Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Heeft je kind een fascinatie voor één onderwerp? Super!
door

Heeft je kind een fascinatie voor één onderwerp? Super!

Is jouw kind helemaal weg van dinosaurussen, treinen, of weet hij álles over olifanten? Super! Een obsessie voor een bepaald onderwerp is namelijk heel goed voor het kinderbrein.

Advertentie

Wie de betekenis van ‘obsessie’ opzoekt in het woordenboek ziet staan: ‘dat wat iemand onophoudelijk in zijn gedachten bezighoudt.’ Een obsessie voor iets hebben, mag dan niet zo positief klinken, maar betreft het je kind dan kun je daar juist blij mee zijn! Uit onderzoek is namelijk gebleken dat een fascinatie voor één ding een kind slimmer maakt. 

Eigen identiteit

Wanneer een kind een obsessie heeft, reageren belangrijke mensen in zijn leven vol lof als ze de enorme hoeveelheid kennis horen waarover hij beschikt betreft één bepaald onderwerp. Deze lovende woorden komen zijn zelfbeeld ten goede en hierdoor zal hij sneller een eigen identiteit ontwikkelen. Weetje: zo’n obsessie lijkt volgens statistieken vaker jongens dan meiden te treffen, en wordt doorgaans ontwikkeld rond de leeftijd van 18 maanden.

Positief effect op schoolprestaties

Nog een goede bijkomstigheid van het hebben van een obsessie voor iets als het gaat om kinderen: ze worden er slimmer van. Zeker als een kind wat ouder is, zal hij willen weten over zijn favoriete onderwerp. En hoe meer mensen interesse tonen in zijn favoriete thema, des te beter hij alle opgedane informatie kan verwerken en er ruimte ontstaat om weer nieuwe stof te leren. Een welkome vicieuze cirkel dat een positieve impact heeft op zijn (toekomstige) schoolprestaties. En omdat een kind met een obsessie er non-stop over kan blijven praten, zal ook zijn vocabulaire groter worden. Kortom, raakt je kind niet uitgepraat over auto’s, dino’s of treinen? Hoe vermoeiend dit ook soms kan zijn, lekker laten gaan want er zitten heel wat voordelen aan.

Nog meer lezen?

Advertentie

Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Babygaga – Beeld: Getty Images


Redactioneel – Offer- Rugzak

Naar school met Fjällräven!

Mini unisex rugzak
Shop nu