Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Onze redactie test producten onafhankelijk Lees meer
 
Eerste kerst baby

De eerste kerst met je baby: 7 tips

Die eerste Kerstmis is meer dan alleen een leuk fotomoment. Als dit je eerste kind is, is het ook de eerste kerst voor jou als moeder en voor jullie als gezin. Hier zeven tips voor een goede voorbereiding, zo wordt het een extra vrolijk kerstfeest.

Advertentie

1. Maak op tijd plannen

Hoe gaan jullie kerst dit jaar vieren? Bedenk van tevoren wat jou handig lijkt: een brunch overdag, een borrel in de middag of een diner in de avond? Met een grote groep mensen, of alleen met je naaste familie? Bij jullie thuis, in een restaurant, of bij opa en oma? Hou daarbij rekening met het (slaap)ritme van jouw baby en of hij zich makkelijk aanpast, of juist rust en regelmaat nodig heeft. Het ene kind kun je overal mee naartoe slepen, want hij slaapt altijd en overal, terwijl het andere kind alleen thuis in zijn eigen bed slaapt, zonder drukte om ‘m heen.  

Bespreek je plannen ruim van tevoren met je familie, zodat zij ook weten waar ze aan toe zijn. Zeker als je het dit jaar helemaal anders aanpakt dan voorgaande jaren. Zo komt niemand op het laatste moment voor verrassingen te staan. 

Tip: heb je een makkelijke slaper? Neem een campingbedje mee en leg je baby op tijd in bed op de locatie waar jullie kerst gaan vieren.

2. Kerstkaarten versturen 

Daarna begint de voorpret: kerstkaarten schrijven. Je ondertekent ze dit jaar voor het eerst met de naam van je kind erbij. Je kunt ervoor kiezen om kaarten te laten maken met een foto van je baby erop of een foto van jullie als gezin. Hoeft niet, mag wel… De meeste mensen vinden zo’n kaart hartstikke leuk om te krijgen. En je kunt ‘m natuurlijk ook digitaal versturen. Twijfel je of die ene vriend of vriendin op zo’n babyfoto zit te wachten, stuur diegene dan een andere kerstkaart. Het moet leuk zijn, je moet er geen stress om krijgen.
Maak hier je persoonlijke kerstkaart.

3. Kerstboom of niet?

Nog meer voorpret: het huis versieren en de kerstboom opzetten. Maar is een kerstboom wel veilig met een baby in huis? En heb je er wel plek voor, nu er een box of speelhoek in huis is? Je kunt ervoor kiezen om dit jaar geen boom te nemen. Je baby zal zich er toch niks van herinneren. Aan de andere kant zorgt zo’n boom wel voor een hoop vermaak voor je baby. Kleine kinderen zijn vaak gefascineerd door alle mooie lampjes en glinsterende ballen en kunnen er uren naar staren. Heb je weinig plek? Dan kun je ook kiezen voor een kleine boom, die je op een bijzettafel of in de vensterbank zet. 

Maak je je zorgen over de veiligheid? Kies dan voor plastic ballen of houten hangers in plaats van glazen kerstballen. Zorg dat de boom stevig staat, of plaats ‘m op een verhoging, zodat je baby de boom in elk geval niet kan omtrekken. Stop ook de snoeren van de kerstlampjes goed weg, zodat je baby die niet in z’n mond kan doen of eraan kan trekken. Check deze tips voor een brandveilige decembermaand

4. Kerstoutfit voor je baby

Tijdens kerst kun je lekker uitpakken met de outfit van je kind. Je kan het zo gek maken als je zelf wilt: een deftig pakje met strik, een feestjurk met glitter maillot of een foute babykersttrui. Er zijn ook allerlei leuke rompers, slabbetjes en sokken met belletjes te koop met ‘baby’s first christmas’ erop. Kwestie van even googlen. 

Aan de andere kant kun je denken: waarom zou je hier geld aan uitgeven? December is al dure maand en zo’n kerstoutfit kan je baby tenslotte maar één keer aan. In sommige gevallen misschien slecht maar één uur, vanwege altijd aanwezig spuug- en knoeigevaar. 

5. Kerstcadeaus

Bij kerst horen cadeaus. En alle opa’s, oma’s, ooms en tantes komen waarschijnlijk met een cadeau voor je baby aanzetten. Lief bedoeld, maar misschien zit je helemaal niet te wachten op nog meer speelgoed in huis. Geef dat dan van tevoren aan bij je familie, of vertel dat je liever praktische cadeautjes krijgt. Het zal je baby weinig uitmaken, die vindt het inpakpapier waarschijnlijk interessanter dan het cadeau zelf.

Wil je zelf graag een bijzonder cadeau aan je kind geven? Kies dan iets wat elk jaar met kerst weer van zolder kan worden gehaald. Denk aan: een mooie sneeuwbol met jullie familiefoto erin, een prentenboek met kerstverhalen, of een muziekdoosje met een kersttafereel. Zo kun je je kind elk jaar weer vertellen over zijn eerste kerstcadeau.

Meer weten? Hoeveel cadeau’s is genoeg, doe je kinderen een plezier met een gezamenlijk cadeau, hoe rem je opa’s en oma’s af? Deze experts hebben het antwoord.

6. Kerstdiner voor je baby

Wat krijgt je baby te eten tijdens het kerstdiner? Het is leuk om voor hem ook iets speciaals op tafel te zetten, net als voor de rest van het gezin. Of kook zijn lievelingshapje: daar geniet je kind immers het meest van. Krijgt je baby nog geen vast voedsel? Een flesje melk of borstvoeding terwijl Jingle Bells op de achtergrond klinkt, telt ook als kerstdiner.

Extra tip: doe maar gewoon. De meeste baby’s willen geen chique gerecht. Met een beetje pech raakt zijn maag ervan van streek. En met alle drukte om hem heen is het prakje wat hij gewend is, heel welkom.

7. Kersttradities

Kerstmis is het moment voor familietradities. Met het complete gezin de kerstboom optuigen, een hele dag in pyjama kerstfilms kijken, naar de kerk met oma, cadeaus voor elkaar onder de kerstboom leggen. De eerste kerst met je baby is een mooi moment om jullie eigen kersttradities te beginnen, als kersvers gezin. Kies bijvoorbeeld een activiteit die je voortaan elk jaar op eerste of tweede kerstdag met je gezin gaat doen. Een wandeling maken om de kerstlampjes in de buurt te bekijken. Foute kersttruien dragen terwijl jullie samen koekjes bakken. Uitwaaien in de duinen. Of warme chocolademelk drinken bij het koffietentje om de hoek.

De redactie tipt: dit zijn de leukste kinderkerstfilms ever!

Tips voor een vrolijk kerstfeest

De eerste kerst met een baby kan best wat stress en uitdagingen met zich meebrengen. Een aantal tips om het feest zo vrolijk mogelijk te laten verlopen:

  1. Vier kerst in je eigen huis. Zo heb je alles voor je baby bij de hand en kan hij lekker in zijn eigen bed slapen.
  2. Als je kiest voor een diner bij jou thuis, laat al je gasten dan een gang maken. Zo hoef jij niet alle inkopen te doen en sta je ook niet de hele dag en avond in de keuken.
  3. Toch zelf koken? Kies dan voor simpele (kant-en-klaar of oven-)gerechten, waarvan je een deel kunt voorbereiden tijdens de slaapjes van je baby.
  4. Vier je kerst bij familie? Neem een campingbedje mee, zodat je baby gewoon op tijd kan slapen. Je kunt ervoor kiezen om zelf ook bij familie te blijven logeren. Of je maakt je baby wakker als jullie zijn uitgegeten en neemt ‘m in de auto mee naar huis. Vaak vallen baby’s in de auto snel weer in slaap.
  5. Geen zin in al die kerstdrukte? Dan kun je er natuurlijk ook voor kiezen om Kerst gewoon thuis met je eigen gezin te vieren, zonder poespas. Of boek tijdens de feestdagen een tripje met je gezin, om zo alle kerststress helemaal te vermijden.

Hilarische video: kerst vieren met baby

Kerstballen die uit de boom worden getrokken, cadeaus die te vroeg worden opengescheurd… Kerst vieren met een baby kan een uitdaging zijn. Dat laat dit gezin op hilarische wijze zien.

Video: De uitdagingen van kerst met een baby
Redactioneel – Offer – Baby opvoeden

Wanneer begint opvoeden? En hoe pak je het aan?

De mooiste boeken over opvoeding
Vind je hier