Mijn favoriete dag van het jaar was lange tijd de dag waarop de wintertijd begint. Die ene dag in het jaar waarop je wakker wordt, en even schrikt: heb je je nou verslapen? Vervolgens kijk je op de wekker, en realiseer je je dat je nog een heel uur mag blijven liggen. Je draait je om, sluit je ogen, en pakt nog zestig minuten extra welverdiende rust. Ik keek daar ieder jaar reikhalzend naar uit - al vanaf (of misschien: juist vanaf) de eerste dag van de zomertijd.
Lees ook: Wendy is een tikkiemoeder: 'Niet iedere ouder heeft zin en tijd om overal aan mee te helpen'
Fabrieksinstelling
Wékenlang kon ik genieten van die kleine kick in de ochtend. Dat fijne uitslaapgevoel, dat langzaam wegebde, tot het moment dat ik voor dat jaar weer gewend was aan de wintertijd. Ook na de gewenning waren de wintertijdmaanden mijn favoriete maanden. Geen moeite met opstaan, geen moeite met op tijd naar bed gaan.
Mijn theorie is dat mensen die in de wintertijd geboren zijn, de wintertijd als defaultmodus hebben. Dat de fabrieksinstelling van je lijf daarop ingesteld staat en dat op die manier te verklaren valt waarom ik al mijn hele leven tijdens de zomer extreem veel moeite heb met de ochtenden.
Lees ook: 8 gouden tips van ouders die slim omgaan met de wintertijd
Tuurlijk mam
Mijn liefde voor de eerste dag van de wintertijd kwam helaas tot een abrupt einde toen ik mijn dochter kreeg. Degene die bedacht heeft dat de klok twee keer per jaar omgezet moet worden, had vermoedelijk geen klein kind in huis. Leg het concept 'wintertijd' maar eens uit aan een vroeg wakkere peuter die denkt dat één minuut drie tellen duurt, vraagt of het morgen gisteren is, en denkt dat mama 14 jaar is.
'Morgen mag je een uur extra in bed blijven liggen lieverd.' 'Tuurlijk mam, komt voor de bakker' - zei geen peuter ooit.
De dag waarop de wintertijd ingaat is een vreselijke dag waarop alle ouders van jonge kinderen met de handen in het haar zitten. Waar ga je je kind zo vroeg op de dag (en voor je gevoel: nog midden in de nacht) in hemelsnaam mee vermaken?
Lees ook: Slaaptips en producten voor een soepele overgang naar de wintertijd
Kom-niet-uit-bedtrainers
Vorig jaar bedacht ik dat een slaaptrainer een goed idee zou zijn. We vonden een fantastisch exemplaar: geen klok, maar een zachte knuffel waarvan het buikje groen wordt als Mea uit bed mag. Ze negeert dat lampje alleen volkomen. Regelmatig komt ze om half zes 's ochtends enthousiast vertellen dat het buikje van de beer nog steeds rood is.
Vanaf deze zondag doet ze dat om half vijf.
(Geheel terzijde, maar waarom die dingen 'slaaptrainers' heten is me een raadsel. Een beetje marketeer zou adviseren om ze kom-niet-uit-bedtrainers te noemen. Dan zouden ze als zoete broodjes over de toonbank gaan.)
Lees ook: Getest: de beste slaaptrainers van 2024
Steunbetuiging
Ik wens alle ouders veel succes de komende weken. We kunnen dit. Wellicht helpt het om om te denken. Zie het bijvoorbeeld als een extra uur van die kostbare tijd met je kleine, dat je zomaar cadeau krijgt. En: misschien lukt het nu wél om je kind voor acht uur in schone kleren, met gepoetste tanden én gekamde haren bij de opvang of school te krijgen.
Ik wil mijn steun betuigen aan alle ouders met een kind waarvan de fabrieksinstelling op 5 uur 's ochtends zomertijd ingesteld staat. Omdenken is in dat geval lastig, maar er is wel perspectief: over slechts zes maanden schiet de klok weer terug in hun defaultmodus.
Ik had niet gedacht dit ooit te zeggen, maar: ik kijk nu alweer uit naar de zomertijd.
Meer columns van Wendy lezen? Dat kan hier.