Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Moeder die uit coma ontwaakte door baby maakt het goed

De Amerikaanse Shelly Cawley belandde in een coma na een spoedkeizersnede. De kans dat ze de volgende ochtend zou halen was klein. Toch ontwaakte de moeder uiteindelijk uit haar coma, en dat allemaal dankzij haar baby. Nu een jaar later maken zowel Shelly als dochtertje het goed.

‘Als ik naar haar kijk denk ik aan de bijzondere band die we hebben,’ vertelt Shelly aan People. ‘Wanneer ze straks ouder is, kan ik haar vertellen dat ze mijn leven heeft gered.’

Advertentie

Coma

Een jaar geleden zag Shelly’s situatie er allesbehalve rooskleurig uit. Vlak nadat ze van een gezond dochtertje beviel, belandde de moeder in een coma. Volgens de artsen was de kans klein dat Shelly de volgende ochtend zou halen. Haar baby Rylan maakte het echter uitstekend en lag een paar verdiepingen lager rustig te slapen.

Huid-op-huidcontact

Dit bracht verpleegster Ashley Manus op een idee. ‘Wij zijn een groot voorstander van huid-op-huidcontact. Het is goed voor de moeder en baby. Het leek ons dan ook een goed idee om het in deze kritieke situatie eens te proberen.’ En dus werd baby Rylan op de borst van haar moeder gelegd. ‘Diep van binnen hoopte ik dat Shelly er nog steeds was en haar dochtertje kon voelen en horen, zodat haar moederinstinct ervoor zou kunnen zorgen dat ze ontwaakte’, verklaart de verpleegster tegenover People.

Kreetje

Rylan lag echter zo lekker bij haar moeder, dat ze geen geluid maakte en direct in slaap viel. Volgens Shelly’s man Jeremy deden ze er alles aan om de baby wakker te krijgen, Pas na 10 minuten ontwaakte de baby en slaakte ze een kreetje. Vanaf dat moment werd Shelly’s moeder instinct geprikkeld, ze kon de baby horen. Jeremy: ‘Het huilen zorgde ervoor dat Shelly weer begon te vechten, dankzij Riley had ik mijn vrouw weer terug.’

Wonder

Het zou nog een week duren voordat Shelly volledig uit haar coma was en haar baby voor de eerste keer kon vasthouden. Zowel moeder als dochter maken het inmiddels goed en zijn gezond. ‘Het is een wonder, er zijn geen andere woorden om dit te beschrijven,’ aldus verpleegster Manus.

Auteur: Erandi Godinez – Bron en foto: People.com