Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Jojanneke zoekt het uit: wie gaat er 's nachts het vaakst uit, papa of mama?

Jojanneke (37) is onderzoeker, columnist, en moeder van IJsbrand (2). Voor Ouders van Nu Magazine vertaalt ze iedere maand wetenschappelijke onderzoeken in jip-en-janneketaal. Dit keer onderzoekt ze wie er het vaakst uitgaat bij nachtelijk gehuil. Oftewel: zitten mama’s echt bij één piep rechtop in bed en draaien papa’s zich dan gewoon nog even om, of is dit onzin?

In samenwerking met expert

Jojanneke Bastiaansen

Onderzoeker en factchecker

Lees ook: Dit zijn de beste babyfoons zonder camera van dit jaar

Slaapverstoring

Eén kik uit de kinderkamer en ik zit rechtop in bed. Twee huiltjes en ik sta al bij de deur. Na het troosten duurt het zeker drie kwartier voordat ik weer in slaap val. Mijn man daarentegen wordt alleen wakker bij extreem gebrul en slaapt na het sussen zo weer in. Het oerpatroon voor de vrouw, aldus evolutionair biologen. Want om 24/7 voor de kinderen te kunnen zorgen, zou de vrouw van oudsher juist béter tegen slaapverstoringen kunnen. Is dat echt zo?

Advertentie

Tip! Handig slaapschema voor je kinderen 

Gillend autoalarm

Waar worden we wakker van? Verschillende online media en kranten als Daily Mail komen met een precies lijstje op de proppen. Bij vrouwen prijkt een huilende baby op nummer één. Voor mannen is dat het afgaan van een autoalarm, gevolgd door het huilen van… de wind. In de mannen top-10 komt een huilende baby zelfs niet voor. Het past zo precies bij wat je verwacht, dat je bijna zou vergeten de bron te checken.

Lees ook: Dit zijn de beste slaaptrainers voor kinderen van dit jaar

Om te janken

De gedroomde bron zou zijn: een groot wetenschappelijk onderzoek dat objectief test hoe babygehuil de slaap van jonge ouders (m/v) verstoort. Bijvoorbeeld door ouders in een slaaplab te laten tukken met elektroden op hun hoofd, om hun hersenactiviteit te meten. En telkens als ze net lekker in slaap zijn gevallen, dán babygehuil en andere geluiden afspelen. De daadwerkelijke bron¹ is om te huilen. Een commercieel onderzoeksbureau nodigde slechts acht mannen en acht vrouwen uit om overdag te relaxen in een ligstoel. Hup, elektrodes op de kop, en – klik – een bandje met verschillende geluiden aan. Niet de beste onderzoeksopzet. Bovendien waren de groepen te klein om écht iets te kunnen zeggen over waar mannen en vrouwen nou wakker van worden. En waarvan niet.

Bloedirritant

Het wetenschappelijke tijdschrift Science² vatte onlangs het onderzoek naar sekseverschillen in slaap-waakritmes samen. Het ideale onderzoek naar slaapverstoringen is er niet, maar eentje³ komt enigszins in de buurt. Hierbij moest ’s nachts bloed worden afgenomen. En zo’n katheter in je arm, dat werkt behoorlijk slaapverstorend. Dat merkten de 66 deelnemers ook. De mannen raakten het meest ontregeld van de katheternacht: ze sliepen korter dan de vrouwen, en bleven langer tussen slapen en waken in hangen. Hun conclusie: vrouwen zijn inderdaad beter bestand tegen slaapverstoorders.

Advertentie

Ook lezen: Slaaptips voor als je kind niet kan slapen

Prik mij maar lek

De kans is dus aanwezig dat ik een uitzondering ben, en de rest van het vrouwvolk wel zo weer indut. Aan de andere kant: een bloedafname is toch niet hetzelfde als het troosten van je bloedjes? Dat verschil zouden ze eens moeten testen. Want na een paar doorwaakte nachten kan ik alleen maar dromen van een nachtje in een stil slaaplab. Zelfs met een katheter in mijn arm.

Bronnen: stuff , Science, onlinelibrary

Dit artikel is eerder verschenen in Ouders van Nu Magazine – Tekst: Jojanneke Bastiaansen


Advertentie

Jojanneke Bastiaansen

Onderzoeker en factchecker

Dr. Jojanneke Bastiaansen (37) is onderzoeker, columnist, en moeder van zoon IJsbrand. Ze studeerde psychologie, promoveerde in de neurowetenschappen, en werkt als senior onderzoeker in de psychiatrie bij een academisch ziekenhuis en een instelling voor geestelijke gezondheidszorg. In haar onderzoek bestudeert Jojanneke niet alleen de mens, maar ook de wetenschap zelf. Voor Ouders van Nu Magazine vertaalt ze iedere maand wetenschappelijke onderzoeken in jip-en-janneketaal.

Voor meer informatie kijk op haar persoonlijke website (columns) of op de universiteitswebsite (onderzoek). Voor achtergrond:
Twitter
Instagram
LinkedIn

Redactioneel – Offer – Een goede nachtrust

Een goede nachtrust

White noise machines
Bekijk hier