Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
zwangere vrouw drinkt geen alcohol en beïnvloedt gezichtsvorm daarmee niet
door

Alcohol gedronken voor de zwangerschap? Dan krijgt je baby mogelijk een wipneus

Vrouwen die alcohol drinken tot drie maanden voordat ze zwanger worden, krijgen vaker een kind met een wipneus. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC.

Advertentie

Alcohol drinken vlak vóórdat je zwanger wordt, beïnvloedt wellicht de gezichtsvorm van je kind. Uit onderzoek van het Erasmus MC blijkt dat vrouwen die alcohol drinken tot drie maanden voordat ze zwanger worden, vaker een kind met een wipneus krijgen.

Opstaande of verkorte neus

De onderzoekers vonden een verband tussen blootstelling aan alcohol voor de geboorte en de vorm van het gezicht bij kinderen van 9 jaar oud. ‘Hoe meer alcohol de moeders dronken, hoe meer veranderingen er waren,’ zegt onderzoeker in opleiding Xianjing Liu. Hij ontwikkelde het algoritme waarmee ze het verband ontdekten. De meest voorkomende kenmerken waren een opstaande neuspunt, een verkorte neus, een naar buiten gedraaide kin en een naar binnen gedraaid onderste ooglid.

Lees ook: Alcohol tijdens zwangerschap

Ook bij weinig alcohol gezichtsveranderingen

Dat gezichtsveranderingen optreden bij de baby als een vrouw voor of tijdens de zwangerschap veel alcohol drinkt, was al bekend. De onderzoekers vonden nu ook een verband als de moeders voor of tijdens de zwangerschap maar heel weinig dronken. Het ging om minder dan 12 gram alcohol per week. Dat is gelijk aan een klein glas wijn van 175 ml of een glas bier van 330 ml.

Geen oorzakelijk verband

De wetenschappers plaatsen wel een belangrijke kanttekening: dat ze een verband zien tussen de hoeveelheid alcohol en de gezichtsvorm, wil niet zeggen dat het ene het andere veroorzaakt. Het is dus niet gezegd dat de wipneus van de kinderen ook echt het gevolg is van de alcoholconsumptie van de moeder, want dat is niet onderzocht, het is puur een observatie.

Advertentie

Zie ook: Ontwikkelingsachterstand, wanneer zorgen maken?

Geen veilig niveau van alcohol tijdens zwangerschap

Op 13-jarige leeftijd werd bij de kinderen geen verband meer gevonden tussen alcoholgebruik en hun gezichtsvorm. Mogelijk nemen de veranderingen af naarmate een kind ouder wordt. Dat betekent niet dat het effect van alcohol op de gezondheid ook verdwijnt. Daarom benadrukken de onderzoekers dat er geen veilig niveau bestaat van alcoholconsumptie tijdens de zwangerschap. Het is raadzaam om al vóór de conceptie te stoppen met het drinken van alcohol, om ervoor te zorgen dat de gezondheid van het kind niet wordt aangetast.

Bron: Amazing Erasmus MCBeeld: GettyImages