
Peuterspeelgoed kopen: handige tips
Voor een verjaardag, de feestdagen of een vakantie, wat de gelegenheid ook is: je wilt peuterspeelgoed kopen. Maar wat is eigenlijk geschikt speelgoed voor een peuter? Waar moet het aan voldoen? Hier leuke tips!
Hoeveel peuterspeelgoed kopen?
Nederlandse kinderen hebben doorgaans te veel speelgoed. Terwijl meer zeker niet beter is: een kind heeft niet veel speelgoed nodig om zich te vermaken. Hoeveel speeltjes zijn genoeg? Volgens deskundigen kun je voor een dreumes tot twee jaar de regel aanhouden: een derde van zijn leeftijd in maanden. Een kind van 24 maanden heeft dus genoeg aan acht speeltjes. Heeft je kind meer speelgoed? Leg de rest dan eens uit het zicht (of in een andere kamer) en ruil de speeltjes waar je kind het minst mee speelt wekelijks om.
Bekijk ook: Dit zijn de leukste cadeaus voor kinderen van twee jaar volgens de redactie
Leeftijdsindicatie
De leeftijdsindicatie op de verpakking geeft informatie over de leeftijd waarvoor het speelgoed geschikt is. Voor een peuter is ander speelgoed geschikt dan voor een baby of kleuter, maar uiteraard ontwikkelt ieder kind zich op zijn eigen tempo. Misschien vindt je kind een speeltje dat eigenlijk voor een ouder of jonger kind bedoeld is juist heel interessant.
De leeftijdsaanduiding van spellen slaat vaak op de spelregels, maar die kun je vaak best aanpassen zodat ze simpeler worden. Zo kun je al memory spelen met je dreumes als je weinig kaartjes gebruikt. Uit verkoopcijfers blijkt zelfs dat speelgoed waarop ‘vanaf 4 jaar’ staat, het meest wordt gekocht voor driejarigen en nauwelijks meer voor vijfjarigen. Kijk dus vooral naar wat je kind leuk vindt.
Lees ook: top 10 bordspellen per leeftijd
Let wel goed op de veiligheid. Het symbool ‘niet geschikt voor kinderen jonger dan 3 jaar’ betekent dat het speelgoed gevaarlijk is voor kleine kinderen. Speelgoed dat kleine onderdelen of losse balletjes bevat, is gevaarlijk voor baby’s en peuters tot drie jaar. Kleine kinderen stoppen van alles in hun mond en kunnen stikken in een klein onderdeel. Ook speelgoed met touwtjes of koorden kan gevaarlijk zijn, omdat een kind dit om zijn nek kan krijgen. Maar de waarschuwing geldt ook voor producten waar een bepaalde chemische stof in zit, die gevaarlijk kan zijn voor kleine kinderen. Als je kind dat speelgoed in zijn mond stopt, kunnen er schadelijke stoffen vrijkomen.
Peuterspeelgoed uitproberen
Doordat je kind zich ontwikkelt, kan zijn interesse in speelgoed veranderen. Let op de reactie van je kind als hij bepaald speelgoed ziet of ermee speelt. Of probeer speelgoed dat je leuk lijkt voor je kind eerst uit voordat je het koopt. Misschien kun je het lenen van vrienden met kinderen, of kijk of er een speelotheek in de buurt is waar je lid van kunt worden.
Hoe lang een kind bepaald speelgoed leuk vindt, is moeilijk in te schatten. Dit kan onder invloed van vriendjes, rages en broers of zussen nogal wisselen. Maar vaak blijft speelgoed waarbij een kind zijn fantasie kan gebruiken en waar hij verschillende dingen mee kan doen, het langst interessant.
Wat voor type is je kind?
Sommige kinderen houden van actie en beweging. Die maak je blij met een bal, een loopfiets, een klimrek of andere actieve spelletjes. Of speelgoed waar een hoop mee gebeurt, zoals knipperende lampjes, bewegende onderdelen en geluidseffecten. Andere kinderen houden van ontdekken, dus van speelgoed met verschillende functies of dat je uit elkaar kunt halen. Of misschien houdt je kind van frummelen, zoals met voelboekjes, puzzels en stickers? Ook dit is een kwestie van uitproberen.
Lees ook: educatief speelgoed per leeftijd
Speelgoed categorieën
Speelgoed kun je grofweg indelen in vijf categorieën. Heeft je kind deze hele ‘schijf van vijf’ tot zijn beschikking, dan krijgt hij genoeg afwisseling. Dit zijn de categorieën:
- Creatief speelgoed, zonder spelregels of een eindresultaat dat je kind moet behalen. Denk aan stiften, verf en stickers, papier om te knippen. Oftewel: knutselen, verven, tekenen, kleien, schilderen.
- Constructief speelgoed, zoals lego, duplo, magneetblokken en blokken.
- Cognitief speelgoed, hierbij gaat het om kennisoverdracht. Zoals een telboekje, een puzzel met het alfabet,
- Sociaal speelgoed. Denk aan spelletjes die je kind samen met jou of met vriendjes kan doen, als domino, kwartet of memory. Maar ook bijvoorbeeld samen spelen met poppen en auto’s en verkleedspelletjes.
- Speelgoed om mee te bewegen en de motoriek te verbeteren, zoals een bal, springtouw, loopfiets of Wobbel, kralen rijgen, punniken.
Waaraan moet goed speelgoed voldoen?
Goed speelgoed maakt je peuter nieuwsgierig en daagt hem uit om er iets mee te doen. Zijn fantasie wordt geprikkeld, hij wil erdoor in actie komen, hij kan zijn gevoel ermee uitdrukken of er een verhaal mee vertellen. Het hoeft niet per se duidelijk te zijn wat je kind ermee moet doen: peuters vinden speelgoed dat veel aan hun fantasie en creativiteit overlaat vaak ook interessant. Zoals blokken in abstracte vormen.
Goed speelgoed ziet er aantrekkelijk uit, maar natuurlijk is het ook belangrijk dat het veilig is. Zo moet het materiaal waarvan het is gemaakt veilig zijn voor kinderen. Er mogen geen onderdelen kunnen afbreken, het mag niet splinteren en geen scherpe punten of randen hebben. Je peuter mag batterijen er niet zelf uit kunnen halen en er mogen geen kleine onderdelen bij of aan zitten die hij in zijn mond kan stoppen.
Tip! Controleer het speelgoed thuis regelmatig. Check of kleine onderdelen, bijvoorbeeld magneetjes of batterijen, nog goed vastzitten en afgeschermd zijn.
Duurzaam speelgoed
Al het speelgoed dat in Nederlandse speelgoedwinkels wordt verkocht, voldoet aan de veiligheidsnormen. Misschien vind je het ook belangrijk dat het speelgoed lang meegaat, zodat het niet te snel op de afvalberg belandt. Houten speelgoed is duurzamer en gaat meestal langer mee. Bij plastic speelgoed kun je letten op de kwaliteit. Verder is speelgoed met batterijen natuurlijk minder duurzaam. Maar ook speelsets die alleen leuk zijn als ze compleet zijn, zijn minder duurzaam. Want er raken geheid stukken kwijt. Dat speelgoed lang meegaat, betekent natuurlijk niet per se dat je kind het ook lang leuk blijft vinden. Maar wel dat je het kunt doorschuiven naar een broertje of zusje of de kringloop. Waar je zelf misschien wel weer een ‘nieuw’ favoriet speeltje voor jouw kind vindt!
Meer weten over de veiligheid van speelgoed? Lees dan dit artikel van Kinderveiligheid.nl
Bekijk de leukste cadeautips per leeftijd:
Bron: Kinderveiligheid.nl – Beeld: Shutterstock