BabyVierde trimester

Bloedverlies (vloeien) na de bevalling: hier wil je op letten

Getty Images
Getty Images
Leestijd 7 minuten
(Medisch) beoordeeld door:
Lees verder onder de advertentie

Na de geboorte van je baby verlies je nog een tijdje bloed, wondvocht en weefsel via je vagina. Dat is heel normaal. Je baarmoeder moet herstellen van de zwangerschap en de bevalling, en zich klaarmaken voor de eerste menstruatie. Vloeien gebeurt na een vaginale bevalling, maar ook na een keizersnede heb je bloedverlies.

Oorzaak van bloedverlies na de bevalling

De oorzaak van het vloeien? Na de geboorte van je baby laat de placenta los en die komt ook naar buiten (de nageboorte). Op de plek waar de placenta vastzat aan de baarmoederwand, zit hierna een wond. Doordat de baarmoeder goed doorbloed is, bloedt deze wond meer dan andere plekken van je lichaam. Gelukkig geneest deze wond redelijk snel. Door het krimpen van de baarmoeder gaan de bloedvaatjes dicht, waardoor het bloedverlies na de bevalling vanzelf minder wordt.

Heb je stolsels na de bevalling?

Het is dus niet gek dat je in de eerste dagen na de bevalling bloedverlies hebt. Dat komt ook doordat het baarmoederslijmvlies wordt afgestoten. Dit is bloederig weefsel (ook wel lochia genoemd) in helderrood bloed. Er kunnen ook vrij grote stolsels in zitten, soms zo groot als een tennisbal.

Lees verder onder de advertentie

Vooral als je een tijdje hebt gelegen, kun je daarna opeens zo'n stolsel verliezen, bijvoorbeeld als je naar de wc gaat. Stolsels na de bevalling is heel normaal. Vertrouw je het niet, omdat je erg veel bloed en/of meerdere grote stolsels achter elkaar verliest? Vertel het aan je kraamverzorgende of neem contact op met je verloskundige.

Meer lezen: Zo verloopt het herstel na een keizersnede

Hoe lang heb je bloedverlies na de bevalling?

Het vloeien na de bevalling kan zes weken duren, maar het kan ook al eerder over zijn. Gemiddeld stopt het bloeden na drie tot vier weken. Een paar dagen na de bevalling wordt het al minder; het lijkt dan meer op een normale menstruatie.

Lees verder onder de advertentie

Ook neemt de hoeveelheid stolsels af. Tijdens de kraamtijd controleert je kraamverzorgster dagelijks de baarmoeder en vraagt ze naar het bloedverlies. Zo houdt ze in de gaten of het normaal verloopt en ze houdt de verloskundige op de hoogte.

Tip: Hier bestel je alle soorten en maten maandverband voor na de bevalling

Vloeien na bevalling, welke kleur?

De kleur van het vocht dat je verliest, verandert geleidelijk aan van helderrood naar roodbruin. Uiteindelijk verlies je vaak alleen nog wat lichtroze wondvocht, dit kan ook geel zijn.

Lees verder onder de advertentie

Lees ook: Ontzwangeren na de bevalling: wat kun je allemaal verwachten?

Wat kun je doen bij (veel) bloedverlies?

Vloeien na de bevalling hoort erbij. Het is zelfs belangrijk dat het gebeurt: je baarmoeder maakt zichzelf op deze manier schoon en bereidt zich voor op een nieuwe menstruatiecyclus.

De eerste dagen heb je speciaal kraamverband nodig om te voorkomen dat je doorlekt. Dit is extra groot en dik maandverband en zit in je kraampakket. Als het bloedverlies minder wordt, kun je gewoon maandverband gebruiken.

Lees verder onder de advertentie

Het geven van borstvoeding kan het samentrekken van de baarmoeder stimuleren. De afvoer van het baarmoederslijmvlies kan dan sneller gaan, waardoor het bloedverlies eerder afneemt. Verder is het een kwestie van geduld. Je baarmoeder heeft tijd nodig om te herstellen.

Wanneer menstruatie na bevalling?

Hoewel het bloedverlies na zes weken over hoort te zijn, kan het (met name als je borstvoeding geeft) soms wel een jaar duren voordat je weer gaat menstrueren. Maar let op: je bent vóór die eerste menstruatie al wel vruchtbaar.

Lees ook: Alles over de eerste menstruatie na de bevalling

Lees verder onder de advertentie

Wat mag je niet doen zolang je vloeit?

Zolang je vloeit, is er meer kans op een infectie van de baarmoeder. Je mag daarom niet in bad en geen tampons gebruiken tot het vloeien is gestopt. Ook seks met penetratie wordt afgeraden als je nog vloeit.

Wacht ook minimaal zes weken met sporten, zodat de wond in je baarmoeder helemaal is genezen. Wel kun je voorzichtig – als je lijf het toelaat – beginnen met het trainen van je bekkenbodemspieren. Eet gezond en probeer genoeg rust te pakken, dit ondersteunt het herstel van je lichaam.

Lees ook: Pijn bij seks na de bevalling: dit moet je weten

Lees verder onder de advertentie

Stinkt het bloedverlies na de bevalling?

De geur van bloedverlies is moeilijk te omschrijven, maar ruikt over het algemeen een beetje zoetig en weëig. Het kan ook de typische geur van wondvocht hebben. Als het bloedverlies erg sterk of vies begint te ruiken, kan er sprake zijn van een infectie.

Een infectie kan onder meer ontstaan door een bacterie, of doordat een stukje van de placenta in je baarmoeder is achtergebleven. Bel daarom altijd je verloskundige of huisarts als het bloedverlies na de bevalling stinkt, en zeker als je ook koorts krijgt. Een baarmoederontsteking kan ernstig verlopen en moet daarom snel worden behandeld.

Heb je meer bloedverlies na beweging?

Hoeveel bloed je verliest, verschilt per vrouw. Het kan gedurende de dag veranderen en het vloeien wordt vaak heviger als je meer beweegt. Als je eerst een paar dagen in bed hebt doorgebracht en daarna voor het eerst de trap afgaat, of voor het eerst een rondje buiten loopt, kun je bijvoorbeeld opeens meer bloed verliezen.

Lees verder onder de advertentie

Ook kun je ineens meer vloeien nadat er een stolsel naar buiten is gekomen. Het opgehoopte bloed dat erachter zat, komt dan in één keer mee. Hoewel je daarvan kunt schrikken, is dit meestal geen overmatig bloedverlies.

Lees ook: Wanneer kun je weer sporten na een bevalling?

Wanneer de huisarts of verloskundige bellen?

In de kraamweek controleert de kraamverzorgende dagelijks de stand van de baarmoeder en het bloedverlies. Maak je je zorgen over de hoeveelheid bloedverlies of blijf je langer hevig vloeien na de bevalling, bel dan de verloskundige of huisarts. Zij kunnen controleren of er sprake is van abnormaal bloedverlies. Doe dit in elk geval in de volgende gevallen:

Lees verder onder de advertentie
  • Als het bloed helderrood blijft.

  • Als je erg veel bloed verliest.

  • Als het na een paar dagen niet minder wordt.

  • Als het na een week erger wordt.

  • Als het plotseling helemaal stopt.

  • Als het langer dan zes weken duurt.

  • Als je koorts krijgt en/of het bloedverlies stinkt.

  • Als het vloeien na de bevalling was gestopt, en weer is begonnen.

Abnormaal bloedverlies: wat nu?

Het is over het algemeen normaal als je iedere drie uur je maandverband moet verschonen. Moet je vaker je maandverband verschonen, dan kan je overmatig bloedverlies hebben. Dit is vaak moeilijk om zelf te beoordelen. Je kraamverzorgende, een verpleegkundige, verloskundige of de huisarts kan controleren of er sprake is van abnormaal bloedverlies.

Abnormaal bloedverlies kan verschillende oorzaken hebben:

Lees verder onder de advertentie
  • Een deel van de placenta is achtergebleven, waardoor de baarmoeder niet goed kan samentrekken en de bloedvaatjes blijven bloeden.

  • De baarmoeder trekt niet goed samen door een te lage spierspanning (atonie). Dit komt soms voor na een langdurige bevalling en/of de geboorte van een erg grote baby of een meerling.

  • Een scheurtje of knip is niet goed gehecht.

  • Er is een infectie in of rond de baarmoeder (de kans hierop is groter na een keizersnede/kunstverlossing).

Zeldzame oorzaken zijn:

  • Beschadiging van de baarmoedermond.

  • Een vleesboom.

  • Afwijkende bloedstolling.

Behandeling bij abnormaal bloedverlies na de bevalling

De verloskundige of huisarts voelt aan je buik hoe hoog de baarmoeder zit en hoe de spierspanning is. Soms is het nodig om via een eendenbek in je vagina te kijken of de baarmoedermond openstaat. Als er meer onderzoek nodig is, word je doorverwezen naar de gynaecoloog. Die kan bloedonderzoek laten doen en een echo van je baarmoeder maken, om te kijken welke behandeling nodig is.

Achtergebleven placentaresten moeten op de operatiekamer worden verwijderd. Dit gebeurt onder narcose of met een ruggenprik. Soms is daarna nog curettage nodig. Bij een ontsteking krijg je ook antibiotica. Als het bloedverlies door een niet goed gehechte scheur of knip komt, word je opnieuw gehecht. Trekt de baarmoeder niet goed samen, dan krijg je hier een aantal dagen medicijnen voor.

Bloedstollingsproblemen?

Meld het tijdens de zwangerschap bij de verloskundige als er in je familie bloedstollingsproblemen voorkomen, als je bloedverdunners slikt en als je na een eerdere bevalling te veel bloed bent verloren. Het bloedverlies wordt dan extra in de gaten gehouden na de bevalling. Is dit niet het geval, zie het vloeien dan vooral niet als iets zorgelijks, maar als een normaal onderdeel van het krijgen van een baby. Je lichaam doet wat nodig is om daarvan te herstellen.

Lees ook: 6 weetjes over de vagina na de bevalling

Bronnen: De Verloskundige