Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Opgezette enkels: wat kun je ertegen doen?

Staat bij jou ook de afdruk van je sok aan het einde van de dag in je onderbeen? Geen reden tot paniek, want veel zwangere vrouwen hebben last van opgezette voeten en enkels. Wat kun je ertegen doen?

Advertentie

Tijdens de zwangerschap zijn opgezette enkels en voeten een normaal verschijnsel. Dit komt doordat je veel vocht vasthoudt onder invloed van zwangerschapshormonen. Door deze hormonen verslapt de vaatwand.

Meerdere oorzaken

Ook neemt de hoeveelheid bloed in je lichaam toe en wordt de baarmoeder groter. De bloedstroom van de benen terug naar het hart gaat hierdoor minder soepel. Het bloed gaat zich vervolgens ophopen in de voeten, benen en enkels, wat kan leiden tot spataderen en het uittreden van vocht. Het vocht hoopt zich dan op in de weefsels.

Bloedsomloop verbeteren

Om ophoping van vocht tegen te gaan, zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de bloedsomloop te verbeteren:

  • Blijf tot aan het einde van je zwangerschap in beweging.
  • Leg je benen af en toe omhoog, zodat het bloed beter uit je benen terug omhoog kan stromen.
  • Als je ligt, ga dan op je linkerzij liggen. In deze houding is de druk die de baarmoeder op de aderen in het been uitoefent het laagst.
  • Drink veel water, hoe tegenstrijdig dat misschien ook klinkt. Dat helpt je lichaam vocht af te voeren.
  • Vermijd zout, zo veel mogelijk. Door veel zout te eten, houd je juist vocht vast.

Steunkousen

Als je erg veel last hebt van vocht en het met bovenstaande tips niet minder wordt, kun je ook altijd proberen om steunkousen te dragen. Misschien niet heel erg sexy, maar wel efficiënt.

Advertentie

Wanneer is het ernstig?

Mocht je plotseling opgezwollen enkels, handen of gezicht krijgen, neem dan contact op met je verloskundige of huisarts. Ook als je naast vocht vasthouden heftige hoofdpijn hebt. Dit kan wijzen op pre-eclampsie, een vorm van zwangerschapsvergiftiging.

Bron: BabyCenter