Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
gender reveal

Gender reveal: het geslacht van je baby bekendmaken

Nu de babyshower helemaal is ingeburgerd in Nederland, is de volgende trend uit Amerika overgewaaid: de gender reveal. Met een gender reveal onthullen aanstaande ouders op een originele manier het geslacht van hun ongeboren kind.

Advertentie

Wat is een gender reveal?

In Nederland is het nog niet gebruikelijk, maar in Amerika maken veel aanstaande ouders er graag een officieel moment van: het onthullen van het geslacht van hun ongeboren baby, ook wel de gender reveal. Dit doen ze door een gender reveal video te maken of door het organiseren van een gender reveal party.

Gender reveal party

Bij een gender reveal party zijn, anders dan bij een babyshower, beide aanstaande ouders aanwezig. Ze organiseren dit feestje zelf (is dus geen verrassing) en kunnen uitnodigen wie ze willen. Meestal wordt ervoor gekozen de mensen uit te nodigen die het dichtst bij hen staan, zoals familie en beste vrienden. Maar wil jij ook je collega’s en buren uitnodigen? Doe wat je wil, het is jullie gender reveal feestje.

Lees ook: Zo organiseer je een originele babyshower

Zo organiseer je een gender reveal party

Met deze checklist mis je niets bij de organisatie van het feest.

 1. Gasten: bedenk wie je wilt uitnodigen en vraag adressen op (ook handig voor de geboortekaartjes straks).
 2. Ontwerp een uitnodiging en verstuur deze per post (of per mail, whatsapp, wat voor jullie het beste werkt).
 3. Bedenk of jullie het geslacht van de baby zelf al willen weten voor jullie gasten komen of dat jullie zelf ook verrast willen worden.
 4. Wat voor soort reveal willen jullie? Bedenk wat je wil en bestel de benodigde materialen op tijd.
 5. Spellen: haal ook voor de spelletjes alle benodigdheden in huis
 6. Je kunt ervoor kiezen je gasten een goodiebag mee te geven, met bijvoorbeeld snoepjes in de kleur van het geslacht.
 7. Bedenk goed of je hulp nodig hebt bij de organisatie of tijdens het feest zelf. Schakel op tijd hulp in van moeders, vrienden of buren. Je bent zwanger, neem niet te veel hooi op je vork.

Gender reveal taart

Het belangrijkste moment op een gender reveal is de bekendmaking van het geslacht. Dat wordt vaak gedaan door middel van een taart. Een gender reveal taart ziet er aan de buitenkant heel normaal uit, maar als-ie door de aanstaande ouders wordt aangesneden tijdens het feest, wordt de vulling zichtbaar en verklapt de kleur het geslacht van de baby: roze voor een meisje en blauw voor een jongen.

Advertentie

Gender reveal taart bestellen

Als jullie als ouders al op de hoogte zijn van het geslacht van de baby, weet je wat voor taart je moet bestellen. Maar willen jullie jezelf ook laten verrassen zullen jullie het anders moeten aanpakken.

Veel aanstaande ouders laten bij de twintigwekenecho (of, als je heel nieuwsgierig bent, bij een geslachtsbepalende echo bij vijftien weken) het geslacht van hun ongeboren kind op een briefje schrijven. Dit briefje gaat in een envelop die ze aan de bakker geven. De bakker maakt, aan de hand van het geslacht dat op het papiertje staat, een geglazuurde taart met een roze of blauwe vulling.

Gender reveal spellen

Je kunt ook spelletjes en activiteiten organiseren voor een gender reveal, zoals deze:

 • Geslacht raden: zorg voor blauwe en roze wasknijpers of buttons en laat je gasten bij binnenkomst een keuze maken: denken ze dat het een jongetje of een meisje wordt? Of vraag ze of ze zich in het roze of blauw gekleed naar het feest komen. De gasten die het goed hadden, krijgen aan het eind van de party iets lekkers mee naar huis.
 • Naam raden: laat je gasten de naam van de baby  raden. Extra moeilijk natuurlijk, als ze nog niet eens weten wat het geslacht wordt. Ben je er zelf nog niet uit? Helemaal handig, misschien doe je nog wat inspiratie op.
 • Ballonnen prikken: hang het huis vol met ballonnen. In één van de ballonnen zit de roze of blauwe confetti. De gast die deze ballon lekprikt wint een prijs.

Gender reveal decoratie

De meeste gender reveal party’s zijn aangekleed met de kleuren roze en blauw. Denk aan ballonnen, slingers, vlaggetjes, maar ook (borrel)hapjes in deze kleuren. Ook kun je voor roze en blauw (plastic) bestek en bordjes zorgen. Mocht je het leuk vinden kun je ook de echo van de baby ergens (ingelijst) neerzetten.

Advertentie

Overige gender reveal ideeën

De onthulling door middel van een taart komt het meest voor, maar een gender reveal kan ook anders:

 • Gender reveal ballon laten knappen: er zijn speciale gender reveal ballonnen te koop. Ze zijn er in verschillende maten van klein (voor elke gast één) tot heel groot. In de ballon zit roze of blauwe confetti. Als je ’m laat knallen, weet iedereen in één klap of je een meisje of jongen verwacht.
 • Gender reveal confettikanon: de speciale gender reveal confettikanonnen houden je nog even in spanning tot je ’m laat afgaan en je aan de kleur confetti ziet of het een jongen of een meisje wordt. Als je er twee in huis haalt, kunnen jij en je partner ’m op hetzelfde moment laten afgaan.
 • Gender reveal cupcakes: laat in plaats van één grote taart, een heleboel cupcakes maken met roze of blauwe vulling. Geef iedereen er een, maar vergeet er niet bij te zeggen dat er niet vast gesnoept mag worden tot jullie het startsein geven.
 • Gender reveal piñata: je kunt een piñata (een in allerlei vormen verkrijgbare figuur van papier-maché) laten vullen met roze of blauwe snoepjes die eruit vallen als er heel hard op wordt geslagen. Het liefst door iemand met een blinddoek om, zoals de aanstaande vader en/of moeder. Succes verzekerd.

Meer gender reveal inspiratie nodig? Deze ideeën maken de onthulling nog spannender.

Nog meer gender reveal inspiratie

Instagram, Pinterest en YouTube staat vol met gekke, mooie en bijzondere foto’s en video’s. Wij zetten hier onze gender reveal favorieten voor je op een rij:

Een bericht gedeeld door Gender Reveal Videos™ | Baby (@genderrevealvideos) op

Ouders van Nu product – Van baby tot peuter

Alles over de ontwikkeling in de eerste 18 maanden

€27,50
Bestel nu