Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
baby jaren 70

50x populaire babynamen uit de jaren '70 die klaar zijn voor een comeback

De namen die in de jaren ’70 vaak werden gekozen door kersverse ouders, staan allang niet meer in de lijstjes met populaire babynamen. Toch zijn sommige van die namen verrassend leuk en het zou dan ook zomaar kunnen dat ze weer ‘hot’ worden. En anders heb je in elk geval een originele naam te pakken voor je kind.

Advertentie

Jongensnamen

 1. Johan
  Johannes is verwant aan de Griekse naam Ioannes en betekent ‘Jahweh is genadig’ of ook wel ‘Johanan of Yochanan’ of ‘de door God begenadigde’ in het Hebreeuws. Voornamen die zijn afgeleid van Johannes – en die wat gangbaarder zijn – zijn onder andere Johan, Joan, Yohan, Jonas, Jon, Joost, Hans en Han.
 2. Jan
  De voornaam Jan komt in het Nieuwe Testament van de Bijbel vaak voor. In de jaren ’70 liepen er heel wat ‘Jannen’ rond in Nederland en inmiddels zie je de naam weer steeds vaker voorbij komen.
 3. Marcel
  Marcel is een Franse naam voor jongens. De betekenis is: ‘hamer, krijger, strijdlustig’. Een naam die anno nu weer prima zou kunnen!
 4. Marco
  Marco is een van oorsprong Italiaanse naam en is afgeleid van Marcus. Het betekent ‘God van de oorlog’.
 5. Richard
  De naam Richard is voor een echte alfaman. Het betekent namelijk ‘machtig’ en ‘sterk’.
 6. Hendrik
  Hendrik is een van oorsprong Germaanse naam en betekent ‘heerser van woonplaats of erf’.
 7. Rik
  Hendrikus klinkt natuurlijk erg ouderwets. Sommige ouders kozen daarom liever voor de afkorting Rik.
 8. Robert
  Robert is een naam die je begin 21e eeuw nog regelmatig hoort en is bedoeld voor echte sterren. Robert betekent iets als ‘eer’, ‘roem’, ‘groots’, ‘briljant’, ‘faam’ en ‘stralend’. Er ligt nogal wat druk op dus met deze naam…
 9. Jeroen
  Ook Jeroen hoor je anno 2021 nog regelmatig voorbijkomen. Het betekent ‘heilig’ en is een van de populairste modenamen van de twintigste eeuw, en dan met namen in de jaren ’70.
 10. Edwin
  Edwin is naam voor een echte miljonair-to-be. Het betekent namelijk ‘rijke vriend’ of ‘vriend van het erfgoed’.
 11. Peter
  Peter is afgeleid van de Latijnse naam Petrus, die weer is afgeleid van het Griekse petros dat ‘rots’ betekent. Het staat symbool voor vastheid en betrouwbaarheid.
 12. Ronald
  Ronald is een Schotse jongensnaam die ‘de goede heerser’, ‘koninklijke heerser’ en ‘die door zijn raad heerst’ betekent. Eén ding is duidelijk: deze naam is voor een geboren leider.
 13. Patrick
  Patrick is de mannelijke variant van Patricia of Patty. De naam stamt af van het Latijnse Patricus, wat ‘iemand van adel’ betekent.
 14. Willem
  De naam Willem is van Germaanse oorsprong. Het is een variant van de naam Wilhelm. Wil betekent ‘de wil’, ‘het willen’, ‘het streven’, en helm betekent ‘bedekker, beschermer’. Bij Willem voel je je dus altijd veilig.
 15. Pieter
  Pieter is een Nederlandse vorm van Petrus, dat is afgeleid van het Griekse woord petros, dat rots betekent. Pieter werd en wordt vaak afgekort tot Piet.
 16. René
  René is een christelijke voornaam. De naam René is van Franse oorsprong en is afgeleid an het Latijnse ‘Renatus’ dat ‘wedergeboren’ betekent.
 17. Michel
  Michel is een Franse naam en een afgeleide van Michaël. Michael betekent in het Hebreeuws ‘wie is als God?’.
 18. Erik
  Erik is een Scandinavische voornaam. Het eerste deel van de naam zou afgeleid zijn van ‘eer’ of ‘roem’. Het tweede deel van de naam betekent ‘rijk’ en ‘machtig’.
 19. Marinus of Marien
  Marinus is een naam voor echte zeeliefhebbers. Het is namelijk afgeleid van het Latijnse mare, wat ‘zee’ betekent.
 20. Anton
  De naam Antonius werd door kruistochten in het Westen populair. Het is namelijk afgeleid van een Romeinse familienaam. De betekenis is waarschijnlijk ‘de onschatbare’. Je kunt ook voor de kortere versie ‘Anton’ gaan, die wat minder klassiek is.
 21. Alexander
  De jongensnaam Alexander komt oorspronkelijk uit het Grieks. Het is een naam voor een echte held, het betekent namelijk ‘de beschermer’ of ‘de afweerder der mannen’.
 22. Martijn
  De naam Martinus is een verkleinvorm van Martius, een Latijnse naam die ‘van Mars’ betekent. Dat klinkt buitenaardselijker dan bedoeld: Mars is de Romeinse god van de oorlog. Ga voor Martin als je ‘m iets moderner wil.
 23. Erwin
  Erwin is een naam voor echte waterratten. Het betekent namelijk ‘vriend van de zee’. Een hartstikke leuke naam om ook anno nu aan je zoon te geven.
 24. Dennis
  De naam Dennis is afgeleid van het mooie Dionysius. Deze naam is weer een afgeleide van Dionysos, de Oud-Griekse god van de extase, de landbouw, de vruchtbaarheid, de natuur en de wijn. Een veelzijdige naam!
 25. Paul
  Paul is de Nederlandse vorm van de Latijnse naam Paulus of Paullus met als betekenis ‘klein, gering, bescheiden’. De apostel Paulus was een belangrijke leider van de vroege christelijke kerk.
 26. Mark
  Mark is een afgeleide van het Latijnse Marcus. Vermoedelijk komt de naam van Mars, de god van de oorlog.

Meisjesnamen

 1. Monique
  Hoe populair Monique was in de 70’s, zo snel is die populariteit daarna weer gedaald. De Griekse naam heeft alleen niet zo’n gezellige betekenis. De naam Monique betekent namelijk ‘alleen’.
 2. Esther
  De naam Esther heeft meerdere mooie betekenissen. Namelijk ‘lieflijke’, ‘jonkvrouw’ en ‘ster’.
 3. Sandra
  In de jaren ’70 was Sandra heel populair. Het heeft een stoere betekenis: ‘de beschermer’ en ‘het ware leger’.
 4. Ingrid
  Ingrid is een voornaam van Scandinavische oorsprong. Het eerste deel van de naam, ing, komt van de naam van de stamgod der Inguaeonen. Het tweede deel is waarschijnlijk Oudnoors voor ‘schoon’.
 5. Jolanda
  Het ontstaan van de naam Jolanda is niet helemaal duidelijk. Mogelijk is het een vorm van de oud-Franse naam Violante, die van het Latijnse viola (kleur violet) is afgeleid. Maar Jolanda zou ook een Germaanse oorsprong kunnen hebben.
 6. Yvonne
  Yvonne betekent ‘boogschutter’, ‘leven’, ’taxusboom’. Het is van oorsprong een Franse en Germaanse naam en is een vrouwelijke variant van de namen ‘Yves’ en ‘Ivo’.
 7. Karin
  Karin betekent ‘rein’ of ‘puur’. De naam Karin is afgeleid van de naam ‘Catharina’, wat – zoals hierboven staat – ‘rein’ of ‘zuiver’ betekent.
 8. Bianca
  Bianca  betekent ‘met witte haren, eerlijk’. De naam Bianca wordt het vaakst gegeven aan Italiaanse meisjes. De naam is afgeleid van Blanca: een gelatiniseerde naam die oorspronkelijk afstamt van het Germaanse ‘blankas’.
 9. Astrid
  Astrid is een naam waar verschillende verhalen over zijn wat betreft de oorsprong. Het zou een Griekse meisjesnaam met de liefdevolle betekenis ‘als een ster, liefde’ zijn. Maar ook wordt er gezegd dat het een Scandinavische naam van oorsprong is met als betekenis ‘goddelijke schoonheid’.
 10. Saskia
  De naam Saskia is waarschijnlijk afkomstig uit Duitsland. De naam Saskia betekent in het Saksisch zoiets als ‘mes’ of ‘kort zwaard’. In combinatie met het Latijnse saxum, zou de naam verwijzen naar ‘stenen mes’. Voor pittige tantes dus, deze naam. 😉
 11. Miranda
  De meisjesnaam Miranda is voor echte diva’s als we de betekenis mogen geloven. De naam zou namelijk ‘zij die bewonderd moet worden’ betekenen. De naam komt oorspronkelijk uit het Latijn.
 12. Patricia
  De naam Patricia wordt tegenwoordig een stuk minder vaak gegeven dan in de jaren ’70, maar kan prima in de eenentwintige eeuw! Het is afgeleid van Patricius: een Latijnse jongensnaam die ‘patriciër, patricisch, adellijk’ betekent. De mannelijke variant is Patrick.
 13. Petra
  Petra is de moderne versie van Petronella. Petronella is afgeleid van Petronilla, in het Latijn een vrouwelijke verkleinvorm van Petronius: de naam van een Romeinse familie.
 14. Nicole
  Nicole is de vrouwelijke – en moderne – variant van Nicolaas. De naam Nicolaas is afgeleid van het Griekse nikè, wat ‘overwinning’ betekent en laos, wat ‘volk’ betekent. Oftewel: overwinnaar van het volk.
 15. Linda
  Ook Linda werd vroeger vaak gegeven aan meisjes en zul je geregeld voorbij hebben horen komen. Tijd om de naam uit het stof te halen! De herkomst van de naam Linda is ietwat onzeker, maar het zou uit Spanje komen en afgeleid zijn van lindo wat ‘mooi’ betekent.
 16. Sylvia
  Sylvia of Silvia heeft een Latijnse oorsprong en is afgeleid van het Latijnse woord silva wat ‘uit het woud’ of ‘uit het bos’ betekent. Andere varianten van de naam zijn Sylvie en Silvie.
 17. Angelique
  De naam Angelique is afgeleid van Angela. Angela stamt weer af van het Griekse woord ‘angelos’ of ‘angelikos’, dat ‘engel, boodschapper van God’ of ‘van een engel, aan een engel gelijk’ betekent.
 18. Diana
  De mooie, klassieke naam Diana is een Latijnse naam voor meisjes die verwijst naar de godin van de jacht. De betekenis ervan is ‘goddelijk, nobel’.
 19. Claudia
  Ook Claudia hoorde je vroeger regelmatig voorbijkomen. De oorsprong van de naam ligt in de Romeinse naam Claudius. De betekenis is wat minder charmant, namelijk ‘lam’ of ‘kreupel’.
 20. Anita
  Anita is afgeleid van het populairdere Anna. Anna of Anne is een Hebreeuwse meisjesnaam die ‘lieflijke’ of ‘genade, begenadigde’ betekent.
 21. Mirjam
  Mirjam is een Bijbels personage en is de dochter van Amram en Jochebed en de zuster van Mozes en Aäron. Mirjam is sterk verwant aan de populaire naam Maria, wat ‘zee’ betekent.
 22. Alexandra
  Alexandra is de vrouwelijke vorm van Alexander. Alexander is dan weer de Latijnse vorm van de Griekse naam Alexandros met als betekenis ‘afweerder van mannen, beschermer’.
 23. Daniëlle
  Danielle is afgeleid van het mannelijke Daniël. Het Hebreeuwse Daniël betekent ‘mijn rechter is God’. De naam wordt vaak aan Amerikaanse meisjes gegeven.
 24. Judith
  Judith is afgeleid van het Hebreeuwse Jehudith met als betekenis ‘vrouw uit Judea’, in de Bijbelse tijd het woongebied van de Joden.

Nog meer nameninspiratie uit het verleden:
80x populaire babynamen uit de jaren ’80 die klaar zijn voor een comeback
20x babynamen uit de jaren ’90 die klaar zijn voor een comeback
19x babynamen uit de jaren ’50 die klaar zijn voor een comeback

Ouders van Nu product – Baby Scheurkalender

Baby Scheurkalender

€ 14,99
Shop nu