid. Check van tevoren goed of dit laatste écht het geval is. Misschien ligt het matras in zijn ledikant te hoog en moet je het gewoon lager zetten om te voorkomen dat hij eruit klimt. Is dat niet de reden, dan zou het zomaar kunnen dat je kind klaar is voor een groot bed.
 3. Je kind toont interesse in een groot bed
  Misschien heeft je kind een groot bed gezien bij een vriendje en vertelt hij jou daar enthousiast over. Of misschien vraagt je kind regelmatig wanneer hij net zo’n groot bed krijgt als dat van jullie. Het zijn allemaal tekenen die erop kunnen wijzen dat je kind aan het nadenken is over zijn eigen slaapverblijf.
 4. Je kind snapt wat ‘grenzen’ zijn
  Luistert jouw kind als je hem vraagt of hij in de woonkamer wil blijven? En als je zegt dat hij op de stoep moet blijven, doet hij dit dan ook? Als het antwoord op deze vragen ‘ja’ is, heeft je kind al een aardig idee van grenzen. De kans is groot dat je kind in een groot bed kan slapen zonder hier constant uit te gaan (al zal dit heus wel eens gebeuren: kinderen zijn kinderen en doen waar ze zin in hebben).
  Tip: Ook meteen een slaaptrainer introduceren, kan zo z’n voordelen hebben
 5. Je kind is niet gehecht aan zijn ledikant
  Zijn je kind en zijn ledikant onafscheidelijk en begint hij al te steigeren zodra je het hebt over een groter bed? Dan is de kans groot dat je kind nog niet klaar is voor deze stap. Toon hier begrip voor. Vindt hij een groot bed eng, probeer dan te begrijpen waar die angst vandaan komt.
 6. Je kind is simpelweg te groot voor een ledikant
  Is jouw kleintje eigenlijk niet zo ‘klein’ meer? Hoewel het slapen in een ledikantje dan nog wel emotioneel comfortabel kan zijn, is het dat fysiek natuurlijk allang niet meer. Je wilt immers dat je kind genoeg ruimte heeft, zodat hij een goede nachtrust krijgt. Hoogste tijd voor een groter bed!

Zo maak je de overstap gemakkelijker

Betrek je peuter bij iedere verandering, zodat hij er echt zin in krijgt:

 • Koop samen met je peuter een bed.
 • Zet het samen in elkaar en maak het bed samen op.
 • Om je peuter geen verloren gevoel te geven, kun je kiezen voor een tussenmaat. Vind je dat te duur? Leg een plank over de helft van het nieuwe bed (wel even goed vastzetten) en kleed de boel aan met knuffels, speeltjes en boekjes. Dat oogt al een stuk knusser.
 • Speciale bedhekjes zorgen dat je kind niet uit bed valt en geven hem nog een beetje het gevoel van een ledikant.
 • Vindt je peuter het nieuwe bed eng? Laat het oude ledikant nog even in de kamer staan tot hij helemaal aan zijn nieuwe bed gewend is.
 • In het uiterste geval kun je een tijdje bij hem op de kamer slapen. ‘s Ochtends ziet hij dat jij er bent en dat hij niet bang hoeft te zijn. Zo neemt zijn vertrouwen in het grote bed toe.

  Eerst een tussenmaat? Dit zijn speciale peuterbedden:

  (Tekst gaat hieronder verder)

Bekijk ook: 9x vrolijke dekbedovertrekken voor je peuter

Advertentie

Tweede op komst?

Druk een groot bed er niet door op het moment dat een nieuwe baby net geboren is. Je peuter voelt zich dan uit zijn bed gejaagd en dat is vragen om moeilijkheden. Probeer hem ruim vóór de uitgerekende datum naar het grote bed te verhuizen, zodat hij rustig kan wennen. Gaat het niet goed? Wacht dan tot een tijdje na de geboorte.

Uit bed komen

De meeste kinderen komen de eerste nachten toch uit hun bed. Gewoon omdat ze dat kunnen, of omdat ze hun oude bed missen. Troost je kind, breng hem terug en leg uit dat hij te groot is voor zijn oude bed. Hou je nauwkeurig aan het vaste bedritueel. Vergeet je namelijk iets, dan heeft je peuter een goed excuus om eruit te komen.

Bron: Veiligheid, GGD Utrecht

Lees ook:

Redactioneel – Offer – Peuterbedden

Peuterbedden

Tussenstap van ledikant naar groot bed
Bekijk ze hier