Voor oudersExtra

Tweedehands cadeaus voor je kind? Dit zijn de do's & don'ts

 
Getty Images
Getty Images
 
Geschreven door:
Leestijd 4 minuten

Was vroeger spiksplinternieuw de standaard, tegenwoordig is het helemaal niet gek als iemand een tweedehands cadeau op zijn lijstje zet. Ook voor kinderen is tweedehands shoppen een goed idee – maar waar let je op? Hierbij een aantal tips.

Lees verder onder de advertentie

Tweedehands cadeaus, ja of nee?

Op ons Instagram-account @oudersvannu vroegen we of je tweedehands cadeaus aan je kind zou geven, en waarom wel of niet. 77 procent antwoordde met 'ja', 23 procent met 'nee'. Hierbij een greep uit de reacties van onze volgers.

Waarom wel?

'Beter voor portemonnee en milieu.'

'Het maakt kinderen niet uit of het nieuw of tweedehands is.'

Lees verder onder de advertentie

'Veel items kunnen nog prima een ronde mee!'

'Zeker de eerste jaren is het prima.'

'Soms kun je iets 'buiten budget' kopen in prima staat.'

Lees verder onder de advertentie

'Als het nog mooi en goed is, waarom niet?'

'Het leven is duur zat. Via Marktplaats kun je prachtig tweedehands speelgoed op de kop tikken.'

'Het wordt toch maar kort gebruikt.'

Lees verder onder de advertentie

'Je kind leren dat iets doorgegeven kan worden als je er klaar mee bent, vind ik een goed idee.'

'Duurzaam. Beter voor het klimaat. Er is al genoeg in de wereld :)'

Waarom niet?

'Hygiëne.'

Lees verder onder de advertentie

'Je weet nooit waar het vandaan komt.'

'Ze zijn maar één keer per jaar jarig, en als je iedere maand een beetje spaart kun je ze toch blij maken.'

Tips bij tweedehands cadeaus

Steeds meer ouders kiezen voor tweedehands speelgoed en cadeaus. Het is goedkoper, vaak nog in goede staat én je bent duurzaam bezig. Bovendien zijn websites als Marktplaats en Vinted heel gebruiksvriendelijk – en anders is een kringloopwinkel nooit ver weg. Waar moet je op letten als je tweedehands spullen en kleding koopt?

Lees verder onder de advertentie
  • Maak bewuste keuzes. Kies voor speelgoed waar je kind echt blij van wordt, en koop kleding die hij echt gaat dragen. Ontdek de cadeautips per leeftijd voor inspiratie.

  • Let op de staat. Het maakt jonge kinderen niet uit of iets nieuw of tweedehands is, maar je wilt niet iets geven dat er kapot of vies uitziet. Sommige dingen kun je beter helemaal niet tweedehands kopen, zoals kinderschoenen.

  • Kinderen vinden het krijgen en uitpakken van een cadeau vaak minstens zo leuk als het cadeau zelf. Zorg daarom dat het cadeau er leuk uitziet: pak het mooi in, eventueel met een lint eromheen of een kaartje erbij.

  • Wil je dat anderen een tweedehands cadeau voor je kind kopen? Stuur ze dan een specifieke link, bijvoorbeeld naar een item op Marktplaats of Vinted. Zo maak je het een stuk makkelijker voor hen.

  • Of wees juist niet specifiek, en zet bijvoorbeeld 'een kinderboek' of 'autootjes' op je lijstje. Wees dan ook niet te kritisch op wat ze meebrengen.

  • Je kunt een cadeau ook deels tweedehands, deels nieuw kopen. Zoals een poppenhuis: het huis zelf kun je prima tweedehands op de kop tikken, de poppen en meubeltjes kun je bijvoorbeeld wél nieuw kopen.

  • Zoek je iets specifieks? Vraag in je omgeving – vrienden, familie, buren, de sportclub – of iemand dat nog op zolder heeft liggen. Een rondje in je groepsapps kan zomaar wat moois opleveren.

  • Houd een cadeaula bij waarin je mooie vondsten verzamelt. Soms loop je op een Franse markt ineens tegen een perfect cadeau aan, maar heb je geen directe reden of persoon om het aan te geven. Een lade is de oplossing: altijd wat leuks bij de hand.

  • Goed om te weten: er zitten ook haken en ogen aan tweedehands kopen. Een tweedehands pakket uit Spanje laten overkomen is alsnog niet goed voor het milieu. En omdat tweedehands kleding goedkoper is, kopen we vaak meer dan we nodig hebben. Maak daarom bewuste keuzes en kies voor items van goede kwaliteit.

  • Loop ook eens binnen bij een lokale winkel of conceptstore. De producten zijn dan misschien niet tweedehands, maar vaak wel handgemaakt of van duurzame materialen. Zo steun je een kleine ondernemer – veel leuker dan iets bij een grote webshop bestellen.

  • Je kunt ook kinderspeelgoed huren, bijvoorbeeld bij een speelotheek. Niet zo geschikt voor een verjaardagscadeau natuurlijk – maar ook het overwegen waard.

  • Lees onze tips waar je mooie tweedehands kinderkleding, speelgoed en babyuitzet kunt kopen.

  • Puilt jullie huis al uit van het speelgoed? Je kunt je kind ook een ander cadeau geven, zoals een tijdschriftabonnement of een dagje weg.

Tweedehands kraamcadeaus

Ook bij de geboorte van een baby kun je om tweedehands cadeaus vragen. Hiervoor gelden dezelfde 'regels' – én je kunt nog wat creatiever zijn. Een baby heeft immers nog geen benul wat hij krijgt.

  • Je kunt op je geboortekaartje zetten dat je het liefst tweedehands cadeaus wilt, met eventueel een link naar een cadeaulijstje.

  • Of laat de keuze bij de gever – mocht je dan een cadeau krijgen wat je niet nodig hebt, dan kun jij het weer doorgeven aan iemand anders. Zo ben je óók circulair bezig.

  • Vraag in plaats van een cadeau een paar uur oppas. Zo kun jij iets leuks doen – of gewoon lekker bijslapen.

  • Vraag je bezoek om een maaltijd mee te nemen. Of, als het een goede vriend(in) is, de mogelijkheid om ter plekke voor je te koken en samen te eten. Praktisch en gezellig! Ook leuk om iemand aan te bieden.

Lees verder onder de advertentie