Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Moeder en baby zijn tanden aan het poetsen

Zeg eens aaa: alles over tandenpoetsen bij je baby

Weer een mijlpaal: je baby heeft z’n eerste tandjes gekregen! Moet je vanaf het eerste moment beginnen met tandenpoetsen? En hoe doe je dat dan bij een baby? Lees hier alles over de verzorging van de tanden van je baby.

In samenwerking met expert

Samantha Sastroredjo

Tandarts

De eerste tandjes van een baby komen meestal tussen de vierde en achtste maand door. Om een goede basis te leggen voor een gezond volwassen gebit, moet je al bij het eerste tandje beginnen met poetsen. Je kunt al beginnen met poetsen zodra je het eerste puntje van een tand ziet. De tandjes zijn namelijk nog erg kwetsbaar op het moment dat ze doorkomen, dus het is belangrijk om gelijk met poetsen te beginnen. Dat doe je met een speciale babytandenborstel en tandpasta voor kinderen vanaf nul jaar.

Advertentie

Tandvlees masseren bij baby

Je kunt zelfs al ’tandenpoetsen’ als je baby nog geen tanden heeft. Je kunt hiermee starten vanaf ongeveer een maand of drie. Masseer met de borstel het tandvlees. Dat is fijn voor een baby als de tandjes doorkomen, want het voelt verzachtend. Bovendien went je baby zo alvast aan de routine van ’s avonds tandenpoetsen. Ook kun je zo melkresten verwijderen en de kans op spruw mogelijk verkleinen.

Tip! Een handige siliconen vingertandenborstel om je baby’s tanden te poetsen, shop je hier.

Hoe vaak poetsen?

In de eerste twee jaar is het genoeg om één keer per dag de tandjes van je baby te poetsen. Doe dat het liefst ’s avonds voor het slapengaan, na de laatste voeding. Zo geef je bacteriën de minste kans. Vanaf het moment dat je kind 2 jaar is, poets je twee keer per dag zijn tanden, minimaal twee minuten per keer.

Lees ook: Tanden poetsen bij je peuter (zonder de strijd aan te gaan)

Tandpasta voor baby’s

De tandjes van een baby poets je met een speciale tandpasta. In baby- en peutertandpasta zit fluoride. Dit maakt de tanden harder en sterker, waardoor ze minder kwetsbaar zijn. De hoeveelheid fluoride in babytandpasta is aangepast voor kleine kinderen. Kies voor een tandpasta met een leeftijdsaanduiding vanaf 0 jaar, bijvoorbeeld 0 tot 2 jaar of 0 tot 5 jaar. Gebruik niet te veel tandpasta. Het advies is maximaal een erwt bij een volledig doorgebroken melkgebit. Heeft je kind nog niet alle tanden, gebruik dan minder.

Advertentie

Overdosis tandpasta kind

Spoelen na het poetsen hoeft niet. Het is zelfs beter van niet, omdat de fluoride dan langer zijn werk kan doen. Voorkom dat je kind tandpasta inslikt. Ondanks dat de hoeveelheid fluoride hierop afgestemd is, is het beter om niet overbodige fluoride binnen te krijgen. Te veel fluoride is niet goed voor je baby, daardoor kunnen juist vlekken of strepen op zijn tanden ontstaan. Dit heet fluorose. Als je baby in één keer heel veel fluoride binnenkrijgt, stel dat hij per ongeluk een hele tube heeft leeggegeten, dan is sprake van vergiftiging en kunnen ernstige complicaties optreden. Voor een kind van 2 jaar kan de hoeveelheid van twee tubes al gevaarlijk zijn. Bel bij vermoeden van doorslikken van een grote hoeveelheid fluoride de spoedeisende hulp.

Tandpasta zonder fluoride

Berg baby- en kindertandpasta altijd hoog op, net zoals je met schoonmaakmiddelen doet. Aan veel soorten baby- en kindertandpasta zijn lekkere smaakjes toegevoegd. Daardoor kan het voor je kind verleidelijk zijn om ervan te snoepen. Kies niet zomaar voor een tandpasta zonder fluoride. Fluoride heeft echt een meerwaarde voor de tanden omdat het helpt gaatjes te voorkomen. Twijfel je? Overleg dit met jouw tandarts. Die kan de voor- en nadelen van fluoridetandpasta goed uitleggen en afstemmen op jouw situatie.

Tandenborstel voor baby’s

Gebruik voor je baby een speciale babytandenborstel. Deze heeft zachtere haren dan borstels voor grotere kinderen of volwassenen. Ook zijn ze wat kleiner, waardoor je makkelijker bij alle tanden en kiezen kunt komen. Met een babytandenborstel kun je ook het tandvlees een beetje masseren. Dat is fijn als je baby last heeft van doorkomende tanden.

Als het nog niet goed lukt om de tanden van je baby te poetsen met een tandenborstel, kun je het eens proberen met een vingertandenborstel. Dit is een soort siliconen vingerhoedje waar zachte plastic haartjes aan zitten. Je schuift ‘m over je vinger en poetst met de vingertandenborstel over de tandjes heen en weer.

Advertentie

Tandenpoetsen bij baby’s: zo doe je dat

De eerste paar keer dat je de tanden van je baby gaat poetsen, heeft hij geen idee wat de bedoeling is. Gelukkig openen baby’s meestal vanzelf hun mond als er iets in de buurt komt. In deze fase stoppen ze graag van alles in hun mond en een tandenborstel vinden ze vaak ook interessant.

Maak je kind op een speelse manier vertrouwd met tanden poetsen. Dat doe je door er een herkenbaar dagelijks ritueel van te maken, op een vast moment. Doe het altijd na het badje of voordat hij zijn pyjama aankrijgt. Zing er een liedje bij of zeg een versje op. Je kunt je baby op schoot nemen of op het aankleedkussen of bed leggen als je zijn tanden poetst. Zorg in elk geval dat je er makkelijk bij kunt en in zijn mond kunt kijken. Ondersteun zijn hoofd tijdens het poetsen.

Zet de tandenborstel recht op de tandjes en poets zacht, met korte horizontale bewegingen. Houd een vaste volgorde aan, eerst de onderkaak, dan de bovenkaak. Als vuistregel kun je de 3B’s gebruiken: binnenkant, buitenkant en bovenop (op de kauwvlakken). Poets ook de rand van het tandvlees mee. En ook de puntjes van tanden die net zijn doorgekomen, want het glazuur is dan nog erg kwetsbaar. In het begin is het aanbrengen van fluoride belangrijker dan dat je overal met de tandenborstel bent geweest.

Tips voor tandenpoetsen:

Sommige baby’s vinden tandenpoetsen absoluut geen pretje. Weigert jouw baby? Met deze tips lukt het hopelijk wel:

  1. Maak er een spelletje van wie het hardste ‘aaa’ kan roepen of wie zijn mond het verst kan openen.
  2. Geef je baby zelf ook een tandenborstel in de hand, waarmee hij kan ‘tandenpoetsen’ bij zijn knuffel.
  3. Let erop dat de tandenborstel niet te hard is.
  4. Laat je baby in de spiegel kijken, zodat hij kan zien wat er gebeurt.
  5. Zing een tandenpoetsliedje. Is het liedje voorbij, dan is ook het tandenpoetsen klaar.
  6. Laat zien hoe jij je eigen tandenpoetst, of laat je kind jouw tandenpoetsen.
  7. Poets rustig.
  8. Vertel een verhaaltje tijdens het tandenpoetsen.
  9. Vertel wat je gaat wegpoetsen, bijvoorbeeld de koekkruimels of de sperziebonen.

Baby mee naar tandarts

Zodra je baby zijn eerste tandje heeft, kun je al met hem naar de tandarts. De tandarts kan al even in zijn of haar mondje kijken om te zien hoeveel tanden er al zijn doorgekomen. Ook kan hij of zij voedingsadviezen geven als dat nodig is.

Tandarts kind 2 jaar

Ga in elk geval vanaf het tweede verjaardag van je kind twee keer per jaar naar de tandarts. Je kunt je kind de eerste keren ook gewoon meenemen als jij een afspraak hebt, zodat hij kan zien hoe het in zijn werk gaat. Hoe jonger je kind al went om naar de tandarts te gaan, hoe minder eng hij het in de toekomst zal vinden, omdat hij vertrouwd raakt met de medewerkers en de omgeving. Lees hier 5 tips voor het eerste tandartsbezoek.

Gaatjes voorkomen: tips

Gaatjes voorkomen is natuurlijk beter dan ermee naar de tandarts moeten. Met deze tips zorg je ervoor dat het gebit van je kind gezond blijft en gaatjes geen kans krijgen:

  • Een open deur misschien, maar wees zuinig met suiker en zoetigheid. Bacteriën in de mond (onder andere in tandplak) zetten suikers graag om in zuren. Die lossen het tandglazuur langzaam op, waardoor gaatjes ontstaan.
  • Geef je kind maximaal zeven keer per dag iets te eten en te drinken. Elk eetmoment is een aanslag op het gebit. Met maximaal zeven eet- en drinkmomenten krijgt het gebit tussendoor de tijd om te herstellen.
  • Een beker drinken en een koekje? Geef ze bij voorkeur samen.
  • Wacht na het eten of drinken het liefst minimaal een uur met tandenpoetsen. Zuren uit eten en drinken werken in op het glazuur, waardoor het poreuzer wordt. Met een tandenborstel haal je dan makkelijk een dun laagje glazuur weg. Speeksel werkt neutraliserend: een uur na een maaltijd is het minder zuur in je mond.

Lees ook: 14 tips voor peuters, zo maak je tandenpoetsen leuk

Bron: Tandartsen Hoge Hond

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Samantha Sastroredjo

Tandarts

Samantha is in 2011 afgestudeerd als tandarts aan de Universiteit van Amsterdam met als keuzevak Medisch-Tandheelkundige Interactie en Restauratieve Tandheelkunde. Bij dit vak is er extra aandacht voor de algemene gezondheid, ziektes en medicatie in combinatie met volledig herstel van de functie en esthetiek van het gebit.

Na haar studie heeft zij zich verder toegespitst op de esthetische tandheelkunde (bijvoorbeeld facings, onzichtbare beugels, injectables en tanden bleken) en voeding en mondgezondheid. Samantha is sinds 2016 mede-eigenaar van Tandartsen Hoge Hond in Deventer. Dit is een praktijk voor algemene tandheelkunde, waar zij veel gezinnen ziet en helpt de gezondheid van hun gebit te verbeteren en gezond te houden. Daarnaast is er een samenwerking geweest met een plaatselijk verzorgingstehuis voor de mondzorg van de ouderen.

Voor meer informatie: kijk op: Tandartsen Hoge Hond en voor achtergrond:
Facebook
LinkedIn

Commercieel – Hema – Offer – Meegroei rompertje

Meegroei rompertje

Verkrijgbaar vanaf maat 44
Vind je hier