Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Wat kost kinderopvang in 2022?

Heb je kinderopvang nodig voor je kind, dan is het goed om te weten wat je daaraan kwijt bent. De kosten voor kinderopvang zijn afhankelijk van de uurtarieven, het aantal uren dat je afneemt en de hoogte van het inkomen. Dit kost kinderopvang in 2022.

Advertentie

Wat kost kinderopvang?

De kosten van de kinderopvang hangen af van welk soort kinderopvang (kinderdagverblijf, buitenschoolse opvang of gastouderopvang) en het type aanbod (hele of halve dag, inclusief of exclusief vakantieopvang, voorschoolse opvang, vakantieopvang en opvang voor één of meerdere kinderen). Dus wat kost kinderopvang?

Met het kinderdagverblijf maak je vaste afspraken wanneer je je kind brengt. Dit wordt gerekend in dagdelen, namelijk de ochtend en de middag. Je spreekt af hoeveel dagdelen je wenst en op welke dagen. Je kunt soms ook flexibele dagen afspreken, maar daardoor kunnen de kosten hoger liggen.

Lees meer: Kinderdagverblijf kiezen, hoe doe je dat?

Maximum uurtarief kinderopvang 2022

De uurtarieven verschillen per kinderopvang, maar de overheid heeft de volgende maximum uurtarieven vastgesteld voor 2022:

Advertentie
  • € 8,50 per uur voor dagopvang
  • € 7,31 per uur voor buitenschoolse opvang
  • € 6,52 per uur voor gastouderopvang (zowel dagopvang als buitenschoolse opvang)

Betaal je meer dan het maximum uurtarief? Dan ontvang je voor de kosten boven het maximum uurtarief geen kinderopvangtoeslag. Kinderopvangtoeslag is een bijdrage in de kosten die je als werkende ouder maakt voor opvang. Voor ieder kind vraag je apart toeslag aan. Eerst betaal je de kosten van de kinderopvang. Vervolgens kun je een percentage (afhankelijk van je situatie) terugvragen bij de Belastingdienst.

Als je kinderopvang goedkoper is, dan krijg je over dat goedkopere uurtarief kinderopvangtoeslag. De tarieven van de kinderopvangorganisaties zijn brutoprijzen. Dit betekent dat je meestal slechts een deel van de kosten zelf hoeft te betalen. Wat je terugkrijgt, hangt af van je inkomen.

Lees meer: Dit kost het hebben van een kind

Verschil in uurtarief voor kinderopvang

In 2022 krijg je toeslag over een maximum uurtarief van 8,50 euro voor kinderopvang. Wist je dat de uurtarieven voor kinderopvang erg kunnen verschillen? Zo kun je bij de ene kinderopvang minder dan 6 euro per uur kwijt zijn en bij de andere bijna 9 euro per uur. Het verschil tussen de uurtarieven van de verschillende soorten kinderopvang hangt van een aantal factoren af:

Advertentie
  • De regio of stad: Woon je in hartje Amsterdam of in een dorpje in het noorden? In de Randstad zijn de huren voor panden nu eenmaal een stuk duurder dan in het noorden van Nederland. Omdat de kinderopvangorganisatie de huur in bijvoorbeeld de Randstad moet betalen, zijn de uurtarieven voor de kinderopvang daar ook hoger.
  • Vraag en aanbod: De hoogte van het uurtarief wordt ook bepaald door de vraag naar kinderopvang. Als er bij jou in de buurt weinig kinderen naar de kinderopvang gaan, gaat het uurtarief omhoog. De vaste kosten zoals de huur van het pand en het personeel blijven namelijk hetzelfde als er wel veel kinderen op de opvang zitten.
  • Extra kosten: Zijn de kosten voor luiers, ontbijt, lunch, avondeten en tussendoortjes bij de prijs inbegrepen? Of moet je die nog apart bij betalen?
  • Halve of hele dagen en flexibele opvang: Bij veel kinderdagverblijven is het uurtarief bij halve dagen hoger dan wanneer je kind de hele dag daar is. De flexibele opvang is vaak nog duurder per uur. w

Kinderopvangtoeslag

De Wet kinderopvang regelt dat ouders, werkgevers en de overheid de kosten voor opvang samen dragen. Werkgevers dragen hun deel af aan de Belastingdienst. Ouders betalen de rekeningen aan de crèche, BSO of het gastouderbureau. Zij kunnen een tegemoetkoming in de kosten voor opvang aanvragen bij de Belastingdienst: de kinderopvangtoeslag. De hoogte van deze overheidsbijdrage is afhankelijk van het inkomen van jou en je partner samen. Kinderopvangtoeslag kun je met terugwerkende kracht aanvragen, maar alleen binnen drie maanden na de maand dat je kind naar de kinderopvang gaat. Als je langer wacht, krijg je geen toeslag meer.

Om toeslag te krijgen, moet de kinderopvangorganisatie geregistreerd staan bij de gemeente. Voor opvang door bijvoorbeeld opa of oma kun je geen kinderopvangtoeslag krijgen. Tenzij zij ingeschreven staan als gastouder.

Meer weten? Alles over de kinderopvangtoeslag

Meer veranderingen in 2022

Ouders krijgen in 2022 te maken met een aantal veranderingen op het gebied van hun geldzaken. Bekijk hier de actuele informatie:

Ouders van Nu Voordeelpas

Wil jij besparen op baby- en kinderspullen, kleding, speelgoed en meer?

Dat kan met de Ouders van Nu Voordeelpas!
Shop met korting