wat-kost-kinderopvang

Wat kost kinderopvang in 2020?

De kosten voor kinderopvang zijn afhankelijk van de uurtarieven, het aantal uren dat je afneemt en de hoogte van het inkomen. Wat kost kinderopvang in 2020?

Wat kost kinderopvang?

De kosten van de kinderopvang hangen af van de vorm van kinderopvang (kinderdagverblijf, buitenschoolse opvang of gastouderopvang) en het type aanbod (hele of halve dag, inclusief of exclusief vakantieopvang, voorschoolse opvang, vakantieopvang en opvang voor 1 of meerdere kinderen).

Advertentie

Met het kinderdagverblijf maak je vaste afspraken wanneer je je kind brengt. Dit wordt gerekend in dagdelen, namelijk de ochtend en de middag. Je spreekt af hoeveel dagdelen je wenst en op welke dagen. Je kunt soms ook flexibele dagen afspreken, maar daardoor kunnen de kosten hoger liggen.

Max. uurtarief kinderopvang 2020

De uurtarieven verschillen per kinderopvang, maar de overheid heeft de volgende maximum uurtarieven vastgesteld:

  • € 8,17 per uur voor dagopvang
  • € 7,02 per uur voor buitenschoolse opvang
  • € 6,27 per uur voor gastouderopvang (zowel dagopvang als buitenschoolse opvang)

Betaalt je meer dan het maximum-uurtarief? Dan krijg je voor de kosten boven het maximum-uurtarief geen kinderopvangtoeslag. Als je kinderopvang goedkoper is, dan krijg je over dat goedkopere uurtarief kinderopvang toeslag. De tarieven van kinderopvangorganisaties zijn brutoprijzen. Dit houdt in dat je meestal slechts een deel van de kosten zelf hoeft te betalen. Wat je terugkrijgt, hangt af van je inkomen.

Vergoeding kinderopvang

De Wet kinderopvang regelt dat ouders, werkgevers en overheid de kosten voor opvang samen dragen. Werkgevers dragen hun deel af aan de belastingdienst. Ouders betalen de rekeningen aan de crèche, BSO of het gastouderbureau. Zij kunnen een tegemoetkoming in de kosten voor opvang aanvragen bij de belastingdienst: de kinderopvangtoeslag. De hoogte van deze overheidsbijdrage is afhankelijk van het inkomen van jou en je partner samen. Kinderopvangtoeslag is met terugwerkende kracht aan te vragen, maar alleen binnen 3 maanden na de maand dat je kind naar de kinderopvang gaat. Als je langer wacht, loop je de toeslag mis.

Om toeslag te krijgen moet de kinderopvangorganisatie geregistreerd staan bij de gemeente. Voor opvang door bijvoorbeeld opa of oma kunt je geen kinderopvangtoeslag krijgen. Tenzij zij gastouders zijn.

Lees hier alles over kinderopvangtoeslag 2020.