Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Onze redactie test producten onafhankelijk Lees meer
 

Autostoeltjes op vakantie: wat zijn de regels?

Mag een autostoel mee in het vliegtuig? En wat zijn de regels voor een autostoel in een camper? Als je naar het buitenland op vakantie gaat, loop je vaak tegen andere en soms strengere regels voor autostoeltjes aan. Dit is handig om te weten.

In samenwerking met expert

Mariëlle Hermans

Expert veilig vervoer

Autostoelen in het buitenland

In Nederland gelden Europese richtlijnen voor het veilig vervoeren van je kind in een autostoel. In andere landen in Europa hanteren ze in principe dezelfde EU-goedkeuring, maar er zijn wel een aantal uitzonderingen. In Nederland is een autostoeltje verplicht voor kinderen tot 1,35 meter, maar in sommige landen is dit tot 1,50 meter. Dit is bijvoorbeeld het geval in Duitsland, Italië en Oostenrijk.

Advertentie

Ook kan de leeftijdsgrens tot wanneer een autostoel verplicht per land variëren van 10 tot 14 jaar. Sommige landen hebben strengere regels voor autostoeltjes voorin. In Nederland mag dit als je je kind achterwaarts vervoert en de airbag uitgeschakeld is.

Meer lezen: Alles wat je moet weten over veilige autostoeltjes

Checken voordat je op vakantie gaat

Ga je binnenkort met de auto op vakantie, check dan vooraf de regels over autostoeltjes in de ANWB landeninformatie. De Consumentenbond zette de regels op een rij voor de populairste vakantiebestemmingen in Europa, check ze hier.

Boek je op vakantie een huurauto met kinderautostoel? Ga er dan niet automatisch van uit dat alle verhuurbedrijven goede en veilige autostoelen leveren, ondanks de wettelijke EU-richtlijnen. Verdiep je hier bij het boeken in en vraag welk type autostoelen ze verhuren en of de gordels nog naar behoren werken. Vaak is het net zo prettig en veilig om je eigen autostoeltje mee te nemen.

Advertentie

Lees ook: Zo vervoer je je baby veilig in de auto

Autostoel in vliegtuig

Als je met het vliegtuig op vakantie gaat, kun je je eigen autostoeltje meenemen. Dit is voor een kind vaak fijner dan de vliegtuigstoel. Hij is gewend om in deze stoel te zitten en valt hierdoor waarschijnlijk ook sneller in slaap. Daarbij ben je verzekerd van een passende en veilige autostoel als je op je vakantiebestemming een auto huurt. Ook scheelt het natuurlijk geld als je geen autostoeltje hoeft te huren. Over het algemeen kun je gratis een autostoel meenemen als handbagage, maar dan moet je kind wel een eigen stoel in het vliegtuig hebben.

Ben je van plan om een autostoel mee te nemen in het vliegtuig, zoek dan vooraf goed uit of jullie autostoel mee mag. Er zijn geen internationale standaarden over het gebruik van een autostoel in het vliegtuig, dus elke maatschappij hanteert eigen richtlijnen. Geef daarom tijdens het boeken al aan dat je met een baby, peuter of kleuter reist en bel ruim van tevoren met de luchtvaartmaatschappij om te informeren naar speciale bagagevoorwaarden.

Meer tips als je gaat vliegen met een baby

Regels aan boord

  • Alleen naar voren gerichte autostoeltjes zijn toegestaan aan boord.
  • Meld het gebruik van een autostoel aan boord van tevoren altijd bij de vliegtuigmaatschappij.
  • Een losse zitverhoger is bij geen enkele maatschappij toegestaan.
  • Ook in het vliegtuig moet de autostoel voorzien zijn van een keurmerk. Per maatschappij verschilt het verplichte keurmerk, dus informeer hier altijd naar.
  • Luchtvaartmaatschappijen hanteren verschillende regels wat betreft de breedte van de autostoel of de manier van bevestigen. De meeste maatschappijen hebben als richtlijn: als de stoel niet past, kan hij niet mee. Bij KLM en Transavia moet het stoeltje tussen de armleuningen van de vliegtuigstoel passen (42 cm/16,5 inch), iets wat voor maar weinig Europese peuterstoelen geldt (let op: op intercontinentale vluchten zijn stoelen minimaal 44,5 cm breed, dus dan passen veel autostoelen wel). Op Seatguru.com kun je de breedte van je vliegtuigstoel checken.
  • De meeste Amerikaanse, Canadese en Engelse vliegtuigmaatschappijen eisen dat een autostoel een ‘approved for aircraft use’ sticker heeft en ‘FAA approved’ is. Dit betekent onder andere dat de autostoel goedgekeurd moet zijn voor bevestiging met een tweepuntsgordel (heupgordel).
  • Bij sommige maatschappijen, waaronder Ryanair, moet je kind met een vijfpuntsgordel in het autostoeltje zitten.
  • Is jullie autostoel niet ‘approved for aircraft use’? Dan mag je de stoel vaak wel gebruiken tijdens de vlucht, maar niet tijdens de start, landing en bij turbulentie.

Autostoel inchecken

Is jullie autostoel niet geschikt voor in het vliegtuig of heeft je kind geen eigen vliegtuigstoel? Dan kun je de autostoel inchecken en meenemen in het bagageruim. Bij veel maatschappijen worden één of meerdere babyartikelen gratis vervoerd, waaronder een autostoel. Check bij je vliegmaatschappij wat hiervoor de regels zijn.

Advertentie

Driekwart van de kinderen zit verkeerd in de autostoel. Zo moet het wél

Autostoel in camper en huurauto

Ga je op pad met een huurauto of camper, controleer dan goed aan welke veiligheidseisen de stoel in jouw vakantieland moet voldoen. Ook is het belangrijk om te weten of je de autostoel goed en veilig kunt bevestigen. Kan er bijvoorbeeld een stoeltje met Isofix-bevestiging in de huurauto? Check dit van tevoren bij de verhuurder.

Campers hebben achterin meestal alleen een heupgordel, dus daarin kun je alleen een autostoel gebruiken die je met een tweepuntsgordel kunt bevestigen. Houd er ook rekening mee dat ze in Australië, Amerika en Canada veel strengere eisen hanteren dan in Europa en ook andere keurmerken accepteren. Het Europese keurmerk ECE-R44 is in Amerika en Australië niet geaccepteerd. In Amerika verschillen zelfs de eisen per staat, dus laat je hierover goed informeren wanneer je op roadtrip gaat.

Lees ook: Zo lang mag je baby in een Maxi-Cosi zitten

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Bronnen: Kidstravelservice.nl, ANWB, Consumentenbond, VeiligheidNL

Mariëlle Hermans

Expert veilig vervoer

Mariëlle is gedragspsycholoog en sinds 2017 expert op het gebied van het veilig vervoeren van kinderen (met de auto, fiets of wandelen) bij VeiligheidNL. Zij onderzoekt hoe ouders in de dagelijkse praktijk omgaan met bepaalde producten en waarom ze dit doen. Hoe vervoeren ouders hun kind in de auto? Waarom zitten 8 op de 10 kinderen niet goed vast, terwijl we allemaal weten hoe belangrijk dit is? En waarom krijgen nog zoveel kinderen hun voetjes tussen de spaken? Deze kennis vertaalt Mariëlle door naar relevante en effectieve voorlichting om ouders te helpen hun kinderen veiliger te vervoeren.

Mariëlle is lid van de Europese Traffic and Mobility werkgroep om zo up-to-date te blijven en advies te geven over de veiligheidsnormen rondom autostoeltjes, fietszitjes en wandelwagens. Daarnaast treedt zij op als deskundige in diverse mamamedia en is zij de vraagbaak voor professionals in de kraam- en jeugdgezondheidszorg en de kinderopvang.

Voor meer informatie: kijk op VeiligheidNL en voor achtergrond:
LinkedIn Mariëlle
LinkedIn VeiligheidNL
Facebook
Twitter

Redactioneel – Offer – Praktisch en veiligheid

Maak je huis kindveilig

Veilige traphekjes
Shop nu