Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Baby verzorging: alle do's en don'ts

Het kleine lichaam van je baby heeft verzorging nodig. Luiers verschonen, in bad, huid verzorgen, nageltjes knippen en later ook tandjes poetsen. Hier lees je alles wat je moet weten over de verzorging van je baby.

In samenwerking met expert

Marjolein Leenarts

Dermatoloog

Luiers verschonen

Het belangrijkste onderdeel van het verzorgen van je baby is luiers verschonen. Telkens als je baby heeft gepoept of geplast verschoon je de luier. Dit kan betekenen dat je zes tot zeven keer per dag een nieuwe luier omdoet. Bekijk hier een stappenplan voor luiers verschonen.

Advertentie

Luieruitslag

Sommige baby’s zijn gevoelig voor luieruitslag. De huid van de billen van je baby is dan rood en geïrriteerd. Dit kan geen kwaad, maar je baby kan er wel flink last van hebben. Probeer luieruitslag daarom zoveel mogelijk te voorkomen door de billen van je baby goed te verzorgen. Verschoon regelmatig en droog de billen goed af. Lees hier wat je kunt doen om luieruitslag te voorkomen en te behandelen.

In bad doen

Je baby voor het eerst in bad doen is best spannend. Gelukkig zal de kraamverzorgster je daar in de eerste week bij begeleiden. De meeste baby’s vinden het heerlijk om in bad te gaan, het lijkt namelijk op hun omgeving in de baarmoeder. De eerste maand hoeft je baby maar 1 tot 2 keer per week in bad. Zo kun je je baby in bad doen in 10 stappen. Lees hier meer over douchen met je baby.

Verzorging van de baby huid

De huid van je baby is extra kwetsbaar. Wees daarom voorzichtig met het verzorgen van de huid en het gebruik van babyverzorgingsproducten. Doe je baby niet te vaak in bad, maak het water niet te heet en gebruik geen zeep. Droog je baby voorzichtig af en zorg dat alle huidplooien goed droog zijn. Je kunt de babyhuid eventueel insmeren met wat bodylotion of crème speciaal voor baby’s. Hier lees je alles over de huidverzorging van je baby.

Baby verzorging: de navel

Na de geboorte wordt de navelstreng afgeknipt. Het stukje navel dat daarna achterblijft is het navelstompje. Dit stompje kun je het beste zoveel mogelijk met rust laten en hoef je dus niet echt te verzorgen. Je hoeft het niet af te dekken, tenzij de kraamverzorgster anders adviseert. Na een aantal dagen droogt het uit en valt het er vanzelf af. Je mag het gewoon wassen, maar dep het daarna wel voorzichtig droog. Lees meer over het verzorgen van de navel van je baby.

Nagels knippen

Het knippen van de nageltjes van je baby is belangrijk en onderdeel van het verzorgen van je baby. Worden ze te lang dan kan je baby zichzelf verwonden. In het begin kan het knippen van de nageltjes best spannend zijn: de vingers zijn nog zo klein! Wacht met knippen liever tot je baby zes weken of ouder is. Daarvoor kun je de nagels bijhouden door ze te vijlen of af te bijten. Lees hier meer over het knippen van de nagels van je baby.

Oortjes schoonmaken

De oren van je baby hoef je niet intensief te verzorgen: blijf zoveel mogelijk van de oren van je baby af. Je mag alleen de buitenzijde en binnenkant van de oorschelp schoonmaken. Dat kun je doen met een in olie of water gedrenkt watje. Ook als er vrij veel oorsmeer te zien is, laat je dit gewoon zitten. Dit is namelijk de natuurlijke bescherming voor het trommelvlies. Als je de gehoorgang schoonmaakt met bijvoorbeeld een wattenstaafje kun je een infectie veroorzaken.

Oogjes schoonmaken

Een baby kan soms wat afscheiding in de oogjes hebben. Dit mag je voorzichtig verwijderen met een watje dat je eerst in gekookt water hebt gehouden (en daarna hebt laten afkoelen!). Strijk altijd van buiten naar binnen. Sommige baby’s hebben in de eerste weken last van ontstoken oogjes. Lees hier wat je doet als je baby een vuil of ontstoken oogje heeft.

Aankleden

Een kleine baby aan- en uitkleden is nog best een kunst. Zorg dat je tijdens het aan- en uitkleden het hoofdje en de nek ondersteunt. Je kunt ook een aankleedkussen gebruiken. Bij het uitkleden kun je het beste bij de sokken en het broekje beginnen. Vervolgens haal je de armen uit de mouwen en verwijder je de bovenkleding over het hoofdje. Bij het aankleden is de volgorde precies andersom. Zorg er als het even kan voor dat je de kant die al is uitgekleed bedekt met bijvoorbeeld een hydrofiele doek. Dan krijgt je baby het minder snel koud (en jij geen plasje over je heen, als je een jongetje hebt). Meer over het aankleden van je baby.

Tandenpoetsen

Vanaf het moment dat de tandjes doorkomen is het verstandig de tanden van je baby te verzorgen. De eerste tandjes komen tussen de vijfde en zesde maand door. Het is de eerste twee jaar voldoende om de tandjes een keer per dag te poetsen. Meer informatie over het poetsen en verzorgen van de tandjes van je baby.

Haartjes kammen

Gebruik als je de haartjes van je baby wilt wassen alleen speciale babyshampoo. De hoofdhuid van je baby is dun en gevoelig. Agressieve shampoo kan zorgen dat je baby last krijgt van berg. Gebruik voor het kammen van het haar van je baby een zeer zacht borsteltje. Pas op met haarelastiekjes en klemmetjes, dit vinden baby’s niet prettig en ze kunnen de accessoires uit hun haar trekken en in hun mond steken.

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Bronnen baby verzorgen : ThuisartsKNOV

Video: Waarom hebben baby’s vaak berg?

Marjolein Leenarts

Dermatoloog

Marjolein Leenarts is medisch specialist in huidziekten oftewel dermatoloog en werkzaam in het Rode Kruis Ziekenhuis/Brandwondencentrum Beverwijk. Dit ziekenhuis staat bekend om haar expertise op het gebied van huid- en brandwonden. Ook is zij de vrouw achter de succesvolle cosmeticalijn genaam Drs Leenarts. Producten voor jong en oud, alles gebaseerd op dermatologische kennis en wetenschap en parfumvrij!

In 2015 verscheen haar ‘Handboek over de huid 0-4 jaar’, een compleet naslagwerk met alle ins & outs over de kinderhuid. Ook is zij vaak te zien/horen op tv, zoals bij Shownieuws, Editie NL, Rambam en RTL Boulevard.

Voor meer informatie: kijk op: drleenarts.com en voor achtergrond:
Instagram
Facebook
YouTube
LinkedIn

Commercieel – Hema – Offer – Meegroei rompertje

Meegroei rompertje

Verkrijgbaar vanaf maat 44
Vind je hier