Welk fietsstoeltje voor achter- en voorop?

De veiligheid van je kind staat voorop. Een goed fietsstoeltje draagt daar zeker aan bij. Wat voor soort fietsstoeltjes zijn er en waar moet je op letten bij de aanschaf?

Vanaf welke leeftijd een fietsstoeltje?

Zodra je kind zelfstandig en stevig kan zitten, meestal is dit vanaf 9 maanden, dan kun je je hem meenemen op de fiets. Maar bedenk wel dat je niet hele lang ritjes moet maken. De nek- en rugspieren zijn vaak nog niet stevig genoeg om tegen gehobbel te kunnen. Er zijn overigens twee type fietsstoeltjes: zitjes voor voorop en zitjes voor achterop. Kinderen tot 15 kilo mag je in een zitje voorop meenemen. Als ze zwaarder worden, heb je een zitje nodig voor achterop.

Fietsstoeltje voorop

Met een fietszitje voorop kun je je kindje goed in de gaten houden. Sturen is echter wel iets zwaarder. Je bent immers minder stabiel en kunt minder scherpe bochten maken omdat je knieën dan tegen het fietszitje aan kunnen komen. Dit is uiteraard ook afhankelijk van je fiets. Als je een mamafiets hebt, heb je sowieso meer ruimte tussen het zadel en het stuur. Bovendien is het stuur vaak breder. Fietszitjes voor voorop bevestig je aan het stuur en aan de fiets (het frame) zelf. Ze mogen niet enkel aan het stuur hangen in verband met de veiligheid. Ook is het belangrijk dat de rugleuning van het zitje niet je uitzicht belemmert en je een windscherm voorop plaatst.

Fietsstoeltje achterop

Als je kindje 15 kilo of meer is moet hij of zij in een fietszitje achterop. Het kan natuurlijk ook al eerder, als er bijvoorbeeld een ander kindje voorop moet. Met een kindje achterop merk je dat het fietsen – en vooral het opstappen – makkelijker gaat. Bij achterzitjes is het belangrijk om goed te controleren of de voetjes niet in de spaken kunnen komen. Daarom moeten fietszitjes voor achterop voorzien zijn van een spaakafscherming. Deze is van gehard plastic en wordt bevestigd tussen het voetensteuntje en het wiel. Zorg er wel voor dat de spaakbeschermer stevig wordt vastgezet. Een jasbeschermer wordt ook vaak als optie genoemd, maar is vaak niet stevig genoeg. Kinderen schoppen er zo doorheen. Een stevige fietstas met een harde binnenkant is ook een goede optie. Let erop dat het fietszitje beschikt over een hoge rugleuning en dat die met een extra bevestiging aan de fiets zit.

Meer kinderen op de fiets?

Wil je meer dan twee kinderen achterop de fiets vervoeren? Dat kan. Er bestaan speciale mamafietsen met een dubbel zitje achterop. Of je kunt overstappen op een bakfiets of een speciale kar achter de fiets bevestigen.

Veiligheid fietsstoeltjes

Er zijn geen wettelijke eisen waaraan een fietszitje moeten voldoen, maar er bestaat wel een Europese Norm (NEN-EN 14344). Zitjes met deze norm zijn gegarandeerd veilig. Belangrijk aan een fietszitje is dat ze steun moeten geven aan de rug, handen en voeten van je kindje. Kijk daarnaast ook of er een drie- of vijfpuntsgordel aanwezig is, waarmee je je kindje goed vast kunt zetten en deze niet door het kindje te openen is. Ook moeten de voetsteuntjes voorzien zijn van spaakafscherming en riempjes. Dit is extra belangrijk, want uit gegevens van de Consumentenbond blijkt dat jaarlijks zo’n 5000 kinderen naar de eerste hulp komen omdat hun voeten tussen de spaken zijn gekomen. Vaak gaat het om een botbreuk.

Extra kooptips: waar moet je opletten?

  1. Neem altijd je fiets mee als je een fietsstoeltje koopt. Zo kun je kijken of het fietszitje goed bevestigd kan worden op jouw fiets.
  2. Ook is het belangrijk dat je je kind meeneemt. Kijk of hij goed in het zitje kan zitten, het zitje stabiel is (en niet heel erg trilt) en de voetjes niet ergens tussen de spaken kunnen komen.
  3. Let op het gebruiksgemak. Is het stoeltje verstelbaar en zo ja, gaat dit eenvoudig? Zijn de gordels makkelijk in gebruik? En kun je het zitje eenvoudig van het blokje aan de stuurpen halen?
  4. Hoe zit het met de (eventuele) bekleding van het stoeltje. Is deze eenvoudig te verwijderen en schoon te maken?

Zo verminder je het trillen

Je zult merken dat veel fietszitjes toch ‘trillen’ tijdens het fietsen. Omdat dit wat te verminderen heeft de Fietsersbond een aantal tips.

  1. Plaats een kussen in het zitje.
  2. Pomp de banden iets minder hard op.
  3. Kies een comfortabele route met glad asfalt.
  4. Rij langzamer over hobbelige wegen.
  5. Koop een fiets met voorvork en dikke banden. Dikke banden hoef je minder hard op te pompen om comfortabel te fietsen en zachte banden dempen de trillingen.
Beste fietsstoeltjes van 2016

De Consumentenbond testte in 2014 en 2016 fietsstoeltjes voor zowel voor- als achterop de fiets. Bekijk de resultaten

tip