Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Onze redactie test producten onafhankelijk Lees meer
 
meisje met helm en bril op fietsstoeltje achterop moederfiets

Fietsstoeltje kopen: waar moet je op letten?

Je kind meenemen op de fiets is niet alleen handig, kinderen vinden het vaak ook heel leuk voor- of achterop de fiets. Daarvoor heb je wel een veilig fietszitje nodig. Welke soorten fietsstoeltjes zijn er en waar moet je op letten bij de aanschaf van een fietsstoeltje? Alle tips voor het kopen van het beste fietsstoeltje op een rij.

In samenwerking met expert

Mariëlle Hermans

Expert veilig vervoer

Vanaf welke leeftijd een fietsstoeltje?

Zo gezellig, met je baby voorop een eindje fietsen. Dat koppie dat alle kanten op kijkt, de wind die zijn wangetjes aait terwijl je liedjes voor hem zingt. Wanneer is het zover? Zodra je kind zelfstandig en stevig kan zitten, kun je hem meenemen op de fiets. Dit is ongeveer tussen de negen maanden en twaalf maanden. Je kunt dan nog niet meteen lange tochten maken. Zijn nek- en rugspieren zijn nog niet stevig genoeg om tegen veel gehobbel te kunnen. Wil je je kind eerder meenemen op de fiets in een fietsstoeltje? Dan kun je zijn autostoeltje in een speciale drager op de fiets bevestigen.

Advertentie

Fietsstoeltjes per leeftijdsfase:

 • 0-9/12 maanden: autostoeltje op (bak)fiets
 • 9/12 maanden tot 3 jaar: fietsstoeltje voorop
 • 3 tot 5 jaar: fietsstoeltje achterop

Tip! Fietsstoeltjes voor zowel voorop als achterop bestel je hier

Autostoel op fiets

Kan je baby nog niet zelfstandig zitten en wil je hem al wel meenemen op de fiets? Vanaf ongeveer vier maanden kan hij in een autostoeltje achterop de fiets. Je moet hiervoor een speciale geveerde beugel op je bagagedrager/bakfiets bevestigen. Deze zeker je op meerdere plekken en je zet het autostoeltje er met twee sterke elastieken goed in vast.

Denk je erover om met je baby in de draagzak of draagdoek op de fiets te stappen? Niet doen. Hoe handig het ook lijkt, het is erg onveilig om zo met je baby te fietsen. Als je valt is je baby niet beschermd, je kunt bovenop hem terechtkomen en hij kan tussen jou en het stuur bekneld raken als je een noodstop moet maken.

Advertentie

Handig schema, autostoeltjes op lengte, leeftijd en gewicht. 

Fietsstoeltje voor: tot 3 jaar (15 kilo)

Er zijn twee typen fietsstoeltjes te koop: zitjes die je voorop de fiets plaatst en zitjes voor achterop. De zitjes voorop zijn geschikt voor een gewicht tot maximaal 15 kilo (klasse C15). De meeste kinderen zijn dan ongeveer drie jaar oud.

Een kind voorop de fiets is niet alleen gezellig, je kunt hem ook goed in de gaten houden. Sturen is alleen wel iets zwaarder, je bent minder stabiel en kunt minder scherpe bochten maken omdat je knieën dan tegen het fietszitje aan kunnen komen.

Het fietsstoeltje monteer je aan de stuurpen. Fietszitjes mogen niet enkel aan het stuur hangen, in verband met de veiligheid. Ook is het belangrijk dat de rugleuning van het zitje je uitzicht niet belemmert en dat je een windscherm voorop plaatst. Dit beschermt je kind tegen regen en wind. Let op: een mountainbike of racefiets is vaak niet geschikt om een voorzitje op te plaatsen, omdat het stuur bij deze fietsen ‘voor’ de stuurpen hangt.

Advertentie

Kijk of vraag na of je fietsstoeltje aan de Europese regelgeving voldoet. Het volgende nummer moet er dan op staan: NEN-EN 14344. Fabrikanten zetten dit erop als het aan de eisen voldoet en dan weet je zeker dat het fietsstoeltje veilig is.

5 populaire fietsstoeltjes voorop:

Tips: Veilig fietsen met je baby doe je zo

Mamafiets met fietsstoeltje

Als je je kind in een fietsstoeltje voorop de fiets meeneemt, kan een zogenaamde mamafiets fijn zijn. Deze fietsen hebben een extra breed stuur, zodat je meer ruimte hebt. Verder heeft een mamafiets een lage instap, zodat je makkelijker op- en afstapt, en een stevige, dubbele standaard. Een ander voordeel is dat mamafietsen vaak een slot hebben waarmee je het voorwiel kunt vastzetten, zodat het stuur niet heen en weer slingert bij het parkeren of als je je kind in het zitje wilt zetten.

De nadelen: een mamafiets is vaak zwaarder, heeft een grote draaicirkel en past vanwege het brede stuur niet altijd door een smal portaal.

Voordelen fietsstoeltje voorop:

 • Het is gezelliger
 • Je kind kan beter om zich heen kijken
 • Je kunt je kind beter in de gaten houden

Nadelen fietsstoeltje voor:

 • Het sturen is zwaarder
 • Je moet eerst wennen aan fietsen met een zitje voorop
 • Je knieën kunnen tegen het zitje komen tijdens het trappen
 • Voorop vangt je kind meer wind en regen
 • Als je plotseling hard moet remmen, kun je over de kop vliegen
 • Scherpe bochten nemen gaat niet of nauwelijks

Bekijk ook onze reviews: Dit zijn de beste fietsstoeltjes voor voorop en dit zijn de beste zitjes voor achterop

Fietsstoeltje achterop: tot 5 jaar (9 tot 22 kilo)

Als je kind 15 kilo of meer weegt, moet hij in een fietszitje achterop. Het kan natuurlijk ook al eerder, als er bijvoorbeeld een broertje of zusje voorop moet. Fietsstoeltjes voor achterop de fiets zijn geschikt voor kinderen tussen de 9 tot 22 kilo. Hoe zwaar je kind precies mag zijn, ligt aan de klasse van het fietsstoeltje:

 • Klasse A15: voor kinderen van 9 tot 15 kilo
 • Klasse A22: voor kinderen van 9 tot 22 kilo

Vaak staat deze klasse in de handleiding, maar je kunt ook in de winkel vragen tot welk gewicht het fietsstoeltje geschikt is. Let er verder op dat het fietszitje een hoge rugleuning heeft, die met een extra bevestiging aan de fiets zit. Ook is het heel belangrijk dat de voeten van je kind niet in de spaken kunnen komen. Per dag komen er gemiddeld negen kinderen tussen de drie en zes jaar op de spoedeisende hulp terecht door een voet tussen de spaken. Bij bijna één op de drie gaat het om een botbreuk.

Daarom moeten fietszitjes voor achterop spaakafscherming hebben. Die is gemaakt van gehard plastic en wordt bevestigd tussen de voetensteun en het wiel. Zorg dat de spaakbeschermer stevig wordt vastgezet. Er zijn ook fietszitjes met geïntegreerde spaakafscherming: er zit dan een grote, harde beschermplaat bij de voetsteunen. Oudere fietszitjes hebben vaak alleen bakjes waar de voeten in zitten. Heb je zo’n ouder fietszitje, monteer dan zelf extra beschermplaten op je fiets. Een stevige fietstas met een harde binnenkant is ook een goede optie. Een jasbeschermer is niet stevig genoeg, daar schopt een kind zo doorheen.

Zet de voeten van je kind ook altijd goed vast met de voetriempjes om te voorkomen dat ze in de spaken komen. Ook als je maar een klein stukje hoeft te fietsen. Wil je je kind én je fiets meenemen, maar heb je geen fietszitje? Ga dan lopen met je kind achterop. De helft van de kinderen die op de spoedeisende hulp terechtkomen vanwege een voet tussen de spaken, zit namelijk niet in een fietsstoeltje maar los achterop de fiets.

5 populaire fietsstoeltjes achterop:

Vanaf 6 jaar

Fietsstoeltjes voor achterop zijn geschikt voor bagagedragers die maximaal 25 kilo kunnen dragen. Is je kind zwaarder dan 22 kilo, dan wordt het tijd dat hij zelf gaat fietsen. Er zijn nog wel fietsstoeltjes te koop (juniorzitjes) voor kinderen die zwaarder zijn (zelfs tot 35 kilo), maar op de meeste bagagedragers mag je niet meer dan 25 kilo zetten.

Voordelen fietsstoeltje achter:

 • Opstappen en fietsen wordt een stuk makkelijker
 • Je kunt je kind makkelijker in het fietsstoeltje tillen
 • Je kind zit beschermd achter je rug en heeft minder last van regen en wind

Nadelen fietsstoeltje achter:

 • Je kind kan verstopt achter je rug minder goed om zich heen kijken
 • Je hebt zelf geen zicht op je kind
 • Het is lastiger om met je kind te praten
 • De fiets kan steigeren als je een hoge stoep op fietst

Tips voor het aanschaffen van een veilige kinderfiets.

Fietsstoeltje op elektrische fiets

Je kunt een fietsstoeltje achterop op twee manieren bevestigen: aan de bagagedrager of aan de zadelbuis. Een fietszitje dat je aan de zadelbuis bevestigt, is ook geschikt voor fietsen zonder bagagedrager. Met een adapter en bevestigingsset zet je het stoeltje aan de fiets vast. Andere fietsstoeltjes voor achterop zijn alleen geschikt voor fietsen met een bagagedrager. Hierbij klik je het zitje in een soort koppelstuk op de bagagedrager.

Heb je een elektrische fiets, dan zit bij de bagagedrager vaak ook de accu. Controleer bij elektrische fietsen altijd extra goed of het fietsstoeltje wel past.

Meer kinderen op de fiets?

Altijd een leuk tafereel voor toeristen: Nederlandse ouders die vrolijk met drie kinderen op hun fiets voorbij komen trappen. Handig hiervoor zijn speciale mamafietsen met een dubbel zitje achterop en eentje voorop. Een goedkope oplossing is een extra zadeltje op de stang, alleen is dat niet geschikt voor een kind dat snel in slaap valt of niet gefocust genoeg is om zichzelf vast te houden. Een bakfiets of een speciale kar achter de fiets is ook een optie.

Fietsstoeltje: tot welke leeftijd verplicht?

Het is wettelijk verplicht om een kind tot acht jaar een veilige zitplaats te geven op de fiets: met voldoende steun voor zijn rug, handen en voeten. In een fietsstoeltje achterop past je kind tot een jaar of zes, hierna kun je eventueel een juniorzitje aanschaffen. Deze is sterk genoeg voor een kind tot 35 kilo.

Veiligheid fietsstoeltjes

Fietsstoeltjes moeten voldoen aan de Europese veiligheidsnorm: EN14344. Deze code staat op een sticker of gedrukt in het plastic van het stoeltje. Belangrijk aan een fietszitje is dat het steun geeft aan de rug, handen en voeten van je kind en dat de voetsteunen riempjes en spaakafscherming hebben. Fietsstoeltjes voor kinderen tot vijf jaar hebben een geïntegreerde voetsteun. Ook moet het zitje een drie- of vijfpuntsgordel hebben, die je kind niet zelf kan losmaken.

Extra kooptips: waar moet je opletten?

 1. Neem altijd je fiets mee als je een fietsstoeltje koopt. Zo kun je kijken of het fietszitje goed bevestigd kan worden op jouw fiets.
 2. Ook is het belangrijk dat je je kind meeneemt. Kijk of hij goed in het zitje kan zitten, het zitje stabiel is (en niet heel erg trilt) en zijn voeten niet tussen de spaken kunnen komen.
 3. Let op het gebruiksgemak. Is het stoeltje verstelbaar en zo ja, gaat dit makkelijk? Werken de gordel en voetriempjes handig? En kun je het zitje eenvoudig van het blokje aan de stuurpen halen?
 4. Hoe zit het met de (eventuele) bekleding van het stoeltje? Is die eenvoudig te verwijderen en schoon te maken?
 5. Heeft een stoeltje voor achterop eigen reflectoren, of reflecterende stickers?

Zo verminder je het trillen

Je zult merken dat veel fietszitjes toch ‘trillen’ tijdens het fietsen. Om dit wat te verminderen heeft de Fietsersbond een aantal tips:

 • Plaats een kussen in het zitje.
 • Pomp de banden iets minder hard op.
 • Kies een comfortabele route met glad asfalt.
 • Rij langzamer over hobbelige wegen.
 • Koop een fiets met voorvork en dikke banden. Dikke banden hoef je minder hard op te pompen om comfortabel te fietsen en zachte banden dempen de trillingen.

Wel of geen helm in fietszitje?

Het dragen van een fietshelm is in Nederland niet verplicht, maar het is wel zo veilig voor je kind. Een fietshelm beschermt je kind tegen ernstig letsel door een valpartij of botsing. Als je kind veel op de fiets zit (eerst bij jou voor- of achterop, en daarna op zijn eigen fiets), is die extra bescherming voor zijn hoofd echt nodig. Laat je kind daarom altijd een helm dragen, ook bij jou op de fiets.

Beste fietsstoeltje

De Consumentenbond testte in 2014 en 2016 fietsstoeltjes voor zowel voor- als achterop de fiets. De Duitse consumentenbond testte in 2018 nog fietsstoeltjes waarvan er een aantal nog steeds in Nederland verkrijgbaar is. Bekijk de resultaten

tip

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Mariëlle Hermans

Expert veilig vervoer

Mariëlle is gedragspsycholoog en sinds 2017 expert op het gebied van het veilig vervoeren van kinderen (met de auto, fiets of wandelen) bij VeiligheidNL. Zij onderzoekt hoe ouders in de dagelijkse praktijk omgaan met bepaalde producten en waarom ze dit doen. Hoe vervoeren ouders hun kind in de auto? Waarom zitten 8 op de 10 kinderen niet goed vast, terwijl we allemaal weten hoe belangrijk dit is? En waarom krijgen nog zoveel kinderen hun voetjes tussen de spaken? Deze kennis vertaalt Mariëlle door naar relevante en effectieve voorlichting om ouders te helpen hun kinderen veiliger te vervoeren.

Mariëlle is lid van de Europese Traffic and Mobility werkgroep om zo up-to-date te blijven en advies te geven over de veiligheidsnormen rondom autostoeltjes, fietszitjes en wandelwagens. Daarnaast treedt zij op als deskundige in diverse mamamedia en is zij de vraagbaak voor professionals in de kraam- en jeugdgezondheidszorg en de kinderopvang.

Voor meer informatie: kijk op VeiligheidNL en voor achtergrond:
LinkedIn Mariëlle
LinkedIn VeiligheidNL
Facebook
Twitter

Redactioneel – Offer – Eindelijk een goede nachtrust

Numsy

Eindelijk een goede nachtrust

White Noise producten
Bekijk hier