Tanden poetsen van je baby

Weer een mijlpaal: je baby heeft z’n eerste tandjes gekregen! Moet je vanaf het eerste moment beginnen met tanden poetsen? En hoe doe je dat dan bij een baby? Alles over de verzorging van de tanden van je baby. Wanneer beginnen met tanden poetsen?

De eerste tandjes van je baby komen meestal tussen de vijfde en de zesde maand door. Om een goede basis te leggen voor een gezond volwassen gebit moet je al bij het eerste tandje beginnen met poetsen. Je kunt al beginnen met poetsen zodra je het eerste puntje van een tand ziet. De tandjes zijn namelijk nog erg kwetsbaar op het moment dat ze doorkomen, dus het is belangrijk om gelijk met poetsten te beginnen. Dat doe je met een speciale babytandenborstel en tandpasta voor kinderen vanaf 0 jaar.

Advertentie

Hoe vaak poetsen?

In de eerste twee jaar is het voldoende om één keer per dag de tandjes van je baby te poetsen. Doe dat het liefst ’s avonds voor het slapen, na de laatste voeding. Zo geef je bacteriën de minste kans. Vanaf het moment dat je baby twee jaar is, poets je twee keer per dag z’n tanden, minimaal twee minuten per keer.

Lees ook: Tanden poetsen bij je peuter

Tandpasta voor baby’s

De tandjes van een baby poets je met een speciale tandpasta. In baby- en peutertandpasta zit fluoride. Dit maakt de tanden harder en sterker, waardoor ze minder kwetsbaar zijn. De hoeveelheid fluoride in babytandpasta is aangepast voor kleine kinderen. Kies voor een tandpasta met een leeftijdsaanduiding vanaf 0 jaar, bijvoorbeeld 0 tot 2 jaar, of voor 0 tot 5 jaar. Je hoeft niet veel tandpasta te gebruiken: een bolletje zo groot als een erwt is meer dan voldoende voor een baby. Te veel fluoride is namelijk niet goed voor je baby, daardoor kunnen juist vlekken of strepen op zijn tanden ontstaan.

Spoelen na het poetsen hoeft niet. Het is zelfs beter van niet, omdat de fluoride dan langer zijn werk kan doen. Slikt je kind de tandpasta door? Geen probleem, daar zijn deze pasta’s speciaal voor gemaakt. Baby- en peutertandpasta is altijd zacht van smaak zodat je kind het tandenpoetsen niet vies vindt.

Tandenborstel voor baby’s

Gebruik voor je baby een speciale babytandenborstel. Deze hebben zachtere haren dan borstels voor grotere kinderen of volwassenen. Ook zijn ze wat kleiner, waardoor je makkelijker bij alle tanden en kiezen kunt komen. Met een babytandenborstel kun je ook het tandvlees een beetje masseren. Dat is fijn als je baby last heeft van doorkomende tanden.

Als het nog niet goed lukt om de tanden van je baby te poetsen met een tandenborstel, dan kun je het eens proberen met een vingertandenborstel. Dit is een soort siliconen vingerhoedje waar zachte plastic haartjes aan zitten. Je schuift ‘m over je vinger en kunt vervolgens met de vingertandenborstel over de tandjes heen en weer poetsen.

Tanden poetsen bij baby’s: zo doe je dat

De eerste keren dat je de tanden van je baby gaat poetsen, zal hij geen idee hebben wat de bedoeling is. Gelukkig openen baby’s meestal vanzelf hun mond als er iets in de buurt komt. In deze fase vinden ze het fijn om van alles in hun mond te stoppen en een tandenborstel vormt daar vaak geen uitzondering op.

Probeer je kind op speelse wijze vertrouwd met het tanden poetsen. Dat doe je door er een dagelijks en herkenbaar ritueel van te maken, op een vast moment. Doe het altijd na het badje, of voordat hij z’n pyjama aankrijgt. En zing er een liedje bij of zeg een versje op. Je kunt je baby op schoot nemen of op het aankleedkussen of bed leggen als je z’n tanden poetst. Zorg in elk geval dat je er makkelijk bij kunt en in z’n mond kunt kijken. Ondersteun z’n hoofd tijdens het poetsen.

Zet de tandenborstel recht op de tandjes en poets zacht, met korte horizontale bewegingen. Houd een vaste volgorde aan, eerst de onderkaak, dan de bovenkaak. Als vuistregel kun je de 3B’s gebruiken: binnenkant, buitenkant en bovenop (op de kauwvlakken). Poets ook de rand van het tandvlees mee. En ook de puntjes van tanden die net zijn doorgekomen, want het glazuur van die tandjes is nog erg kwetsbaar. In het begin is het aanbrengen van fluoride belangrijker dan dat je daadwerkelijk overal met de tandenborstel bent geweest.

Tandenpoetstips:

Sommige baby’s vinden tanden poetsen absoluut geen pretje. Weigert jouw baby? Met deze tips lukt het hopelijk wel:

 1. Maak er een spelletje van wie het hardste ‘aaa’ kan roepen of wie zijn mond het verst kan openen.
 2. Geef je baby zelf ook een tandenborstel in de hand, waarmee hij zijn knuffels tandjes kan poetsen.
 3. Let erop dat de tandenborstel niet te hard is.
 4. Laat je baby in de spiegel kijken zodat hij kan zien wat er gebeurt.
 5. Zing een tandenpoetsliedje. Is het liedje voorbij, dan is ook het tandenpoetsen klaar.
 6. Laat zien hoe jij je eigen tanden poetst, of laat je kind jouw tanden poetsen.
 7. Poets rustig.
 8. Vertel een verhaaltje tijdens het tandenpoetsen.
 9. Vertel wat je gaat wegpoetsen, bijvoorbeeld de koekkruimels of de sperziebonen.

Naar de tandarts

Vanaf het moment dat je baby z’n eerste tandje heeft, kun je al met hem naar de tandarts. Dat hoeft niet meteen, maar ga in elk geval vanaf z’n tweede verjaardag, twee keer per jaar. Je kunt je kind de eerste keren ook gewoon meenemen als jij een afspraak hebt, zodat hij kan zien hoe het in zijn werk gaat. Hoe jonger je kind al went om naar de tandarts te gaan, hoe minder eng hij ’t in de toekomst zal vinden, omdat hij vertrouwd raakt met de medewerkers en de omgeving. Lees hier 5 tips voor het eerste tandartsbezoek.

Gaatjes voorkomen: tips

Gaatjes voorkomen is vanzelfsprekend beter dan genezen. Met deze tips zorg je ervoor dat het gebit van je kind gezond blijft en gaatjes geen kans krijgen:

 • Een open deur misschien, maar wees zuinig met suiker en zoetigheid. Bacteriën in de mond (onder andere in tandplak) zetten suikers graag om in zuren. Die lossen het tandglazuur langzaam op, waardoor gaatjes ontstaan.
 • Geef je kind maximaal zeven keer per dag iets te eten en te drinken. Elk eetmoment is een aanslag op het gebit. Met maximaal zeven eet- en drinkmomenten krijgt het gebit tussendoor de tijd om te herstellen.
 • Een beker drinken en een koekje? Geef ze bij voorkeur samen.
 • Wacht na het eten of drinken het liefst minimaal 1 uur met tandenpoetsen. Zuren uit eten en drinken werken in op het glazuur, waardoor het poreuzer wordt. Met een tandenborstel haal je dan makkelijk een dun laagje glazuur weg. Speeksel werkt neutraliserend: een uur na een maaltijd is het minder zuur in je mond.