
Kamperen met kleine kinderen
Kamperen met kleine kinderen een uitdaging? Welnee! Het is één groot avontuur. De hele dag buiten spelen, van alles ontdekken en ’s avonds met een voldaan gevoel in slaap vallen. Enige voorbereiding is handig, maar daar helpen wij je gewoon bij.
Camping boeken: waar let je op?
Er zijn allerlei kindvriendelijke campings met faciliteiten voor jonge gezinnen, zoals Little Eurocampers en Canvas Holidays. Het voordeel is dat op deze campings rekening met kinderen wordt gehouden. De campings hebben peuterzwembaden, veilige plaatsen met veel schaduw, speeltuinen en veel activiteiten voor baby’s en peuters. Voordat je boekt zijn dit een aantal punten waar je rekening mee kunt houden:
- Een camping met een groot zwemparadijs en zes glijbanen is leuk, maar bedenk van tevoren of je hier gebruik van gaat maken. Een kleinere camping is met hele jonge kinderen overzichtelijker én vaak goedkoper.
- Kies voor een camping met genoeg schaduwplekken. Zo kan je kind lekker spelen en wordt het in de tent, caravan of vouwwagen ook niet zo warm.
- Let erop dat de plek niet naast de campingdisco, het restaurant of het zwembad ligt. Ook een plek die heel hoog ligt, is misschien niet zo handig.
- Op een autovrije camping kan je kind veilig rondlopen (of kruipen).
- Een wasmachine op de camping is misschien geen must, maar met kleine kinderen wel zo prettig. Als je af en toe een was kunt draaien, hoef je minder kleding mee te nemen.
Voor welke accommodatie gaan jullie?
Slapen jullie in een tent, (sta-)caravan, vouwwagen of chalet? Ze hebben allemaal hun voor- en nadelen (én charme). Wij sommen er een paar voor je op.
Voordelen kamperen met tent
- Je hebt veel vrijheid. Vaak hoef je een camping van tevoren (op de meest populaire campings na dan) niet te reserveren. Vertrekken jullie eerder of later dan gepland, dan is dit vaak ook geen probleem.
- Een kampeerplek is een stuk goedkoper dan overnachten in een stacaravan of chalet.
- Back to basic heeft zijn charme. En de faciliteiten verschillen enorm per camping. Wil je meer luxe, dan kies je de camping hierop uit. Wifi, grote kampeerplekken, luxe sanitairvoorzieningen maken het kamperen wat minder ‘into the wild’.
TIP! Neem lekker veel buitenspeelgoed mee voor jullie kinderen Hier vind je het leukste speelgoed!
Nadelen kamperen met tent
- Na de autoreis moeten jullie de tent nog opzetten. Dat kan vermoeiend zijn. Hier 10 tips voor een autorit met kinderen.
- Niet alleen de tent moet mee, ook: luchtbedden, verlichting, koelbox, tafel en stoelen, bestek…. En dan hebben we nog niet eens alles opgenoemd.
- Regent het veel, dan heb je in de tent niet veel ruimte om met een gezin de dag door te brengen.
Het hangt af van de vakantiebestemming, maar ’s nachts kan het in een tent behoorlijk koud worden. Overdag kan het er weer erg warm zijn.
Tip! Ook leuk en net even wat comfortabeler dan je eigen tent: een ingerichte lodgetent. Lekker basic, maar wel van alle gemakken voorzien.
Voordelen kamperen met de (sta)caravan
- Een caravan is comfortabel. Je hoeft niet op een luchtbed te slapen, je hebt een eigen toilet, je vertrouwde spullen om je heen, opbergruimte, een koelkast en verwarming (indien nodig).
- In de nachten koelt het in de caravan minder snel af. En gebeurt dit toch, dan zet je de verwarming gewoon aan, mits die aanwezig is.
- Regen bij aankomst is geen probleem. Hup de caravan in en de volgende dag zet je de voortent op.
- Heb je een eigen caravan? Dan kun je daar veel spullen in kwijt. Dat betekent meer ruimte in de auto onderweg.
- Regent het, dan kunnen de kinderen zich prima in de caravan vermaken. Jullie hebben meer ruimte dan in een tent.
- Bevalt de camping of het weer niet? Betalen en doorrijden naar het zuiden met meer zon. Met een eigen caravan kan dit eenvoudig.
Nadelen kamperen met de caravan
- Met een caravan achter de auto rijd je een stuk minder hard. De reis duurt daarom langer. Al kun je er ook voor kiezen om te slapen in een camper die van de camping zelf is.
- Ook keren, smalle wegen of achteruit rijden kan met een caravan best een uitdaging zijn.
- Een caravan moet onderhouden worden en als je hem niet gebruikt is een stalling noodzakelijk. Samen met de aanschaf maakt dit een caravan duur.
- Niet iedereen durft met een caravan te rijden. Dat betekent dat één persoon de hele reis moet rijden.
- Ook in een caravan kan het erg warm zijn.
Tip! Vrolijk jullie tent of caravan op met gekleurde vlaggetjes, lampionnen en een leuke lichtslinger. Zo maak je er meteen een herkenningspunt voor je kind van.
Chalet
In een chalet heb je vaak meer luxe: een badkamer, meerdere kamers, een terras, een keuken. Bovendien is een chalet minder gehorig dan bijvoorbeeld een tent. Zo voel je je wat minder opgelaten als je kind ’s nachts hard huilt. Het nadeel van een chalet is weer dat je boekt voor een bepaalde periode. Bevalt het niet, dan kun je weggaan maar ben je je geld wel kwijt.
Slapen op kampeervakantie
In een andere omgeving slapen is voor kinderen best spannend. Je hoort andere geluiden, het ruikt anders en het bed is niet hetzelfde. Daarom een aantal handige tips om ervoor te zorgen dat jullie op vakantie lekker slapen.
- Als je de mogelijkheid hebt, kun je het beste je eigen campingbedje of kinderwagenbak meenemen. Zo maak je het slapen vertrouwd.
- Lukt dat niet, neem dan in elk geval wat vertrouwde spullen mee. Denk aan een knuffel, slaapzak, laken en nachtmuziekje.
- Het slapen in een campingbedje kun je vooraf thuis al een paar keer oefenen, zodat het wat bekender is. Ook het slapen in een tent of caravan kun je een paar keer op proef doen.
- Heeft je baby moeite met slapen op vakantie, draag hem dan bij je in een doek of draagzak, laat hem ’s nachts naast je slapen of zet het campingbedje naast je eigen bed.
- Peuters houden van vaste rituelen. Lees voor het slapengaan een verhaaltje voor, als je dat thuis ook altijd doet.
- Is je peuter dwars en wil hij per se niet slapen op vakantie? Zet hem in de buggy en ga een eind lopen, dan vallen zijn ogen misschien vanzelf dicht. Lees ook: wanneer mag je baby in een buggy?
- Om te voorkomen dat je kind ondanks de vermoeidheid toch vroeg wakker wordt omdat het al vroeg licht is, kun je zijn kamer of tent een beetje verduisteren met een handdoek of deken.
Tip! Lees ons artikel slapen op vakantie voor meer handige tips en trucs.
Campingregels
Een camping geeft veel vrijheid. Toch kan die vrijheid jou ook stress geven. Kleine kinderen kun je snel uit het oog verliezen. En wat als je kind bij een vakantievriendje wil spelen? Stel daarom op de eerste dag een aantal campingregels op. Zo is het voor het hele gezin duidelijk wat wel en niet kan.
Zelf doen
Zelf een ijsje kopen in de campingwinkel, ’s ochtends brood halen, de afwas doen of alleen een rondje fietsen over de camping. Die vrijheid en zelfstandigheid die kinderen op een camping krijgen, maakt ze ook heel trots.
Kamperen met een baby
Kamperen met een baby? Waarom niet. Het vergt alleen iets meer voorbereiding. Daarom een handige lijst met tips:
- Neem voeding mee. Handig voor als jullie in een restaurant eten. Het laatste wat je wilt is dat je baby diarree krijgt vanwege een ander type melkpoeder of potje babyvoeding.
- Zorg voor een muskietennet om de maxicosi, wandelwagen of het campingbedje.
- Bescherm je baby tegen muggenbeten met kleding (lange mouwen en lange pijpen) en Deet (geef kinderen jonger dan twee jaar een lagere concentratie)
- Smeer op tijd met zonnebrandcrème (minimaal factor 30) en houd je baby uit de zon tussen 11.00 en 15.00 uur.
- Let goed op de veiligheid: kan je kind al kruipend bij de vijver, het zwembad of de zee komen?
- Geef je flesvoeding en wil je op safe spelen? Dan kun je het beste voor de hele vakantie melkpoeder meenemen.
- Neem een waterkoker mee op vakantie. Tenzij nadrukkelijk staat vermeld dat die aanwezig is.
- Maak je flesvoeding? Gebruik dan geen water uit de kraan. Kies voor mineraalwater zonder koolzuur uit een fles of kook het leidingwater ten minste tien minuten vóór je het gebruikt.
Meer handige kampeertips
- Stel een noodgevallenpakket samen. Hierin zitten geen pleisters, maar leuke verrassingen voor je kind als de verveling toeslaat of het de hele dag regent. Stop er een mooi kleurboek in, een nieuw setje stickers, een klein ingepakt cadeautje of een spelletje.
- Vergeet met een baby geen opblaasbadje mee te nemen en gebruik het campingbedje als box overdag.
- Maak de bedden overdag al op. In het donker is dat een hele klus.
- Leg de zaklamp altijd op dezelfde plek.
- Ook handig: leg wat reservespullen voor de nacht klaar. Voor het geval je het bed moet verschonen, omdat je kind ziek wordt of een doorgelekte luier heeft. Midden in de nacht op zoek moeten naar schoon beddengoed is voor niemand leuk.
- Maak voor je peuter of kleuter een duidelijk lijn om jullie kampeerplek, zodat hij weet dat hij niet verder dan die lijn mag.
- Ook al is het overdag warm, ’s nachts kan het soms behoorlijk afkoelen. Warme dekens en dikke truien mee is geen overbodige luxe.
Meer vakantietips? Van zwanger op vakantie tot vliegen met een baby en je kind weer in het oude slaapritme krijgen na de vakantie. Je leest het hier.