Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

App helpt zwangere vrouwen aan zitplek in openbaar vervoer

Het is wel zo netjes om in het openbaar vervoer voor een zwangere vrouw op te staan. Toch gebeurt dit lang niet altijd. Reden genoeg voor de Britse Hew Leith om daarom met een speciale app te komen.

Advertentie

Met de app ‘Babee on Board’ kunnen zwangere vrouwen een notificatie naar omstanders sturen met de vraag of ze even willen opstaan.’

Ervaring

Hew kwam vorig jaar op het idee, zo vertelt hij aan Mashable. ‘Ik zat in de metro naast een vrouw van 80. Terwijl ik met mijn neus in mijn smartphone zat, stond deze vrouw op voor een hoogzwangere vrouw. Ik voelde mij zo slecht, het was mij niet eens opgevallen dat er een zwangere vrouw stond.’ Nadat Hew uiteindelijk zijn stoel aan de oudere vrouw heeft afgestaan, besloot hij een oplossing te bedenken. Aan het einde van de rit had hij de app Babee on Board bedacht.

Notificatie

De app werkt met behulp van beacon-technologie, die via Bluetooth 4.0 berichten verstuurt en ontvangt. Dit werkt ook zonder een internetverbinding, zoals in de metro. Zodra een zwangere vrouw in een overvolle metro, tram of bus terecht komt, kan zij op de knop in de app duwen. Er wordt dan een notificatie gestuurd naar iedereen die zich binnen 5 meter bevindt die bluetooth aan heeft staan. Zo worden andere reizigers alert gemaakt en kunnen – als ze willen natuurlijk – plaatsmaken.

Andersom gebruiken

Voor een zwangere vrouw waarbij het niet direct zichtbaar is dat ze zwanger is, kan het soms nogal bezwaard voelen om te vragen of iemand zijn stoel wilt afstaan. De app biedt daarvoor een oplossing. Babee on board wordt momenteel in Londen getest en daarna wereldwijd uitgerold. Echt goedkoop is de app niet (4,97 euro), maar de opbrengst gaat volledig naar het goede doel.

Advertentie

Je kunt de app overigens ook andersom gebruiken: wil jij je stoel aanbieden in een volle metro of bus, maar is niet direct duidelijk of iemand dat nodig heeft? In zo’n geval kun je in de app een melding activeren waarmee je aangeeft dat jij wel op wilt staan. Deze optie is trouwens wel gratis.

Auteur: Erandi Godinez – Bron: Bright.nl