Jojanneke zoekt het uit: wie gaat er 's nachts het vaakst uit, papa of mama?
Jojanneke (37) is onderzoeker, columnist, en moeder van IJsbrand (2). Voor Ouders van Nu Magazine vertaalt ze iedere maand wetenschappelijke onderzoeken in jip-en-janneketaal. Dit keer onderzoekt ze wie er het vaakst uitgaat bij nachtelijk gehuil. Oftewel: zitten mama’s echt bij één piep rechtop in bed en draaien papa’s zich dan gewoon nog even om, of is dit onzin?
Lees ook: Dit zijn de beste babyfoons zonder camera van dit jaar
Slaapverstoring
Eén kik uit de kinderkamer en ik zit rechtop in bed. Twee huiltjes en ik sta al bij de deur. Na het troosten duurt het zeker drie kwartier voordat ik weer in slaap val. Mijn man daarentegen wordt alleen wakker bij extreem gebrul en slaapt na het sussen zo weer in. Het oerpatroon voor de vrouw, aldus evolutionair biologen. Want om 24/7 voor de kinderen te kunnen zorgen, zou de vrouw van oudsher juist béter tegen slaapverstoringen kunnen. Is dat echt zo?
Tip! Handig slaapschema voor je kinderen
Gillend autoalarm
Waar worden we wakker van? Verschillende online media en kranten als Daily Mail komen met een precies lijstje op de proppen. Bij vrouwen prijkt een huilende baby op nummer één. Voor mannen is dat het afgaan van een autoalarm, gevolgd door het huilen van… de wind. In de mannen top-10 komt een huilende baby zelfs niet voor. Het past zo precies bij wat je verwacht, dat je bijna zou vergeten de bron te checken.
Lees ook: Dit zijn de beste slaaptrainers voor kinderen van dit jaar
Om te janken
De gedroomde bron zou zijn: een groot wetenschappelijk onderzoek dat objectief test hoe babygehuil de slaap van jonge ouders (m/v) verstoort. Bijvoorbeeld door ouders in een slaaplab te laten tukken met elektroden op hun hoofd, om hun hersenactiviteit te meten. En telkens als ze net lekker in slaap zijn gevallen, dán babygehuil en andere geluiden afspelen. De daadwerkelijke bron¹ is om te huilen. Een commercieel onderzoeksbureau nodigde slechts acht mannen en acht vrouwen uit om overdag te relaxen in een ligstoel. Hup, elektrodes op de kop, en – klik – een bandje met verschillende geluiden aan. Niet de beste onderzoeksopzet. Bovendien waren de groepen te klein om écht iets te kunnen zeggen over waar mannen en vrouwen nou wakker van worden. En waarvan niet.
Bloedirritant
Het wetenschappelijke tijdschrift Science² vatte onlangs het onderzoek naar sekseverschillen in slaap-waakritmes samen. Het ideale onderzoek naar slaapverstoringen is er niet, maar eentje³ komt enigszins in de buurt. Hierbij moest ’s nachts bloed worden afgenomen. En zo’n katheter in je arm, dat werkt behoorlijk slaapverstorend. Dat merkten de 66 deelnemers ook. De mannen raakten het meest ontregeld van de katheternacht: ze sliepen korter dan de vrouwen, en bleven langer tussen slapen en waken in hangen. Hun conclusie: vrouwen zijn inderdaad beter bestand tegen slaapverstoorders.
Ook lezen: Slaaptips voor als je kind niet kan slapen
-
ByKay X Prénatal limited bouclé draagzakEen echte eyecatcher!
-
Nijntje x Little Dutch wagenspannerEenvoudig te bevestigen op iedere kinderwagen
-
Compacte buggySuper eenvoudig om met je kindje op pad te gaan
-
WOW bag luiertas EllaKlassieke luiertas gemaakt van vegan leather
-
Houten loopfiets 4-in-1Kan als twee- en als driewieler gebruikt worden
Prik mij maar lek
De kans is dus aanwezig dat ik een uitzondering ben, en de rest van het vrouwvolk wel zo weer indut. Aan de andere kant: een bloedafname is toch niet hetzelfde als het troosten van je bloedjes? Dat verschil zouden ze eens moeten testen. Want na een paar doorwaakte nachten kan ik alleen maar dromen van een nachtje in een stil slaaplab. Zelfs met een katheter in mijn arm.
Bronnen: stuff , Science, onlinelibrary
Dit artikel is eerder verschenen in Ouders van Nu Magazine – Tekst: Jojanneke Bastiaansen