Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
beregoede luiers Albert Heijn

Hoe vervuilend zijn poepluiers nu echt voor het milieu?

Om iets goeds te doen voor de wereld scheid je je afval. Maar je baby schijt ook. Een vuilnisberg aan luiers vol. Hoe ga je daar duurzaam mee om?

In samenwerking met expert

Jojanneke Bastiaansen

Onderzoeker en factchecker

Onze kleine vervuiler

Nu wonen we nog driehoog achter in een tochtig appartement. Maar straks zitten we achter driedubbel geïsoleerde ramen in een superduurzame wijk. Zo duurzaam dat er zelfs biogas wordt gewonnen uit onze voedsel- en poepresten. Maar de luiers van onze kleine vervuiler worden niet apart opgehaald. Die zijn toch hartstikke belastend voor het milieu? Moeten we ze dan maar in de recycling-containers van het kinderdagverblijf dumpen? Of toch overgaan op wasbare luiers?

Advertentie

Lees ook: De beste luieremmers van 2022: dit is onze top-5

22 kilo?!

In Nederland dragen zo’n half miljoen baby’s en kinderen luiers. De overgrote meerderheid heeft wegwerpluiers om. Volgens een rekensom van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal produceert een gemiddeld kind zo’n 22 kilo luier-afval. Per maand!

En dat zo’n drie jaar lang, totdat je kind zindelijk is. Qua gewicht is dat gelijk aan, pak ’m beet, acht baby-olifanten. Al die luiers belanden via onze vuilcontainers op stortplaatsen en in de vuilverbranding. Het gevolg: giftige stoffen in de lucht.

Meer lezen? Hoe werken wasbare luiers?

Wegwerpluier

Dit blijkt nog maar het topje van de vuilnisberg. Voor de berekening van de totale milieubelasting van luiers gebruiken onderzoekers een levenscyclusanalyse. Die kijkt naar elke stap: van de winning van de benodigde grondstoffen, de productie, het transport, en het gebruik tot en met de afvalverwerking.

Advertentie

Het verwerpelijkst aan de wegwerpluier blijkt de productie van de basismaterialen: papierpulp en plastic laagjes, elastiek, tape en superabsorberende korrels. Niet best voor het milieu, want voor de papierpulp worden bomen gekapt en de kunststof wordt gemaakt van aardolie.

Lees ook de Ouders van Nu review ‘Getest: de beste luiers van 2023’

Wasbare luiers

Toch komen wasbare luiers niet per se als winnaar uit de bus. Bij wegwerpluiers tikken vooral de grondstoffen en het afvalbeheer aan, maar bij wasbare luiers kan juist het gebruik van water en energie hoger uitvallen. Dat hangt sterk af van het luiermateriaal (de katoenbouw slurpt water) en van gebruikspatronen. Niet te heet wassen helpt. En niet voor elk wissewasje de machine draaien. Ook komen er steeds milieuvriendelijkere opties op de markt, zoals wasbare luiers van kunstvezels.

Gelukkig zitten de fabrikanten van wegwerpluiers ook niet te luieren. Zo zijn hun luiers lichter geworden, waardoor ze minder belastend zijn voor het milieu. En afvalbedrijven ontwikkelen manieren om biogas en materialen uit de luiers te winnen. Zoals plastics om wasknijpers mee te maken. Handig voor op je neus tijdens het verschonen.

Advertentie

Lees ook: Luieruitslag bij je baby

Hoopvol

Helaas is het voorlopig nog theorie. In Nederland draait namelijk nog geen enkele fabriek die luiers recyclet. Dat betekent dat zelfs luiers uit de speciale containers nu nog op de grote hoop belanden. Maar in de nabije toekomst zal ook van IJsbrands poep en pies biogas kunnen worden gemaakt. Als het zover is, zal ik met liefde zijn vieze luiers bij het kinderdagverblijf afleveren.

Dit artikel is eerder verschenen in Ouders van Nu Magazine – Tekst: Jojanneke Bastiaansen, Beeld: Getty Images. Bronnen: Sciencedirect , Gov

1 Cordella et al. (2015). Evolution of disposable baby diapers in Europe: Life cycle assessment of environmental impacts and identification of key areas of improvement. Journal of cleaner production. 
2 UK Environment Agency (2008). An updated life cycle assessment study for disposable and reusable nappies. Science Report: SC010018/SR2

Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Jojanneke Bastiaansen

Onderzoeker en factchecker

Dr. Jojanneke Bastiaansen (37) is onderzoeker, columnist, en moeder van zoon IJsbrand. Ze studeerde psychologie, promoveerde in de neurowetenschappen, en werkt als senior onderzoeker in de psychiatrie bij een academisch ziekenhuis en een instelling voor geestelijke gezondheidszorg. In haar onderzoek bestudeert Jojanneke niet alleen de mens, maar ook de wetenschap zelf. Voor Ouders van Nu Magazine vertaalt ze iedere maand wetenschappelijke onderzoeken in jip-en-janneketaal.

Voor meer informatie kijk op haar persoonlijke website (columns) of op de universiteitswebsite (onderzoek). Voor achtergrond:
Twitter
Instagram
LinkedIn

Commercieel – Prenatal – Offer – Prénatal Kinderwagen

Onderweg met je kleintje

Laat je verrassen door de Prénatal kinderwagen!
Shop nu