Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Wat kost kinderopvang in 2023?

Heb je kinderopvang nodig voor je kind, dan is het goed om te weten wat je daaraan kwijt bent. De kosten voor kinderopvang zijn afhankelijk van de uurtarieven, het aantal uren dat je afneemt en de hoogte van je inkomen. Dit kost kinderopvang in 2023.

Advertentie

Wat kost kinderopvang?

De kosten voor kinderopvang hangen af van het soort kinderopvang (kinderdagverblijf, buitenschoolse opvang of gastouderopvang) en het type aanbod (hele of halve dag, inclusief of exclusief voorschoolse opvang en/of vakantieopvang, opvang voor één of meerdere kinderen).

Met het kinderdagverblijf maak je vaste afspraken over wanneer je je kind brengt. Dit wordt gerekend in dagdelen, namelijk de ochtend en de middag. Je spreekt af hoeveel dagdelen je wenst en op welke dagen. Je kunt soms ook flexibele dagen afspreken, maar daardoor kunnen de kosten wel hoger zijn. Ook spreek je af of je je kind tijdens de schoolvakanties ook naar de opvang brengt, of niet.

Op basis van deze afspraken krijg je een contract met daarin de kosten voor kinderopvang die je moet betalen. Dit verschilt dus erg per gezin en per situatie, ook omdat de kosten deels worden vergoed via de kinderopvangtoeslag. De hoogte daarvan hangt weer af van je inkomen.

Lees meer: Kinderdagverblijf kiezen, hoe doe je dat?

Advertentie

Verschil in uurtarief voor kinderopvang

Kinderopvangcentra stellen zelf hun uurtarieven vast. Daardoor kunnen de kosten voor kinderopvang erg verschillen per centrum. Uit peilingen onder kinderopvangcentra blijkt dat het gemiddelde uurtarief in 2023 voor dagopvang 9,72 euro zal zijn, en voor de bso 8,62 euro. Veel kinderopvangcentra zullen een hoger tarief hanteren, en sommige zullen onder dit bedrag zitten.

De verschillen in kosten voor kinderopvang hangen van een aantal factoren af:

  • De regio of stad: Woon je in hartje Amsterdam of in een dorp in het noorden? In de Randstad zijn de huren voor panden veel hoger dan in het noorden van Nederland. De kinderopvangorganisatie betaalt de huur van de locatie en berekent dit door in het uurtarief.
  • Vraag en aanbod: De hoogte van het uurtarief wordt ook bepaald door de vraag naar kinderopvang. Als er bij jou in de buurt weinig kinderen naar de kinderopvang gaan, gaat het uurtarief omhoog. De vaste kosten zoals de huur van het pand en het personeel blijven namelijk (grotendeels) hetzelfde als er wel veel kinderen op de opvang zitten.
  • Extra kosten: Zijn de kosten voor luiers, ontbijt, lunch, avondeten en tussendoortjes bij de prijs inbegrepen? Of moet je die nog apart bijbetalen?
  • Halve of hele dagen en flexibele opvang: Bij veel kinderdagverblijven is het uurtarief bij halve dagen hoger dan wanneer je kind de hele dag daar is. De flexibele opvang is vaak nog duurder per uur.

Maximum uurtarief kinderopvang 2023

Een deel van de kosten voor kinderopvang krijg je door de overheid vergoed via de kinderopvangtoeslag. Omdat de prijzen per kinderopvang zo verschillen, hanteert de overheid een maximum uurtarief dat vergoed kan worden. Voor 2023 zijn de volgende maximum tarieven vastgesteld:

  • € 8,97 per uur voor dagopvang
  • € 7,72 per uur voor buitenschoolse opvang
  • € 6,73 per uur voor gastouderopvang (zowel dagopvang als buitenschoolse opvang)

Betaal je meer dan dit maximum uurtarief aan de kinderopvang van jouw kind? Dan ontvang je voor de kosten boven het maximum uurtarief geen kinderopvangtoeslag.

Advertentie

Als je kinderopvang goedkoper is, krijg je over dat goedkopere uurtarief kinderopvangtoeslag. De tarieven van de kinderopvangorganisaties zijn brutoprijzen. Dit betekent dat je meestal maar een deel van de kosten zelf hoeft te betalen. Wat je terugkrijgt, hangt af van je inkomen.

Lees meer: Dit kost het hebben van een kind

Kosten kinderopvang en kinderopvangtoeslag

De Wet kinderopvang regelt dat ouders, werkgevers en de overheid de kosten voor opvang samen dragen. Werkgevers dragen hun deel af aan de Belastingdienst. Ouders betalen de rekeningen aan de crèche, bso of het gastouderbureau. Zij kunnen een tegemoetkoming in de kosten voor opvang aanvragen bij de Belastingdienst: de kinderopvangtoeslag. De hoogte van deze overheidsbijdrage is afhankelijk van het inkomen van jou en je partner samen. Kinderopvangtoeslag kun je met terugwerkende kracht aanvragen, maar alleen binnen drie maanden na de maand dat je kind naar de kinderopvang gaat. Als je langer wacht, krijg je geen toeslag meer.

Voor ieder kind vraag je apart toeslag aan bij de Belastingdienst. Om toeslag te krijgen, moet de kinderopvangorganisatie geregistreerd staan bij de gemeente. Voor opvang door bijvoorbeeld opa of oma kun je geen kinderopvangtoeslag krijgen. Tenzij zij ingeschreven staan als gastouder.

Meer weten? Alles over de kinderopvangtoeslag

Flinke stijging kosten kinderopvang in 2023

Het uurtarief bij kinderdagverblijven en bso’s stijgt in 2023 gemiddeld 8,5 procent. Sommige kinderopvangcentra moeten hun uurtarief zelfs met tien of elf procent verhogen. Deze prijsstijgingen zijn onder meer nodig vanwege de inflatie, waardoor ook de lonen van medewerkers omhoog gaan, en daarnaast krijgen kinderopvangcentra te maken met hoge energierekeningen en stijgende huren.

Het maximum uurtarief waarover ouders kinderopvangtoeslag kunnen krijgen, stijgt in 2023 met 5,6 procent. Dat weegt dus niet op tegen de stijging van de kosten voor kinderopvang. Daardoor zullen ouders in 2023 vaak een veel groter deel zelf moeten betalen, wat in de praktijk kan neerkomen op honderden euro’s per kind per maand, afhankelijk van het inkomen van de ouders.

Meer veranderingen in 2023

Ouders krijgen in 2023 te maken met een aantal veranderingen op het gebied van hun geldzaken. Bekijk hier de actuele informatie:

Commercieel – Prenatal – Offer – Sweet Petit mini collectie

Prenatal

Sweet Petit mini collectie

Fijne rib kwaliteit in biologisch katoen
Shop nu