ZwangerBevalling

Handig: checklist voor het kraampakket

 
kraampakket Getty Images
Getty Images
 
Geschreven door:
Leestijd 5 minuten

In het kraampakket zit van alles wat je nodig hebt bij je bevalling en in de kraamweek. Wat zit er allemaal in? En wat als je geen pakket van de zorgverzekering krijgt, maar er zelf één moet kopen? Hier vind je een checklist voor het kraampakket.

(Medisch) beoordeeld door:
kraamzorg de waarden
Kraamzorg de Waarden
Kraamzorg
Lees verder onder de advertentie

Wat is een kraampakket?

Een kraampakket is een pakket met medische artikelen en verzorgingsartikelen die je nodig hebt bij je bevalling en in de kraamweek. Van matrasbeschermers tot kraamverband. De artikelen zijn belangrijk voor de hygiëne en voor de verzorging van jou en je pasgeboren baby. Of je nu thuis gaat bevallen of in het ziekenhuis, je hebt altijd een kraampakket nodig.

Lees ook: De bevalling, wat kun je verwachten?

Kraampakket via de zorgverzekering

Een kraampakket zit niet in de basisverzekering, maar als je aanvullend verzekerd bent, krijg je het meestal vergoed. Als je aan je zorgverzekeraar hebt doorgegeven dat je zwanger bent, krijg je het vanzelf thuisgestuurd. Je kunt het kraampakket bijvoorbeeld aanvragen als je ook de kraamzorg regelt, dan vergeet je het niet. Zorg in elk geval dat je je kraampakket uiterlijk zes weken voor de uitgerekende datum in huis hebt.

Lees verder onder de advertentie

Tip: Kraamzorg regelen doe je zo

Zelf een kraampakket kopen

Krijg je het kraampakket niet vergoed door je zorgverzekering? Dan kun je het zelf kopen bij de apotheek, sommige drogisten of online, bijvoorbeeld via Bol.com, Thuiszorgwinkel.nl of Verloskundeshop.nl. De inhoud en prijs kunnen nogal verschillen per kraampakket. Het is dus de moeite waard om even te kijken wat er allemaal in een duur, uitgebreid ('luxe') kraampakket zit en of je dit echt nodig hebt. Om een voorbeeld te noemen: een speciale spoelfles om jezelf mee schoon te spoelen als je gaat plassen na de bevalling. Hiervoor kun je ook een waterkan, petfles of bidon voor gebruiken, die je al thuis hebt staan.

De artikelen uit een kraampakket kun je natuurlijk ook los kopen, maar in een pakket ben je waarschijnlijk goedkoper uit. Vanaf ongeveer 30 euro heb je een kraampakket met de minimale benodigdheden.

Lees verder onder de advertentie

Checklist kraampakket

De inhoud van een kraampakket kan per aanbieder hier en daar verschillen. Maar deze producten moet je in ieder geval in huis hebben:

  • Matrasbeschermer – om je matras te beschermen vanaf 37 weken, mochten je vliezen breken.

  • Kraammatras – om je matras te beschermen tijdens de bevalling.

  • Onderleggers/celstof matjes – hygiënische, vocht opnemende matjes voor tijdens de bevalling en de verzorging in de kraamweek. Wat kun je verwachten van de kraamweek?

  • Kraamverband – groot, extra absorberend maandverband voor de eerste dagen na de bevalling, als je nog veel bloed en vocht verliest. Lees hier meer over vloeien na de bevalling.

  • Maandverband + zakjes voor het weggooien van maandverband.

  • Netbroekjes/stretchbroekjes – elastische broekjes om het kraamverband in te doen.

  • Zigzagwatten – om eventuele vaginale wondjes mee te desinfecteren.

  • Steriele gaasjes – voor wondverzorging.

  • Digitale thermometer (geen oorthermometer). Check hier wat een geschikte thermometer is.

  • Flesje alcohol 70% – om mee te ontsmetten.

  • Desinfecterende handzeep.

  • Navelklem of cordring – om het navelstompje van de baby mee af te klemmen na het doorknippen van de navelstreng.

Meer lezen: Zo verzorg je de navel van een pasgeboren baby

Lees verder onder de advertentie

Navelklem of cordring?

Bij het doorknippen van de navelstreng krijgt je baby een plastic navelklem op het navelstompje, om te voorkomen dat er bloed uit loopt. In plaats van een navelklem kun je ook een cordring aantreffen in het kraampakket. Dit is een klein rubberen ringetje, dat als een elastiekje om het navelstompje wordt geschoven. Het voordeel van de cordring is dat je baby hem niet voelt zitten. Ook is hij is makkelijker schoon te houden dan een navelklem, en kan er bij het uitkleden geen rompertje achter blijven haken.

Als er geen cordring in je kraampakket zit, kun je hem zelf kopen voor een paar euro. Via Google vind je verschillende webshops die ze aanbieden. Of vraag je verloskundige ernaar: sommige praktijken delen ze uit of nemen ze mee naar de bevalling.

Thuis bevallen: wat moet je regelen?

Als je thuis wilt bevallen, moet je bed op klossen staan (ook als je in het ziekenhuis gaat bevallen, trouwens). En naast het kraampakket moet je ook een aantal andere items in huis halen. Lees hier: alles wat je moet regelen bij een thuisbevalling.

Lees verder onder de advertentie

Kraampakket bij een ziekenhuisbevalling

Ook als je in het ziekenhuis gaat bevallen, heb je een kraampakket nodig. Je hoeft het kraampakket alleen niet mee te nemen naar het ziekenhuis. De artikelen die tijdens en na de bevalling nodig zijn, zijn in het ziekenhuis voorhanden. Je zult bij een ziekenhuisbevalling dus ook niet alle artikelen uit het kraampakket gebruiken. Toch moet je ze wel in huis hebben, voor het geval je baby ongepland thuis wordt geboren.

Natuurlijk kraampakket

Als je voor je baby en jezelf het liefst milieuvriendelijke, gifvrije producten wilt gebruiken, kun je ook een natuurlijk kraampakket kopen. Bijvoorbeeld van Dalalou (ook te koop bij Ekoplaza), Natalis of Pure Start. Dit is wel wat duurder dan een gewoon kraampakket: rond de 55 euro voor een basispakket. In deze uitgebreidere natuurlijke kraampakketten zitten ook artikelen die je in gewone kraampakketten niet vindt, zoals kruidenthee voor na de bevalling en heilwol voor rode babybilletjes.

Lees ook: Alles over het herstel na de bevalling

Lees verder onder de advertentie

Artikelen uit het kraampakket over? Niet weggooien!

Heb je een deel van je kraampakket over, bijvoorbeeld omdat je in het ziekenhuis bent bevallen? In onder meer Afrika, India, Zuid-Amerika en Oost-Europa kunnen ze dat heel goed gebruiken om de hygiëne bij bevallingen te verbeteren. Stichting Baby Hope zamelt door het hele land kraammaterialen in en zorgt dat ze op de juiste plek terechtkomen. Door jouw ongebruikte spullen te doneren help je andere kersverse moeders en baby's.

Lees ook: Checklist: 'de laatste loodjes' wat moet je nog regelen?

Bron: Deverloskundige.nl

Lees verder onder de advertentie