Ouxi biedt de minifatbike Cooryda C80 Pro Mini vanaf volgende maand te koop aan. De fatbike, voor het eerst opgemerkt door techsite Bright, heeft een verlaagd frame en kleinere wielen van 16 inch. De banden zijn echter net zo dik als een gewone fatbike, die daarmee een exacte kopie lijkt maar dan in zakformaat. De kinderversie kost ongeveer 900 euro en is, heel passend, verkrijgbaar in babyblauw en -roze.
Klein beginnen: Loopfiets kopen, tips plus het beste model per leeftijd
Voor kleinere bestuurders
Nederlandse verkopers lijken zich bewust van de gevoeligheid rond fatbikes voor kinderen. 'Geschikt voor de kleinere bestuurders', formuleert webshop E-Bike Drenthe voorzichtig op zijn Facebookpagina. Een andere verkoper noemt het 'een volwassen fatbike in compact formaat, geschikt voor personen vanaf 1,45 meter'. In het buitenland verbloemt men de intenties niet: Amerikaanse websites prijzen de fiets aan als 'ideaal voor tieners tussen de 10 en 14 jaar'.
Volgens de aanbieders voldoet de kinderfatbike aan alle geldende Europese regels: een elektromotor van 250 watt en een maximumsnelheid van 25 kilometer per uur. 'Volledig legaal en niet opvoerbaar', beklemtoont E-bike Drenthe op Facebook.
Die claim roept vragen op, gezien Ouxi's historie. De fabrikant is ook verantwoordelijk voor de veelbesproken Ouxi V8, waarvan er zeker 50.000 stuks in Nederland rondrijden. De EU bestempelde dit model in september als illegaal, omdat het een verkapte bromfiets is: de motor is in de praktijk driemaal krachtiger dan toegestaan.
Lees ook: Vanaf wanneer kun je veilig met je baby fietsen?
Veilig Verkeer Nederland is bezorgd
Veilig Verkeer Nederland reageert verontrust. 'Dit is nieuw voor ons, wij volgen deze ontwikkeling met argusogen', zegt VVN-woordvoerder Ingrid Wetser. Zij waarschuwt ouders nadrukkelijk om hun kinderen geen fatbike te geven. 'Kinderen van 10 jaar missen de vaardigheden voor veilige verkeersdeelname. Hun hersenen zijn niet voldoende ontwikkeld om verkeerssituaties bij hogere snelheden in te schatten.'
VVN wijst op het grote aantal ongelukken met fatbikes. Uit een recente telling op alle 83 spoedeisende hulpafdelingen in Nederland bleek dat de fatbike nog riskanter is dan al werd gedacht. In een week tijd belandden honderd bestuurders in het ziekenhuis.
Lees ook: Kon je op wachten: de fatbakfiets, een kruising tussen een elektrische bakfiets en een fatbike
De eigenaar van E-bike Drenthe ziet geen problemen. 'Het is aan de leverancier om zo'n versie wel of niet uit te brengen.' Zijn webwinkel heeft al de nodige exemplaren in voorraad. 'We hebben al meerdere aanvragen binnen', zegt hij kort. 'Ik moet nu echt verder, ik heb het druk.'