Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Onze redactie test producten onafhankelijk Lees meer
 

Peuterbed: de knusse tussenstap van ledikant naar eenpersoonsbed

Wordt je kind te groot voor zijn ledikant? Of merk je dat hij er steeds zelf uit klimt? Dan is het tijd voor een groter bed. Omdat de overstap naar een eenpersoonsbed behoorlijk groot is, kiezen sommige ouders eerst voor een peuterbed.

Advertentie

Lees ook: Dit zijn de beste slaaptrainers voor kinderen van dit jaar

Wat is een peuterbed?

Een peuterbed – ook wel junior bed genoemd – is een kleinere variant van een normaal eenpersoonsbed en is geschikt voor kinderen van 2 tot maximaal 6 á 7 jaar oud. De standaardmaat voor een ledikant is 120×60 cm, de standaardmaat voor een eenpersoonsbed 200×90 cm. Een flink verschil dus. De afmeting van een peuterbed is gemiddeld 150×70 cm en daarmee een ideale tussenmaat. Het formaat past beter bij de lengte en groei van je kind en zorgt daarmee voor een geborgen gevoel.

Tip: Leuke peuterbedjes shop je hier.

Vanaf wanneer in peuterbed?

Merk je dat je kind regelmatig uit zijn ledikant klimt? Het is niet alleen gevaarlijk als je kind uit zijn bed probeert te klimmen, het kan ook een teken zijn dat hij toe is aan meer ruimte en onafhankelijkheid. Een tweede op komst is voor sommige ouders ook een reden om over te stappen naar een groter bed. Meestal groeien kinderen zo vanaf hun tweede verjaardag uit hun ledikant en gaan ze over op een groter bed. Tot hoelang een kind in een peuterbed past, is afhankelijk van zijn lengte. De meeste kinderen stappen tussen hun vijfde en zevende over op een eenpersoonsbed.

Nog 4 tekenen waaraan je kunt merken dat je kind toe is aan een groter bed

Advertentie

Voordelen

Geborgen en veilig

Een peuterbed is 30 centimeter langer dan een ledikant en voelt dus niet meteen reusachtig aan voor je peuter. Naast geborgenheid, biedt een junior bed ook een beschermd gevoel. De meeste peuterbedden hebben een valhekje aan de zijkanten, zodat je kind ’s nachts niet zomaar zijn bed uit kan rollen. Ook is het bed lager zodat je kind er makkelijker zelf kan in- en uitstappen.

Ruimtebesparend

En peuterbed is kleiner en daardoor ruimtebesparend in de kinderkamer. Ideaal, want zo blijft er meer ruimte over om lekker te spelen. Ook handig als je peuter zijn slaapkamer moet delen met zijn broer of zus of wanneer er simpelweg geen ruimte is voor een groot kinderbed en je nog geen andere oplossing hebt gevonden. Heb je meer (opberg)ruimte nodig? Kies dan voor een peuterbed met lade.

Hoeveel moet een peuter eigenlijk slapen? Check dit handige slaapschema voor peuters.

Dekbed en dekbedovertrek peuterbed

Tot je kind twee jaar oud is, wordt het sterk afgeraden een dekbed te gebruiken. Zodra je kind de overstap maakt naar een peuterbed, is het tijd om afscheid te nemen van zijn slaapzak en een peuterdekbed aan te schaffen. Een dekbed van 120×150 cm past in een peuterbed of meegroeibed van 140 tot 160 cm lang. Koop hier ook een passend dekbedovertrek van 120×150 centimeter bij. Laat je peuter zelf zijn nieuwe dekbedovertrek uitkiezen, dat maakt de overgang naar een nieuw bed (nog) leuker. Je kunt er overigens ook voor kiezen om een normaal eenpersoonsdekbed te gebruiken. Deze gaat langer mee en je hoeft straks bij overstap op een normaal eenpersoonsbed geen nieuwe spullen aan te schaffen.

Advertentie

Lees ook: Vanaf welke leeftijd kan je kind veilig met een kussen slapen?

Matras peuterbed

Voor peuterbedden heb je twee formaten matrassen: een matras voor een meegroeibed, te verstellen van 120 tot 200 cm. En een peutermatras voor een junior bed: van 70 cm breed tot 140, 150 of 160 cm lang. Het aanbod matrassen voor een peuterbed is beperkt in vergelijking met matrassen voor een ledikant of eenpersoonsbed. De meeste baby- en kindermatrassen hebben een vulling van koudschuim, poly comfortschuim, traagschuim, pocketvering of een combinatie van verschillende materialen.

Meegroeibed

Vind je het zonde dat je kind na een paar jaar alweer uit zijn junior bed is gegroeid? Kies dan voor een meegroeibed. Dit bed is uittrekbaar naarmate je kind groeit. Hiervoor heb je ook een speciaal meegroeimatras nodig, dat eenvoudig kan worden verlengd naarmate je het bed verder uittrekt.

Cars peuterbed of bedhuisje

Peuterbedden worden steeds populairder, dus ook het aanbod aan modellen groeit. Populaire peuterbedden zijn het Ikea-peuterbed, Bopita-peuterbed en ook Leen Bakker en Wehkamp hebben leuke peuterbedden. Speur voor een goedkoop peuterbed Marktplaats eens af. Omdat peuterbedden maar een paar jaar meegaan, zijn ze vaak nog mooi voor een tweede ronde. Wil je iets anders? Wat dacht je van een Cars peuterbed of een bedhuisje?

Lees ook:

Redactioneel – Offer – Eindelijk een goede nachtrust

Numsy

Eindelijk een goede nachtrust

White Noise producten
Bekijk hier