Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Autostoeltjes op vakantie: wat zijn de regels?

Mag een autostoel mee in het vliegtuig? En wat zijn de regels voor een autostoel in een camper? Als je naar het buitenland op vakantie gaat, loop je vaak tegen andere en soms strengere regels aan als het gaat om autostoeltjes. Dit is wat je moet weten.

Autostoelen in het buitenland

In Nederland gelden Europese richtlijnen voor het veilig vervoeren van je kind in een autostoel. In andere landen in Europa hanteren ze in principe dezelfde EU-goedkeuring, maar er zijn wel een aantal uitzonderingen. Waar in Nederland een autostoeltje verplicht is voor kinderen tot 1,35 meter, is het gebruik van autostoelen in sommige landen zelfs verplicht tot 1,50 meter. Dit is bijvoorbeeld het geval in Duitsland, Italië en Oostenrijk.

Advertentie

Ook zit er een verschil in de leeftijdsgrenzen tot wanneer een autostoel verplicht is (van 10 tot 14 jaar). Sommige landen hebben strengere regels voor kinderstoeltjes voorin. In Nederland mag dat wel, mits de airbag uitgeschakeld is.

Meer lezen: Alles wat je moet weten over veilige autostoeltjes.

Checken voordat je op vakantie gaat

Ga je binnenkort met de auto op vakantie, check dan vooraf de regels over autostoeltjes in de ANWB landeninformatie. Consumentenbond zette de regels op een rij voor de meest populaire vakantiebestemmingen in Europa, check ze hier.

Boek je op vakantie een huurauto met kinderautostoel? Ga er dan niet automatisch vanuit dat alle verhuurbedrijven goede en veilige autostoelen leveren, ondanks de wettelijke EU-richtlijnen. Verdiep je hier bij het boeken goed in en vraag welke type autostoelen ze verhuren en of de gordels nog naar behoren werken. Vaak is het net zo prettig en veilig om je eigen autostoel mee te nemen.

Lees ook: Zo vervoer je je baby veilig in de auto.

Taxi en bus: de regels

Wist je dat? Kinderen jonger dan 3 jaar hoeven in een taxi of bus niet in een autostoeltje.

Autostoel in vliegtuig

Wie op vakantie gaat met het vliegtuig, kan een eigen autostoel meenemen. Dit is voor een kind vaak prettiger. Hij is gewend om in deze stoel te zitten en valt hierdoor waarschijnlijk ook sneller in slaap. Daarbij ben je verzekerd van een passende en veilige autostoel wanneer je op plaats van bestemming een auto huurt. En je bespaart kosten voor het huren van een autostoel. Over het algemeen geldt dat je gratis een autostoel als handbagage mee kunt nemen aan boord, mits je kind een eigen stoel in het vliegtuig heeft.

Ben je van plan om een autostoel mee te nemen in het vliegtuig, zoek dan vooraf goed uit of jullie autostoel mee mag. Er zijn geen internationale standaarden over het gebruik van een autostoel in het vliegtuig, dus elke maatschappij hanteert eigen richtlijnen. Geef daarom tijdens het boeken al aan dat je met een baby, peuter of kleuter reist en bel ruim van tevoren met de luchtvaartmaatschappij om te informeren naar speciale bagagevoorwaarden.

Meer tips als je gaat vliegen met een baby.

Regels aan boord

  • Alleen naar voren gerichte stoeltjes zijn toegestaan aan boord;
  • Meld het gebruik van een autostoel aan boord van tevoren altijd bij de vliegtuigmaatschappij;
  • Een losse zitverhoger is bij geen enkele maatschappij toegestaan;
  • Ook in het vliegtuig moet de autostoel voorzien zijn van een keurmerk. Per maatschappij verschilt het verplichte keurmerk, dus informeer hier altijd naar;
  • Luchtvaartmaatschappijen hanteren verschillende regels als het gaat om de breedte van de autostoel of de manier van bevestigen. De meeste maatschappijen hebben als richtlijn: als de stoel niet past, kan hij niet mee. Bij KLM en Transavia moet het zitje tussen de armleuningen van de vliegtuigstoel (42 cm/16,5 inch) passen, iets wat slechts voor weinig Europese peuterstoelen geldt (let op: op intercontinentale vluchten zijn stoelen minimaal 44,5 cm breed, dus in praktijk passen ze dan wel). Op de website Seatguru.com kun je de breedte van je vliegtuigstoel checken;
  • De meeste Amerikaanse, Canadese en Engelse vliegtuigmaatschappijen eisen dat een autostoel een ‘approved for aircraft use’ sticker heeft en ‘FAA approved’ is. Dit betekent onder andere dat de autostoel goedgekeurd moet zijn voor het gebruik met een tweepuntsgordel (heupgordel).
  • Bij enkele maatschappijen, waaronder Ryanair, moet je kind in de autostoel met een vijfpuntsgordel vast zitten;
  • Is jullie autostoel niet ‘approved for aircraft use’? Dan mag je de stoel vaak wel gebruiken tijdens de vlucht, maar niet tijdens de start, landing en bij turbulentie.

Autostoel checken

Is jullie autostoel niet geschikt voor aan boord of heeft je kind geen eigen vliegtuigstoel? Dan kun je de autostoel inchecken en meenemen in het bagageruim. Bij veel maatschappijen worden één of meerdere babyartikelen gratis vervoerd, waaronder een autostoel. Check per maatschappij wat hiervoor de regels zijn.

Driekwart van de kinderen zit verkeerd in autostoel. Zo moet het wél.

Autostoel in camper en huurauto

Ga je op pad met een huurauto of camper, controleer dan goed aan welke veiligheidseisen de stoel in jouw vakantieland moet voldoen. Daarnaast is het ook belangrijk om te weten of je de autostoel goed en veilig kunt bevestigen. Past er bijvoorbeeld wel een stoel met Isofix-bevestiging in de huurauto? Check dit van tevoren bij de verhuurder.

Campers hebben achterin meestal alleen een heupgordel, dus daarin kan alleen een autostoel met tweepuntsgordel bevestigd worden. Houd er ook rekening mee dat ze in Australië, Amerika en Canada veel strengere eisen kennen dan in Europa en ook andere keurmerken accepteren. Het Europese keurmerk ECE-R44 is in Amerika en Australië niet geaccepteerd. In Amerika verschillen zelfs de eisen per staat, dus laat je hierover goed informeren wanneer je op roadtrip gaat.

Lees ook: Zo lang mag je baby in een Maxi-Cosi zitten

Bron: Kidstravelservice.nl, ANWB, Consumentenbond