Voor oudersNieuws

Vierling geboren in Nijmegen: dit zijn de grootste uitdagingen volgens (ervarings)deskundigen

 
Getty Images
Getty Images
 
Leestijd 4 minuten

In het Radboudumc in Nijmegen kwam vorige week een vierling ter wereld. Hoe bijzonder is dat en wat doe je als je ineens ouders van vier baby's bent? Ontwikkelingspsycholoog Coks Feenstra, gespecialiseerd in twee- en meerlingen, vertelt in De Gelderlander wat de uitdagingen zijn.

Lees verder onder de advertentie

'Haha', schrijft een vader. '24 luiers per dag, 168 luiers per week, 722 luiers per maand.' Onder de nieuwsberichten over de vierling die deze week geboren werd in het Radboudumc in Nijmegen hebben ouders die weten hoe het voelt om letterlijk handen tekort te komen, elkaar snel gevonden.

Hoe vlug zo'n kliko uitpuilt, is absoluut indrukwekkend, maar een van je minste zorgen, blijkt uit hun gelukwensen en geruststellingen aan de ouders van de nieuwe vierling. 'Het eerste jaar was zeker druk', schrijft een moeder van een drieling, elf jaar geleden geboren in het Utrechtse Wilhelmina Kinderziekenhuis. 'Maar we zeiden ook wel eens tegen elkaar: anderen zijn drukker met één.'

Lees ook: Zo groot is de kans om zwanger te raken van een meerling

Lees verder onder de advertentie

Hechter dan gewone broers en zussen

Is dat echt zo? 'De opvoeding is erg pittig', zegt Coks Feenstra, ontwikkelingspsychoog en gespecialiseerd in twee- en drielingen. 'Deze kinderen zijn hecht met elkaar. Hechter dan gewone broers en zussen. 'Die van mij zitten ook dicht op elkaar', zeggen mensen soms, maar dit is toch echt anders.'

Want: 'Deze kinderen hebben elkaar al zo veel gevoeld en gehoord voordat ze geboren worden. Ze kennen elkaars ademhaling. Gehoor is een van de eerste zintuigen die je ontwikkelt'.

De cijfers over drie- en vierlingen

Een meerling is bijzonder: 1 op de 4700 geboorten in Nederland is een drie- of vierling. Dat blijkt uit cijfers van de Sociale Verzekeringsbank uit 2016. In Nederland worden ongeveer 160.000 kinderen per jaar geboren.

Lees verder onder de advertentie

De kans op een vierling is wereldwijd 1 op 500.000, blijkt uit onderzoek. De kans op een eeneiige vierling is nog kleiner: 1 op 11 miljoen, aldus het Nederlands Tweeling Register. De laatste keer dat in Nederland een vierling werd geboren, is tien jaar geleden in Utrecht: vier meisjes, beter bekend als de 'Bathmen-4'.

Dat hoor ik vaak van ouders: ‘Ik kom er gewoon niet tussen’

Coks Feenstra ontwikkelingspsycholoog, gespecialiseerd in twee- en drielingen

Eenmaal op de wereld, blijven de twee- en meerlingen een hechte eenheid, vertelt Feenstra. 'Dat zie je bijvoorbeeld als van een drieling eentje thuis blijft omdat hij ziek is, de andere twee op het kinderdagverblijf ook uit hun hum zijn. Dan voelen ze zich gewoon niet compleet.'

Wie heeft wat nodig?

De twee- of meerling is een eenheid ín het gezin. Een waar machtsblok tegenover hun ouders bij wie de tong sinds hun geboorte op de schoenen hangt. En dat is volgens Feenstra zwaar: 'Eenlingen weten: als ik huil, dan krijg ik aandacht van mama. Twee- en meerlingen doen elkaar in alles na. Huilt er eentje, dan huilt de rest. Maar wie heeft op dat moment écht iets nodig en wat precies? Daar kom je wel uit, maar hierom moeten ouders van twee- en meerlingen veel strenger zijn dan andere ouders.'

Lees verder onder de advertentie

Ze doen elkaar in alles na. Huilt er eentje, dan huilt de rest, maar wie heeft echt wat nodig op dat moment en wat precies?

Coks Feenstra ontwikkelingspsycholoog en gespecialiseerd in twee- en drielingen

Als die ouders überhaupt goed in beeld zijn, want twee- en meerlingen kunnen drukker met elkaar zijn dan met hun ouders, legt Feenstra uit. 'Dat hoor ik vaak van ouders: 'Ik kom er gewoon niet tussen'.'

Een band opbouwen

Die waanzinnige logistiek, flesjes, luiers, aankleden, dat gaat in één moeite door, anders 'verzuipen' de ouders. Hun grootste uitdaging is iets anders: 'Met elk kind individueel een band opbouwen. Elk kind apart goed zien om te weten wat zijn behoeftes zijn, want het zijn niet dezelfde kinderen'.

Feenstra is zich als ontwikkelingspsycholoog sinds 1995 steeds meer gaan verdiepen in twee- en drielingen. Ze is de auteur van Het grote tweelingenboek, dat in 2009 in Nederland verscheen, en het boek Tweelingen en school. In haar praktijk helpt ze ouders van twee- en meerlingen met vragen over de opvoeding en school. Feenstra, die in Spanje woont, geeft overal ter wereld lezingen en is betrokken bij de Nederlandse Vereniging Ouders van Meerlingen.

Lees verder onder de advertentie

Zelfs zeslingen en een achtling kwamen ter wereld

Meerlingen komen niet vaak voor en zijn zeldzaam. Ongeveer 15 van de 1000 zwangerschappen in Nederland is een tweelingzwangerschap. Hier een paar bijzondere meerlingen:

Een drieling is al bijzonder, een vierling komt nog minder voor, een vijfling is een zeldzaamheid, maar een zesling baren komt bijna nooit voor. Zo zette een Poolse vrouw in 2019 een zesling op de wereld.

Een Australische vrouw kreeg een vijfling in 2017. Haar vijf baby's kwamen in slechts enkele minuten met behulp van een keizersnede ter wereld.

Ook was het de vraag of er een recordaantal meerling werd geboren in Zuid-Afrika. Daar zou een vrouw in verwachting zijn van een tienling. Later bleek dit niet waar te zijn.

Een echtpaar in Nigeria kreeg een zesling na zeventien jaar proberen. Drie jongens en drie meisjes. Een unicum voor het ziekenhuis.

En 'Octomom', moeder van achtling, heeft na in totaal veertien kinderen nu ook een kleinkind. Octomom, zo werd Natalie Suleman in 2009 in de media genoemd toen zij moeder van maar liefst een achtling werd. De acht werden via een keizersnede na een ivf-behandeling geboren, zes jongens en twee meisjes.