Goedkope babyspullen

Budgettips voor de babyuitzet

Als je zwanger bent, moet er van alles gekocht worden voor je baby. Leuk natuurlijk, maar ook killing voor je bankrekening. Tenzij je een beetje creatief denkt. Check hier onze tips voor goedkope babyspullen.

Babyuitzet: wat heb je nodig?

Een babykamer, kinderwagen, kleding en een box. Het is een flinke waslijst. Wat je allemaal nodig hebt voor je baby, vind je in deze complete babyuitzetlijst.

Budgettips babyuitzet

Geld gaat het je hoe dan ook kosten. Je kunt het zo duur maken als je zelf wilt, maar dat hoeft natuurlijk niet. Gelukkig heb je een deel van de kosten voor de babyspullen zelf in de hand.

1. Besparen op meubels

Een compleet ingerichte babykamer kan je nieuw aanschaffen, maar het hoeft niet. Want: hoe leuk is het om Marktplaats af te struinen, op zoek naar te gekke, originele meubels? Als je goed zoekt, vind je hier, of bij de kringloopwinkel, de leukste tweedehands spullen om de babykamer mee te vullen. Zo nodig kun je ze zelf opknappen om ze meer eigen te maken.

Dubbelcheck tweedehands meubels op veiligheid

Omdat baby's alles in hun mond stoppen, bijvoorbeeld de rand van het bedje, is het verstandig om te controleren of tweedehands meubels geverfd zijn met een kindvriendelijke verf (bijvoorbeeld verf op acrylbasis). Controleer ook op losse schroeven, splinters en spijkers.

tip

Vergeet trouwens niet rond te vragen bij familie of vrienden of zij niet wat spullen voor jou hebben liggen. Bedenk altijd van te voren of je iets echt nodig hebt. In elke kast kunnen spullen van de baby opgeborgen worden. Soms is er ook nog wel een plank leeg te maken in een kast in jouw slaapkamer en heb je voldoende aan wat plankjes in de babykamer.

Heb je een heel klein budget?

Koop dan een ledikant in plaats van een wieg. De meeste baby’s groeien al snel uit de wieg en met een ledikant kan je kind lange tijd vooruit. Ook een commode is niet per se nodig. Verschonen op bed of op een tafel met een verschoonkussen gaat ook prima!

tip

2. Besparen op muurdecoratie

Wil je die witte muur in de babykamer wat opvrolijken, denk dan eens aan eigen gemaakte muurschilderingen. Ben je niet helemaal overtuigd van je eigen creativiteit, vraag dan eens rond in je kennissenkring. Ook kun je op Marktplaats voor weinig sjablonen of leuke stickers kopen, om op de muur plakken.

3. Besparen op babykleding

De eerste weken en maanden groeien baby’s enorm snel. Al die lieve pakjes zijn dus al snel te klein, maar niet versleten. Dat geldt in veel gevallen dan ook voor babykleding die je vindt op Marktplaats, mist het niet ook is gedragen door broertjes en zusjes. Het is even zoeken, maar soms vind je de mooiste setjes. Waar met een beetje geluk het prijskaartje zelfs nog aan zit. Ook organiseren bekende merken regelmatig sample sales. Ze ruimen in het voor- en najaar hun samples en andere restanten op door middel van zo’n sale. Hier kun je nieuwe kleding op de kop tikken voor weinig.

Sample sales zoeken

Google op sample sales bij jou in de buurt of meld je aan bij We love sample sales.

tip

4. Besparen op speelgoed

Pasgeboren baby’s spelen nog niet, maar na een paar weken kunnen ze vaak wel reageren op (primaire) kleuren en op geluid. Een mobiel boven de wieg en een muziekdoosje zijn vaak het eerste ‘speelgoed’. En ook dat hoeft niet duur te zijn. Op rommelmarkten, de vrijmarkt op Koningsdag of in de kringloopwinkel vind je ze vaak al voor een paar euro. Terwijl de nieuwwaarde van veel producten behoorlijk hoog is. Hetzelfde geldt straks voor een hobbelpaard, een loopfietsje of kinderboeken.

Kijk op Facebook

Hier vind je verschillende ruil- en weggeefpagina’s in jouw regio. Hier kun je gericht om spullen vragen en worden veel producten gratis aangeboden.

tip

5. Besparen op babyschoenen

Stoere Nike’s in maat 14 of roze Adidas sneakers in maat 15, als je ze ziet ben je verkocht. Geweldig om te krijgen als kraamcadeau, maar koop ze zelf niet. Ze staan leuk op een plankje in de babykamer, maar zijn geen succes aan de voeten van je baby. Reken maar dat ze binnen no time weer op de grond liggen of op straat. Bovendien: na de zoveelste verschoonbeurt trek je ze echt niet meer bij je baby aan. Schoenen of babyslofjes zijn pas echt nodig als je kind gaat staan of gaat lopen.

6. Besparen op verzorgingsproducten

De meeste verzorgingsproducten zal je, vanwege de hygiëne, zelf nieuw moeten en willen aanschaffen. Denk bijvoorbeeld aan spenen, flesjes en een thermometer. Huismerken zijn vaak net zo goed (of soms zelfs beter!) als dure bekende merken, dus ook hier valt te besparen. Sommige producten zoals een babybadje of Tummy Tub, kruiken en bijbehorende kruikzakken kan je prima lenen. Controleer wel goed of de kruiken niet lekken. Als ze lekken kun je er een nieuwe dop bij kopen. Het is belangrijk dat je nooit op veiligheid bespaart.

7. Besparen op autostoel of kinderwagen

Hoewel je een kinderwagen prima tweedehands kunt aanschaffen, geldt dat voor een autostoel niet altijd. Een autostoeltje moet voldoen aan strenge veiligheidseisen. Bovendien kun je niet met zekerheid zeggen of het autostoeltje betrokken is geweest bij een ongeval of beschadigd is, waardoor het niet meer veilig is. Daarom is het verstandig om een autostoel nieuw aan te schaffen. Je kunt natuurlijk wél van bekenden een autostoeltje lenen als je hem weinig gebruikt en je weet wat er mee is gebeurd.

Laat je niet beïnvloeden door verkopers bij de aanschaf. Natuurlijk wil je dat je kind veilig wordt vervoerd en veilig slaapt, maar zorg dat je altijd je gezonde verstand gebruikt. Ga niet op adviezen van gehaaide verkopers af. Twijfel je, vraag dan advies bij een onafhankelijke organisatie of persoon, zoals de kraamhulp, de verloskundige of het consultatiebureau.

DIY (Do It Yourself)

Ben je een beetje handig, dan zijn er ook dingen die je zelf kunt maken in plaats van kopen. Kruip achter de naaimachine voor:

  • de gordijnen in de babykamer
  • een deken of lakentje voor in de wieg of kinderwagen
  • leuke babybroekjes gemaakt van een hippe stof
  • een tof muziekmobiel van vilt

Op internet vind je heel veel verschillende stijlen van weblogs met leuke DIY projecten.

Vraag ’t als kraamcadeau

Op sommige dingen wil je niet besparen, maar eigenlijk zijn ze te duur voor jouw portemonnee. Denk in zo’n geval eens aan de (aanstaande) opa’s en oma’s. Vaak vinden zij het leuk om een belangrijk en groot item als de kinderwagen cadeau te doen.

Spullen die je niet (per se) direct na de geboorte van je baby nodig hebt, zoals een wipstoeltje of box, kun je vragen als kraamcadeau. Je kunt het kraambezoek ook een cadeaukaart of envelopje vragen, zodat je lekker zelf kunt gaan shoppen als je weer op de been bent.

Vergelijk prijzen online

Vaak zijn producten in webshops goedkoper dan in een fysieke winkel. Ook kunnen de prijzen per webshop verschillen, terwijl het om hetzelfde product gaat. Er zijn verschillende websites waar je online de prijzen van verschillende winkels kan vergelijken. Handig, want zo kun je gelijk zien waar jouw product het goedkoopst is.

Kostenplaatje

Tijdens je zwangerschap is het handig om te inventariseren hoeveel je straks maandelijks extra kwijt bent als de baby er is. De aanschaf van luiers, kunstvoeding (als je geen borstvoeding geeft) en bijvoorbeeld billendoekjes brengen maandelijks een hoop extra kosten met zich mee. Door de kosten per maand te budgetteren, krijg je een hoop grip op je financiële situatie. Tip: budgeteer de kosten wel een beetje ruim, zodat je nog speling hebt.