'Bijna 70 procent van de kinderen tussen 9 en 12 jaar heeft weleens een naaktbeeld gezien online, blijkt uit onderzoek. De beelden die kinderen online en op tv zien zijn vaak niet realistisch. Kinderen zien perfecte lijven, stereotype en geseksualiseerde beelden en beschouwen dit als normaal.
Het zijn die beelden waarmee zij zichzelf vergelijken, omdat ze niet meer met leeftijdsgenootjes douchen, thuis vader of moeder niet langer naakt tegenkomen en alleen hun eigen lichaam kennen. Ze kunnen zich enkel vergelijken met perfecte lijven en ontwikkelen daardoor mogelijk een negatief zelfbeeld. Zeker als ze in de puberteit komen en onzeker zijn over hun lijf.
We zouden met zijn allen dus juist meer normaal bloot moeten tegenkomen in het dagelijks leven. Wat betekent dat er helemaal niks mis mee is om naakt door het huis te lopen, of samen met je kind in bad te gaan. Door samen te douchen, geef je hen juist mee dat alle lijven verschillend zijn.
Lees ook: Tips en verzorgingsproducten voor baby's met een droge of gevoelige huid
Onderbroek aan
Maar waardoor lijken we steeds preutser te worden? Het antwoord is simpel: we zien elkaar een stuk minder (vaak) bloot. Ja, wel online. Maar deze foto's hebben vaak een geseksualiseerde oorsprong. Educatief bloot of gewoon bloot wordt door de meeste sociale media gecensureerd.
Mobiele telefoons lijken een van de boosdoeners te zijn in dit verhaal. Mensen worden voorzichtiger. Er zijn minder vrouwen die topless zonnen op het strand, mensen kleden zich minder vaak om waar anderen bij zijn en ook op school gaat het anders dan vroeger.
Er gaat een onderbroek aan, of er wordt na de gym helemaal niet meer gedoucht. Door de angst dat iemand een foto van je maakt, en die tegen je kan gebruiken. Wat betekent dat kinderen steeds minder bloot zien en zich daardoor ook niet langer kunnen vergelijken met leeftijdsgenoten.
Lees ook: Zo ontwikkelt je kind een positief zelfbeeld
We worden conservatiever
Misschien wel hierdoor wordt bloot steeds vaker geseksualiseerd. Gewoon bloot wordt minder toegankelijk. En dat terwijl bloot op zichzelf natuurlijk helemaal niet seksueel is. Het lijkt erop dat sommige mensen conservatiever worden – en bloot als iets ongepast gaan zien.
Mensen laten zich hier meer over uit, vooral online. Waardoor het vaker ongepast kan worden gevonden, of voelen, om bloot te zijn in het bijzijn van je kind. En dat terwijl het voor kinderen juist goed is om te leren dat geslachtsdelen er allemaal anders uitzien. Zien ze enkel perfecte lichamen, dan kan dit zelfs schadelijk zijn. 'Zo zie ik er niet uit', denken ze dan wanneer zij naar zichzelf kijken.
Leeftijdsgrens bepaal je zelf
Heel normaal dus, om naakt te verschijnen in het bijzijn van je kind. Maar hangt daar dan ook een maximale leeftijd aan? Nee, is het antwoord. Je eigen normen en waarden, opvoeding, achtergrond, cultuur en religie spelen hier een rol in. Jij bepaalt dus zelf wat jij hiervan vindt.
Bovendien is die maximale leeftijd vooral afhankelijk van jouw kind. Vindt je kind het helemaal prima, dan is er niks mis met gewoon naakt thuis zijn, douchen of in bad gaan. Maar geeft je kind aan dat hij het niet zo prettig vindt, dan houd je hier rekening mee.
Geen probleem
Wanneer dit moment is, merk je vanzelf. Als je kind zich geneert voelt, wegkijkt of zegt dat het het niet wil, bijvoorbeeld. Loopt hij zelf ook naakt rond alsof het de normaalste zaak van de wereld is? Dan is er niks aan de hand. Gaat de badkamerdeur op slot en kleedt jouw kind zich liever om waar je niet bij bent? Daar geeft jouw kind daar diens grens aan
Deze grens verschilt per kind, ook al is de opvoeding hetzelfde. Laat vooral merken dat het geen probleem is, dat bloot zijn iets normaals is, maar dat je als jouw kind het onprettig vindt, hier rekening mee houdt.
Lees ook: De seksuele ontwikkeling van je kind (van baby tot tiener): welke fasen gaat je kind door?
Grenzen respecteren
Badder jij het liefst samen met jouw kind(eren), maar weet je niet hoe jij moet reageren wanneer jouw geslachtsdeel wordt aangeraakt tijdens een van deze baddersessies? Weet dan ook: dit is niks seksueels. Voor een kind is het alsof ze een arm of been aanraken, maar voor een ouder is dit anders. Jij bent degene die hier andere ervaringen mee heeft.
Wel is dit de perfecte gelegenheid om duidelijk je eigen grenzen aan te geven. Je zou bijvoorbeeld kunnen zeggen: 'Ik heb een penis, jij een vulva. Dat ziet er anders uit. Maar dit is van mij en dat mag je niet aanraken. Jouw geslachtsdeel is van jou en daar mag ook niemand aan komen. Alleen je ouders of arts wanneer ze je verzorgen, maar verder mogen ze je niet aanraken. Jouw lijf is van jou en jij mag beslissen wie daar wel of niet aan komt'.
Jij geeft op deze manier niet alleen jouw eigen grens aan, maar leert ook jouw kind dat hij zijn eigen grenzen aan mag geven. Dit kan al op jonge leeftijd, wanneer je peuter aan jouw borsten zit bijvoorbeeld. Leer hen de grenzen van anderen te respecteren.
Lees ook: Seksuele voorlichting geven aan je kind, zo pak je dat aan
Iedereen is verschillend
Vind je het zelf niet prettig om bloot te zijn in het bijzijn van je kind, dan moet je dit ook niet doen. Wel is het slim om in dit geval jouw kind te vertellen dat sommige mensen in bepaalde situaties bloot zijn, en wanneer het wel of niet gepast is. Je kunt, wanneer je dit lastig vindt, bijvoorbeeld ook boekjes met jouw kinderen lezen over dit onderwerp.
Zo heb je genoeg prentenboeken waarin verschillende tekeningen van verschillende lichamen worden weergegeven. Zo geef jij jouw kind bovendien de boodschap mee dat iedereen er verschillend uitziet en hij zelf ook uniek en mooi is.
Zelf beslissen
Loop jij thuis naakt rond, dan leer je jouw kinderen automatisch al het verschil tussen het lichaam van kinderen en volwassenen en, als er een vader en moeder zijn, zien ze ook de verschillen tussen het geslacht. Ook dan kun je alsnog het gesprek met jouw kinderen aangaan.
Ouders zijn vaak bang dat wanneer ze met hun kinderen praten over dit soort onderwerpen, kinderen ook eerder beginnen aan hun eigen seksualiteit. Maar je helpt je kinderen juist beter te communiceren en hun grenzen aangeven. Op deze manier kunnen ze in de toekomst juist zelf beter beslissen wat ze willen, en wanneer ze dit willen.'
Boekentips over het menselijk lichaam