Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Fietsstoeltje kopen: waar moet je op letten?

Je kind meenemen op de fiets is niet alleen makkelijk, kinderen vinden het vaak heel leuk voor- of achterop de fiets. Wil je je kind veilig vervoeren op de fiets, dan heb je wel een goed fietszitje nodig. Wat voor soort fietsstoeltjes zijn er en waar moet je op letten bij de aanschaf? Alle tips voor het kopen van het beste fietsstoeltje op een rij. 

Vanaf welke leeftijd een fietsstoeltje?

Zodra je kind zelfstandig en stevig kan zitten, kun je hem meenemen op de fiets. Meestal is dit vanaf 9 maanden. Je kunt nu nog niet meteen hele lange tochten maken. De nek- en rugspieren zijn vaak nog niet stevig genoeg om tegen al dat gehobbel te kunnen. Wil je je kind eerder meenemen op de fiets? Dan kun je de autostoel in een speciale drager op de fiets bevestigen.

Advertentie

Fietsstoeltjes per leeftijdsfase:

 • 0-9 maanden: autostoeltje op (bak)fiets
 • 9 maanden tot 3 jaar: fietsstoeltje voor
 • 3 tot 6 jaar: fietsstoeltje achter

Tip! Fietsstoeltjes voor zowel voorop als achterop bestel je hier.

Autostoel op fiets

Wil je je baby al vroeger dan 9 maanden meenemen op de fiets? Dan kun je een geveerde beugel op je bagagedrager/bakfiets bevestigen. Hierin kun je vervolgens de autostoel plaatsen. Deze beugel wordt op meerdere plekken gezekerd en het autostoeltje zelf wordt in de beugel verankerd met twee sterke elastieken. Aangeraden wordt om je baby pas vanaf circa vier maanden te vervoeren op de fiets in een autostoel. 

Handig schema, autostoeltjes op lengte, leeftijd en gewicht. 

Fietsstoeltje voor: tot 3 jaar (15 kilo)

Er zijn twee type fietsstoeltjes te koop: een baby fietsstoeltje voor en een fietszitje voor achter. De meeste kinderen zitten tot 3 jaar voorop de fiets. Dit kan tot een gewicht van 15 kilo. Als kinderen te zwaar of te lang worden, of er volgt een broertje of zusje, gaan ze naar een fietsstoeltje achter op de fiets.

Een kind voorop de fiets is niet alleen gezellig, je kunt hem ook goed in de gaten houden. Sturen is echter wel iets zwaarder, je bent minder stabiel en kunt minder scherpe bochten maken omdat je knieën dan tegen het fietszitje aan kunnen komen. Het fietsstoeltje voor monteer je aan de stuurpen en is geschikt voor kinderen tot 15 kilo. 

Soms staat bij een zitje een klasse vermeld op een label. Dit is klasse C15. Fietszitjes mogen niet enkel aan het stuur hangen in verband met de veiligheid. Ook is het belangrijk dat de rugleuning van het zitje niet je uitzicht belemmert en je een windscherm voorop plaatst. Dit beschermt je kind tegen regen en wind. Let op: een mountainbike of racefiets zijn vaak niet geschikt voor een fietszitje voorop omdat het stuur bij deze fietsen ‘voor’ de stuurpen hangt. 

Fietsstoeltje

Dit voorzitje van Urban Iki is er in vijf kleuren. Hij is stevig en veilig en heeft een 5-punts gordel. Alles wat je nodig hebt om ‘m te monteren, wordt erbij geleverd. Je bestelt het via deze link.

Lees ook: Veilig fietsen met je baby doe je zo

Mamafiets

Als je je kind voorop de fiets vervoert, kun je ook kiezen voor een zogenaamde mamafiets. Deze fietsen hebben een extra breed stuur zodat je meer ruimte hebt. Verder heeft een mamafiets een lage instap zodat je makkelijker op- en afstapt en een stevige, dubbele standaard. Een ander voordeel is dat mamafietsen vaak een slot hebben waarmee je het voorwiel vast kunt zetten zodat het stuur niet heen en weer slingert bij het parkeren. 

De nadelen: een mamafiets is vaak zwaarder, heeft een grote draaicirkel en past vanwege het brede stuur niet altijd door een smal portaal.

Voordelen fietszitje voorop:

 • Het is gezelliger
 • Je kind kan beter om zich heen kijken
 • Je kunt je kind beter in de gaten houden

Nadelen fietsstoeltje voor:

 • Het sturen is zwaarder
 • Je moet eerst wennen aan fietsen met een fietszitje voorop
 • Je knieën kunnen tegen het zitje aankomen tijdens het trappen
 • Voorop vangt je kind meer wind en regen
 • Als je plots hard moet remmen, kun je over de kop vliegen
 • Scherpe bochten nemen gaat niet of nauwelijks

Lees ook: Heeft je kind een fietshelm nodig?

Fietsstoeltje achterop: tot 6 jaar (9 tot 22 kilo)

Als je kind 15 kilo of meer weegt, moet hij in een fietszitje achterop. Het kan natuurlijk ook al eerder, als er bijvoorbeeld een broertje of zusje voorop moet. Fietsstoeltjes voor achterop de fiets zijn geschikt voor kinderen tussen de 9 tot 22 kilo. Hoe zwaar je kind precies mag zijn ligt aan de klasse van het fietsstoeltje:

 • Klasse A15: voor kinderen van 9 tot 15 kilo
 • Klasse A22: voor kinderen van 9 tot 22 kilo

Vaak staat deze klasse in de handleiding maar je kunt ook in de winkel vragen tot welk gewicht het fietsstoeltje geschikt is. Bij gebruik van een fietsstoeltje achter is het belangrijk om goed te controleren of de voeten van je kind niet in de spaken kunnen komen. Daarom moeten fietszitjes voor achterop voorzien zijn van een spaakafscherming. Deze is van gehard plastic en wordt bevestigd tussen het voetensteuntje en het wiel. Zorg er wel voor dat de spaakbeschermer stevig wordt vastgezet. 

Een jasbeschermer wordt ook als optie genoemd, maar is vaak niet stevig genoeg. Kinderen schoppen er zo doorheen. Een stevige fietstas met een harde binnenkant is ook een goede optie. Let erop dat het fietsstoeltje achter beschikt over een hoge rugleuning en dat die met een extra bevestiging aan de fiets zit.

Zitje

Dit achterzitje van Urban Iki is geschikt voor kinderen van 9 maanden tot 6 jaar. De voetsteunen kunnen makkelijk versteld worden en hij is er in vijf kleuren. Via deze link bestel je ‘m. 

Vanaf 6 jaar

Fietsstoeltjes voor achterop zijn geschikt voor bagagedragers die maximaal 25 kilo kunnen dragen. Is je kind zwaarder dan 22 kilo dan wordt het tijd voor het kind om zelf te gaan fietsen. Er zijn nog wel fietstoeltjes te koop (juniorzitjes) voor kinderen die zwaarder zijn (zelfs tot 35 kilo), maar op de meeste bagagedragers mag je niet meer dan 25 kilo zetten.

Voordelen fietsstoeltje achter:

 • Opstappen en fietsen wordt een stuk makkelijker
 • Je kunt je kind makkelijker in het fietsstoeltje tillen
 • Je kind zit beschermd achter je rug en heeft minder last van regen en wind

Nadelen fietszitje achter:

 • Je kind kan verstopt achter je rug minder goed om zich heen kijken
 • Je hebt zelf geen zicht op je kind
 • Het is lastiger om met je kind te praten
 • De fiets kan mogelijk steigeren wanneer je een hoge stoep op fietst

Tips voor het aanschaffen van een veilige kinderfiets.

Fietsstoeltje op elektrische fiets

Je kunt een fietsstoeltje achterop op twee manieren bevestigen. Een fietszitje dat je aan de zadelbuis bevestigd, is ook geschikt voor fietsen zonder bagagedrager. Met een adapter en bevestigingsset zet je het stoeltje aan de fiets vast. Andere fietsstoeltjes voor achterop zijn alleen geschikt voor fietsen met een bagagedrager. Hierbij klik je het zitje als het ware in een soort koppelstuk op de bagagedrager. 

Heb je een elektrische fiets, dan zit bij de bagagedrager vaak ook de accu. Controleer bij elektrische fietsen altijd extra goed of het fietsstoeltje wel past. 

Meer kinderen op de fiets?

Wil je meer dan twee kinderen op de fiets vervoeren? Dat kan. Er bestaan speciale mamafietsen met een dubbel zitje achterop. Of je kunt overstappen op een bakfiets of een speciale kar achter de fiets bevestigen. Een zadel op de buis is ook een goedkope manier om een (extra) kind op de fiets te vervoeren. Dit is alleen niet geschikt voor een kind dat snel in slaap valt of niet alert en rustig genoeg is om zichzelf vast te houden. 

Een draagzak is nooit een alternatief voor een fietsstoeltje. Draagzakken zijn niet gemaakt om mee te fietsen. Bij een noodstop loop je het risico dat je kind bekneld raakt tussen jou en het stuur.

Fietsstoeltje: tot welke leeftijd verplicht?

Het is wettelijk verplicht om een kind tot 8 jaar van een veilige zitplaats te voorzien op de fiets. Dit wil zeggen dat er voldoende steun is voor zijn rug, handen en voeten. In een fietsstoeltje achterop past je kind dus tot een jaar of zes. Hierna kun je eventueel een juniorzitje aanschaffen. Deze is sterk genoeg voor een kind tot 35 kilo. 

Veiligheid fietsstoeltjes

Fietsstoeltjes moeten voldoen aan de Europese veiligheidsnorm: EN14344. Deze code vind je op een sticker of staat gedrukt in het plastic op het stoeltje. Belangrijk aan een fietszitje is dat ze steun moeten geven aan de rug, handen en voeten van je kindje. Fietsstoeltjes voor kinderen tot 5 jaar hebben een geïntegreerde voetsteun. 

Kijk daarnaast ook of er een drie- of vijfpuntsgordel aanwezig is, waarmee je je kindje goed vast kunt zetten en die niet door het kindje te openen is. Ook moeten de voetsteuntjes voorzien zijn van spaakafscherming en riempjes. Dit is extra belangrijk, want uit gegevens van de Consumentenbond blijkt dat jaarlijks zo’n vijfduizend kinderen naar de eerste hulp komen omdat hun voeten tussen de spaken zijn gekomen. Vaak gaat het om een botbreuk.

Extra kooptips: waar moet je opletten?

 1. Neem altijd je fiets mee als je een fietsstoeltje koopt. Zo kun je kijken of het fietszitje goed bevestigd kan worden op jouw fiets.
 2. Ook is het belangrijk dat je je kind meeneemt. Kijk of hij goed in het zitje kan zitten, het zitje stabiel is (en niet heel erg trilt) en de voetjes niet ergens tussen de spaken kunnen komen.
 3. Let op het gebruiksgemak. Is het stoeltje verstelbaar en zo ja, gaat dit eenvoudig? Zijn de gordels makkelijk in gebruik? En kun je het zitje eenvoudig van het blokje aan de stuurpen halen?
 4. Hoe zit het met de (eventuele) bekleding van het stoeltje. Is deze eenvoudig te verwijderen en schoon te maken?
 5. Heeft een stoeltje voor achterop eigen reflectoren, of reflecterende stickers?

Zo verminder je het trillen

Je zult merken dat veel fietszitjes toch ‘trillen’ tijdens het fietsen. Omdat dit wat te verminderen heeft de Fietsersbond een aantal tips.

 • Plaats een kussen in het zitje.
 • Pomp de banden iets minder hard op.
 • Kies een comfortabele route met glad asfalt.
 • Rij langzamer over hobbelige wegen.
 • Koop een fiets met voorvork en dikke banden. Dikke banden hoef je minder hard op te pompen om comfortabel te fietsen en zachte banden dempen de trillingen.

Wel of geen helm in fietszitje?

Het dragen van een fietshelm is in Nederland niet verplicht, maar het is wel zo veilig voor je kind. Een fietshelm beschermt je kind tegen ernstig letsel door een valpartij of botsing. Als je kind veel op de fiets zit (eerst bij jou voor- of achterop, en daarna op zijn eigen fiets), dan is die extra bescherming voor zijn hoofd echt nodig. Laat je kind daarom altijd een helm dragen totdat hij zes jaar oud is. Ook bij jou op de fiets dus.

Beste fietsstoeltje

De Consumentenbond testte in 2014 en 2016 fietsstoeltjes voor zowel voor- als achterop de fiets. Bekijk de resultaten

tip