Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Huisdieren wurgslang

Ellany heeft een wurgslang. En het is haar beste vriend

Al sinds ze drie weken oud is, is Ellany (2,5) helemaal weg van reptielen. Haar vader Patrick (27) vindt het prachtig: hij en zijn vrouw Kitty (33) zijn zelf ook reptiel-fanaten.

Advertentie

Rondleiding

Als je bij Ellany op bezoek komt, geeft ze je het liefst meteen een rondleiding. ‘Deze, deze,’ roept ze enthousiast, terwijl ze aan je arm trekt en wijst naar de hoek van de woonkamer. Glimmend van trots laat ze zien wat daar staat: tien terrariums, op elkaar gestapeld.

Dikke vrienden

Een voor een laat Ellany zien wie erin wonen: Simba de steppevaraan, Clyde de baardagaam, Mojo de luipaardgekko en Haze en Zorgoe de Griekse landschildpadden. Ze is met allemaal dikke vrienden. Maar het dikst is ze met Sari, die in het laatste terrarium woont. En Sari is geen schildpad of hagedis: Sari is een koningspython.

Goed knuffelen

Knuffelen, aaien, kusjes geven: Ellany doet het allemaal met haar Sari. Haar favoriete moment is als Sari om haar nek mag liggen. Dan kan ze haar pas echt goed knuffelen. Vader Patrick haalt hem uit het terrarium en blijft vlak naast haar staan. Het kan Ellany niet lang genoeg duren. Als haar vader na een tijdje voorstelt om Sari weer terug te leggen, moet ze huilen. Nu alweer afscheid nemen? Ze vond het net zo gezellig.

Niet knijpen

Ellany mag hem zelf terugleggen. Ze weet precies hoe: niet knijpen en zachtjes met haar hand onder Sari’s kinnetje, zodat hij voorzichtig weer zijn bak in kan glijden. ‘Doei Sari, slaap lekker,’ brabbelt ze, terwijl ze toekijkt hoe haar lievelingsdier zich weer oprolt tot een bal.

Advertentie

Kalme wurgslang

Vader Patrick zou het liefst een stoere gifslang willen, maar zo lang Ellany jong is, haalt hij niets giftigs in huis. Sari heeft hij speciaal voor Ellany uitgezocht. Hij is een wurgslang, maar volgens haar vader is hij heel kalm. Zelfs als Ellany als overenthousiaste peuter soms iets te hard knijpt of Sari bij zijn kopje grijpt, geeft de slang geen kik.

Reptielenliefde

Ellany’s liefde voor reptielen begon al toen ze drie weken was. Terwijl ze in de box lag, sprong er weleens een baardagaam op haar buik. Ze kreeg meteen een big smile op haar gezicht. En als ze moe of chagrijnig is, dan kunnen de Griekse landschildpadden haar altijd weer opvrolijken. Maar zo verliefd als ze op Sari is, dat is ze op nog geen ander reptiel geweest.

Dood muisje

Zo’n bijzonder huisdier heeft natuurlijk ook een bijzonder dieet. Vertel Ellany wat: dapper als ze is helpt ze gewoon mee met voeren. Een dood muisje aan een tang, en dan een beetje schudden zodat het net lijkt alsof-ie nog beweegt. ‘Papa kijk, eten!’ roept ze, terwijl ze vrolijk toekijkt hoe haar Sari geniet van zijn maaltijd.

Hamster op het menu

Sari is nu nog klein (precies negen dagen ouder dan Ellany), maar als hij groter is, zal hij ook groter voedsel eten. Zoals de andere koningspythons die vader Patrick heeft. Die eten al hamsters, kuikens of ratten. Bang is Ellany niet. Ze ziet dit al vanaf haar babytijd. Dat is toch gewoon hoe de natuur werkt?

Advertentie

Dit artikel is eerder verschenen in Ouders van Nu Magazine. Interview: Maartje Schouwstra. Fotografie: Kim Krijnen.

Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Redactioneel – Offer – Opvoedboeken

Opvoedboeken

Antwoord op al je vragen
Vind je hier