Luister ook naar onze podcast Miskraammonologen
Veel aanstaande ouders houden de zwangerschap de eerste drie maanden geheim omdat je in de eerste weken meer kans hebt op een miskraam. Mocht het misgaan, dan hoef je tenminste niet iedereen in te lichten, is de gedachte daarachter. Toch vinden veel mensen het ook moeilijk om hun verdriet voor zich te houden.
Lees ook: Wanneer vertel je dat je zwanger bent?
Droevig nieuws van Rianne Meijer
Zo deelt influencer Rianne Meijer via een bericht op Instagram dat ze afgelopen weekend een miskraam heeft gehad: 'Dit weekend kreeg ik een miskraam nadat ik 6 weken zwanger was. Ik kwam er vroeg achter dat ik zwanger was en wauw, wat was ik blij.' Rianne beschrijft dat ze er elke minuut van genoot en niet kon wachten om het nieuws te delen. 'Maar dit keer mocht het niet zo zijn. Ik wilde niet wachten met delen omdat het voor mezelf houden me nog verdrietiger maakt.'
Ook interessant: Miskraam verwerken: dit kan helpen
'Je bent niet alleen'
Rianne laat weten dat ze er met haar familie over heeft gepraat en zich daarna realiseerde dat ze veel vrouwen kent die dit ook hebben meegemaakt. 'Nadat ik er met familie over heb gesproken, realiseerde ik me hoeveel vrouwen dit meemaken. Het was fijn om te weten dat ik niet alleen ben en als je dit leest en je hier ook doorheen gaat: jij bent ook niet alleen, hoewel je dat misschien wel al weet.'
Lees verder onder de afbeelding
Vaker besproken
Rianne is niet de enige die op sociale media open is over haar ervaring. Steeds meer influencers delen hun ervaringen. Zo bleek Negin Mirsalehi zwanger te zijn na een moeilijke periode en posten Janne Schuijn en Nicole Huisman over hun zwangerschapstrajecten. Nicole zegt daarover: 'Bizar vind ik het hoe vaak ik daarin lees over vrouwen die hetzelfde meemaken. We zijn niet alleen en dit onderwerp mag besproken worden.'
Lees ook: Twee op de drie vrouwen hebben psychische klachten na een miskraam
Tips praten over een miskraam
Praten over een miskraam geeft lucht. Als je woorden geeft aan wat er door je heen gaat, kan de emotionele lading lichter worden. Dit zijn wat gesprekstips:
- 01.
Kies zorgvuldig met wie je er wel en niet over praat als je bang bent om gekwetst te worden. Bij wie voel je je veilig om alles te zeggen? Bij wie mag je huilen en boos zijn? Wie in je omgeving kan goed luisteren, zonder oordeel en zonder direct advies te geven?
- 02.
Je kunt dit ook aangeven: je hoeft alleen maar naar me te luisteren. Ik wil geen tips, ik wil mijn ei kwijt.
- 03.
Vind je het lastig om het onderwerp aan te snijden, dan kun je eerst een appje sturen: mag ik je even bellen, ik wil mijn hart luchten.
- 04.
Vraag gerust aan anderen om dezelfde termen als jij te gebruiken als het gaat over jouw ervaring.
- 05.
Niet elke stilte hoeft te worden gevuld met woorden. Weet je even niks te zeggen of zwijgt de ander? Benoem dat dat niet erg is: we kunnen ook even stil naast elkaar zitten/lopen en het laten bezinken.
- 06.
Het hoeft geen 'perfect gesprek' te zijn. Het is kwetsbaar en nieuw, jij zelf en degene met wie je praat mogen leren hoe je dat doet. Dat benoemen maakt het minder spannend.
- 07.
Praten kan opluchten, en tegelijkertijd vermoeiend zijn. Een kort gesprek is prima, geef het aan als het voor jou weer genoeg is. En zorg dat je daarna kunt uitrusten.
Misschien heb je iets gelezen of gehoord over vrouwencirkels en mannencirkels. Die zijn in opkomst en worden in steeds meer woonplaatsen georganiseerd rondom verschillende thema's, zoals rouw en verlies. De invulling verschilt, maar meestal is het een 'kringgesprek' begeleid door een coach. Het stilstaan bij jouw ervaring en horen wat anderen meemaken geeft herkenning en troost.
Beeld: GettyImages